Napelemekből álló tetővel védi a szőlőültetvényét a klímaváltozás hatásaitól egy francia borász
A globális hőmérséklet-emelkedés, a hőhullámok, aszályok és hideghullámok gyakoribbá válása hatással van a borászatra is. A melegebb hőmérséklet hatására a szőlő hamarabb érik, így több cukrot tartalmaz, emiatt pedig megváltozik az íze is.
"Megoldásokra lesz szükségünk, ha meg akarjuk tartani a helyi szőlőfajtáinkat" - mondta egy francia borász, Pierre Escudie a Reutersnek a délnyugat-franciaországi szőlőültetvényén, ahol napelemekből készíttetett tetőt, hogy legalább átmenetileg felvegye a harcot a klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt negatív hatásaival.
Az elmúlt év szélsőséges időjárása, a kemény fagyok és a rekkenő hőség miatt elmondása szerint sok szomszédja termése rongálódott meg.
A napelemek által védett termények cukortartalma emiatt alacsonyabb lett - mondta Alexandre Cartier, a napelemeket kifejlesztő, lyoni székhelyű Sun'Agri pénzügyi igazgatója.
A panelek emellett mintegy két Celsius-fokkal képesek felmelegíteni a talajt is, megvédve a termést és a szőlőt a késői fagyoktól, amelyek tavasszal Franciaország-szerte pusztítottak az ültetvényeken.
Az Escudie földjén telepített napelemek ráadásul a térség mintegy 650 otthonának ellátásához elegendő energiát termelnek.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!