SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Én már félig európainak érzem magam, de a hagyományok ugyanolyan fontosak” – Így ünnepli a Holdújévet egy Magyarországon élő kínai család

A huszonéves Ji szüleivel és párjával egy kis családi bisztrót üzemeltet Budapesten. Arra voltunk kíváncsiak, mit jelent számukra a legnagyobb kínai ünnep több ezer kilométerre a hazájuktól.

Link másolása

A Holdújév a kínai kultúra legjelentősebb ünnepe, melynek során szó szerint az egész ország felbolydul. Ilyenkor szinte népvándorlás indul, a vidékről városokba költözött fiatalok tömegei próbálnak hazajutni a családjukhoz, hogy együtt tölthessék az ünnepi időszakot. Kicsit olyan szerepe van ennek, mint Európában a karácsonynak.

Érdekes eltérések vannak azon a téren, Kína egyes részein hogyan ünnepelnek: délen nagyon fontos, hogy minél több különböző étel legyen az asztalon, például halak, mivel annak a szónak kínaiul hasonló a kiejtése, mint a jó hozamnak, illetve a növekedésnek. Ezek a szimbolikus dolgok nagyon fontosak az ottani kultúrában.

Északon viszont elsősorban töltött batyuk kerülnek az asztalra, amiket az egész család együtt készít szilveszter napján, már ezzel elkezdik a hangolódást a másnapi ünnepre. De vajon mi a helyzet a diaszpórában élőkkel? Ezt próbáltuk meg kideríteni.

Óriási generációs különbségek

A most 29 éves Ji az ország déli részéről származik. Szülei nem sokkal a születése után vándoroltak ki Európába, őt a nagymamája nevelte, amíg 13 éves korában úgy nem döntöttek, elég nagy már ahhoz, hogy utánuk menjen.

Magyarországon azért kötöttek ki, mert akkoriban, a rendszerváltás utáni években alakult ki Közép-Európa legnagyobb ázsiai piaca, az egykori Négy Tigris a Ganz gyár helyén. Innen nyugat és kelet felé is mentek tovább az áruk, adta magát, hogy kereskedőként próbáljanak szerencsét.

A nálunk élő kínaiak között óriási a generációs szakadék: a szülők korosztályának általában kizárólag az volt a céljuk, hogy pénzt keressenek és minél inkább egyenesbe jöjjenek anyagilag. Emiatt egyfajta buborékban élnek, a magyar nyelvet alig, vagy sokszor egyáltalán nem beszélik. Főzni is kizárólag a saját ételeiket főzik, más népek receptjeivel egyáltalán nincsenek képben.

A már itt született vagy felnőtt második generáció viszont sokkal könnyebben beilleszkedett.

„Nagyon sok magyar barátom van, alig mozgok a kínai közösségben. Lényegében legalább annyira érzem magam európainak, mint ázsiainak” – mondja Ji tökéletes magyarsággal.

Ezzel együtt hazájának hagyományai is nagyon fontosak számára, mivel a gyerekkorát szimbolizálják. Mint mondja, kortársaival is hasonló a helyzet: hiába különböznek rengeteg szempontból szüleik generációjától, ugyanolyan fontos nekik, hogy ápolják a családi szokásokat.

„A saját, itt megtanult tudásunkkal próbáljuk az ő közösségüket is építeni” – fogalmaz. Ebbe az is beletartozik, hogy amiben csak tud, segít a szüleinek, komoly részt vállal például az ügyintézésben.

Étteremnyitás a Covid közepén

A segítség egyik formája volt a Zhu & Co névre hallgató bisztró is, ahol beszélgetünk: miután a szülők néhány éve elvesztették a munkájukat, Ji és orosz származású párja, Mása elkezdett B terveken gondolkodni.

„Ji-vel nagyon szeretjük járni az országot, azzal a kimondott céllal, hogy jókat együnk minél több vidéki étteremben. Ez érlelte meg az ötletet, hogy nyissunk egy saját helyet, és kapóra jött, hogy az édesanyja nagyon jól főz” – meséli a magyarul szintén tökéletesen beszélő Mása, akivel Ji hét éve van együtt. Munkájuknak köszönhetően ismerkedtek meg, mindketten a közmédia nemzetközi híradóját vezetik a mai napig, orosz és kínai nyelven.

A lány szerint a közös pont a keleti másság volt köztük: összekötötte őket, hogy mindketten másképp gondolkodnak, mint az európaiak. Magyarországot is más szemmel látják, Mása szerint olyan szépségek is feltűnnek nekik, amiről a helyiek talán tudomást se vesznek.

Az európai életfelfogás nagyon vonzó számukra, illetve az, hogy Magyarország egyfajta hidat képez kelet és nyugat között: a vendégszeretet a keleti népeket idézi, a szabadság ugyanakkor inkább a Nyugatot.

„Van egy magyar ismerősöm, aki egy ideig Kínában élt, aztán úgy döntött, hazaköltözik. Ő úgy fogalmazott, hogy az életszínvonal és az életminőség két külön dolog. Az előbbi akkor ideális, ha minden nagyon gyorsan elérhető, bármit elintézhetsz szinte percek alatt. Az utóbbi pedig akkor, ha jó a levegő, nincs nagy tömeg, vannak az embernek jogai. Kínában az előbbi adott, Magyarországon viszont az utóbbi, és ő inkább ezt választotta” – meséli Ji, hozzátéve: neki ez fel se tűnt, mivel belülről élte át, de teljesen egyetért a véleménnyel.

A niangao nevű szerencsehozó tészta, amit újévi ajánlatként árulnak. Rizstallérokból, zellerből és gombából készül. Mivel a neve hasonlóan hangzik, mint az “év” és a “több”, ezért aki niangao-t eszik, annak az új évben több pénze, szerencséje, egészsége lesz.

A Zhu & Co két évvel ezelőtt, a karantén közepén nyitott meg a terézvárosi Nagymező utcában. Hónapokig csak házhozszállításra és elvitelre tudtak ételt kiadni, de így is szinte azonnal beindult a forgalmuk, Mása szerint azért, mert az emberek nagyon vágytak valami újdonságra.

A konyháért teljes egészében a szülők felelnek, akiknek gyakorlatilag ez az életük: hétfőtől szombatig, hivatalosan 11-től 7 óráig tartanak nyitva, de ők általában reggeltől késő estig bent vannak. Ji a beszerzést és a könyvelést intézi, Mása a marketingben segít, csak a kasszát kezeli egy „külsős” alkalmazott.

A választék nem nagy, a mennyiség helyett inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt: különböző ízesítésű töltött batyuk mellett levesek szerepelnek az étlapon. Fő céljuk az, hogy megmutassák, a közbeszédben legelterjedtebb, „illatos-omlós csirkés” kínai büféken túl is van élet.

„Szeretnénk minél többekkel megismertetni a kínai kultúrát, hiszen a zártsága ellenére számos csodája van, amit másoknak is látniuk kell” – mondja Mása.

Kellett egy külső szem, aki értékelni tudja a hagyományokat

Ji és szülei Holdújév idején csak ritkán tudnak hazajutni, inkább az ünnepek előttre vagy utánra szokták időzíteni az utat, mivel olyankor sokkal kisebb a forgalom és könnyebben lehet eljutni A-ból B-be. A Covid miatt erre az elmúlt három évben egyáltalán nem volt lehetőségük, ugyanakkor napi kapcsolatban állnak az ott élő rokonokkal: előfordul, hogy a szülők munka közben, a konyhában is bekapcsolják a videochatet és órákig beszélgetnek a nagyszülőkkel.

Idén szerencséjük volt, mivel a kínai Újév napja épp vasárnapra, január 22-re esett, amikor a Zhu & Co zárva tart, így a szülők otthon pihenhettek és készülhettek az ünnepre. Az újévi lakomára a családtagok mellett Ji magyar barátait is meg szokták hívni.

Innen ered az étterem egyik specialitása is: egy éve havi rendszerességgel szervezik meg a Zhu lakomákat, amelyekre előre kell jelentkezni és jegyet váltani. Ilyenkor összetolják az asztalokat, és olyan különleges ételeket – például párolt halakat, rákokat, medúzát – tálalnak fel, amiket Kínában ünnepi alkalmakkor szoktak fogyasztani.

Mindegyikről mesélnek is, hogy a résztvevők tudják, mi a jelentősége annak, amit épp esznek. Utóbbi általában Mása feladata, aki mára teljesen magáévá tette a kínai szokásokat. „Ji-nek ez az egész természetes volt, kicsit ellenezte is a dolgot, mert nem értette, mi a pláne benne. Én viszont más szemmel néztem rá, biztos voltam benne, hogy ez egy olyan különlegesség, amit másoknak is át kell élniük” – magyarázza.

Egy régi családi fotó

Vannak más újévi szokások is, Ji fiatalabb korában például mindig kapott egy piros borítékot, benne egy jelképes összeggel. Most viszont, hogy felnőtt, már inkább rajta a sor: lehet, hogy jövőre megfordul a dolog és ő fogja megajándékozni a szüleit. Kínában ilyenkor szeretnek tűzijátékozni is, a hangoskodás és a tűz ugyanis a hagyomány szerint elűzi a telet, de Magyarországon ezt ugyebár tiltja a törvény.

A kínai naptár szerint az idei a nyúl éve, ami nekik azért különleges, mert Ji édesapja is ilyen évben született. A hagyomány szerint ezek az évfordulók nehéz évet hoznak magukkal, mivel megszületni is nehéz, ezért ilyenkor babonából mindennap kell valami pirosat hordani. Ez lehet akár egy karkötő, zokni vagy alsónemű is.

Mása és Ji nagyon szeretnek Magyarországon élni, ráadásul egy percig sem unatkoznak: az étterem és a híradózás mellett a lány gasztrotúrákat szervez külföldieknek, párja pedig fodrászként is dolgozik. Mint mondják, „muszáj állandóan pörögni, hogy a papírok megújításakor a bevándorlási hivatal lássa, okkal vagyunk itt.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Vett egy egyeurós házat nagyszülei szicíliai szülőfalujában, ma már százmilliót ér az álomotthona
Az amerikai nőnek azért kellett költenie a közművek nélküli kis lakra, de behozza a ráfordítást.

Link másolása

Több mint százmillió forint értékű álomházat varázsolt egy nő abból az egyeurós lakból, amelyet nagyszülei olasz falujában vásárolt - számolt be róla a Wales Online.

Meredith Tabbone értesült arról, hogy Szicíliában elhagyott házakat árvereznek el egy eurós induló árról annak érdekében, hogy felpezsdítsék az elnéptelenedett falu életét. A 43 éves chicagói pénzügyi tanácsadó kiszemelt Sambucában egy 1600-as években épült lakatlan házat, amely mindössze egyetlen helyiségből és pincéből állt, áram és vezetékes víz nélkül.

Egy euró volt a kikiáltási ár, de ő hasraütésszerűen felajánlott majdnem kétmillió forintnyi összeget, és hónapokkal később értesítették, hogy ő nyert.

Ezután megvette a szomszédos üres házat is, és mintegy 90 millió forintnyi összegből 46 hónap alatt kialakíttatott egy háromszáz négyzetméteres, négy hálószobás álomlakot. A tetőre külön költött, hogy az azbesztet környezetbarát módon távolíttassa el róla.

A pénzügyi tanácsadó úgy számol, hogy

a mintegy 100 millió forint értékű befektetés idén őszre, mire minden felújítás befejeződik, 130-170 millió forintot ér majd.

Meredith eleinte csak annyit tudott, hogy az apja egyik őse Szicíliából származott, majd miután beleásta magát abba, hogy hogyan szerezhetne olasz állampolgárságot, felfedezte, hogy dédapja az aprócska olasz faluban, Sambucában született. Ezután kezdte figyelni a faluról szóló híreket, és ma már az olasz állampolgársága is megvan.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egyre több a tiny house itthon – bejött a Cápák között 2021-es évadában bemutatott ötlet
A Balaton északi partján is egyre több van a tiny house-okból, amik jogilag járművek, még rendszámuk is van, így Izer Norbert szerint az építési hatóság sem köthet bele a telepítésükbe.

Link másolása

Lakatos István ajánlotta fel a legtöbbet a Cápák között 2021-es évadában a Pop Tiny House tulajdonosának, Izer Norbertnek, aki azóta 40 millió forinttal növelte befektetését, és a cég megannyi boldog háztulajdonost tudhat maga mögött. Norberttel beszélgettünk, hogyan alakult a műsor óta az üzlet.

- Két évvel ezelőtt robbantak be a Cápák között című műsorban a tiny house-okkal, azóta sikerült mozgalmat csinálni az apró házakból?

- Már nagyjából mindenki tiny house mozgalomnak hívja ezt az egészet, de Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. Inkább egy életérzés, és most tartunk ott, hogy akiket érdekelt ez a lakhatási forma, most kapják meg az első házaikat, tehát igazából majd pár év múlva lehetnek majd annyian, hogy érdemes a mozgalom kifejezést használni.

- Hol tartanak akkor a saját cégükkel?

- Én elkezdtem magamnak építeni, utána elkezdtem másoknak. A műsor óta megnyitottuk az üzemünket először Budapesten, majd Vácon. Itt 12 kollégával gyártjuk folyamatosan a házakat, egyszerre négy tiny house-on tudunk dolgozni, és most jelenleg úgy áll a dolog, hogy minden hónapban ki tudunk tolni egy házat. Ha nagyon megtoljuk, akkor kettőt is, és mindenki elégedett. Gyakorlatilag el tudjuk mondani, hogy elindítottuk a gyártást, és egyedüli cégként gyártunk tiny house-okat. Vannak próbálkozások, például mobil házasok próbáltak csinálni egy tiny house-t, de az még sem lett olyan, mint az igazi.

- Most eléggé magasan vannak az ingatlanárak, egy fiatal család gondolkodhat ebben esetleg alternatívaként?

- Akár azt is lehet, de ne gondoljuk, hogy 10 millió forintból kijöhet egy. Most például egy fiatal párnak csinálunk egy dupla házat. Ők majd két gyerekkel képzelik el benne az életüket, Győr mellett egy kis településen lesz majd, nem volt 100 milliójuk, de elköltenek telekre, meg tiny house-ra 50 milliót, és lesz egy 50 négyzetméter alapterületű házuk, egy pár 10 négyzetméteres galériával.

- Az alternatív építményeket nem igazán szeretik az önkormányzatok, például azzal érvelnek, hogy nem illik bele a településképbe. A modulházakat emiatt nem engedik sok helyen, mi a helyzet a tiny house-okkkal?

- Az a jó, hogy ez egy jármű, rendszáma van. Sok építési hatósággal szoktunk ezen vitatkozni. Nem igazán tudnak vele mit csinálni, mert jogilag jármű. Én mindig azt a példát szoktam ilyenkor hozni, hogyha egy sima Suzukival beállok a saját udvaromba és benne alszok, az oké? Mert a tiny house-nak is van rendszáma, biztosítása stb., így ha benne alszok, akkor mi a helyzet? Nem igazán korlátozhatják, mert akkor ennyi erővel senki sem állhatna be a saját udvarába a saját autójával. A Balaton északi partján például 33 település tartozik az északi régióhoz, ott már rakhatjuk le a házainkat, mert megértette az önkormányzat, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.

- Mennyi idő alatt gyártanak le egy tiny house-t?

- A megrendeléstől számítva 6-9 hónap kell, ha egyedit szeretnének. Ha típusházat, akkor még rövidebb idő alatt készül el. Most két gyártási sorunk van. Az egyikben egyedieket gyártunk, a másikban típusházakat. Két típusunk van, egy 6,6 és egy 7,7 méteres. Különböző méretben és különböző elrendezésben. Ezeket nagyjából három hónap alatt tudjuk legyártani.

- Ha már jármű a tiny house, van, aki kifejezetten utazni szeretne vele?

- Senki nem keresett meg még ezzel, inkább úgy keresik, hogy van egy telkük, és szeretnének rá valami lakható építményt. Például Vácon 40 millió forint egy építési telek, lehet venni viszont 8 millióért mezőgazdasági területet, ki kell vonatni művelési ágból, és még nagyobb is, több hely van, mint egy építési telken. Ha valaki tiny house-t szeretne rá, gyakorlatilag lesz egy teljesen új építésű háza. Minőségi alapanyagokkal dolgozunk, a szigetelőanyagok, az ablakok, mind-mind prémium minőségűek. Nem rakunk be például 10 ezer forintos, barkácsáruházban vásárolható WC-csészét. Itthon azért nem szeretnének utazni vele, mert nincs autójuk, amivel elhúzzák, nincsen jogosítványuk, mert ehhez E-kategória kell, és nincs rutinjuk, hogy egy ekkora szerelvénnyel elinduljanak.

- Ha valami elromlik, az ügyfél fordulhat Önökhöz szervizelést kérve?

- Természetesen. Rengeteg vendégház is gurult már ki például tőlünk, ezeknek az üzemeltetését és karbantartását is ők végzik. Viszont ha például elromlik a WC, akkor azt egy sima szerelő is meg tudja javítani. Ha komposzt WC van, és nem angol, ott csak egy tartály van, azt csak kimosni kell. De olyan WC is van, ami gázlánggal égeti el a végterméket, azt csak mi tudjuk szerelni, mert annyira speciális.

- Mennyiből jön ki egy tiny house?

- A mostani házaink ára 21 millió forint plusz áfától kezdődik. Vagyis ez az alternatíva nem a lakhatási válságot oldja meg, hanem azoknak lehet segítség, akik egy kisebb lakás helyett egy élhető, nagyobb méretű megoldásra vágynak ennyiért. Például Csepelen a szülők egy fiatal lánynak szeretnének külön lakrészt, de nem tudják a saját házukat tovább bővíteni, úgyhogy tiny house-zal oldják meg. Ez egy 20 négyzetméteres, valamint plusz 10-10 négyzetméteres kislakás, indulásnak tökéletes.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A Yale-en fog továbbtanulni a 17 éves magyar fiú, akit több amerikai elitegyetemre is felvettek
A Princetont és a Columbiát kosarazta ki Szepesi Mór a New Haven-i egyetem kedvéért.

Link másolása

A Yale-t választotta Szepesi Mór, akit több amerikai topegyetemre, köztük a Columbiára és a Princetonra is felvettek, írja a Telex.

A Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola végzős diákjának május elsejéig kellett döntenie. A magyar diák a lapnak azt mondta, hogy végül egy megérzés miatt döntött a Yale mellett a Princeton kárára.

„A Yale-en nagyon jó lehetőség van arra, hogy aki alapképzésen tanul, az is akár Nobel-díjas professzorokkal tudjon személyesen konzultálni. A Columbián meg más nagyobb egyetemeken erre nincs feltétlen lehetőség, csak azoknak, akik már nem alapképzést végeznek. Másodszor, azt is néztem, hogy milyen külföldi program lehetőségek vannak, mert fél évet szeretnék eltölteni Ázsiában. A Yale-en van a legtöbb lehetőség különféle országokban, például Szingapúrban közgazdaságtant tanulni”

- indokolta döntését Szepesi Mór, aki úgy tudja, remek a közösségi élet a kampuszon.

„Amikor jelenlegi diákokkal beszéltem, egyértelművé vált, hogy ott a tanuláson kívül is rengeteg lehetőség van, amik miatt élvezetes lehet az elkövetkezendő négy év.”

A magyar fiatal már óvodás kora óta angolszász intézményekben tanult, alapító tag volt az iskolája vitaklubjában, önkénteskedett Szenegálban és évekig volt a diáktanács elnöke. A 17 éves Szepesi Mórnak meggyőződése, hogy a vitakultúrát fejleszteni kell hazánkban. Célja, hogy a külföldön megszerzett tudást hazahozza Magyarországra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Egyre népszerűbbek a kenderből épült házak, sőt, Veszprém mellett egy ovi is kenderből készült
Horesnyi Béla hét éve épít kenderházakat. Nyárády István pedig egy kenderjurtát tervezett. Mindketten hisznek a természetes építőanyagban, amely a bolygónak is jót tesz.
Belicza Bea - szmo.hu
2023. május 08.


Link másolása

A 93 éves szabolcsi édesanyám jól emlékszik arra az időre, amikor Magyarország kendernagyhatalom volt. Rengeteget dolgozott a növénnyel, örömmel mesélte, hogyan nyűtték vagyis gyűjtötték be, hogyan áztatták, szárították, tilolták vagyis törték, majd szőtték a kendert. Nagyon fiatal volt, de minden lépést imádott végezni. Ódákat zeng a végeredményről is, milyen tökéletes konyharuhák készültek, amit könnyű volt fehéríteni.

A kenderből születhetnek ruhák, cipők, kötelek, hálók, de tea, olaj, szappan és liszt is. Sőt ház is. Ez utóbbi a szívügye lett Nyárády Istvánnak, aki jurtát szeretne építeni kenderből.

Az ipari kender és a marihuána nem keverendő. Előbbi nem okoz bódultságot, egész más célra termelik, csak az utóbbi a pszichoaktív változat. Magyarország az első három helyen volt kender felhasználásában évtizedekkel ezelőtt, de a műanyag kiszorította. István szerint azonban most megkezdődött a kender reneszánsza. Azt mondja, a klímaválság miatt is jó az irány, mert gyógyítja a környezetét.

„A kender – termesztése alatt – a fáknál is több szén-dioxidot köt meg. Jó a talaj regenerálására is ott, ahol valami szennyező tevékenység, ipar volt.”

A kender magja, levele és a szára is hasznosítható. „Egyszer használatos evőeszközöktől a bioüzemanyagon keresztül a kötélig mindenre jó. Ruháknál tizedannyi víz kell hozzá, mint a pamut előállításához. Pár éve az autóipar is felfedezte, a BMW elektromos modelljeit kenderrel szigetelik” – sorolja.

István három évvel ezelőtt találkozott Horesnyi Bélával.

„Ő a kenderépítészet magyarországi apostola. Három éve találkoztunk egy természetes építőanyagokról szóló workshopon. Valahogy mindketten azonnal éreztük, hogy mi együtt fogunk dolgozni, együtt fogunk kenderjurtákat építeni” – meséli.

Horesnyi Béla hét éve épít kenderházakat. Körülbelül 5o létrejöttéhez volt köze, igaz volt, ahol csak betanította a kivitelezőket. Az egy- és kétszintes családi házakon kívül egy Veszprém melletti óvoda is kenderből készült.

Ahol él, Domaszéken építette az első két házat.

„Vettem egy építési telket, ahol lakom, direkt kenderházat terveztettünk oda, és úgy kerestünk rá vevőt, amikor már elkezdődött az építés. Találtunk is mindkettőre” – idézi Béla az indulást.

Tapasztalatok a második kenderházról

Olaszországban tanulta a kenderbeton készítés alapjait. Megvizsgált több természetes építőanyagot, de ez a növény lobbanta fel a szerelmet. Béla azt emeli ki, hogy ez a fajta ház tisztítja a levegőt.

„A kenderbeton egy karbonnegatív építőanyag, tehát sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint amennyit előállításakor elhasznál. Kizárólag természetes anyagok vannak benne. A felhasznált mész ráadásul vírus- és baktériumölő.

Egyetlen negatívuma van, hogy hosszú a száradása. Egy 10 centis falnak egy hónap kell, ami azt jelenti, hogy 50 centinél 5-6 hónappal kell számolni” – magyarázza Béla.

István szerint alapvetően mérgek között élünk.

„A beteg ház szindróma arról szól, hogy az építőipar manapság olyan anyagokat is használ, amelyektől sokan allergiásak lehetnek, megbetegszenek. A kenderbetonból készült ház viszont természetes. Ráadásul az ökológiai lábnyom is mellette szól” – magyarázza.

Nyárády István

Rengeteg időt fordított a kenderjurták megtervezésére, de szükség van még segítőkre. Nem is riad vissza, hogy megszólítson bárkit. Legutóbb az Egyesült Arab Emírségek emírjének írt és

nevezett a világ legkomolyabb szén-dioxid-csökkentő versenyére (XPRIZE Carbon Removal), amelyet Elon Musk indított.

„Ehhez fel kellene építeni őszig egy 90 négyzetméteres kenderházat. Ez inspirálna másokat is, hogy akár önállóan vagy együttműködésben termesszenek és építsenek. Ehhez kellene egy mecénás vagy több kisebb támogató. Megvan a terv, itt van Horesnyi Béla, és van egy lelkes ácsunk is.”

Az építést így foglalta össze:

„Kell egy stabil alap, rá egy faszerkezet, ami LEGO-szerűen összeállítható, utána jöhet a kenderezés. Egy zsaluzatot kell összerakni, abba kell tölteni a kendermasszát, és tömöríteni egy fakalapács-szerű eszközzel. A kenderbeton a szár belsejének az aprítéka, a törek egy meszes adalékkal és vízzel keverve. Idővel, szén-dioxid megkötésével szilárdul betonkeménnyé."

Béla szerint hét éve jóval drágább volt a kender. Az építkezéshez kénytelenek voltak engedni a nyereségből.  Időközben azonban a kender egyre olcsóbbnak számít.

„Ahogy a Covid után drasztikusan emelkedett minden más építőanyag ára, a kenderé nem annyira, így most olcsóbban lehet építeni, mint egy téglaházat. Mi 600 ezer forintot kérünk egy négyzetméterért, de téglaháznál ez 750-800 ezer forint is lehet.”

– mondja Béla.

Az István által megálmodott, kilencven négyzetméteres jurtához körülbelül 50 millió forint kellene.

Béla az alapanyag nagyüzemű termesztését és feldolgozását is fontolgatja. „50-100 hektáron kellene indulnia. Ez körülbelül 300 millió forintba kerülne. Aztán lehetne ehhez egy részvénytársaság. A befektetőknek három-négy év alatt térülne meg a befizetett összeg."

Szerinte

200 hektáron lehetne 100 családi háznak az alapanyagát előállítani.

Aztán a kender egyéb részeit kötelekhez, ruhákhoz és hőszigetelő paplanhoz is használhatnák.

„Így vissza lehetne hozni Magyarországra a kendert, a gazdáknak teljesen mindegy mit termelnek. Ők azt mondták, azzal foglalkoznak, ami megéri" - mondja Béla.

István nemcsak az alapanyaghoz ragaszkodik, hanem jurtája esetében a kör formához is. Azt mondja, ennek oka van: az összefogást szimbolizálja.

„Összeomlott a világ körülöttem. A feleségem azt kérte, költözzünk külön, mert kiüresedett a házasságunk. Munkában is törés volt, egy angol cégnek vállalt megbízatásom véget ért, és egyébként is nagyon untam már az informatikát. Esztergomban egy zen templom apátjához mentem be tanácsot kérni” – meséli István.

A templom volt ezután az otthona négy évig. Azt mondja, az ott tanult belső munkának hála, békében, de külön nevelik gyermeküket.

„A kör nekem az összefogást jelenti. Arra számítok, hogy valamilyen formában együtt összehozzuk ezt a projektet. Részletek és fotók a honlapomon vannak. A jurta nekem a családi kört is jelenti. Azt szeretném, ha 8 éves fiamnak mielőbb megteremthetnék egy olyan otthont, ahol családban élhet.”


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: