News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

Megválasztották az év gyógyszerészét és az ország kedvenc patikáját

Mutatjuk a díjazottakat!

Link másolása

 

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

Év Gyógyszerésze 2022 nyertesei

1. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

2. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna

Vargáné Dr. Tóth Katalin

3. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr.Sebők Ágnes

Elmondta, hogy az Év gyógyszerésze a számunkra azért fontos mert kellő körültekintéssel és nagy kutató munkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta (Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid”

Elmesélte mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban tudta meg hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. Ekkor már tudta hogy milyen témában szeretné írni a pályamunkáját.

Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában amikor még nem történtek meg a lezárások akkor ők már sajnos megfertőződtek az első hullám idején a családjával. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint a fizikai kontaktusok csökkentése, karantén fontossága.

Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét, jelenleg az omnikrom BA 4,5 variáns van jelen. Fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel hogyha egy beteg szemben van velünk a gyógyszertárban, és elmondja a tüneteit adott esetben fel tudjuk ismerni hogy coronavírus ról van szó, és tudjunk számára teszt vásárlást felajánlani amivel otthon igazolni tudja esetleg a betegséget, és javasoljuk hogy maradjon otthon amennyiben pozitív a tesztje. Fontosnak tartja a gyógyszerész szakmában a vakcináció és a maszkhasználat népszerűsítését. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben. Ebben a helyzetben nem csak az emberi életek számítottak hanem az is hogy a gyógyszertár működését fent tudják tartani. Fontosnak tartja a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalmat, ugyanis a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban akikhez bármikor tudtak fordulnia betegek a kérdéseikkel.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelemaz első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

Kedvenc Patikám nyertesek:

1. Zafír gyógyszertár (2484 Gárdony Balatoni utca 62)

2. Szent sebestyén gyógyszertár (2094 Nagykovácsi Lenvirág Park 1.)

3. Arany oroszlán gyógyszertár (7682 Bükkösd Kossuth l. utca 11)

Kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv. Bízunk benne hogy a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyvet megjelentetni, majd az újra összegyűlő pályamunkákból.

Mi lesz a sorsa, hogyan fog ez hasznosulni? A lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassunk az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is.

Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) beszélt róla, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban minél tovább egészségesek maradni segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel stb. megismertetik a beteget. Utána következett a szekunder prevenció amikor ugye a gyógyszerész a a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár most a covid, teszteket tud ajánlani, amikkel különböző vizsgálatokat lehet végezni kiemeli, hogy nagyon fontos egyébként a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata tehát hogy a saját maga méri például a vérnyomását.

A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adunk tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használatkor.

A cél az volt, hogy inspiráljuk a gyógyszerészeket arra, hogy lássák a kollégáknak a különböző szakmai területeken, a különböző földrajzi elhelyezkedésben milyen munkával foglalkoznak, melyek azok a területek amelyekre különösen fókuszálnak, amit különösen fontosnak tartanak.

A könyvbe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte, hogy amikor elkezdték ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején még azt sem tudták hova fog ez fejlődni, nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létre jönni belőle, valamint hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz.

A Roche Magyarország hisz benne, hogy akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. De úgy gondolták, hogy ha komolyan veszik ezt az elvet akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás amit a betegek kapnak. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább személyre szabott tudás gyógyszerészi gondozás. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a programot. Örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket.

Fontosnak tartja tisztázni tulajdonképpen kik is a gyógyszerészek pontosan; egészségtudománnyal foglalkozó egészségügyi szakemberek, akik kereskedelmi környezetbe kereskedelmi aspektusokkal bíró munkát végeznek, vagy kereskedők, akiknek van némi egészségügyi aspektusa is.

Kiemelte a könyvvel kapcsolatban, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek díjazott pályamunkák benne, ami azt mutatja, hogy milyen konzisztens a hozzáállás, hogy egészségügyi szakember a gyógyszerész. Hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg a tapasztalataikat és tudásukat benne, akiknek célja, hogy a betegeknek a lehető legjobb ellátás nyújtsák, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Alig ér célba a világ egyik legdurvább versenyén, már a következő kihívást nézi a legkeményebb magyar fogorvosnő
Lubics Szilvia háromgyermekes édesanya már közel húsz éve ultrafutó, és mára legendává lett a neve.

Link másolása

Lubics Szilvia 86 és fél óra alatt teljesítette a csaknem 400 kilométeres távot, ezzel pedig a női mezőny harmadik helyén végzett az amerikai Utah államban - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A fogorvos és háromgyermekes édesanyának a futás már közel húsz éve az életének része, de nem gondolta volna, hogy neve legendás lesz az ultrafutók körében.

Legyen szó hőségről, havazásról, sivatagról vagy óriási hegyláncokról, a világ egyik legkeményebb futóversenye sem foghatott ki Lubics Szilvián.

383 kilométert tett meg, szinte egyhuzamban. 86 és fél órára volt szüksége ahhoz, hogy legyűrje a távot, amivel nem csak a hegycsúcsokra, hanem a dobogóra is sikerült felkapaszkodnia: a női mezőny harmadik helyén végzett.

Pedig nem a futás a hivatása: fogorvosként dolgozik és háromgyermekes édesanya. De még így is jut ideje arra, hogy fusson és ilyen emberpróbáló kihívások elé állítsa magát. Igaz, ehhez minden percét beosztja, hajnalban már edz.

Fél 9-re érek haza, szóval a délutánok eléggé húzósak, akkor vagyok a rendelőben. Így viszont a délelőtt szabad, és az erősítő edzéseket általában hajnalban, hatkor kezdődnek

– mesélte.

A többit a Fókuszban nézhetitek meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
20 éve még autókat őrzött, most a „Felelős üzletember példakép” díját kapta meg
Hajós István szerint a hiteles férfi minta legalább olyan fontos, mint a szociális segítség, ezért az új terve egy alapítvány, hogy egész évben segítse a családokat.

Link másolása

November 18-án Gránit Oroszlán Példakép Díjat, annak is a „Felelős üzletember példakép” elismerését kapta meg Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője. A robotikai és biztonságtechnikai szakértőnek ez az első komolyabb díja, de biztos abban, hogy nem csak az üzleti életben nyújtott munkásságáért kapta, hanem a szociális és jótékonysági tevékenységért is, ami nagy hangsúlyt kap az életében.

A „Felelős üzletember példakép” olyan vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek számára kialakított kategória, akik a saját szigorúan vett érdekeiken túl messze távolabb látnak és komolyan veszik, hogy felelősségük van az egész társadalommal szemben, ami nem csak szavakban, de tettekben is megnyilvánul. 2022-ben már hatodszor adták át a díjat.

A díjjal elsősorban a hétköznapok hőseit akarják kitüntetni, azokat a férfiakat, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel a társadalom javát szolgálják.

A Gránit Oroszlán Példakép Díjjal a férfi minta nélkülözhetetlenségére szeretnék a fókuszt helyezni. Arra, hogy a férfi lét nem adottság vagy lehetőség, hanem értékteremtő kötelezettség is egyben.

Bedő Imre, a díj alapítója szerint „manapság a férfiak alig vannak jelen a családokban, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott és hiteles minták közvetítésével motiváljuk az embereket”.

„Felemelő érzés volt átvenni ezt a díjat, mert azt bizonyítja, hogy nem dolgozok hiába. Kaptam már cégektől köszönő elismeréseket, de ez most egészen más. A munkámat szép csendben csinálom a háttérben, de a segítségnyújtás másfajta feladat, vagy inkább küldetés. Már a nagyszüleimtől is ezt a neveltetést kaptam, hogy ha tudunk adjunk, mert az élet azt meghálálja. Ennek szellemében nőttem fel és mai napig ezt vallom” – mondta Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője, robotikai és biztonságtechnikai szakértő, aki legutóbb a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház gyermekosztályának felújításával került be a hírekbe.

A kistarcsai intézmény legfiatalabb páciensei már sokkal jobb környezetben gyógyulhatnak. Hajós István cégcsoportjának és partnereinek köszönhetően több mint 800 négyzetméteres felületen festettek, pótoltak hiányzó csempéket, korszerűsítették a mosdókat és javították a termek lábazatait is.

„Amikor segítek, nem az vezérel, hogy kapjak érte valamit, csak az, hogy szerezzek valami jó élményt, legalább néhány napra. Ha csak egy kicsivel valaki ettől jobban végzi a munkáját vagy boldogabb lesz a napja, ha egy beteg ettől felvidul, már megérte” – tette hozzá az üzletember, aki most egy alapítvány elindítását is tervezi.

„Barátok és kollégák javaslatára úgy döntöttem, hogy az adományozás mostantól alapítványi kereteket ölt. Még nincs meg a neve, de a működési elve már igen. Fontos, hogy így majd más cégek is tudnak csatlakozni a segítségnyújtáshoz.

Egy olyan alapítványt szeretnék felépíteni, ahol hátrányos helyzetű családok mindennapi segítséget kaphatnak. 10 családot szeretnénk segíteni, minden hónapban egy fix összeggel, egy éven keresztül.

Az eseti adományozásoktól sem zárkózunk el, de most nem ez a fő irány. Ha legalább 100 támogató összegyűlik, akkor már 10 család jobb megélhetése biztosítva lesz” – mondta Hajós István, aki 20 éve még parkolót őrzött, ma pedig 2 milliárdos cégcsoportot irányít.

A sorozatvállalkozó, start up finanszírozásban is gondolkodik, az elmúlt években a robotika biztonsági ágába ásta bele magát: a cégével ők kezdtek elsőként biztonsági robotok alkalmazásával kísérletezni itthon, Budapesten több objektumban is tesztelik a robotokat. De vannak fertőtlenítő robotjaik, kísérleteznek recepciós és festő robotok alkalmazásával is. Borász végzettsége van, bor témájú festményeket gyűjt és rendelkezik egy kb. 1500 palackból álló különleges magángyűjteménnyel is, amelyben több ezer eurós tételek is megtalálhatóak. István ma már túl van a fiatalkori hibák időszakán, túllépett vállalkozói élete mélypontján, felállt a csőd széléről is, és tapasztalataival segíti az újabb vállalkozói generációt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: