News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Sajnos a cetek számára ez egy nagyon kritikus pont” - magyar kutatónő az óceán közepén

Székely Dóra cetbiológus Izlandtól Dániáig hajózott, hogy megfigyelje, hogyan hat a cetekre a klímaváltozás.

Link másolása

Ötnapos kutatóútról tért vissza Székely Dóra magyar cetbiológus, aki egy nyolcfős csapat tagjaként Izlandtól egészen Dániáig hajózott a Koppenhágai Egyetem kutatóhajóján. A magyar kutatónő vízmintákból genetikai módszerekkel gyűjt információkat a cetekről, amelyeket a globális felmelegedés a kihalás szélére sodorhat.

"Voltak a csapatban PhD hallgatók, mesterszakos diákok, valamint professzorok is akik vezették a kutatást. Megosztottuk a különböző munkákat, és száz százalékosan együtt dolgoztunk. Olyan jó volt ez az öt nap, mintha egy hónapig tartott volna" - mondja.

“A mesterszakos diplomám megszerzése után voltam biciklis ételfutár, de dolgoztam ruhaboltban is. Két és fél éve viszont találtam egy PhD ösztöndíjpályázatot, amit megpályáztam és sikerült megnyernem. Kicsit zsákbamacska érzésem volt, mert nem tudtam, hogy milyen az élet Koppenhágában, de a kutatócsoportról valamint az egyetemről sem tudtam sokat. Most már tudom, hogy szuper hely, és ha tehetem, akkor maradok is."

Dóra jelenleg molekuláris ökológiával foglalkozik, genetikai módszerekkel próbál a cetekről információkat gyűjteni. "Így sokat megtudhatunk a populációkról és az állapotukról. A vízből veszem a mintákat, így egyrészt a fajok genetikai összetételét, másrészt a biodiverzitást, vagyis a fajok összetételét, változékonyságát figyelem meg."

A kutatóhajón a munka részeként a kutatatók óránként vettek vízmintát, amit helyben is vizsgáltak.

"Nagyon finom, 0.22 mikoronos szűrővel dolgoztunk, amin fennakadnak a planktonikus élőlények és a szabadon úszkáló sejtek, bőrdarabok, vagyis bármi, ami a nagyobb gerincesekből a vízbe kerülhet. Közben hosszú órákon keresztül azt is figyeltük, hogy milyen fajokkal találkozunk. Két kutatónő pedig víz alatti mikrofonnal a hangokat is elemezte, figyelve, hogy milyen cetfajok vannak a környéken. Én a megfigyelésekben és a környezeti DNS, vagyis a vízminták gyűjtésében vettem részt éjjel-nappal."

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás a tengerek hőmérséklet-emelkedésére, ezen keresztül pedig minden élőlényre hatással lesz, de a tengerek csúcsragadozói különösen veszélyeztetettek.

"Az egyik kutatási területem az Északi-sarkvidék környékén élő grönlandi bálnák életmódja és táplálkozása, ami a víz hőmérsékletéhez és a tengert borító jég méretéhez igazodik. Ez a klímaváltozás hatására biztosan változni fog."

"Vannak elképzeléseink arról, hogy hogyan fogja ez befolyásolni az óceán biogeokémiáját és az áramlatokat, de sajnos a cetek számára ez egy nagyon kritikus pont. Az élőhelyük és a táplálékuk mennyisége is ezen múlik." - magyarázza Székely Dóra.

A hidegebb vizek dúsabbak táplálékban, így sok cetfaj ezekre a területekre jár táplálkozni. A Karib-térség átlátszó türkiszzöld vize például jellemzően kevesebb táplálékot tartalmaz, mint az Atlanti-óceán északi része, ahol a víz sűrűsége nagyon sok tápanyagot rejt. Az említett áramlatok megváltozása azért veszélyes, mert az állatok nem fogják megtalálni eddigi élőhelyeiken a táplálékukat.

A klímaváltozás a jégolvadáson keresztül azzal is jár, hogy a különböző tengeri területeken könnyebbé válik például a halászat vagy az olajkitermelés, amely szintén tizedeli a tengeri ragadozókat. Egyes fajok azért kerültek a kihalás szélére, mert a halászatok alkalmával rendre ők is beleakadnak a hálókba.

"Sok minden kell ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásait annyira vissza lehessen szorítani, hogy azt túléjék a cetek. Lehet, hogy egyes fajaik képesek lesznek adaptálódni a megváltozott körülményekhez, de különösen veszélyeztettek például a grönlandi bálna, narvál, beluga, vagy egyes kékbálna és kardszárnyú delfin populációk, amelyek életvitelük miatt a sarkvidék környékéhez vannak kötve" - mondja a magyar kutató.

Ha a ceteket nem leszünk képesek megmenteni az éghajlatváltozás és egyéb emberi hatások következményeitől (pl szennyezés, túlhalászat, tengeri zaj), akkor felborul a tenger táplálékanyag-háztartása. Egyes fajok elszaporodhatnak, és kiírthatnak más fajokat. A kiírtott fajok lehet, hogy egy másik tengeri élőlénynek voltak a kizárólagos tápanyagforrásai.

"A tápláléklánc különböző szereplői nagyjából kordában tartják egymást, ezzel pedig fenntartanak egy egyensúlyt. Ha egy szereplőt ebből a láncból kiveszünk, akkor a normális tengeri ökoszisztéma körforgás felborul. Ennek egyik következménye lehet az elsavasodó tengervíz, amely már nem lesz megfelelő élőhely a tengeri ökoszisztéma egyik résztvevőjének sem."

A cetek fontos szabályozói a táplálékláncnak és a tápanyag körforgásnak. Például kevesen tudják, hogy a cet ürüléke egy táplálékdús anyag a fitoplankton - azaz a növényi plankton számára. Ezek a mikorszkopikus élőlények gyártják az általunk belélegzett légköri oxigén 50 %-át, és a légkörbe került szén-dioxid 40% -ának megkötéséért felelősek. "Fontos harcosai a növekvő széndioxid kibocsátásnak és ezzel együtt a klímaváltozásnak is."

Dóra kollegái között mostani útja alkalmával is több kutatónő volt, a cetkutatást kifejezetten nők által dominált területnek nevezi.

"Önkénteskedtem Kanadában egy kutatócsoportban, ahol még a hajó karbantartását is nők végezték. Nagyon inspiráló közeg volt. Viszont azt érzem, hogy az akadémiai ranglétra magasabb pozícióiban továbbra is kevesebb nő van. Jelen pillanatban az én intézetvezetőim is mind férfiak. Talán a következő generációban már több női vezető lesz."

Az akadémiai életnek az is a része, hogy az ember rengeteget utazik és a világ különböző helyein él. A különböző posztdoktori pályázatoknak feltétele is, hogy tovább kell lépni, így hozzá kell szokni a folyamatos utazáshoz.

"Így lehet az ember saját tudását fejleszteni és később továbbadni azt. A legnagyobb álmom, hogy idővel lehessen egy saját kutatócsoportom, amihez tartozik kutatóállomás közel a tengerhez, ahol akár szezonálisan meg lehet figyelni a ceteket, mintákat venni, aztán amikor rossz az idő, akkor lehet a számítógép előtt vagy a laborban ülni és tanítani. Biztos ezen az úton szeretnénk továbbmenni. Nem egyszerű ez a pálya, sok buktatón kell átjutni, de közben lehetőségem van az óceán közepén lebegni egy hajón, és azért fizetnek, hogy nézzem a vizet, hol vannak a cetek."

Székely Dóra részletes publikációját a grönlandi bálnákról ITT olvashatjátok.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Alig ér célba a világ egyik legdurvább versenyén, már a következő kihívást nézi a legkeményebb magyar fogorvosnő
Lubics Szilvia háromgyermekes édesanya már közel húsz éve ultrafutó, és mára legendává lett a neve.

Link másolása

Lubics Szilvia 86 és fél óra alatt teljesítette a csaknem 400 kilométeres távot, ezzel pedig a női mezőny harmadik helyén végzett az amerikai Utah államban - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A fogorvos és háromgyermekes édesanyának a futás már közel húsz éve az életének része, de nem gondolta volna, hogy neve legendás lesz az ultrafutók körében.

Legyen szó hőségről, havazásról, sivatagról vagy óriási hegyláncokról, a világ egyik legkeményebb futóversenye sem foghatott ki Lubics Szilvián.

383 kilométert tett meg, szinte egyhuzamban. 86 és fél órára volt szüksége ahhoz, hogy legyűrje a távot, amivel nem csak a hegycsúcsokra, hanem a dobogóra is sikerült felkapaszkodnia: a női mezőny harmadik helyén végzett.

Pedig nem a futás a hivatása: fogorvosként dolgozik és háromgyermekes édesanya. De még így is jut ideje arra, hogy fusson és ilyen emberpróbáló kihívások elé állítsa magát. Igaz, ehhez minden percét beosztja, hajnalban már edz.

Fél 9-re érek haza, szóval a délutánok eléggé húzósak, akkor vagyok a rendelőben. Így viszont a délelőtt szabad, és az erősítő edzéseket általában hajnalban, hatkor kezdődnek

– mesélte.

A többit a Fókuszban nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
20 éve még autókat őrzött, most a „Felelős üzletember példakép” díját kapta meg
Hajós István szerint a hiteles férfi minta legalább olyan fontos, mint a szociális segítség, ezért az új terve egy alapítvány, hogy egész évben segítse a családokat.

Link másolása

November 18-án Gránit Oroszlán Példakép Díjat, annak is a „Felelős üzletember példakép” elismerését kapta meg Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője. A robotikai és biztonságtechnikai szakértőnek ez az első komolyabb díja, de biztos abban, hogy nem csak az üzleti életben nyújtott munkásságáért kapta, hanem a szociális és jótékonysági tevékenységért is, ami nagy hangsúlyt kap az életében.

A „Felelős üzletember példakép” olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára kialakított kategória, akik a saját szigorúan vett érdekeiken túl messze távolabb látnak és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben, ami nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul. 2022-ben már hatodszor adták át a díjat.

A díjjal elsősorban a hétköznapok hőseit akarják kitüntetni, azokat a férfiakat, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel a társadalom javát szolgálják.

A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal a férfi minta nélkülözhetetlenségére szeretnék a fókuszt helyezni. Arra, hogy a férfi lét nem adottság vagy lehetőség, hanem értékteremtő kötelezettség is egyben.

Bedő Imre, a díj alapítója szerint „manapság a férfiak alig vannak jelen a családokban, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott és hiteles minták közvetítésével motiváljuk az embereket”.

„Felemelő érzés volt átvenni ezt a díjat, mert azt bizonyítja, hogy nem dolgozok hiába. Kaptam már cégektől köszönő elismeréseket, de ez most egészen más. A munkámat szép csendben csinálom a háttérben, de a segítségnyújtás másfajta feladat, vagy inkább küldetés. Már a nagyszüleimtől is ezt a neveltetést kaptam, hogy ha tudunk adjunk, mert az élet azt meghálálja. Ennek szellemében nőttem fel és mai napig ezt vallom” – mondta Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője, robotikai és biztonságtechnikai szakértő, aki legutóbb a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház gyermekosztályának felújításával került be a hírekbe.

A kistarcsai intézmény legfiatalabb páciensei már sokkal jobb környezetben gyógyulhatnak. Hajós István cégcsoportjának és partnereinek köszönhetően több mint 800 négyzetméteres felületen festettek, pótoltak hiányzó csempéket, korszerűsítették a mosdókat és javították a termek lábazatait is.

„Amikor segítek, nem az vezérel, hogy kapjak érte valamit, csak az, hogy szerezzek valami jó élményt, legalább néhány napra. Ha csak egy kicsivel valaki ettől jobban végzi a munkáját vagy boldogabb lesz a napja, ha egy beteg ettől felvidul, már megérte” – tette hozzá az üzletember, aki most egy alapítvány elindítását is tervezi.

„Barátok és kollégák javaslatára úgy döntöttem, hogy az adományozás mostantól alapítványi kereteket ölt. Még nincs meg a neve, de a működési elve már igen. Fontos, hogy így majd más cégek is tudnak csatlakozni a segítségnyújtáshoz.

Egy olyan alapítványt szeretnék felépíteni, ahol hátrányos helyzetű családok mindennapi segítséget kaphatnak. 10 családot szeretnénk segíteni, minden hónapban egy fix összeggel, egy éven keresztül.

Az eseti adományozásoktól sem zárkózunk el, de most nem ez a fő irány. Ha legalább 100 támogató összegyűlik, akkor már 10 család jobb megélhetése biztosítva lesz” – mondta Hajós István, aki 20 éve még parkolót őrzött, ma pedig 2 milliárdos cégcsoportot irányít.

A sorozatvállalkozó, start up finanszírozásban is gondolkodik, az elmúlt években a robotika biztonsági ágába ásta bele magát: a cégével ők kezdtek elsőként biztonsági robotok alkalmazásával kísérletezni itthon, Budapesten több objektumban is tesztelik a robotokat. De vannak fertőtlenítő robotjaik, kísérleteznek recepciós és festő robotok alkalmazásával is. Borász végzettsége van, bor témájú festményeket gyűjt és rendelkezik egy kb. 1500 palackból álló különleges magángyűjteménnyel is, amelyben több ezer eurós tételek is megtalálhatóak. István ma már túl van a fiatalkori hibák időszakán, túllépett vállalkozói élete mélypontján, felállt a csőd széléről is, és tapasztalataival segíti az újabb vállalkozói generációt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: