hirdetés
sziami-iker-lanyok-szetvalasztasa-olaszorszagban.jpg

Sikeresen szétválasztottak egy koponyájuknál összenőtt sziámi ikerpárt Olaszországban

A Közép-afrikai Köztársaságban születt kislányokat háromszor műtötték meg, mire sikerült szétválasztani őket. Az operációsorozat Olaszországban és a világon is egyedülálló.
Fotó: Bambino Gesù Ospedale Pediatrico - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Sikeresen szétválasztottak egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt Olaszországban - írja az IFL Science.

A kétéves kislányok a Közép-afrikai Köztársaságban születtek 2018 júliusában úgy, hogy a koponyájuk össze volt nőve. Ez az egyik legritkább és legösszetettebb probléma a sziámi ikreknél, ugyanis nemcsak a csontállományukon, de létfontosságú vérszállító szerveken is osztoztak.

A vatikáni Gyermek Jézus Kórház vezetője, dr. Mariella Enoc éppen akkor a Közép-afrikai Köztársaságban volt, és találkozott is a kórházban Ervinával és Prefinával, így került kapcsolatba az olaszországi kórház a családdal.

A lányokat június 5-én operálta meg egy 30 fős orvoscsoport a római gyermekkórházban, egy hónappal később pedig örömmel jelentették be, hogy a 18 órás műtét sikeres volt, az ikrek pedig szépen gyógyulnak.

Az orvosok szerint most először sikerült egy ilyen specifikus operációt sikerrel végrehajtani, ugyanis az orvostudományi szakirodalomban nem jegyeztek fel még ilyen esetet.

hirdetés

A júniusi műtét már a harmadik és egyben az utolsó operáció volt, amely szükséges volt az ikerpár szétválasztásához. Ekkor választották el egymástól a lányok koponyáit és a szöveteket, majd a csapat két részre oszlott, hogy az ikreknek külön-külön is helyreállítsák az agyi vénás rendszerét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
soros-gyorgy.jpg

A 90 éves Soros György: „A magyar államot elfoglalta az Európai Unió belső ellensége”

Szerinte az EU sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az USA, Donald Trumpot pedig „pökhendi szélhámosnak” nevezte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Interjút készített a Népszava Soros Györggyel annak apropóján, hogy a magyar-amerikai üzletember augusztus 12-én ünnepli 90. születésnapját.

Elsőként a koronavírusról kérdezték Soros Györgyöt, aki szerint olyan válság van, ami "a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta.

"Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is"

- mondta.

Úgy látja, Európa sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az Egyesült Államok, és szerinte az EU-nak sok ellensége van belülről és kívülről is. A belső ellenségek véleménye szerint azok, akik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították.

hirdetés

"Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje"

- mondta az üzletember, aki egyébként leginkább Olaszország miatt aggódik, amely szerinte fontos Európa számára, és nem is tudja elképzelni az EU-t nélküle.

Az EU külső ellenségeként azokat nevezte meg, akik "ellenzik a nyílt társadalom eszméjét". Szerinte egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de Kína már átvette ezt a szerepet.

"Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak. Ez felborítja az erőviszonyokat a zárt társadalom javára. Jelenleg Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent a nyílt társadalmak számára, mint Oroszország"

- fejtette ki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-orosz-vakcina.jpg

Súlyos krónikus betegeknek és allergiásoknak nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina

Valamint a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását még ezután fogják behatóan elemezni. Többen kételkednek abban, hogy az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága megfelelő-e.
MTI, SZM, fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.

"Az ellenjavallottak közé tartoznak a súlyos autoimmun betegségek, hogy ne lépjen fel súlyosbodás az esetükben, az artritisz (ízületi gyulladás), az artrózis (ízületi porckopás), az akut stádiumok, a pollinózis (szénanátha) és az élelmiszer-allergia. Komoly konzultációra van szükség az immunológussal, hogy ne súlyosbítsuk a betegségeket, csakúgy mint más oltások esetében, itt nincs kivétel"

- mondta Gincburg.

Egyeztetéseket kezd a vakcináról az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal. A legszigorúbban megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a szer biztonságosságát és hatékonyságát.

hirdetés

A vakcinát fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem. A német egészségügyi minisztérium kételyeit fejezte ki az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt.

Az akadémikus szerint a szakemberek megvizsgálták a készítmény embriótoxicitását, és arra a megállapításra jutottak, hogy állatok több nemzedékében nem gyakorolt negatív hatást a magzatra. Úgy vélekedett, hogy állapotos nők esetében nincs különösebb szükség az oltásra, de mind az influenza, mind a Covid-19 esetén tanácsos inkább a terhesség előtt beadatni a védőoltást.

Elmondta, hogy a folyékony formájában az Oroszországban hivatalosan kedden bejegyzett, liofizált (fagyasztva szárított) formájában pedig várhatóan jövő héten regisztrálandó vakcinát mintegy másfél-két hónappal ezelőtt szabadalmaztatták. A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48. mikrobiológiai intézetének egy munkatársa jegyzi.

Nemzetközi szabadalmaztatását körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdeményezték, és azt Gincburg szerint "150 országban vizsgálják". Az intézet munkatársai közül többen, így a társszerzők között szereplő igazgató is, március végén magukat is beoltották.

Gincburg szerint a Gamaleja Intézet és az Oxfordi Egyetem vakcinája azonos technológián alapul, de mivel az orosz védőoltás kétkomponensű, hosszabb immunitást alakít ki, mint a brit. Rámutatott, hogy amíg Nagy-Britanniában majomtól származó, addig Oroszországban emberi adenovírust használtak fel "tartályként" a koronavírus-génnek a sejthez szállításához, hogy ott beindítsa az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét és ily módon "megismertesse" az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-kamala-harris.jpg

„Történelmet fog írni, és segít legyőzni a történelem legkorruptabb kormányzatát” – alakulóban az egységfront Kamala Harris mögött

Egyöntetű lelkesedéssel fogadták amerikai demokrata körökben Joe Biden alelnök-jelöltjét.
MTI/EPA/Etienne Laurent - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Nem sokkal azután, hogy Donald Trump kihívója bejelentette: a kaliforniai szenátornőt választotta maga mellé, egymás után érkeztek a gratulációk és helyeslő vélemények. „Jó nap ez az országnak. Régóta ismerem Kamala Harrist, több mint felkészült erre a munkára. Egész pályafutása során az alkotmányt védte és az igazságért harcolt” – írta Twitter-oldalán Barack Obama volt elnök. Ugyancsak a közösségi médiában üdvözölte kolléganőjét Hillary Clinton szenátor, volt First Lady, 2016 demokrata párti elnökjelöltje. „Ő már bizonyította, hogy milyen vezéregyéniség és milyen hihetetlenül képes a közjót szolgálni” – írta.

A bejelentést örömmel fogadták azok is, akik Harrishez hasonlóan Biden vetélytársai voltak a demokrata párti elnökjelöltségért. Bernie Sanders szerint Kamala történelmet fog írni. „Tudja, hogy mit jelent kiállni a dolgozókért, a mindenkit megillető egészségügyi ellátásért, és legyőzni a történelem legkorruptabb kormányzatát” – tweetelte a radikális nézeteiről ismert veterán politikus.

Elisabeth Warren annak a véleményének adott hangot, hogy Harris „kiváló partnere lesz Bidennek, hogy erőteljes harcot vívhassanak a társadalmi, faji és gazdasági igazságosságért”. Támogatásáról biztosította az alelnök-jelöltet a korábban Sanders mögé felsorakozott Demokráciát Amerikának (DFA) liberális csoport is. A MoveOn progresszív csoport Harris „együttérző és empatikus vezetői képességét” emelte ki.

Alexandria Ocasio-Cortez, a legfiatalabb nő, aki valaha bekerült a képviselőházba, úgy látja, hogy Kamala Harris „jól kiegészíti Joe Bident.” Szenátortársa, Cory Booker „úttörőnek” nevezte őt, és ez eddigi pályáját tekintve is jogos, hiszen az 55 éves, jamaikai és indiai ősöktől származó Harris 2003-ban az első színesbőrű nő volt, akit San Francisco megyei ügyészének választottak meg, hét évvel később pedig ugyanígy első lehetett Kalifornia államügyészének székében.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-repuloter-lazmeres-mti-balogh-zoltan.jpg

Koronavírus: 22 új fertőzöttet regisztráltak, nincs újabb halálos áldozat Magyarországon

634 aktív fertőzöttet tartanak számon az országban, közülük jelenleg 64 beteget ápolnak kórházban.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

22 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4768 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán.

Az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3529-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 634 fő.

Az aktív fertőzöttek 29%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti.

64 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

A kormányzati tájékoztató honlap emlékeztet, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. A beutazási korlátozások értelmében a sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Azt is írják, hogy az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

A honlap szerint

az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését - írják az oldalon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!