SIKERSZTORIK
A Rovatból

Amerikában lett tűzoltó a magyar szakács

Szerencsés fiatalember Greffer Gábor, hiszen két szenvedélye van, és mindkettő a munkája is: szakács és tűzoltó.

Link másolása

Greffer Gábor hivatásos tűzoltó Louisville-ben, (Kentucky USA), édesapja pedig Marcali korábbi tűzoltóparancsnoka, a katasztrófavédelmi kirendeltség jelenlegi vezetője. Gábor hat év alatt a keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolából, egy amerikai nagyváros (1,5 millió lakos) egyik legismertebb éttermének vezetője lett.

Amikor más már szépen építgetné tovább a karrierjét a vendéglátásban, ő inkább először önkéntes, majd mostanra hivatásos tűzoltó lett Louisville-ben. A napokban azt is elmondta az édesapja, hogy Gábor tulajdonképpen az étteremvezetést is folytatja, mert ahol első számú vezető volt oda visszajár dolgozni, és mindemellett még mentősként is szolgál...

DSCF0216

Miért tanultál szakácsnak? Miért nem lettél tűzoltó?

Nagyon egyszerű az oka... én a magyar törvények alapján nem lehetek tűzoltó, szemüvegre lett volna szükségem, és a lábam is törött volt korábban, ezért az egészségügyi alkalmassági feltételeknek nem feleltem meg itthon, csak mint önkéntes tűzoltó.

Így a másik nagy szenvedélyem a főzés került előtérbe. Kiskorom óta gyakran főztem anyukámmal, és nagyon megszerettem. Ezért jelentkeztem Keszthelyre középiskolába, a Vendéglátóipari Szakközépiskolába szakács tanulónak. Amikor végeztem, akkor elhelyezkedtem itt Balatonmáriafürdőn a szezonban, és arra készültem, hogy leteszem a technikus minősítőt ősztől Keszthelyen.

10

Miközben szakácsnak tanultam egy amerikai focit játszó csapatban (Keszthelyi Thunderstorms) is játszottam az iskola mellett. Egy játékostársam segítségével jutottam ki az USÁ–ba Daytona Beach-be, azzal az elképzeléssel, hogy ott sportolok, és persze gyakorlom az angol nyelvet. Egy félévre terveztem még akkor.

Aztán ott kint jött egy lehetőség arra, hogy maradjak tovább, és dolgozzak szakácsként. Ekkor költöztem Louisville-be, és elhelyezkedtem egy négycsillagos szállodában.

A nyelvtudásom még elég hiányos volt, tehát úgy kezdtem, hogy a kezembe nyomtak egy krumplit, meg egy krumplipucolót ... és persze tudtam, mi a dolgom.

Egy francia-kanadai séfnek dolgoztam, akinél a három év alatt, amíg ott dolgoztam a krumpli pucolóból, a harmadik ember lettem. Gyakorlatilag a reggeliztetőtől a vacsoráztató luxusétteremig mindenhol dolgoztam. Persze megtanultam rendesen angolul, és sikeresen alkalmazkodtam az amerikai életformához, munkamorálhoz.

Három és fél év után úgy éreztem váltanom kell, és átmentem Louisville egyik legjobb éttermébe a Seviche-be. Ez egy latin restaurant, a város egyik, ha nem a legjobb étterme. Azt érdemes tudni Louisville–ról, hogy az USÁ-ban a lakosok és az éttermek aránya ebben a városban a legnagyobb. Rengeteg étterem van, és hatalmas a konkurencia harc. Úgy kell elképzelni, hogy étteremsorok vannak... képzeld el, hogy Berény tízszer... és több ilyen van.

DSCF0317

DSCF0200

Akkor már kellett, hogy ismerjenek téged ahhoz a szakmában, ha felvettek...

Valamilyen szinten már ismertek, persze nekem is be kellett adnom a pályázatomat, ahol leírtam, hogy Európában tanultam, hogy itt már dolgoztam néhány helyen, illetve az USA –ban mit értem el a szakmában.

Felvettek, természetesen beosztott szakácsnak. Onnan építettem fel magamat ismét, ekkor voltam 21 éves.

Ne haragudj, de közbekérdezek, nem értem, hogy 21 évesen, amikor már bedolgoztad magad egy jó étterem harmadik emberének, velem együtt sokan szeretnék inkább megtartani az állást, de te inkább váltasz... miért?

Így működik Amerika; ha látod, hogy a közeli jövőben - 1-1,5 év - nincs lehetőséged továbblépni ott, ahol dolgozol, akkor keresel másik lehetőséget. Ha már nem tudsz újat tanulni, akkor váltani kell. Ott ez teljesen természetes. Akikben van ambíció, azok mennek tovább, hogy megtanulják egy másik konyha dolgait. Ezért mentem én a latin konyha felé, a mexikói, a perui, a chilei ételek irányába.

DSCF0216

387682_245796572144666_192322607492063_741452_1827904957_n

Tehát kezdtél egy új helyen. Hogy alakultak a dolgaid?

