News here

SIKERSZTORIK
A Rovatból

50 éves a BME nukleáris oktatóreaktora - Svédországtól Kanadáig megállják a helyüket az itt képzett diákok

Az oktatás mellett itt tervezik a jövő reaktortípusait is, amelyekben a kiégett kazetták és fűtőelemek újrafelhasználhatóak lehetnek.

Link másolása

A reaktort azért építették meg Magyarországon a hatvanas évek végén, mert akkor tervezték az atomerőmű megépítését, és az atomenergia biztonsági szempontból teljesen más szakértelmet kíván, mint a többi energiahordozóval való foglalatosság.

„Szükség volt olyan szakemberképzésre, ami hosszú évtizedekre meg tudta oldani a nukleáris területhez szükséges szakemberkapacitás kinevelését, az utánpótlás biztosítását. Ennek egyik kulcsa az volt, hogy legyen egy gyakorlati képzőközpont Magyarországon” - meséli Czifrus Szabolcs, az oktatóreaktort működtető BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója.

Hazánkban jelenleg négy nukleáris létesítmény van, ebből kizárólag az oktatóreaktort tervezték magyar mérnökök, Csom Gyula professzor vezetésével, aki a napokban hunyt el.

Működési elvei azonosak az atomerőművek reaktoraival, azzal a különbséggel, hogy az oktatóreaktor nem termel villamosenergiát, kizárólag kísérletezésre használják.

„A természetben lévő legnagyobb atomok maghasadásra képesek. Az atommagot protonok és neutronok építik fel, körülötte pedig elektronok vannak. A legnagyobb rendszámú, természetben található elem az urán, amely képes arra, hogy ha egy neutron eltalálja, akkor kétfelé hasadva egy kisebb energiaállapotba kerüljön. Ezek után robbanásszerűen válik szét, amivel körülbelül tízmilliószor annyi energia keletkezik, mint amikor valamit elégetünk. A robbanás alatt újabb neutronok keletkeznek, amelyek a vízzel teli közegben lelassulnak, így újabb hasadásokat képesek majd létrehozni” - magyarázza Czifrus.

Az ország energiaszükséglete a csúcsfogyasztás időszakában 6000 MW körül van, amiből a paksi atomerőmű körülbelül 2000-et termel. A hiányzó energiamennyiséget, - amit nem tudunk jelenleg megtermelni - importáljuk, ezért is fontos a megújuló energiaforrások kiaknázása a jövőben.

A Nukleáris Technikai Intézetben az oktatók célja az elméleti ismeretek átadásán túl az, hogy megtanítsák a hallgatóknak, milyen mérések segítségével lehet biztonságosan üzemeltetni egy reaktort.

Ezt nem lehet szimulátoron megtanulni

- mondja az intézetvezető.

„Fontos élőben tapasztalniuk, hogy milyen mérésekkel tudnak információt szerezni arról, mi történik a reaktor belsejében. Ilyen típusú mérésből egy atomerőműben ezres nagyságrendben vannak. Meg kell tanulniuk a hallgatóknak, hogy ezeknek a mérése milyen kapcsolatban áll a biztonságos működéssel” -teszi hozzá.

A nukleáris környezetben való munkának speciális és egészen különleges feltételei és körülményei vannak. Például, hogy milyen módon kell beöltözni, vagy hogyan kell egy ilyen mérőberendezéssel bánni.

„Sugárveszélyes körülmények között dolgozunk, és itt a hallgatók úgy tanulhatják ezt meg, hogy a mi felügyeletünk alatt teljesen védve vannak attól, hogy velük bármi is történjen.”

Ötven éve működünk és soha egyetlen hallgatónak vagy oktatónak sem esett baja

- mondja Czifrus Szabolcs.

A reaktortechnika szakmérnöki képzésen eddig körülbelül 370-en végeztek, akik közül sokan jelenleg is a nukleáris ipar felső- és középvezetői között dolgoznak. A nemzetközi szinten is jelentős nukleáris szakirányú képzésekről pedig körülbelül 500 hallgató került ki eddig, akik az igazgató szerint Svédországtól Kanadáig mindenütt megállják a helyüket a világban. A jövőben pedig újabb feladatok várnak a diákokra és az oktatókra egyaránt.

„Az Intézetünk több nemzetközi együttműködésben kutatási szinten azzal is foglalkozik, hogy megpróbáljuk megtervezni a jövő reaktortípusait, amelyekben a kiégett kazetták és fűtőelemek újrafelhasználhatóak lehetnek, és ki lehetne nyerni belőlük még rengeteg energiát. Ezzel jelentősen lehetne csökkenteni a radioaktív hulladék mennyiségét, aminek az elhelyezéséről nagyon hosszú távon és biztonságosan kell gondoskodni” - mondja a Nukleáris Technikai Intézet vezetője.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: