hirdetés
SZMO_AnitaPasztor1-1000x667.jpg

Sikeres ügyvédnő volt, de arról álmodott, hogy ruhatervező legyen, és megcsinálta!

Pásztor Anita mesébe illő karrierváltása azért különleges, mert nagyon ritka az, hogy valaki egy gyümölcsöző állást feladjon, és rövid idő alatt sikeres legyen egy másik területen. Ráadásul mindezt jóval negyven felett.
Szerző: Szél Felícia, Fotó: Nerpel Nikoletta - szmo.hu
2019. június 09.


hirdetés

Számtalan olyan történetet olvastunk már, amikor valaki egy gyümölcsöző karriert feladva valami egészen újba kezd. De olyat viszonylag ritkán, amelyiknek főszereplője az új területen is rövid idő alatt komoly sikereket el – méghozzá nemzetközi színtéren. Amikor megtudom, hogy interjút készíthetek egy hölggyel, aki ilyen varázslatra volt képes, azonnal lázba jövök.

Izgatottan vezetek el Pusztazámorra, hogy részt vegyek egy divatfotózáson, amit Pásztor Anita ruhakölteményei ihlettek. Ahogy belépek a kúria nagytermébe, két hölgyet találok, akik egy asztalnál tanakodnak. Az antik bútoron féltucat lenyűgöző alkalmi ruhát fektettek el, pár méterrel arrébb pedig további csodás darabok kelletik magukat egy fogasra aggatva. A két nő – Pásztor Anita, a ruhák tervezője, és Nerpel Nikoletta fotográfus – halkan pusmog a ruhák felett, meg-megsimogatva a gazdagon díszített textíliákat. Azt találgatják, melyik ruháról készüljön majd képsorozat.

Szerencsére a fotózás még nem kezdődik, így nyugodtan tudunk beszélgetni. Anita meglepő szerénységgel osztja meg velem nem mindennapi történetét.

Azonnal megdöbbent azzal, amikor kiderül, hogy „hivatalosan” mindössze két éve tervez ruhákat.

Előtte 25 évig gyakorló ügyvédként dolgozott, saját ügyvédi irodája van. Egy jól jövedelmező, sikeres karriert cserélt le már jócskán negyven felett azért, hogy végre az álmainak élhessen.

Mindig is fontos volt számomra a kreatív alkotó tevékenység. Fiatalkorom óta az életem része ez, 13 évesen például már tudtam kosztümöt varrni. Kezdő jogászként minden szinte ruhámat magamnak készítettem. Mindig is érdeklődéssel követtem a divat világát, olyannyira, hogy gyakorló jogászként is arról ábrándoztam, hogyan tudnék divattervezővé válni. Bár az ügyvédi hivatást is nagyon szerettem, az utóbbi években már nem éreztem magam komfortosan abban a szerepben. Egyre inkább éreztem az igazi alkotómunka hiányát.

Anita ezért gondolt egyet, és mivel a lakberendezés is érdekelte, valamikor 2007-ben beiratkozott egy londoni belsőépítészeti iskolába, és megtanult profin elkészíteni kisbútorokat és kiegészítőket. Ez végül csak egy hobbi maradt a másik szenvedély, a varrás mellett, amiben mindig is nagy örömét lelte.

Végül pár évvel később a férje vetette fel, hogy tervezzen ruhákat, ő ugyanis ebben komoly üzleti lehetőséget látott.

Anita már ekkor is gyönyörű anyagokkal dolgozott, és a férje javaslatára döntöttek úgy, hogy már a legelső kollekciót is egy komoly fórumon mutatják be. Nem kispályáztak, elsőre rögtön Monte Carlót vették célba, ahol nyilvánvalóan van fizetőképes kereslet ezekre a nagyon értékes egyedi és estélyi ruhákra.

Persze fogalmunk sem volt, hogy megy ez, de belevágtunk – emlékszik vissza Anita a két évvel ezelőtti eseményekre. – Rengeteget ötleteltünk, hogyan valósítsuk meg a tervet, és miközben szerveztük az egészet, véletlenül kiderült, hogy van ott is Fashion Week, és hogy még fogadnak jelentkezőket arra az évre. Ugyan a portfólióm még csak félig volt kész, amikor pályázni kellett, de ez nem volt akadály szerencsére. Ez az első alkalom már elég volt arra, hogy az egyik frekventált üzlet bevegye a ruháinkat, és folyamatosan adnak is el belőlük.

Az egészen meseszerű történet azonban itt nem ért véget. Azóta kilencszer hívták vissza őket bemutatókra Monte Carlóba, de tavaly már részt vettek a milánói, a londoni és a New York-i divathéten is.

Ez utóbbin volt egy önálló rendezvényük is a Fifth Evenue egyik hoteljében, ahol nagyon sokan látták Anita ruháit, amelyek onnan is bekerültek egy luxusbutikba. De a pompás alkalmik jelen vannak már Cannes-ban is, sőt Kuala Lumpurba is eljutottak egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően. Anita itthon kicsit később, 2018 őszén mutatkozott be ruhakölteményeivel a Marie Claire Fashion Daysen, ahol idén már saját bemutatója is lesz. Sőt, idén már megnyílik a saját szalonja is Budapesten. Fel is vetődik a kérdés, hogy a nemzetközi sikerek után vajon mennyire vágyik hazai elismerésre?

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

Nincs bennem olyan törekvés, hogy a magyar divatéletbe berobbanjak, hogy a részévé váljak. Ezt csak természetes folyamatként tudom elképzelni. Ha tetszenek a ruháim, úgyis lesz közönségük. Minden művésznek vágya, hogy megmutassa magát és tetszést váltson ki az alkotásaival. De ezt kierőszakolni nem lehet.

Akárhogy is alakul, egy biztos: Anita sosem nyugszik. Nemrég például megtanult kalapokat készíteni, pár hete pedig exkluzív textildíszítési technikákat sajátított el.

Elmondása szerint minden inspirálja. Bármi, amit lát, hatással lehet rá, ezért mindig nyitott szemmel jár. Emellett az alkotáshoz szüksége van némi egészséges káoszra is. Ebben bizonyára nem szenved hiányt, hiszen a férjével öt gyermeket nevelnek.

Modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Villás Brigitta

Ők egészen változatos módon reagáltak erre a váltásra – meséli Anita szelíden mosolyogva. – Szerintem mind meglepődtek. Azért az egy gyereknek is érdekes, hogy a szülője egyszer csak vált egy ilyen nagyot, és egészen mással kezd foglalkozni, mint amit korábban csinált. Főleg nálam, ahol ez sok utazással, rendezvénnyel is jár. Szerintem jó, hogy látnak ilyet. Úgy vélem, óriási dolog, hogy valaki azt csinálhatja, amit szeret, ami a szenvedélye. Hogy nem csak arról szól a munkája, hogy pénzt keressen. Ha valaki a munkájában kiteljesítheti a személyiségét, az hatalmas lehetőség. Nekem ez megadatott és boldoggá is tesz.

Eddig jutunk Anitával a történetben, mert elkezdődik a fotózás. Kattog a fényképezőgép, változnak a pózok, cserélődnek a ruhák – ezek többsége egyébként pár nappal később már Monte Carlóban került újra reflektorfénybe. Mert aki épp megvalósítja azt, amiről évtizedeken át csak fantáziálni mert, az többé egyetlen lehetőséget sem hagy ki az álmai beteljesülésére...

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

A fotós szemével

Nerpel Nikoletta fotográfusként az elejétől szemtanúja volt annak, ahogy Anita márkája megszületett. Azóta is rendszeresen dolgoznak közösen, mert együtt tökéletesen meg tudják mutatni a ruhák pompáját:

Anitával már a kezdetektől együtt dolgozunk. Rögtön az első alkalom mély víz volt a közös munkában, hiszen az első kollekcióját kellett képre vinnem és retusálnom nagyon rövid idő – mindössze kettő nap – alatt. Akkor szinte semmit sem aludtam, de olyan izgalmas volt az egész projekt, hogy ez fel sem tűnt.

Anita ruháiba azonnal szerelmes lettem. Nem csoda, hiszen annyira különlegesek ezek a holmik és olyan szépséges anyagokból készülnek…

Fotózás előtt mindig hosszan tanulmányozom Anita ruhakölteményeit. Elképzelem, hogyan néz majd ki az adott darab felvéve. Próbálom kitalálni, melyik háttérrel, milyen pózban érvényesül a legjobban a kelme, a fazon. Csodálatos élmény ez számomra: azon lenni, hogy a lehető legtökéletesebben visszaadjam azt az esztétikai élményt, amit ezek a ruhák nyújtanak.

A nyitóképen a modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Gercosz Henriett


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x