hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Ettél már rántott koviubit és vodkás céklalevest? – Kipróbáltuk a lakáséttermet, amelyet Budapest legjobbjának választottak

A Zincenco Kitchenben lazán odasétálhatsz a konyhába faggatni a szakácsot. Fine dining manírok nélkül, barátságos légkörben.

Link másolása

hirdetés

Kezdjük egy ténnyel: az V. kerületi Zincenco Kitchen 2019 októbere óta első helyen áll a Tripadvisor több ezer éttermet felsorakoztató budapesti listáján. Ebben az a különösen megtisztelő, hogy nem egy kisujjfeltartós szakmai zsűri, hanem a vendégek visszajelzései alapján kerültek a dobogóra, holott mindössze 2018 decemberében nyitottak.

A lakásétterem tulajdonosai, Zincenco Igor és Zaida öt évig éltek Angliában, a gasztronómia fellegvárának számító országrészben. Igor főleg az üzletvezetésben jeleskedett: a vidéki gasztropub, amelyet irányított, a The Times egész Anglia legjobbjának ítélte meg 2017-ben. Zaida pedig több Michelin csillagos étteremben főzött, itthon pedig a Costes Downtown és a Ráday Costes Michelin csillagos éttermek csapatához tartozott.

A Zincenco Kitchen ötlete úgy született meg, hogy minden szerda este meghívták magukhoz a barátaikat, és pazar lakomát rittyentettek nekik. Akkora sikere volt ezeknek a vacsoráknak, hogy a visszajelzéseken felbuzdulva hazaköltözésük után egy lipótvárosi lakásétteremben folytatták a hagyományt.

Innentől már csak vélemény következik, amely bővelkedik nyálelválasztásban és lelkesedésben.

Ez a kis amerikai konyhás lakás rögtön barátságos, meleg hangulatot áraszt a zongorával, sakktáblával, zenelejátszóval és jópofa könyvespolcaival. Ez nem az a hely, ahol annyira feszengsz, hogy inkább úrinőként fulladsz meg néma csendben, ha félrenyelsz egy falatot, mintsem hogy hangosan felköhintsél.

A házigazdák direkt csak hat asztalra terítenek esténként, hogy legyen minőségi idejük mindegyik vendégre. A negyedévente változó, 6 fogásos menüsor ezúttal az orosz-magyar ízek fúziójára koncentrált. A fogásokat gondos tervezés előzi meg, hiszen átbeszélik a szezonális alapanyagokat, a lehetséges párosításokat, és Zaida sokszor le is rajzolja papíron, hogyan tálalná az adott kompozíciót. Van, hogy öt-hat alkalommal lefőzik és újratesztelik az ételeket, mielőtt rábólintanak a végeredményre, mert mindig akad, hogy az egyiket ropogósabbra, a másikat savasabbra szeretnék. Valamint addig nem nyugszanak, ameddig meg nem találják a tökéletes borpárosítást hozzájuk.

A koncepcióban Igor a mesélő, aki a fogásokat és a hozzájuk ajánlott borokat is kommentálja, Zaida pedig a nyitott konyhában, szelíd bájjal serénykedő séf, aki egyszerre végzi körülbelül nyolc ember munkáját.

Bárki odamehet és kérdezheti őt a folyamatokról, vagy csak nézheti, ahogy előveszi a hűtőből az ételdobozokat, vágja a fűszereket, szedegeti a virágszirmokat, vagy rákeni a tányérokra a krémet.

hirdetés

A welcome drink után megkezdődött a gasztronómiai utazás az ételekkel, amelyeket egy szentendrei keramikus Zincenco-logózott tányérjaiban szolgáltak fel. Már a hivatalos menüsort megelőző falatkáknál lehetett érezni, hogy orrbavág a minőség, amikor megkaptuk a minilángos-céklás minifasírt-kőrözöttes szentháromságot. Aztán letaroltak minket a házilag faszénen füstölt és bazsalikomos vajjal, valamint a háromféle házi sütésű kenyérrel.

Ezt követte az extrém ízkombinációval felvértezett céklaleves, amelytől szabályosan féltem, hogy nem bírom majd letuszkolni a torkomon, mert nem vagyok egy cékla-rajongó. Ehhez képest én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire jól működött a vodkás-kefíres sorbet-val, uborkával, retekkel és kaporral tuningolt őrület a számban.

A laza hangulat átragadt az összes vendégre, a kóstolók között elismerő összepislantások, nevetgélések és beszélgetések zajlottak. Ki gondolta volna, hogy egy luxusétteremben majd a Pantera koncertjéről fogok csevegni a szomszéd asztalnál ülő házaspárral?

Öröm volt nézni, hogy Zaida keze alatt nem a Gordon Ramsay-féle frusztrált zsibongásban, hanem higgadt precizitással került az üres vászonra az ehető Mona Lisa, minden egyes körben. Kemény belegondolni az egész este logisztikájába, ahogy észrevétlenül összeálltak a szemet gyönyörködtető kompozíciók a séf keze alatt. A nyár kvintesszenciája volt egy tányérra sűrítve a grillezett makrélafilé cukkinispagettivel, roppanós tökbéllel és tökpürével, de ugyanezt a légiesen könnyed vonalat hozta a koszorúként tálalt házi tészta spárgával és kecskesajt habbal.

Ekkor érkezett számomra az este csúcspontja, amikor a nyelvemen – akár egy vörös szőnyegen – sétált végig a 24 órán keresztül szuvidált marhalábszár-rolád kelkáposztába tekerve, egy rózsaszínű bélszín kíséretében. Nos, ez a pörkölt-mutáció annyira pofátlanul omlós és szaftos volt, amennyire perverz volt hozzá a rántott kovászos uborka. Kaptunk hozzá házi dödöllét is, pörköltszafttal. Ezen a ponton felszálltam a gasztro Valhallámba: nos, így is lehet orálisan kielégíteni egy nőt.

Innentől kezdve számomra nem volt feljebb, főleg, hogy a soron következő magyar sajttál nem hozott lázba, bár azért a hozzá kapott mákos ostyát én is élvezettel tunkoltam a dióhabba. Annál boldogabban falta fel a kollégám az én sajt-adagomat is a szőlőszemekkel, hozzátéve, hogy utoljára Dániában evett ilyen minőséget, és örül, hogy ezek szerint itthon is van élet a Pannónián túl.

A terülj-terülj asztalkám édes záróakkordja egy Hattyúk tavát idéző pavlova volt, azaz habcsók-kompozíció fehércsoki mousse-szal, rebarbarával és eper sorbet-val. Bár hazánkban tartja magát az általános közvélekedés, hogy egy ilyen jellegű étteremben nem lehet jóllakni, de azért összesen nyolc kistányér étel után már nem érheti a tulajdonosokat az a vád, hogy a kiéheztetésre játszanak.

A vacsora nem kevesebb, mint öt órán keresztül tartott, de a végén sem éreztem azt, mint egy elvont kortárs színházi előadás sokadik felvonása után, hogy jó-jó, de mikor mehetek már haza.

Az este végjátékaként, amikor a desszertet is eltüntette mindenki a tányérjáról, Igor begurított egy csokornyi exkluzív alkoholos üveget, mondván, szívesen koccintanának egyet a vendégeikkel. Ezen a ponton én – az alkoholra egyébként legkevésbé sem gerjedő tesztalany – olyan jóízűen nyaltam be a Nutella-illatú olasz mogyorólikőrt, mint jómunkásember a kőműves-Actimelt, és átéléssel szagolgattam fotósunk brutálerős, tölgyfában füstölt whiskey-jét.

Mindenki úgy lépett ki a küszöbön, mintha vendégségből, nem pedig vendéglőből távozott volna. Azóta is azon kattogok, hogy mivel érték el, hogy egy szimpla vajas kenyértől ennyire elöntsön az endorfin.

A Zincenco Kitchen címe: 1055 Bp., Bihari János u. 20., 31-es kapucsengő

Aktuális menüsor

LEVES

hideg céklaleves, uborka, kefír

MAKRÉLA

nyári tök, kapor

HÁZI TÉSZTA

kecskesajt, spárga, tojás

MARHAPÖRKÖLT

dödölle, kovászos uborka

MAGYAR SAJTVÁLOGATÁS

szőlő, dió

“PAVLOVA”

rebarbara, eper, mandulahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK

Arnold Schwarzenegger személyesen lepte meg a világrekorder magyar lányt

Dotti szerint nagyon megérte a korai kelés, a világsztár még Los Angeles-i otthonába is meginvitálta a lányt és családját.

Link másolása

hirdetés

Sinka Dottit személyesen lepte meg Schwarzenegger titkos budapesti látogatásakor, hogy gratuláljon extrém világrekordjához - írta a Bors. A 10 éves kislány fogával húzott el egy 2700 kilós kocsit.

Dotti vasárnapja egy átlagos edzéssel indult, viszont nem értette, édesapja miért ragaszkodik a reggel hét órás kezdéshez. De aztán egyszer csak megpillantotta a teremben a pár méterre kondizó példaképét, Arnold Schwarzeneggert, aki egyből odahívta magához.

A Terminátor egyébként elmondta, hogy nyomon követi Sinka Zsolt és lánya eredményeit, nagy sikereknek tartja őket.

Nagyon meglepődtem, és már azt mondom, megérte a korai kelés. Főleg az lepett meg, hogy mennyire közvetlen velem, körbepuszilgatott és nagyon dicsért, megerősítette, amit múltkor írt, hogy nagyon büszke rám

- mesélte Dotti.

A lány azt is hozzátette, hogy Arnold úgy viselkedett vele, mintha az unokája lenne. Azt mondják pedig, hogy ő nem egy túlzottan közvetlen ember, kevés embert enged magához közel. Az angolját is dicsérte és meghívta őket az apukájával az Arnold Classic versenyre és az otthonába is, mivel Dottinak nagyon tetszenek csacsijai.

Exkluzív videó: így lepte meg Arnold Schwarzenegger Sinka Dottit

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A Time a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta Karikó Katalint és a Meseország mindenkié projektkoordinátorát

Rédai Dorottya szerint az elismerés tovább bátorítja arra, hogy folytassa a munkát abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Link másolása

hirdetés

Két magyar is bekerült a Time magazin által kiadott a világ 100 legbefolyásosabb embere közé:

Karikó Katalin biokémikus, kutató biológus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a Pfizer-BioNTech oltásának egyik kidolgozója,

és Rédai Dorottya, a CEU kutatója, a Magyarországon vitát kiváltó Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora.

A lap azt írja a tudósról:

"Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járványt legyőzze és csillapítsa az egészségügyi fenyegetést"

- így méltatta Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus tudóstársát, aki Elon Muskkal egy csoportban kapott helyet.

hirdetés

A CEU közleményt adott ki Rédai beválogatásáról. Ebben azt írják, hogy a könyv - bár komoly negatív reakciót váltott ki a jobboldali és kormányzati körökben - de nagy siker lett, és az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.

A kutató a közösségi oldalán írt:

"Az, hogy bekerültem a TIME100 listára, nagy megtiszteltetés számomra és a Labrisz számára is, nemzetközi elismerése a projektben végzett hatalmas munkánknak.

Tovább bátorít, hogy folytassam a munkám abban a rendkívül ellenséges politikai környezetben, amelyben most élünk.

Azt az üzenetet közvetíti, hogy nagyon fontos az, amiért dolgozunk, és remélem, hogy más aktivistákat is arra ösztönöz majd a régióban, hogy továbbra is foglalkozzanak az LMBT+ kérdésekkel, még akkor is, ha ez nehéz, kimerítő és néha félelmetesnek vagy reménytelennek tűnik."

Forrás: Telex.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK

Dubaji Világkiállítás - A magyar pavilon a legkülönlegesebbek között van

Az újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.
MTI - szmo.hu
2021. szeptember 03.


Link másolása

hirdetés

Az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont - közölte a magyar részvételt szervező Expo 2020 Magyarország Nkft. az MTI-vel.

A közlés szerint újságírók 135 épület közül választották ki azt a 15-öt, amelyek szerintük a legkülönlegesebbek lesznek az expón.

Az exkluzív listában élő esőerdőt, "hósátrat" és kiterjesztett valóságot is felvonultató országpavilonokat találni. Ebben az erős mezőnyben kapott helyet a Magyarország vízkincseit eddig soha nem látott módon bemutató magyar pavilon is.

A városkalauz cikke felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon több termálvizes forrás található, mint Európa bármely más országában és ez alkotja az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt pavilon fő tematikáját.

A látogatók egy interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg Magyarország unikális vízkészleteivel, gyógyvizeivel, fürdőkultúrájával és balneológiájával.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak a szervezők.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalin megosztva kapta meg a 'tudományos Oscar-díjnak' számító Breakthrough-díjat

Olyan technológiát alkottak, amely a koronavírus mellett olyan különböző betegségekkel szemben is reményt kelthet, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

Link másolása

hirdetés

Karikó Katalint és Drew Weissmant, az mRNS-vakcinák technológiáját megalapozó kutatókat díjazták 2021-ben a Breakthrough-díj élettani kategóriájában, számolt be róla a Qubit.

A hivatalos indoklás szerint a két kutató elmúlt évtizedekben végzett munkája hozzájárult annak a technológiának a fejlődéséhez, amellyel a hírvivő RNS-t a sejtekbe lehet juttatni, ezzel utat nyitva – főként a Pfizer-BioNTech és a Moderna által fejlesztett – COVID-19 vakcinák előtt.

Az orvostudomány szkepticizmusa ellenére meg voltak győződve az mRNS-terápiák ígéretéről, és olyan technológiát alkottak, amely nemcsak nélkülözhetetlenné vált a koronavírus elleni küzdelemben, de reményt nyújt a jövőbeli vakcinákra és gyógymódokra nézve is, olyan különböző betegségek esetében, mint a HIV, a rák, vagy az autoimmun és genetikai betegségek.

– írja a Breakthrough-díjat odaítélő alapítvány közleménye.

Idén három kutatócsoport is megkapta a hárommillió dollárral járó élettani Breakthrough-díjat. Karikó és Weismann mellett egy a génszekvenálást forradalmasító cambridge-i kutatócsoport (Shankar Balasubramanian, David Klenerman, Pascal Mayer), valamint az amiloidózis nevű betegség ellen hatásos gyógyszert kifejlesztő Jeffrey W. Kelly is megkapta az elismerést.

A díjat 2012-ben alapították a techvilág meghatározó szereplői, többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg és Sergey Brin, a Google alapító társtulajdonosa. Évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) díjazzák a tudományos élet paradigmaváltó kutatásait.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: