hirdetés
SZMO_AnitaPasztor1-1000x667.jpg

Sikeres ügyvédnő volt, de arról álmodott, hogy ruhatervező legyen, és megcsinálta!

Pásztor Anita mesébe illő karrierváltása azért különleges, mert nagyon ritka az, hogy valaki egy gyümölcsöző állást feladjon, és rövid idő alatt sikeres legyen egy másik területen. Ráadásul mindezt jóval negyven felett.
Szerző: Szél Felícia, Fotó: Nerpel Nikoletta - szmo.hu
2019. június 09.


hirdetés

Számtalan olyan történetet olvastunk már, amikor valaki egy gyümölcsöző karriert feladva valami egészen újba kezd. De olyat viszonylag ritkán, amelyiknek főszereplője az új területen is rövid idő alatt komoly sikereket el – méghozzá nemzetközi színtéren. Amikor megtudom, hogy interjút készíthetek egy hölggyel, aki ilyen varázslatra volt képes, azonnal lázba jövök.

Izgatottan vezetek el Pusztazámorra, hogy részt vegyek egy divatfotózáson, amit Pásztor Anita ruhakölteményei ihlettek. Ahogy belépek a kúria nagytermébe, két hölgyet találok, akik egy asztalnál tanakodnak. Az antik bútoron féltucat lenyűgöző alkalmi ruhát fektettek el, pár méterrel arrébb pedig további csodás darabok kelletik magukat egy fogasra aggatva. A két nő – Pásztor Anita, a ruhák tervezője, és Nerpel Nikoletta fotográfus – halkan pusmog a ruhák felett, meg-megsimogatva a gazdagon díszített textíliákat. Azt találgatják, melyik ruháról készüljön majd képsorozat.

hirdetés

Szerencsére a fotózás még nem kezdődik, így nyugodtan tudunk beszélgetni. Anita meglepő szerénységgel osztja meg velem nem mindennapi történetét.

Azonnal megdöbbent azzal, amikor kiderül, hogy „hivatalosan” mindössze két éve tervez ruhákat.

Előtte 25 évig gyakorló ügyvédként dolgozott, saját ügyvédi irodája van. Egy jól jövedelmező, sikeres karriert cserélt le már jócskán negyven felett azért, hogy végre az álmainak élhessen.

Mindig is fontos volt számomra a kreatív alkotó tevékenység. Fiatalkorom óta az életem része ez, 13 évesen például már tudtam kosztümöt varrni. Kezdő jogászként minden szinte ruhámat magamnak készítettem. Mindig is érdeklődéssel követtem a divat világát, olyannyira, hogy gyakorló jogászként is arról ábrándoztam, hogyan tudnék divattervezővé válni. Bár az ügyvédi hivatást is nagyon szerettem, az utóbbi években már nem éreztem magam komfortosan abban a szerepben. Egyre inkább éreztem az igazi alkotómunka hiányát.

Anita ezért gondolt egyet, és mivel a lakberendezés is érdekelte, valamikor 2007-ben beiratkozott egy londoni belsőépítészeti iskolába, és megtanult profin elkészíteni kisbútorokat és kiegészítőket. Ez végül csak egy hobbi maradt a másik szenvedély, a varrás mellett, amiben mindig is nagy örömét lelte.

Végül pár évvel később a férje vetette fel, hogy tervezzen ruhákat, ő ugyanis ebben komoly üzleti lehetőséget látott.

Anita már ekkor is gyönyörű anyagokkal dolgozott, és a férje javaslatára döntöttek úgy, hogy már a legelső kollekciót is egy komoly fórumon mutatják be. Nem kispályáztak, elsőre rögtön Monte Carlót vették célba, ahol nyilvánvalóan van fizetőképes kereslet ezekre a nagyon értékes egyedi és estélyi ruhákra.

Persze fogalmunk sem volt, hogy megy ez, de belevágtunk – emlékszik vissza Anita a két évvel ezelőtti eseményekre. – Rengeteget ötleteltünk, hogyan valósítsuk meg a tervet, és miközben szerveztük az egészet, véletlenül kiderült, hogy van ott is Fashion Week, és hogy még fogadnak jelentkezőket arra az évre. Ugyan a portfólióm még csak félig volt kész, amikor pályázni kellett, de ez nem volt akadály szerencsére. Ez az első alkalom már elég volt arra, hogy az egyik frekventált üzlet bevegye a ruháinkat, és folyamatosan adnak is el belőlük.

Az egészen meseszerű történet azonban itt nem ért véget. Azóta kilencszer hívták vissza őket bemutatókra Monte Carlóba, de tavaly már részt vettek a milánói, a londoni és a New York-i divathéten is.

Ez utóbbin volt egy önálló rendezvényük is a Fifth Evenue egyik hoteljében, ahol nagyon sokan látták Anita ruháit, amelyek onnan is bekerültek egy luxusbutikba. De a pompás alkalmik jelen vannak már Cannes-ban is, sőt Kuala Lumpurba is eljutottak egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően. Anita itthon kicsit később, 2018 őszén mutatkozott be ruhakölteményeivel a Marie Claire Fashion Daysen, ahol idén már saját bemutatója is lesz. Sőt, idén már megnyílik a saját szalonja is Budapesten. Fel is vetődik a kérdés, hogy a nemzetközi sikerek után vajon mennyire vágyik hazai elismerésre?

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

Nincs bennem olyan törekvés, hogy a magyar divatéletbe berobbanjak, hogy a részévé váljak. Ezt csak természetes folyamatként tudom elképzelni. Ha tetszenek a ruháim, úgyis lesz közönségük. Minden művésznek vágya, hogy megmutassa magát és tetszést váltson ki az alkotásaival. De ezt kierőszakolni nem lehet.

Akárhogy is alakul, egy biztos: Anita sosem nyugszik. Nemrég például megtanult kalapokat készíteni, pár hete pedig exkluzív textildíszítési technikákat sajátított el.

Elmondása szerint minden inspirálja. Bármi, amit lát, hatással lehet rá, ezért mindig nyitott szemmel jár. Emellett az alkotáshoz szüksége van némi egészséges káoszra is. Ebben bizonyára nem szenved hiányt, hiszen a férjével öt gyermeket nevelnek.

Modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Villás Brigitta

Ők egészen változatos módon reagáltak erre a váltásra – meséli Anita szelíden mosolyogva. – Szerintem mind meglepődtek. Azért az egy gyereknek is érdekes, hogy a szülője egyszer csak vált egy ilyen nagyot, és egészen mással kezd foglalkozni, mint amit korábban csinált. Főleg nálam, ahol ez sok utazással, rendezvénnyel is jár. Szerintem jó, hogy látnak ilyet. Úgy vélem, óriási dolog, hogy valaki azt csinálhatja, amit szeret, ami a szenvedélye. Hogy nem csak arról szól a munkája, hogy pénzt keressen. Ha valaki a munkájában kiteljesítheti a személyiségét, az hatalmas lehetőség. Nekem ez megadatott és boldoggá is tesz.

Eddig jutunk Anitával a történetben, mert elkezdődik a fotózás. Kattog a fényképezőgép, változnak a pózok, cserélődnek a ruhák – ezek többsége egyébként pár nappal később már Monte Carlóban került újra reflektorfénybe. Mert aki épp megvalósítja azt, amiről évtizedeken át csak fantáziálni mert, az többé egyetlen lehetőséget sem hagy ki az álmai beteljesülésére...

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

A fotós szemével

Nerpel Nikoletta fotográfusként az elejétől szemtanúja volt annak, ahogy Anita márkája megszületett. Azóta is rendszeresen dolgoznak közösen, mert együtt tökéletesen meg tudják mutatni a ruhák pompáját:

Anitával már a kezdetektől együtt dolgozunk. Rögtön az első alkalom mély víz volt a közös munkában, hiszen az első kollekcióját kellett képre vinnem és retusálnom nagyon rövid idő – mindössze kettő nap – alatt. Akkor szinte semmit sem aludtam, de olyan izgalmas volt az egész projekt, hogy ez fel sem tűnt.

Anita ruháiba azonnal szerelmes lettem. Nem csoda, hiszen annyira különlegesek ezek a holmik és olyan szépséges anyagokból készülnek…

Fotózás előtt mindig hosszan tanulmányozom Anita ruhakölteményeit. Elképzelem, hogyan néz majd ki az adott darab felvéve. Próbálom kitalálni, melyik háttérrel, milyen pózban érvényesül a legjobban a kelme, a fazon. Csodálatos élmény ez számomra: azon lenni, hogy a lehető legtökéletesebben visszaadjam azt az esztétikai élményt, amit ezek a ruhák nyújtanak.

A nyitóképen a modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Gercosz Henriett


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
izsakrita4.jpg

Cigány származása miatt rúgták ki első munkahelyéről, ma az ENSZ-ben küzd a kisebbségek jogaiért

Izsák-Ndiaye Rita szinte az egész világot beutazta az elmúlt 15 évben. Öt éve Szenegálban él muszlim vallású férjével és két kislányukkal, az ebből fakadó kulturális kihívásokról is mesélt.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Ritával Dakarban, Szenegál fővárosában találkoztunk, és ha nem tudtam volna róla, hogy magyar, aligha találom ki magamtól: bőrszíne és hajviselete is simán „eladja” őt afrikainak.

Valódi gyökerei viszont sokkal különlegesebbek: édesapja Felvidékről áttelepített magyar, édesanyja pedig cigány származású.

Már kisiskolásként megtapasztalta az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, húszas évei elején pedig kapott egy ennél is nagyobb pofont. Ez azonban csak még elkötelezettebbé tette abban, hogy bizonyítson.

hirdetés

– A családi hátteredet alapul véve hogy kerültél az ENSZ és a nemzetközi diplomácia közelébe?

– Szekszárdról származom, és amikor anyukám bement a szülői értekezletre általános iskola nyolcadikban, azt mondták neki, hogy a kislánya menjen csak egy szakmunkásképzőbe vagy szakközépbe, maximum egy gyengébb gimnáziumra, de komoly továbbtanulásról ne is álmodjak. Enyhén szólva nem jósoltak nekem nagy jövőt. Anyukám elmondása szerint ezen én annyira feldühödtem, hogy direkt megnéztem a középiskolák listáját, kiválasztottam a legerősebbet – ez a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt –, és oda jelentkeztem.

Fel is vettek, szóval elkerültem Pécsre, érettségi után pedig a Pázmány jogi karára Budapestre. Ezalatt végig elkísért a külső szkepticizmus, tehát hogy hozzám hasonló háttérrel képes lehet-e valaki erre. Édesanyám vezetékneve Orsós, ami minden naplóban és a személyes iratban is szerepelt, így akaratomon kívül is eleve definiált engem. Ugyanakkor az ebből fakadó bizonyítási vágy is nagyon erős volt bennem.

Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek magammal, a fordulópont azután jött el, hogy még az első Orbán-kormány idején bekerültem az Országimázs Központhoz. Szerződésben állt velük egy cég, akik a mi egyetemünkről toboroztak önkéntes segítőket állami ünnepekre. Főleg külföldi vendégeket kellett kísérgetnünk és információkat adni nekik, szórólapokat osztogatni, ilyesmi.

Én egészen addig csináltam, amíg az egyik főnököm ki nem rúgott: a titkárnőjén keresztül tudtam meg, hogy nem tudja felvállalni a származásomat ilyen magas politikai körökben. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy emberi jogokkal és kisebbségvédelemmel kell foglalkoznom.

– A cigány származásod, a szokások és hagyományok egyébként mennyire határozták meg a mindennapjaidat?

– Nem igazán, mert édesanyám intézetben nőtt fel, emiatt megvolt benne az, hogy eleve szakítani akart az egész kultúrával, hiszen csak rossz emlékei fűződtek hozzá. Már az is rengeteg időbe telt, hogy a felvidéki magyar származású édesapám családja elfogadja őt. A szüleimé volt egyébként az egyik első cigány-magyar vegyesházasság Szekszárdon, sőt talán az országban is. Akkoriban, a ’70-es években ez még messze nem volt megszokott, nagy port is vert fel helyben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy anyu nem szívesen mesélt nekem a gyökereinkről. Leginkább csak a szokásos sztereotípiákat tudtam, például azt, hogy tehetséges vagyok a zenében, táncban, éneklésben. Viszont mivel ez csupa pozitív dolog, még nagyobb pofonként éltem meg 21 évesen, hogy a parlamentben viszont nem dolgozhattam.

– Mihez kezdtél ezután a pofon után?

– Jelentkeztem az Európai Roma Jogok Központjába (angol rövidítéssel ERRC) Budapesten, négy évet töltöttem el itt. Majd 26 éves koromban úgy gondoltam, hogy a roma jogvédelem területén megszerzett tapasztalataimat más kisebbségek érdekében is kamatoztathatnám. Nagy szerencsémre azonnal bekerültem az ENSZ-be: először egy háromhetes gyakornoki ösztöndíjat nyertem el, és a jelek szerint elégedett volt velem a főnökség, mert visszahívtak szerződéssel. Genfben kezdtem el dolgozni, de úgy éreztem, hogy a kényelmes irodámban buborékban élek, ezért szerettem volna inkább terepen kipróbálni magam.

Először Szomáliába mentem ki egy alapítvánnyal, itt másfél évet töltöttem ifjúsági segítőként egy helyi civil szervezetben egyetlen külföldiként, mellette az egyik helyi egyetemen is tanítottam.

Innen jelentkeztem a bosznia-hercegovinai Szrebrenicába, a népirtás helyszínére, mert meg akartam érteni a bosnyák-szerb-horvát ellenségeskedés hátterét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-startup-siker.jpg

Millió dolláros ötlet: a fogászatot forradalmasítja egy magyar startup

Jelentősen leegyszerűsödhet, rövidülhet és fájdalommentessé válhat a fogászati mintavétel.
Címkép: Dental Scanner Solutions Facebook - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

350 millió forintos befektetést kapott a Start it @K&H-ban fejlődő, 3D fogászati technológiát fejlesztő Dental Scanner Solutions az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től, valamint a Solus Capital Kockázati Tőkealaptól. A szakterületet forradalmasító magyar csapat ezzel az inkubátorprogram első „millió dolláros” startupja lett.

Az innovatív megoldás szakít az eddig megszokott módszerekkel és teljesen kiváltja a régi gipszmintás eljárást, ezzel jelentősen leegyszerűsítve, lerövidítve és fájdalommentessé téve a fogászati mintavételt.

A fogak állapota nagymértékben befolyásolja önbizalmunkat, illetve a rólunk kialakult képet. Ennek ellenére nagyon sokan egy régi rossz emlék vagy egyszerűen csak a fogászatról kialakult negatív kép miatt az utolsó utáni pillanatig halasztják a fogorvos meglátogatását. „Habár a fogorvostudomány az egészségügy egyik leginnovatívabb ágazata, a fogpótlás mintavételi folyamata gyakorlatilag nem változott az elmúlt 50 évben.

hirdetés

A legtöbb helyen még manapság is egy többlépcsős, bonyolult műveletet jelent a fogorvos és a fogtechnikus részéről, a páciens számára pedig gyakran fájdalmas és igen költséges folyamat lehet, és nem garantált a 100%-os végeredmény. Az intraorál, azaz szájon belüli 3D szkennereknek köszönhetően azonban jelentősen leegyszerűsödik a kezelés, hiszen míg a hagyományos protézis elkészítése akár 30 nap is lehet, az új szkenner 5-10 perc alatt képes a száj belsejét ábrázoló 3D kép megalkotására”

– mondta Balogh Attila, a Dental Scanner Solutions (DSS) ügyvezetője és társalapítója. „A DSS több ponton is szakít az eddig megszokott megoldásokkal és technikákkal, teljesen kiváltva a régi gipszmintás eljárást. Újításunk a fogorvosok és a páciensek számára is gyorsabb, pontosabb, kényelmesebb, nem utolsó sorban pedig fájdalommentes mintavételt tesz lehetővé. Emellett nincsenek zavaró kábelek és a pácienst sem kell „körbetáncolni” – tette hozzá.

A teljes fogászati iparágat forradalmasító startupba most 350 millió forinttal száll be az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Solus Capital Kockázati Tőkealap. A Start it @K&H inkubátorprogram első „millió dolláros” csapata a kapott befektetésből a termék fejlesztésére, a piacra lépésre és a bővülésre koncentrál. „A prototípusunk újításaival az intraorál szkennerek elterjedését kívánjuk előmozdítani.

A fejlesztés megkezdése előtt beazonosítottuk a forgalomban levő eszközök hátrányait és gyenge pontjait, és most azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb előnyt egyesítsük a prototípusban, megmutatva, hogy a fejlett technológia nem elérhetetlen luxus.

A fejlett technológiák szinergiája olyan megoldásokhoz vezet, amik egyrészt költséghatékonyabbak, másrészt paramétereikben előnyösebbek, mint a hagyományos megoldások” – vázolta fel a jövőbeni terveket Balogh Attila.

A Hiventures-ről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból, több mint 100 milliárd forintnyi tőkével segíti a hazai kis- és középvállalkozói szektort, valamint a startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban szakmai támogatónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startup, és a hagyományos kis- és középvállalkozások finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes KKV ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ a www.hiventures.hu és kkvpro.hiventures.hu weboldalakon található.

Start it @K&H

A Start it @K&H startup inkubátor a különböző iparágakban jártas szakértőivel hatékonyan tudja segíteni a fejlesztésben és a piacra lépésben az energetikai vagy más hardveres startupokat, mivel az ingyenes vállalkozói infrastruktúra mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva. A program az elmúlt 2 évben 31 startup vállalkozás fejlődését segítette, melyek 1,2 milliárd forintnyi külső piaci befektetést vontak be ez idő alatt.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!