A második hónap végére már én voltam a főszakács egyik helyettese, és 25 ember főnöke.

Közbevetőleg, akkor már három éve kint éltél. Hol laktál, hogy éltél? Volt szabadidőd?

Akkor még hárman béreltünk egy nagy kétszintes lakást, ott laktam a külvárosban. Munka után persze elmentünk sörözni, de amúgy nagyon sokat kellett dolgozni, heti egy szabadnapom volt, és napi 10-12 órát voltam bent a konyhán.

Érdekességképpen elmondom, hogy jó ideig nem mehettem be a város vigalmi negyedébe, mert még nem voltam 21 éves! Nem szolgáltak ki alkohollal máshol sem! Úgy kell elképzelni, hogy egy városrész bejáratánál az utakon ott állnak a rendőrök, és mindenkit igazoltatnak, plusz a vendéglők kidobó emberei is ellenőriznek az ajtóban.

1317155784353

Hogy lett belőled tűzoltó?

Apu révén én mindig is tűzoltó akartam lenni. Amikor kiderült, hogy nem lehetek hivatásos tűzoltó, akkor persze elvégeztem az önkéntesek tanfolyamát, és beléptem a Balatonkeresztúri-Balatonmáriafürdői Önkéntes Tűzoltó Egyesületbe.

Korábban említettem, hogy Louisville külvárosában laktam, és mindennap a munkába menet elmentem a tűzoltóság mellett, volt amikor éppen riasztásra mentek, és láttam ahogy öltöznek a kabinban, miközben siettek a helyszínre. Nagyon fájt a szívem, és nagyon irigyeltem őket. Aztán egyszer megálltam és megkérdeztem, hogy vesznek-e fel önkénteseket, és egyáltalán: hogy lehetek tűzoltó.

2012-09-08_09-30-47_267

Szerencsém volt, mert éppen volt felvétel, mondták, hogy néhány hónap múlva kezdődik a képzés. Heten voltunk, minden héten, kedden este mentünk a tűzoltóságra, és a nagykönyv szerint elkezdtük a tanulást.

Tolerálták ezt a munkahelyeden?

Heti egy szabadnap járt és persze elfogadták, hogy ez kedden legyen.

Megint közbekérdezek. Elmondhatjuk, ma már ismered a kinti tűzoltók munkáját. Itt nőttél fel a marcali laktanyában, képzett önkéntes vagy Magyarországon, tehát van összehasonlítási alapod a két rendszer között. Miben hasonló, és miben más a két tűzoltóság?

Azon kívül, hogy mind a két helyen vízzel oltanak, szinte semmiben sem hasonlítanak. És ez természetes, hiszen mind a két országban a helyi körülményekhez kell igazítani a tűzoltóságokat.

2012-09-08_10-11-59_453

Itthon zömében kőből épülnek a házak, a bútorok fából készülnek, súlyos függönyök, összességében nagyon sok lassan égő anyag ég, ha tűz van, kisebb a tűzterhelése. Amerikában rengeteg a faépület, ott a fal is ég! A berendezési tárgyak között rengeteg a műanyag, az sokkal magasabb hőmérsékleten és sokkal gyorsabban ég, ott, ha nem oltjuk el időben, akkor minden odaveszik, ezért döntő szempont a gyorsaság.

Az is nagy különbség, hogy kint sokkal jobban ki van építve a tüzivíz rendszer, és nem csak több helyen van, hanem jóval nagyobb kapacitással is rendelkezik. Kint például a városokban nincs vízszállító autó, mert akár 6-8 fecskendőt is kiszolgál a tüzivíz rendszer.

Tehát elkezdtél egy tanfolyamot, egyébként kint bárki jelentkezhet önkéntesnek?

Igen, mielőtt kérdeznéd, természetesen ott is van egészségügyi vizsgálat, el kell menned egy orvoshoz, ahol megvizsgálják a reflexedet, persze az alkohol a drog érintettségedet is, de ha fizikailag bírod, és ezt a parancsnokod is úgy gondolja, akkor nem foglalkoznak azzal, hogy szemüveges vagy, vagy eltörött a kezed gyerekkorodban. Amúgy egyre kevesebb az önkéntes a városokban, mert lassan a hivatásos tűzoltóság átveszi a feladatot. Vidéken azonban még mindig 80-90%-ban önkéntesek szolgálnak.

Elmondtad nekik, hogy itthon önkéntes voltál? Hogy édesapád tűzoltó parancsnok Marcaliban?

Persze, meg hát az hamar kiderült, hogy nem vagyok kezdő. Kíváncsiak voltak és befogadóak, ha olyant tudtam mutatni, vagy mondani, ami jobb volt, mint az ő megszokott módszerük, probléma nélkül átvették. Persze csak apróságokra kell gondolni.

DSC00888 new york

Elismert szakács voltál, már újra a tűzoltó bajtársak között voltál ... mi volt az a fordulópont amikortól már úgy gondoltad, a tűzoltás lesz az első?

A szomszéd tűzoltóság területén volt egy nagy lakóháztűz, és mi értünk ki elsőként a tűzoltóautónkkal. Menni kellett be a tűzbe, vittem a tömlőt, és kezdtem oltani. A fejem felett már a második csapat kezdte az oltást, a harmadik a tetőtérben. Hatalmas lángnyelvek jobbról, balról... és akkor ott tudtam, hogy nekem ez az életem, az a csapatmunka, az a bajtársiasság; az az érzés eldöntötte végleg, hogy mit akarok csinálni. Amikor eloltottuk a tüzet, és jöttem kifelé, akkor odamondtam a társamnak, hogy ezt akarom csinálni életem végéig. Ott dőlt el.

Hogy lesz valaki hivatásos tűzoltó Amerikában?

Az alaptanfolyam, amit mint önkéntes elvégeztem, az kevés hozzá. Az egy 150 órás tanfolyam volt. Nekem Kentucky Államnál kellett egy újabb ötrészes tanfolyamot elvégezni, és vizsgát is kellett tennem.

5731_251501480413_745645413_8318328_4781642_n

Ez még mindig nem elég, mert az USÁ-ban a tűzoltóknak egy komoly mentőstanfolyamot is el kell végezniük. Ott például az elsősegélyt mi adjuk. Ha például egy balesetnél kivágjuk a sérültet a kocsiból, a hivatásos mentők csak utána kezdhetik el a munkát. A kocsiban mi látjuk el a sérültet. Utána persze ők viszik, és kezelik, de nekem tudnom kell akár légzést segítő csövet levezetni a torkon, vagy ütőeres vérzést ellátni.

Ha kell, a 911 minket riaszt az infarktusos beteghez is, de van a tűzoltó autóban defibrillátor is és persze használni is tudjuk. Ott is van, egy magasabb szintű mentőautó ahol orvos is van, de addig amíg az ki nem ér nekem is el kell tudnom látni a sérültet, erre kapok kiképzést.

photo (1)

TrainingUnitedMethodist

Van még egy hivatásos tűzoltói fizikai állapot szintfelmérés, ami egy akadálypálya, amit időre kell teljesíteni. Megcsinálod, kapsz egy igazolást és ennyi. A helyi parancsnokodnak kell döntenie majd akkor, amikor állományba vesz, hogy tényleg alkalmas vagy-e összességében.

Nekem ahhoz, hogy ezeket a tanfolyamokat el tudjam végezni, ott kellett hagynom a Seviche-t és másik munkát kellett vállalnom. Az egyetem konyhájára mentem dolgozni, a séf helyettese lettem. Természetesen a főnököm tudta, hogy a célom a tűzoltóság. Ők lehetővé tették számomra, hogy eljárjak a tanfolyamokra.

Sikerült elvégeznem a tanfolyamokat, de akkor a séf elment, és én lettem a főnök az egyetem éttermében.

Hány éves voltál ekkor?

23. Egyébként ez az étterem nem a hallgatók kiszolgálására, hanem a professzorok, tanárok, alkalmazottak, és főleg a klubtagok kiszolgálására van. Ez egy jó hírű hely, egy presztízshely a városban. Ez egy évi 1,2 millió dolláros forgalommal bíró étterem, ennek lettem a főszakácsa, akinek az étlap elkészítésétől, a beszerzésig, a dolgozók felvételéig minden a feladata volt, beleértve a pénzügyeket is.

734440_482541675195298_1691733486_n

Közben persze az egyetem vezetői tudták, hogy menni fogok, és keresték az utódom. Szerencsés módon, mire lett egy státusz 5 hónap múlva a tűzoltóságon, pont lett egy utódom is a konyhán, volt időm átadni a dolgokat.

Felvettek tűzoltónak, és maradtál második embernek az egyetemi konyhán. A hivatásosoknál már 24/48-ban volt a szolgálat? Hány riasztásotok van általában?

Igen ez már 24 órás laktanyai szolgálattal jár. Egy évben több mint 3000 riasztásunk van. A közlekedési balesettől a kutyamentésig, de ahogy már említettem az utcai rosszullétekhez is riasztanak minket. Nekünk 9 négyzetkilométer a területünk, és több mint 125 ezer ember tartozik hozzánk, persze több állomással. Nagyon sűrűn lakott terület, és van két kórházunk ahol több mint 4000 ágy van.

976398_10200498298798820_1156837150_o

Amerikában egységesítették a mentők, a rendőrök és tűzoltók kommunikációját. Tehát ha a 911 központ kiad egy riasztást, akkor tudom, hogy kik jönnek. Hány mentőautó, hány rendőr, hány és milyen tűzoltóautó.

2014-ben 25 évesen úgy tudom, négy munkád is van...

Igen, a főállásom a St. Matthews Fire Protection District, dolgozom az egyetemen, mint második ember a konyhán. Ha van szabadidőm, az Anchorage mentőszolgálatnál dolgozok, mint sofőr és mentőápoló, és ha még mindig van időm, akkor vállalok szolgálatot az önkénteseknél, ahol kezdtem. Barátságból, tiszteletből, hiszen ott kaptam először lehetőséget.

Mikor pihensz? Barátnő?

A tűzoltóságon... az nekem nem munka, hanem pihenés. Ma már saját autóm és lakásom van, egy apartman, amit én tartok fenn, és hát akadnak barátnők is! :-)

Te vagy a magyar tűzoltó, vagy te vagy a magyar szakács Louisville –ben?

Hát a tűzoltóságon mind a kettő! :-) Az egyetemi közegben meg úgy gondolom, én vagyok a magyar szakács.

tuzolto

Szoktál főzni a tűzoltóknak?

Ha szolgálatban vagyok, akkor mindig, és szeretik a főztömet. Sok magyar kaját is csináltam nekik. A rakott krumplinak és a paprikás csirkének nagy sikere volt!

Mész vissza... egyből szolgálat?

11-30-kor landol a gépem, másnap reggel 8-ra megyek szolgálatba.

Ha azt mondod, le a kalappal Gábor előtt, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
„A minőségi csokoládéhoz elég három alapanyag” – Gyöngyvér a világ legjobb ültetvényein leste el a kakaóbab feldolgozásának trükkjeit
Hobbinak indult Sára-Gulyás Gyöngyvérnél a csokikészítés, azóta viszont csak ebből él. Extrém bonbonjaival világversenyeken szerzett érmei neki csak a hitelességhez kellettek, és igazán a csokikészítő workshopok éltetik.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. február 17.


Link másolása

– Mikor és miért kezdtél komolyabban foglalkozni a csokoládékészítéssel?

– 2011-ben kezdődött ez a történet, amikor karácsonyra készítettem a rokonoknak és barátoknak kézműves csokoládékat, majd szájhagyomány útján elkezdtek az ismerősök ismerősei is rendelni tőlem. Pár hónappal később már annyi rendelésem volt, hogy egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy ebbe komolyan belevágok, felmondtam az akkori munkahelyemen és pont annyi félretett pénzem volt, amennyiből el tudtam kezdeni. Ráadásul akkoriban ment férjhez a húgom, akinek a szobája megüresedett, úgyhogy mondtam a szüleimnek, hogy mit szólnának, ha műhely lenne belőle, és szerencsére ők megengedték, sőt, támogatták is az ötletemet. Így lett a hobbiból megélhetés a csokoládékészítés. Mindig érdekelt a csokoládé, bár tinikoromban inkább a fogyasztása, hiszen hazafelé a suliból mindig vettem egy táblával, és egy álomképként bennem is volt, hogy de jó lenne ezzel foglalkozni, de amikor szakmát kellett választani, eszembe se jutott, hogy ezt is választhatnám. Viszont olyan papírokat szereztem, amelyek jó kiindulópontként szolgáltak ehhez, hiszen az egyik az idegenforgalom-szállodamenedzsment volt, amivel bármilyen vendéglátóhelyet nyithatok, a másik pedig egy szakácssuli.

– Mitől jó egy csokoládé?

– Minél kevesebb az összetevő, annál jobb. Ami kell bele, az kakaómassza, kakaóvaj és nádcukor vagy más édesítés, illetve tejcsoki esetén plusz tejpor. Ezen túl nagy mértékben meghatározza egy csoki minőségét, hogy milyen fajtájú kakaóbabból készült. Rengeteg típus van az ízesebb-aromásabbtól a kevésbé karakteres, semlegesebb változatokig, és az sem mindegy, hogy hol termesztették azokat. Általánosságban elmondható, hogy Latin-Amerikából származik a legjobb minőség (pl. Mexikó, Karib-térség, Costa Rica, Kolumbia, Peru), és a Criollo típus a legjobb kakaóbab. A fairtrade jelölés is fontos, hogy fenntartható gazdaságból származzon, és tisztességesen megfizessék a farmereket. A jó minőségű csokik csomagolásán ezeket az információkat – azaz a termőterületet, a kakaóbab típusát, sőt, néha még azt is, hogy hány órán át és hány fokon pörkölték – mind fel is tüntetik.

– Úgy látom a falon lévő vidám fotókból, hogy sok helyen voltál már a világban, ahol foglalkoznak kakaóbabbal: hol milyen tudással gazdagodtál?

– Az első ültetvény, ahol jártam, 2016-ban Vietnamban volt, és itt találkoztam azzal, hogy milyen lépésekből áll a kakaó feldolgozása. Persze már hallottam róla sokat, de ott láttam először, ahogy fermentálják, szárítják, őrlik vagy éppen préselik ki belőle a kakaóvajat – és ott kóstoltam először nyers kakaóbabot is. Hatalmas nagy tudást azért nem itt szereztem a témában, viszont első találkozásnak szuper volt.

A Karib-térségben jártam utána jópár szigeten és ültevényen, de a legkedvesebb élményem Martinique szigetén volt, ahol a szállásadónk kakaóval foglalkozott, és a dzsungelben lakott, ahol minden megtermett nála a kakaóbabtól a kókuszon át a papayáig, és a saját portáján készítette el a csokoládéit. Ő részletesen elmagyarázta a dolgokat, és itatott velem egy kakaóbab gyümölcséből készített, erjesztett alkoholt is, amely finom, licsis-citrusos aromájú volt. Mivel ő meg azt nem tudta, hogyan kell bonbont és trüffelt készíteni, arra meg én tanítottam meg, szintén helyben termett alapanyagokból.

Guadeloupe szigetén is rengeteget tanultam egy férfitól, aki workshopot tartott a csokoládékészítés folyamatairól, például a pörkölésről és őrölésről, saját tábla csokit is készítettünk, és megkóstoltatott minket autentikus kakaóitalokkal is. Tőle rengeteget tanultam, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy itthon is meg lehetne csinálni egy ilyen tanfolyamot.

Santa Lucia szigetén pedig többek között teljesült egy álmom, hiszen megszállhattam a Hotel Chocolatban, ahol az étterem minden ételében van valamilyen módon csokoládé, és valami isteniek azok a kombinációk – illetve természetesen itt is volt workshop arról, hogyan kell a nulláról elkészíteni a csokoládét. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam ezekre a helyekre!

– És végül meg is valósítottad a csokoládékészítő tanfolyamokat itthon, Lady Lavender néven! Mi inspirált még ebben az utazáson felül, és milyen az összetétele a csoportjaidnak?

– Ez úgy jött, hogy jártam tánciskolába, és ott megismertem egy gourmet házaspárt, és egyszer megkérdezték, hogy eljöhetnek-e megnézni, hogyan készítem a csokoládéimat. Úgyhogy nekik tartottam meg életem első tanfolyamát, de nem azért csináltam, hogy hasznom legyen belőle, csak poénból, azért az alapanyagárat persze odaadták. Amikor a csokoládéjukat bevitték a munkahelyükre, a férj egy olyan cégnél volt, ahol több ezer ember dolgozik, és ott szájról-szájra terjedt, hogy létezik ilyen tanfolyam, és erre lehet jönni. Onnantól hetente jött egy négyfős csoport onnan, én meg közben rájöttem, hogy mennyire szeretem ezt csinálni, és jó látni a lelkesedésüket, hogy nahát, mennyire finom és szép már elsőre is a végeredmény. Nem magamtól találtam tehát ki, hanem az igények alapján alakult így, hogy ez érdekli az embereket: mostanra már a vállalkozásom harmadát teszi ki a nagyjából a tanfolyamok tartása. Nem csak az óbudai műhelyben tartom őket, hanem országosan is kitelepülünk, ha van megkeresés.

Ami a csoportok összetételét illeti, a feltételezéssel ellentétben nem csak csajok jönnek, sok a fiú is, akik általában a párjuknak készítenek valamit. Sokszor nekik még jobb érzékük is van az ízekhez, örömmel díszítgetnek és néha tovább is maradnak, mint a lányok, de persze 75-80%-ban azért valóban nők vesznek részt, és sok a gyerek is. Szóval 10-70 éves korig vegyes az összetétel.

– Melyek a legérdekesebb ízű csokoládék, amelyeket valaha készítettél és kóstoltál?

– Sok érdekes ízesítést készítettem már, mert régen meg voltam róla győződve, hogy csak olyat akarok készíteni, amit más nem. Ezért elkezdtem egyből meghökkentő párosításokat kitalálni sajtokkal, és a gorgonzolással több elismerést is begyűjtöttem. De szeretek különféle gombákkal is dolgozni, abból az egyik legizgalmasabb az volt, amikor karamellizált hagymára dobtam pöfeteg gombát és fehércsokival párosítottam, de medvehagymás és zöldségpárlatos kreációkat is megálmodtam. Húsokkal is dolgoztam már, azaz libamájas, vadpástétomos, füstölt kolbászos és baconös variációkkal. Virágos kombinációkat is kipróbáltam egyébként, szóval az a rövidebb lista, hogy milyen csokit nem készítettem még.

Ezeket az extrém ízeket csak a legbevállalósabbak szokták megkóstolni, ebből nem lehetne megélni, de fesztiválon a vagány látogatók szerették ezeket, csak ugye ők nem akartak ezekből húszat hazavinni. De a vásározást már abbahagytam, a céges partnerek meg biztosra mennek, és nem akarnak megosztó ízeket rendelni, úgyhogy most már kevésbé ez az irányvonal nálam.

A legizgalmasabb csokoládé, amit valaha kóstoltam, az egy vietnami úton a pho leveses csoki azzal az egyedi fűszerezéssel: igazán emlékezetes és finom volt! Egyébként szeretem tesztelgetni a konkurenciát, és ahogy járok a világ minden táján, sok érdekességgel találkozom.

– Milyen elismeréseket gyűjtöttél be eddig a csokikészítő szakmában, és milyen céljaid vannak még?

– Nem neveztem sok termékemet, és csak 2-3 évig vettem részt aktívan versenyeken, amelyeken meglepő módon nagy arányban szereztem érmeket, főleg bonbonokkal (Great Taste 2016 egy csillag gorgonzola bonbon és két csillag pipadohányos bonbon; Academy of Chocolate 2016 masala chai tejcsokoládé; International Chocolate Awards bronz 2016 gorgonzola bonbon és sajmeggy pálinka-zöldbors bonbon, illetve ezüst 2017 zölddiólikőrös bonbon; Az év pálinkás bonbonja két db bronz 2023 vadcseresznye bonbon és sajmeggy pálinka bonbon).

De nem vagyok alapvetően versengő típus, csak érdekelt, hogy világszinten hol tartanak a csokoládéim. Szerintem ez inkább hiteleséget ad, ha már tanítom, hogy lássák, akik jönnek hozzám, hogy van mögöttem tudás. De nem tervezek a jövőben versenyekre járni, és nem is a gyártásban látom a jövőmet, hanem inkább a rendezvényekben és a tanfolyamokban: emberekkel szívesebben foglalkozom.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szinte csoda: közel 30 év után találták meg a Forma-1-es versenyző ellopott Ferrariját
Mint kiderült, Gerhard Berger 1995-ben eltűnt autója Japánba került, majd onnan Nagy-Britanniába, ahol most találta meg a Scotland Yard.

Link másolása

Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott Ferrariját.

Az osztrák expilóta Ferrari F512M típusú személyautóját 1995 áprilisában, a San Marino-i Nagydíj első időmérő edzése után lopták el ismeretlen tettesek Berger imolai szállodájának parkolójából, a Ferrari-istálló akkori másik versenyzője, Jean Alesi ugyancsak Ferrari típusú autójával együtt.

A Scotland Yard hétfőn bejelentette, hogy Berger Ferrariját az autókhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya 29 évvel az eset után Nagy-Britanniában megtalálta.

A beszámoló szerint a londoni rendőrség januárban értesítést kapott a Ferrari autógyártól arról, hogy egy amerikai vásárló tavaly egy brit közvetítő révén kívánt megvásárolni egy Ferrari személyautót, ám a cég vizsgálatai kiderítették, hogy lopott kocsiról van szó.

A Scotland Yard ilyen ügyekre szakosodott részlege kiterjedt vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy Berger ellopott autójáról van szó. Az ügyosztály kiderítette azt is, hogy a kocsit a 29 évvel ezelőtti lopás után nem sokkal Japánba szállítottak, és onnan érkezett 2023 végén Nagy-Britanniába.

Az ügyosztály négynapi vizsgálattal feltárta a kocsi múltját, és a Scotland Yard ezután lefoglalta a járművet, megakadályozva elszállítását Nagy-Britanniából – áll a londoni rendőrség hétfői beszámolójában.

A vizsgálatot vezető nyomozó, Mike Pilbeam közölte: szakértői becslések szerint a kocsi értéke megközelíti a 350 ezer fontot (162 millió forint).

Pilbeam közölte azt is, hogy Alesi ellopott Ferrarija továbbra sem került elő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
TikTok-videókban mutatja be Balázs, hogyan varázsoltak át egy romos parasztházat álmaik otthonává
Teljesen laikusként, szinte nulláról kellett felújítaniuk az etyeki házat, a három évig tartó munkát részletesen dokumentálták. A videókban szó esik sitthordásról, flexelésről, de még az építkezési alkoholizmusról is.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. február 18.


Link másolása

Vidékre Házasodtunk címmel október elején indult Tarnóczi Balázs TikTok-csatornája, amelyen elmeséli, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie friss házasként és apukaként egy házfelújítás levezénylése során. Arról beszélgettünk, mennyire tette próbára a projekt a kapcsolatukat a feleségével, előfordult-e, hogy besokalltak, és hogyan érintette őket az építőanyagok óriási áremelkedése.

– Sokan a gondolatától is fáznak annak, hogy felújítandó ingatlant vásároljanak. Számotokra mi szólt mellette?

– Épp nemrég készült egy kétrészes videóm arról, milyen előnyei vannak a romos, vagy legalábbis erősen felújítandó állapotú házaknak. A leglényegesebb szempont az ár, jóval olcsóbban meg lehet venni, mint egy kulcsrakész ingatlant. Emellett egy látszólag felújított ház is rejthet csapdákat: lehet, hogy amikor megveszi az ember, tök jónak tűnik, de pár hónap múlva mondjuk kiderül, hogy azért húztak fel gipszkarton falat, mert mögötte durván penészedik a valódi fal. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint visszabontani az egészet, akkor pedig máris ugyanott tartunk.

Ha a problémák előre láthatóak, az összességében sokkal ideálisabb helyzet, mint amikor ránézésre minden rendben, majd szép lassan kiderül, hogy valójában nagyon nem.

– Ha a fő indokotok az ár volt, akkor valójában kényszerből döntöttetek így, és mondjuk háromszor-négyszer annyi pénz birtokában inkább maradtatok volna Budapest belvárosában?

– Biztos, hogy nem. Én Salgótarjánban nőttem fel, aztán 12 évet éltem Budapesten, egyetemistaként és közvetlenül utána még kiélvezve ennek minden előnyét. Alapítottam stand up comedy társulatot, játszottam kilenc zenekarban, és még sorolhatnám. De ahogy elcsitultak bennem a kozmopolita ingerek, valahogy sokkal inkább a természetközeliség és a nyugalom kezdett vonzani.

Egyértelmű volt, hogy Budapestről el kell jönnünk, viszont a munkáim miatt valamennyire azért közel kellett maradnunk hozzá. Így végül a mindössze félórányira lévő Etyekre esett a választásunk. Egyéb szempontok is szóltak mellette, arról szintén készítettem egy videót, hogy mit érdemes mérlegelni, amikor az ember lakóhelyet választ.

– Mekkora személyes jelenlétet igényel egy ilyen projekt? Tudtatok-e dolgozni mellette?

– Amikor elkezdtük, hétvégente jártunk ki, már csak azért is, mert akkoriban olyan munkahelyem volt, ami állandó városi jelenlétet igényelt. Viszont apósom a távollétünkben is egyengette a dolgokat. Négy és fél hónapunk volt arra, hogy befejezzük az első szobát és a fürdőszobát, mivel addig tartott at albérleti szerződésünk, amit csak nagyon előnytelen feltételekkel tudtunk volna meghosszabbítani. Emiatt az első 4 hónap, 2020 decemberétől 2021 áprilisáig rettentően feszített tempóban zajlott.

Ráadásul ez pont a karantén idejére esett, ami abból a szempontból jó volt, hogy nem is vágyakoztunk elmenetelre, hiszen lehetőségünk se lett volna rá. Emiatt az összes szabadidőnket ebbe öltük. Az áprilisi beköltözést követően pedig már hétköznapokon is tudtunk haladni.

A munkám addigra jórészt otthonról végezhetővé vált, szóval két feladat között „pihenésként” nem megittam egy teát, hanem mondjuk elhordtam pár vödör sittet, kiástam egy négyzetmétert a terasz előkészítéséhez, esetleg leszedtem pár kiló mészkövet a disznóólról, hogy szét tudjuk bontani.

Amiatt is sietnünk kellett, mert augusztusban összeházasodtunk, és az esküvőnk után már itt nálunk szerettünk volna egy összejövetelt tartani, tehát addigra vendégfogadásra alkalmas állapotba kellett hozni a helyet. Nem egyszer fordult elő, hogy felkeltünk egy órával hamarabb hajnalban, hogy felvihessünk még egy réteg meszet valamelyik szobára, mert akkor az napközben tud száradni, és este mehet rá egy újabb réteg.

– Volt olyan, hogy besokalltatok?

– Inkább a feleségemnek volt olyan érzése néha, hogy jó volna szünetet tartani, elmenni kirándulni, vagy bárhogyan kikapcsolódni. De annyira hajtott bennünket a határidő és az előre lefektetett ütemterv, hogy nem éreztem szükségét a pihenésnek. Ez konfliktusokhoz is vezetett köztünk, úgyhogy meg kellett tanulnom kikapcsolni. Ahhoz képest, hogy ez a fajta munkavégzés addig totálisan távol állt tőlem, egy egészen új dimenzióját ismertem meg a flow érzésnek.

– Hárman csináltátok az egészet az apósoddal, senki mást nem vontatok be?

– Kezdetben még próbálkoztunk barátok elhívásával, hogy egyfajta közösségi élményt nyújtva őket is részesévé tegyük a történetnek, de ez nem mindig sült el jól. Ment rá emberi kapcsolatunk arra, hogy aki segíteni jött, nem tudta felvenni azt a tempót, amihez mi hozzáedződtünk a hónapok során.

Ilyenkor egy idő után óhatatlanul fellép egy olyan rossz érzés, hogy „mégse voltam jó segítség”, és ha sikerélmény helyett ezzel tér haza az adott barát, az sajnos súrlódáshoz vezethet. Egyébként készült arról a témáról is egy videóm, hogyan lehet elkerülni az ilyesmit.

Volt egy egyszemélyes kőműves segítségünk is egy idős mester bácsi személyében, aki például a vakolást és az ablakok cseréjét végezte, közben pedig folyamatosan tanított bennünket. Rengeteget köszönhetünk neki, de mivel korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, csak időnként bíztuk meg őt. És persze ott voltak szüleim is, akik amikor tudtak, bekapcsolódtak az aktuális folyamatokba, de Salgótarjánból nekik ez bonyolultabb volt azért, úgyhogy távmunkában végezhető feladatokat vittek, mint például a 100 éves tálaló szekrényünk kipofozása.

– A kapcsolatotokat mennyire tette próbára a projekt?

– Próbára tette, de kiállta a próbát. Amikor tavaly nyáron, a terhessége hetedik hónapjában nekiláttam a pince felújításának, és egy héten keresztül napi 12 órát ott töltöttem a pincében, amit ő akkor megközelíteni se tudott, érthető módon nem volt boldog. De fantasztikus megbocsátó- és megértőkészsége van, szóval ezen és a hasonló helyzetekben szerencsére túl tudtunk lendülni.

– Az építőanyagok ára óriásit nőtt az elmúlt pár évben. Ezt ti mennyire éreztétek meg?

– Abszolút mértékig. Épp most tervezek egy videót arról, mikor érdemes anyagot venni az építkezéshez, a válasz erre nagyon röviden annyi, hogy amint pénze van az embernek. Attól jobb ajánlatot ugyanis, amit ma kap, később biztos nem fog kapni, valószínűleg már másnap se. Rosszabbat viszont annál inkább kaphat. Az építkezés három éve alatt a faanyagtól a cementen át a sóderig mindennek az ára hatalmasat drágult.

@videkrehazasodtunk Első meglepetések a felújítában Pt.1 #vidékreházasodtunk #költözzvidékre #vidékiélet #vidék #etyek #csináldmagad #diy #diyproject #felújítás #házfelújítás #házasélet #házépítés #házilag #hajópadló #homok #építkezünk #építkezés #parketta #vizesedés #falak #fal #tippek #tippeknektek #tippekneked #fyp #tippektrükkök #mész #mészkő #festék ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– Milyen váratlan akadályok merültek még fel?

– Rögtön az építkezés elején volt egy olyan bakim, hogy meg kellett néznem, milyen mélyen van a ház alapja. Soha nem csináltam előtte ilyet, szóval bementem a szoba közepére és ott kezdtem el ásni. Már egy egész nagy kupacot kiástam, amikor bejött a feleségem, majd nevetve közölte, hogy az alapot a fal mellett kell megnézni, nem a szoba közepén. Hasonló, a szaktudás hiányából fakadó felesleges feladatvégzések több alkalommal adódtak, de a ház állapota is okozott meglepetéseket.

– Hogy jött a TikTok-csatorna ötlete, ki a célközönség?

– Magával a csatornával többféle célom is volt. A fő szempont mindenképpen az oktatás, hiszen én pusztán gyakorlat útján el tudtam jutni a teljesen laikus szintről egy olyan fokra, amikor már magabiztosnak mondhatom magam az építkezéssel összefüggő kérdésekben. Szerettem volna a megszerzett tudást minél többeknek átadni, hiszen ha a munka elején is rendelkeztem volna vele, biztosan rengeteget tudtunk volna spórolni. Egyben azt a nézetet is népszerűsítem, hogy nyugodtan vágjunk bele olyan dolgokba, amelyekhez látszólag egyáltalán nem értünk, mert minden tanulható.

A harmadik szempont pedig, hogy teljesen beleszerettem a vidéki életbe, ami egykori városiként komoly tanulási folyamat volt. Ennek része például, hogy igen, itt előfordul, hogy hétvégén is kaszálnak az emberek a telkükön, de valamikor le kell vágniuk a füvet, és mivel hétköznap dolgoznak, máskor nem tudják. Empatikusnak kell lenni mások felé. Az is teljesen természetes dolog, hogy az út közepén sétálnak az emberek, mert itt nincs járda, városiként viszont ez is nagyon furcsa lehet.

Rengeteg olyan vidékre települő van, aki pontosan azt a városi kultúrát hozza magával, amit hátra akart hagyni. Szerintem ha szórakoztató formában mutatjuk be az itteni tipikus élethelyzeteket, az nekik is segít az átállásban. Most már 53 videó közül lehet válogatni, emellett a YouTube-csatornán elindítottam egy podcast-sorozatot is, amelyben a miénkhez hasonló történeteket mutatok be olyan emberekkel beszélgetve, akik városból költöztek vidékre.

@videkrehazasodtunk Miket kell elfogadj vidéken? 3: Ne flexelj! #vidékreházasodtunk #vidék #vidékiélet #vidékiéletszépségei #vidékvagyváros #vidéki #közösség #tanács #tanácsadás #tanácsok #gondoldújra #tipp #tippek #tippeknektek #tippekneked #tippektrükkök #flex #flexelés #társadalom #társadalomkritika #fy #fyp #foryou #foryourpage #ingyen #jótékonyság #felajánlás #szerénység #bmw #porsche #maserati #balenciaga ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– A ház már teljesen készen van, vagy akad még feladat?

– Egy ház soha nem lesz kész… (nevet) Egyelőre ami látható feladat, az a falak külső lemeszelése, ugyanakkor a gyerekünknek a cseresznyefára elképzelt lombháztól kezdve az udvarban kialakítandó járófelületig folyamatosan jutnak eszünkbe olyan dolgokat, amiket meg lehetne valósítani, és ami persze tartalmat is biztosítana a csatornára. Egyelőre még visszamenőleg dolgozom fel az elmúlt 3 év eseményeit, de miután azzal végeztem, jöhetnek az újabb témák.


Link másolása
KÖVESS MINKET: