hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Négyévesen már Einsteinével vetekszik egy angol kislány IQ-szintje

Dayaal kedvenc témája az űr, és a tinik közt érzi jól magát.
Fotó: Anita Maric / SWNS - Northfoto - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

Egy négyéves kislány lett az egyik legifjabb Mensa-tag, miután csupán 14 hónaposan megtanulta az ABC-t, 16 hónapos korára pedig már 20-ig is el tudott számolni.

Dayaal Singh-et a negyedik születésnapján fogadta a tagjai közé a világ legintelligensebb embereit gyűjtő klub, miután szülei felismerték, hogy lányuk kivételesen okos.

Dayaal már háromévesen 145 pontot szerzett az IQ-teszten, ezzel alig marad el Albert Einstein intelligenciaszintjétől. 

A birmighami édesapa, Sarb Singh elmondta: 

“Elfogult vagyok, de tudtam, hogy kivételes gyerek. Hajmeresztő volt, milyen gyorsan megtanulta az ABC-t és kezdett el olvasni. Kétéves korára már teljes beszélgetéseket tudtam vele folytatni. A szociális készségei és a humorérzéke is olyan lélegzetelállító, mint az intelligenciája. Büszke vagyok rá, hogy az apja lehetek!”

Sarbnak először a kislány 16 hónapos korában tűnt fel, hogy képes mondatokat összerakni: már a boltban is elbeszélgetett az emberekkel, és megkérdezte, milyen napjuk volt. 

hirdetés

Dayaal a szülők szerint kétéves korára már “mérföldekkel a többiek előtt” járt a fejlődésben. Ekkora már számos könyvet kapott kedvenc témájáról, az űrről.

“Mindig is lenyűgözte az űr. Egyfolytában olyasmiket kérdezett, hogy miért kering a Hold a Föld körül?” - meséli édesanyja, Raj, akinek sokszor kell utánanéznie a válasznak, hogy taníthassa a lányát.

A négyéves Dayaal jobban kijön a fiatal tinédzserekkel, mint a maga korosztályával, és már nem élvezi a korabelieknek szóló rajzfilmeket. Mindkét szülője azért küzd, hogy hivatalosan is elismerjék a tudását, és egy évvel előbbre irathassák az iskolában.

“Ezt a pszichológus tanácsára tesszük, aki ritkán javasol ilyesmit. Félünk, hogy nem lesz módunk erre, Dayaalt pedig nagyon frusztrálni fogja, mennyivel a többiek előtt jár” - mondta az apa.

“Nagyon helyes, hogy rengeteg támogatás elérhető a különleges tanulási igényű gyerekek számára, de ugyanennyi támogatás kéne a Dayaalhoz hasonlóknak is, akik a spektrum másik végén helyezkednek el. Nem lenne szabad a hagyományos oktatási rendszerbe erőltetni, ahol nem fejlődik elég gyorsan. Már most frusztrálja, ha nem szembesül kihívásokkal” - tette hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Elsőre furcsa, de egy fekete hullámpalával borított ház lett az év épülete

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.
MTI, Fotó: Konkrét Stúdió - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Egy üllői családi házzal a Konkrét Stúdió csapata a legjobb épület kategóriában, míg Szántó Hunor Albert Táj-Restaurációs Központja a legjobb terv kategóriában nyerte el a 2020-as Média Építészeti Díját.

Idén már 16. alkalommal ismerték el az adott év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait az Építészfórum szervezésében megvalósuló Média Építészeti Díja - ezúttal online - gálája keretében szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában - tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a 2020-as megmérettetésen mintegy 180 munka versenyzett, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában.

Az előzsűrit Indira van't Klooster (Hollandia), az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ igazgatója vezette, mellette Brendan Cormier (Kanada/Egyesült Királyság); Stefan Ghenciulescu (Románia), a Zeppelin lap szerkesztője, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője vett részt a munkában.

Indira van't Klooster üzenetében kiemelte: az idén kiválasztott projektek európai szinten is magas építészeti minőséget képviselnek, ám az előző évekhez képest nem volt olyan gazdag a programok és témák felhozatala.

hirdetés
Óriási mennyiségű, többnyire egyedülálló és privát lakóházat láttunk, elég sok irodát, de alig néhány projektet, ami a köztérrel vagy közösségi lakhatással foglalkozik, se olyanokat, amik aktuális problémákra keresnek megoldást, mint a klímaváltozás vagy a városok határainak terjedése.

Ez nem feltétlenül az építészek hibája: talán a megbízók megszűntek vállalkozó szelleműnek és ambiciózusnak lenni, vagy talán a pénz hiányzik" - idézi az előzsűri elnökét a közlemény.

A zsűri - melynek tagjai Zubreczki Dávid szakíró, zsűrielnök mellett Bagi László szerkesztő, újságíró (Forbes); Földes András újságíró, videós (Telex); Zsuppán András újságíró (Válasz Online) és Géczy Nóra építész tervezőművész (Széchenyi István Egyetem) voltak - a legjobb épület díját a Konkrét Stúdió csapatának ítélte üllői családi házukért.

A bírálók kiemelkedőnek tartották, hogy az épületet a tervező és a megbízó közösen prezentálták, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is: a fekete hullámpala, bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát - vélekedett a zsűri.

A tervek közül Szántó Hunor Albert a Táj-Restaurációs Központ munkájával (konzulens: Vannay Miklós) nyerte el az elismerést.

Ez a terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. A zsűri kiemelte, hogy ez a megközelítés nagyon fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és hogy az egyre mélyülő klímaválság korában üdvözlendő a természetes, lebomló építőanyagok használata.

A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós és csapata tervezett, a legtöbb közönségszavazatot kapott terv díját pedig Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon című munkájukért.

Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a szervezők épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága című munkája bizonyult a legjobbnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK

Nemzetközi matekbajnok lett a mindössze 7 éves, pestszentlőrinci Benett

„Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény” – büszkélkedett az apa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Néhány hete nemzetközi bajnokságot nyert egy dubaji matekversenyen a mindössze 7 éves Jagnesák Benett, írja a Blikk.

Az indulóknak feladatokat kellett megoldaniuk abakusz, a több ezer éves mechanikus számológép segítségével, és az adott időn belül Benett tudta a legtöbb jó megoldást.

A pestszentlőrinci bajnok kisfiú hetente jár szakkörre vagy különórára, különleges képességeit a mára 42 országban működő Brainobrain oktatási hálózat fejleszti.

Még beszélni is épp csak elkezdett, amikor kétévesen egy reggel közölte szüleivel, hogy számolni akar, mutassák meg neki a számokat.

A szülők először nem vették komolyan a kérését, de idővel rájöttek: a pestlőrinci kisfiúnak a matek olyan, mint másnak a mesék vagy a szuperhősök világa.

"Az iskolában nem abakusszal számolunk, de így is tudom a megoldásokat. Sajnos hiába jelentkezem, a tanító néni mindig mást szólít fel, így egy kicsit unalmas az iskola" – mondta a lapnak Benett.

hirdetés

"Olyan gyorsan mondja a választ, hogy még gépbe se tudom beütni ennyi idő alatt, hogyan is jött ki az eredmény" – büszkélkedett az apa.

A trénere szerint "Benett abban ügyes, hogy nagyon könnyen megért és megtanul dolgokat. Meglepett, hogy a második alkalommal mindenre emlékezett, amit előző órán mondtam neki, és már használni tudta az abakuszt."

Az abakusz eredetileg néhány vékony pálcából állt, rajtuk meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható koronggal vagy golyóval, amelyekkel összeadni és kivonni lehet, a szorzás és osztás bonyolult szabályokkal lehetséges.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Takarításból élt korábban az a kolumbiai bevándorló, aki most a NASA marsjáróját irányítja

Annyira szegények voltak Kolumbiában, hogy sokszor egy félbevágott főtt tojás volt az ebéd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

17 éves korában érkezett Amerikába Diana Trujillo, aki akkor még egy szót sem beszélt angolul, ma viszont már a NASA Perseverance-programjának repülési igazgatója, írja a People. A ma már 41 éves kolumbiai nőnek akkor mindössze 300 dollár, vagyis mai árfolyamon 90 ezer forint lapult a zsebében, de minden vágya az volt, hogy valahogy közelebb kerülhessen a csillagokhoz és megtudja: van-e élet máshol is az univerzumban.

Trujillo szülei még 12 éves korában váltak el. Az anyjának akkor annyira nem volt pénze, hogy többször is csak egy félbe vágott főtt tojás jutott ebédre a kislánynak. Gyakran előfordult, hogy Diana a fűben feküdve nézte a csillagokat és azon gondolkozott, hogy valahol a messzi távolban kell lennie egy helynek, ami sokkal jobb ennél. Talán valahol él egy másik, ismeretlen faj, amelyik jobban megbecsüli a tagjait.

A hazájában folyó drogháborúk és a szegénység elől végül Miamiba menekülő Trujillo kezdetben takarítói állást vállalt a főiskola mellett, hogy fenn tudja tartani magát. Ezt követően vették fel a Floridai Egyetem repülésmérnöki karára. Életének erről az időszakáról azt mondja, hogy mindent egy lehetőségnek fogott fel.

Egyáltalán nem zavarta, ha néha éjszakánként kellett dolgozni, és az sem okozott gondot, ha éppen egy vécét kellett kitakarítani: örült, hogy van munkája, tud miből ételt vásárolni és van fedél a feje felett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Novák Katalin a legbefolyásosabb magyar nő a közéletben a Forbes szerint

Müller Cecília a nyolcadik lett a magazin listáján, megelőzve Orbán Viktor feleségét, a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel viszont a második lett Varga Judit igazságügyi miniszter előtt.
Fotó: Novák Katalin/Facebook - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Megjelent a Forbes 2021-es listája a legbefolyásosabb magyar nőkről. A közélet kategória első öt helyezettje egyáltalán nem változott tavalyhoz képest.

A legbefolyásosabb nő idén is Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke lett.

A második helyre Orbán Ráhel, Orbán Viktor miniszterelnök lánya került, a dobogó harmadik fokán pedig továbbra is Varga Judit igazságügyi miniszter áll.

A negyedik és ötödik helyen sem történt változás 2020-hoz képest, Máger Andrea nemzetivagyon-kezelési tárca nélküli miniszter és Schimdt Mária kormánybiztos, a Terror Háza főigazgatója is tartja pozícióját.

A hatodik helyre viszont felkerült Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége, aki tavaly csak hetedik volt a listán. Őt követi Tüttő Kata Budapest városüzemeltetési főpolgármester-helyettese, az MSZP elnökségi tagja, aki szintén egy helyet javított az előző rangsor óta.

A nyolcadik helyen viszont egy új szereplő, Müller Cecília áll most. A Forbes indoklása szerint ugyanis "a tavalyi év megmutatta, hogy járványhelyzetben keveseknek van akkora befolyásuk mindennapi életünkre, mint a tisztifőorvosnak".

Müller Cecília Orbán Viktor feleségét, Lévai Anikót előzi a listán, aki tavaly még a 6. volt, idén viszont már csak a 9. legbefolyásosabb nőnek tartja a Forbes.

hirdetés

Lapozz a listáért:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: