hirdetés
SZMO_AnitaPasztor1-1000x667.jpg

Sikeres ügyvédnő volt, de arról álmodott, hogy ruhatervező legyen, és megcsinálta!

Pásztor Anita mesébe illő karrierváltása azért különleges, mert nagyon ritka az, hogy valaki egy gyümölcsöző állást feladjon, és rövid idő alatt sikeres legyen egy másik területen. Ráadásul mindezt jóval negyven felett.
Szerző: Szél Felícia, Fotó: Nerpel Nikoletta - szmo.hu
2019. június 09.


hirdetés

Számtalan olyan történetet olvastunk már, amikor valaki egy gyümölcsöző karriert feladva valami egészen újba kezd. De olyat viszonylag ritkán, amelyiknek főszereplője az új területen is rövid idő alatt komoly sikereket el – méghozzá nemzetközi színtéren. Amikor megtudom, hogy interjút készíthetek egy hölggyel, aki ilyen varázslatra volt képes, azonnal lázba jövök.

Izgatottan vezetek el Pusztazámorra, hogy részt vegyek egy divatfotózáson, amit Pásztor Anita ruhakölteményei ihlettek. Ahogy belépek a kúria nagytermébe, két hölgyet találok, akik egy asztalnál tanakodnak. Az antik bútoron féltucat lenyűgöző alkalmi ruhát fektettek el, pár méterrel arrébb pedig további csodás darabok kelletik magukat egy fogasra aggatva. A két nő – Pásztor Anita, a ruhák tervezője, és Nerpel Nikoletta fotográfus – halkan pusmog a ruhák felett, meg-megsimogatva a gazdagon díszített textíliákat. Azt találgatják, melyik ruháról készüljön majd képsorozat.

Szerencsére a fotózás még nem kezdődik, így nyugodtan tudunk beszélgetni. Anita meglepő szerénységgel osztja meg velem nem mindennapi történetét.

Azonnal megdöbbent azzal, amikor kiderül, hogy „hivatalosan” mindössze két éve tervez ruhákat.

Előtte 25 évig gyakorló ügyvédként dolgozott, saját ügyvédi irodája van. Egy jól jövedelmező, sikeres karriert cserélt le már jócskán negyven felett azért, hogy végre az álmainak élhessen.

Mindig is fontos volt számomra a kreatív alkotó tevékenység. Fiatalkorom óta az életem része ez, 13 évesen például már tudtam kosztümöt varrni. Kezdő jogászként minden szinte ruhámat magamnak készítettem. Mindig is érdeklődéssel követtem a divat világát, olyannyira, hogy gyakorló jogászként is arról ábrándoztam, hogyan tudnék divattervezővé válni. Bár az ügyvédi hivatást is nagyon szerettem, az utóbbi években már nem éreztem magam komfortosan abban a szerepben. Egyre inkább éreztem az igazi alkotómunka hiányát.

Anita ezért gondolt egyet, és mivel a lakberendezés is érdekelte, valamikor 2007-ben beiratkozott egy londoni belsőépítészeti iskolába, és megtanult profin elkészíteni kisbútorokat és kiegészítőket. Ez végül csak egy hobbi maradt a másik szenvedély, a varrás mellett, amiben mindig is nagy örömét lelte.

Végül pár évvel később a férje vetette fel, hogy tervezzen ruhákat, ő ugyanis ebben komoly üzleti lehetőséget látott.

Anita már ekkor is gyönyörű anyagokkal dolgozott, és a férje javaslatára döntöttek úgy, hogy már a legelső kollekciót is egy komoly fórumon mutatják be. Nem kispályáztak, elsőre rögtön Monte Carlót vették célba, ahol nyilvánvalóan van fizetőképes kereslet ezekre a nagyon értékes egyedi és estélyi ruhákra.

Persze fogalmunk sem volt, hogy megy ez, de belevágtunk – emlékszik vissza Anita a két évvel ezelőtti eseményekre. – Rengeteget ötleteltünk, hogyan valósítsuk meg a tervet, és miközben szerveztük az egészet, véletlenül kiderült, hogy van ott is Fashion Week, és hogy még fogadnak jelentkezőket arra az évre. Ugyan a portfólióm még csak félig volt kész, amikor pályázni kellett, de ez nem volt akadály szerencsére. Ez az első alkalom már elég volt arra, hogy az egyik frekventált üzlet bevegye a ruháinkat, és folyamatosan adnak is el belőlük.

Az egészen meseszerű történet azonban itt nem ért véget. Azóta kilencszer hívták vissza őket bemutatókra Monte Carlóba, de tavaly már részt vettek a milánói, a londoni és a New York-i divathéten is.

Ez utóbbin volt egy önálló rendezvényük is a Fifth Evenue egyik hoteljében, ahol nagyon sokan látták Anita ruháit, amelyek onnan is bekerültek egy luxusbutikba. De a pompás alkalmik jelen vannak már Cannes-ban is, sőt Kuala Lumpurba is eljutottak egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően. Anita itthon kicsit később, 2018 őszén mutatkozott be ruhakölteményeivel a Marie Claire Fashion Daysen, ahol idén már saját bemutatója is lesz. Sőt, idén már megnyílik a saját szalonja is Budapesten. Fel is vetődik a kérdés, hogy a nemzetközi sikerek után vajon mennyire vágyik hazai elismerésre?

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

Nincs bennem olyan törekvés, hogy a magyar divatéletbe berobbanjak, hogy a részévé váljak. Ezt csak természetes folyamatként tudom elképzelni. Ha tetszenek a ruháim, úgyis lesz közönségük. Minden művésznek vágya, hogy megmutassa magát és tetszést váltson ki az alkotásaival. De ezt kierőszakolni nem lehet.

Akárhogy is alakul, egy biztos: Anita sosem nyugszik. Nemrég például megtanult kalapokat készíteni, pár hete pedig exkluzív textildíszítési technikákat sajátított el.

Elmondása szerint minden inspirálja. Bármi, amit lát, hatással lehet rá, ezért mindig nyitott szemmel jár. Emellett az alkotáshoz szüksége van némi egészséges káoszra is. Ebben bizonyára nem szenved hiányt, hiszen a férjével öt gyermeket nevelnek.

Modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Villás Brigitta

Ők egészen változatos módon reagáltak erre a váltásra – meséli Anita szelíden mosolyogva. – Szerintem mind meglepődtek. Azért az egy gyereknek is érdekes, hogy a szülője egyszer csak vált egy ilyen nagyot, és egészen mással kezd foglalkozni, mint amit korábban csinált. Főleg nálam, ahol ez sok utazással, rendezvénnyel is jár. Szerintem jó, hogy látnak ilyet. Úgy vélem, óriási dolog, hogy valaki azt csinálhatja, amit szeret, ami a szenvedélye. Hogy nem csak arról szól a munkája, hogy pénzt keressen. Ha valaki a munkájában kiteljesítheti a személyiségét, az hatalmas lehetőség. Nekem ez megadatott és boldoggá is tesz.

Eddig jutunk Anitával a történetben, mert elkezdődik a fotózás. Kattog a fényképezőgép, változnak a pózok, cserélődnek a ruhák – ezek többsége egyébként pár nappal később már Monte Carlóban került újra reflektorfénybe. Mert aki épp megvalósítja azt, amiről évtizedeken át csak fantáziálni mert, az többé egyetlen lehetőséget sem hagy ki az álmai beteljesülésére...

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

A fotós szemével

Nerpel Nikoletta fotográfusként az elejétől szemtanúja volt annak, ahogy Anita márkája megszületett. Azóta is rendszeresen dolgoznak közösen, mert együtt tökéletesen meg tudják mutatni a ruhák pompáját:

Anitával már a kezdetektől együtt dolgozunk. Rögtön az első alkalom mély víz volt a közös munkában, hiszen az első kollekcióját kellett képre vinnem és retusálnom nagyon rövid idő – mindössze kettő nap – alatt. Akkor szinte semmit sem aludtam, de olyan izgalmas volt az egész projekt, hogy ez fel sem tűnt.

Anita ruháiba azonnal szerelmes lettem. Nem csoda, hiszen annyira különlegesek ezek a holmik és olyan szépséges anyagokból készülnek…

Fotózás előtt mindig hosszan tanulmányozom Anita ruhakölteményeit. Elképzelem, hogyan néz majd ki az adott darab felvéve. Próbálom kitalálni, melyik háttérrel, milyen pózban érvényesül a legjobban a kelme, a fazon. Csodálatos élmény ez számomra: azon lenni, hogy a lehető legtökéletesebben visszaadjam azt az esztétikai élményt, amit ezek a ruhák nyújtanak.

A nyitóképen a modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Gercosz Henriett


KÖVESS MINKET:

hirdetés
szin-jazmin-szamolo-kislany-1000x717.jpg

Fejben szoroz össze húszjegyű számokat egy 10 éves magyar diáklány

Szin Jázmin lett az első magyar, aki részt vett a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol kiemelkedő eredményt ért el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Elképesztő tehetsége van egy 10 éves szegedi lánynak. Szin Jázmin a mentális matematikában teljesít egyre jobban, nemrég a junior Európa-bajnokságon is versenyzett, ahol remekül teljesített - írja a Délmagyar.

A mentális matematika Magyarországon még nem annyira ismert módszer, csak Szegeden tanítják. A lényege az, hogy megtanítanak fejben számolni, de gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A legjobbak versenyeken mérhetik össze a tudásukat, magyar induló viszont még sosem volt.

Szin Jázmin viszont most megtörte a jeget, múlt héten ugyanis részt vett a németországi Rekenben rendezett junior Európa-bajnokságon, ráadásul kiemelkedő eredményt sikerült elérnie.

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged added a new photo.

Felkészítő tanára, Soós Boglárka, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora elmondta, hogy 9 ország 60 fiatalja mérte össze a tudását a nemzetközi versenyen, ahol az átlagos diákok, de talán még a kevésbé jól számoló felnőttek számára is igencsak nehéz feladatokkal kellett megküzdeniük, több mint 17 feladatkörben.

"Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat"

- sorolta a feladatokat a tanárnő.

A versenyzők dolgát nehezítette, hogy nem használhattak papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. Mivel az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, a 10 éves Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett, így pláne szép eredménynek számít a fő teszten elért 5. helyezés. Akik megelőzték, mindannyian már több éves tapasztalattal rendelkeznek.

A versenyről a szegedi Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola közölt képeket a Facebookon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
parlagfu-illusztracio-picabay-1000x750.jpg

Parlagfűből készített gyomirtót egy középiskolás magyar diák – különdíjat kapott érte

Hrubos Gergő kutató biológusnak készül, már több versenyen is szép eredményt ért el.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.Hrubos Gergő még csak 11. osztályba jár az Audi Hungaria ÁMK-ba, de a móri fiú már most nagyszerű sikereket ért el. Az idei országos tanulmányi versenyre is több témát dolgozott fel, de elmondása szerint a természettudományok foglalkoztatják őt a legjobban.

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya"

- mondta a Kisalföldnek Gergő, aki azt kutatja, hogyan lehet természetes anyagokból előállítani gyomirtót.

A fiatal a parlagfűvel kísérletezett, ugyanis leszárította annak különböző részeit, majd desztillált víz segítségével hideg és meleg kivonatokat gyártott belőlük. Ezzel locsolta meg a mustár- és kukoricamagokat, és azt figyelte, hogy a parlagfű melyik részéből készült kivonat gátolja a csírázást, a legjobbnak pedig a parlagfű levele bizonyult.

"Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását"

- mesélte a fiú a portálnak.

Gergő először a TUDOK-on, Szekszárdon mérettette meg magát februárban. Itt negyedik helyezést ért el, majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián is bemutatta a kísérletét, ahol különdíjat kapott érte. Végül Mosonmagyaróváron, a "Növények Napja" rendezvényen 200 ember előtt is bemutatta a prezentációt.

Beleásta magát a parlagfűbe - Különdíjas lett a győri diák kutatása, tanára pedig példakép-elismerést kapott

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
29802031508_6075e131d0_k.jpg

A világ legokosabb városnegyede egy Finnországban van, egészen hihetetlen megoldásokkal

A jövő az inspiráló és innovatív kisvárosokban lehet, ahol lényeges a technológia, ám a középpontban az ember áll.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 04.Ha a városok modern átalakulása és technológiai fejlődése kerül szóba, sokaknak a sokemeletes mega-városok, Sanghaj, Dubaj, Hongkong, esetleg San Francisco, vagy a Szilícium-völgy jelenhetnek meg lelki szemei előtt.

Akárhogy is legyen, a legkorszerűbb, legmodernebb települések víziója kéz a kézben jár a hatalmas metropoliszokkal.

Márpedig a legélhetőbb városok "forradalmának" élmezőnye sokszor egészen váratlan meglepetésekkel szolgálhat.

Már csak azért is, mivel tagjai főként kis méretű települések.

Vegyük például a finn Kalasatamát, ami Helsinki peremterületeinek szélén épül.

A fejlesztők azon az egyöntetű véleményen vannak, hogy 2030-ra, mire a kisváros teljesen elkészül, az ott lakók átlagosan napi egy órát "nyernek majd vissza a napjukból" azzal, hogy éppen ott élnek.

Hogy miért is?

Egy ok a sokból: a városlakók soha többé nem fognak beragadni egy kukásautó mögé sem.

A mérnökök ugyanis az egész városnegyedet vákuumos hulladékgyűjtő rendszerrel szerelték fel, tehát ha az ember a megfelelő pontra helyezi a szemetét, az egy földalatti felszámoló központba szívódik.

Egy másik időtakarékos fortély a tervezésben a város elrendezése.

A közszolgáltatások, mint például az iskolák, a kórházak és a tömegközlekedés közel állnak egymáshoz, és könnyen hozzáférhetők.

"Öt perccel több séta a parkban, öt perccel több idő a gyermekekkel, mielőtt el kéne mennem dolgozni, öt perccel korábbi hazatérés, mindenféle logisztikai csavar nélkül"

- festi le az idilli képet Kerkko Vanhanen, a Smart Kalasatama projekt programigazgatója a CNN-nek.

"Az életed könnyebb, mert a világ legfunkcionálisabb városában élsz."

Egyelőre azonban 3500 lelket számol a település. 2030-ra ez a szám várhatóan 25 ezer lesz, megspékelve 10 ezer munkahellyel.

Egy 2018-as ENSZ jelentés szernt 2050-re az emberiség 68%-a városi területeken él majd, ezért aztán a városi terjeszkedés és innováció létfontosságú.

Ez nem egy új jelenség: ilyen átalakulások évszázadok óta zajlanak. Gondoljunk csak a mezopotámiai várostervezésre, vagy az amszterdami csatornarendszer 17. századi kiépítésére.

Most azonban a fejlesztés kevésbé az infrastruktúráról szól, hanem inkább egy összekapcsolt eszközrendszerről, az úgynevezett tárgyak internetéről (IoT).

Ez már a csatlakoztatott eszközök világa, intelligens gyárak, városok és otthonok valósága.

Cisco szerint ez az idő akkor következik be, amikor már több "dolog és tárgy" csatlakozik az internethez, mint ember.

A felvetés szerint 2020-ra 50 milliárd "tárgy lesz képes beszélgetni egymással".

Az 5G-re és a szupergyors sávszélességre való áttéréssel az IoT-ben meg van a potenciál arra, hogy a városokat kényelmesebbé tegye - például forgalmi érzékelőkkel vagy autonóm drónokkal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szegedi-tanar-honfoglalo-1000x589.jpg

30 millió forintot nyert egy szegedi játékos a Honfoglalóban

Pedig nem indult fényesen az ötgyermekes családapa játéka, a végső csatában mégis győzni tudott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 06.Hatalmas nyereményt zsebelhetett be a Duna tévén futó Honfoglaló egyik játékosa. Plugor Magor a harmadik Szuperbajnokság abszolút győzteseként 30 millió forinttal térhetett haza, miután nem talált legyőzőre a kedd esti adásban - írja a Délmagyar.

Pedig nem indult fényesen a szegedi férfi játéka. Az első körben ugyanis alig tudott megyét szerezni magának,

ami a vetélkedő alapját szolgálja. Taktikus és nyugodt építkezésének köszönhetően viszont végig versenyben maradt, pedig a végső csatában már csak egy vártornya állt.

A remek válaszaival végül sikerült kivédenie minden támadást, majd fordított, és ő zúzta le ellenfele tornyait, így megnyerte a vetélkedőt.

A tanárként dolgozó ötgyermekes családapa a döntő előtt elmondta, hogy a nyereményét házbővítésre költené, szeretne ugyanis minden gyermekének külön szobát.

A döntőt ITT lehet visszanézni.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x