hirdetés
SZMO_AnitaPasztor1-1000x667.jpg

Sikeres ügyvédnő volt, de arról álmodott, hogy ruhatervező legyen, és megcsinálta!

Pásztor Anita mesébe illő karrierváltása azért különleges, mert nagyon ritka az, hogy valaki egy gyümölcsöző állást feladjon, és rövid idő alatt sikeres legyen egy másik területen. Ráadásul mindezt jóval negyven felett.
Szerző: Szél Felícia, Fotó: Nerpel Nikoletta - szmo.hu
2019. június 09.


hirdetés

Számtalan olyan történetet olvastunk már, amikor valaki egy gyümölcsöző karriert feladva valami egészen újba kezd. De olyat viszonylag ritkán, amelyiknek főszereplője az új területen is rövid idő alatt komoly sikereket el – méghozzá nemzetközi színtéren. Amikor megtudom, hogy interjút készíthetek egy hölggyel, aki ilyen varázslatra volt képes, azonnal lázba jövök.

Izgatottan vezetek el Pusztazámorra, hogy részt vegyek egy divatfotózáson, amit Pásztor Anita ruhakölteményei ihlettek. Ahogy belépek a kúria nagytermébe, két hölgyet találok, akik egy asztalnál tanakodnak. Az antik bútoron féltucat lenyűgöző alkalmi ruhát fektettek el, pár méterrel arrébb pedig további csodás darabok kelletik magukat egy fogasra aggatva. A két nő – Pásztor Anita, a ruhák tervezője, és Nerpel Nikoletta fotográfus – halkan pusmog a ruhák felett, meg-megsimogatva a gazdagon díszített textíliákat. Azt találgatják, melyik ruháról készüljön majd képsorozat.

Szerencsére a fotózás még nem kezdődik, így nyugodtan tudunk beszélgetni. Anita meglepő szerénységgel osztja meg velem nem mindennapi történetét.

Azonnal megdöbbent azzal, amikor kiderül, hogy „hivatalosan” mindössze két éve tervez ruhákat.

Előtte 25 évig gyakorló ügyvédként dolgozott, saját ügyvédi irodája van. Egy jól jövedelmező, sikeres karriert cserélt le már jócskán negyven felett azért, hogy végre az álmainak élhessen.

Mindig is fontos volt számomra a kreatív alkotó tevékenység. Fiatalkorom óta az életem része ez, 13 évesen például már tudtam kosztümöt varrni. Kezdő jogászként minden szinte ruhámat magamnak készítettem. Mindig is érdeklődéssel követtem a divat világát, olyannyira, hogy gyakorló jogászként is arról ábrándoztam, hogyan tudnék divattervezővé válni. Bár az ügyvédi hivatást is nagyon szerettem, az utóbbi években már nem éreztem magam komfortosan abban a szerepben. Egyre inkább éreztem az igazi alkotómunka hiányát.

Anita ezért gondolt egyet, és mivel a lakberendezés is érdekelte, valamikor 2007-ben beiratkozott egy londoni belsőépítészeti iskolába, és megtanult profin elkészíteni kisbútorokat és kiegészítőket. Ez végül csak egy hobbi maradt a másik szenvedély, a varrás mellett, amiben mindig is nagy örömét lelte.

Végül pár évvel később a férje vetette fel, hogy tervezzen ruhákat, ő ugyanis ebben komoly üzleti lehetőséget látott.

Anita már ekkor is gyönyörű anyagokkal dolgozott, és a férje javaslatára döntöttek úgy, hogy már a legelső kollekciót is egy komoly fórumon mutatják be. Nem kispályáztak, elsőre rögtön Monte Carlót vették célba, ahol nyilvánvalóan van fizetőképes kereslet ezekre a nagyon értékes egyedi és estélyi ruhákra.

Persze fogalmunk sem volt, hogy megy ez, de belevágtunk – emlékszik vissza Anita a két évvel ezelőtti eseményekre. – Rengeteget ötleteltünk, hogyan valósítsuk meg a tervet, és miközben szerveztük az egészet, véletlenül kiderült, hogy van ott is Fashion Week, és hogy még fogadnak jelentkezőket arra az évre. Ugyan a portfólióm még csak félig volt kész, amikor pályázni kellett, de ez nem volt akadály szerencsére. Ez az első alkalom már elég volt arra, hogy az egyik frekventált üzlet bevegye a ruháinkat, és folyamatosan adnak is el belőlük.

Az egészen meseszerű történet azonban itt nem ért véget. Azóta kilencszer hívták vissza őket bemutatókra Monte Carlóba, de tavaly már részt vettek a milánói, a londoni és a New York-i divathéten is.

Ez utóbbin volt egy önálló rendezvényük is a Fifth Evenue egyik hoteljében, ahol nagyon sokan látták Anita ruháit, amelyek onnan is bekerültek egy luxusbutikba. De a pompás alkalmik jelen vannak már Cannes-ban is, sőt Kuala Lumpurba is eljutottak egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően. Anita itthon kicsit később, 2018 őszén mutatkozott be ruhakölteményeivel a Marie Claire Fashion Daysen, ahol idén már saját bemutatója is lesz. Sőt, idén már megnyílik a saját szalonja is Budapesten. Fel is vetődik a kérdés, hogy a nemzetközi sikerek után vajon mennyire vágyik hazai elismerésre?

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

Nincs bennem olyan törekvés, hogy a magyar divatéletbe berobbanjak, hogy a részévé váljak. Ezt csak természetes folyamatként tudom elképzelni. Ha tetszenek a ruháim, úgyis lesz közönségük. Minden művésznek vágya, hogy megmutassa magát és tetszést váltson ki az alkotásaival. De ezt kierőszakolni nem lehet.

Akárhogy is alakul, egy biztos: Anita sosem nyugszik. Nemrég például megtanult kalapokat készíteni, pár hete pedig exkluzív textildíszítési technikákat sajátított el.

Elmondása szerint minden inspirálja. Bármi, amit lát, hatással lehet rá, ezért mindig nyitott szemmel jár. Emellett az alkotáshoz szüksége van némi egészséges káoszra is. Ebben bizonyára nem szenved hiányt, hiszen a férjével öt gyermeket nevelnek.

Modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Villás Brigitta

Ők egészen változatos módon reagáltak erre a váltásra – meséli Anita szelíden mosolyogva. – Szerintem mind meglepődtek. Azért az egy gyereknek is érdekes, hogy a szülője egyszer csak vált egy ilyen nagyot, és egészen mással kezd foglalkozni, mint amit korábban csinált. Főleg nálam, ahol ez sok utazással, rendezvénnyel is jár. Szerintem jó, hogy látnak ilyet. Úgy vélem, óriási dolog, hogy valaki azt csinálhatja, amit szeret, ami a szenvedélye. Hogy nem csak arról szól a munkája, hogy pénzt keressen. Ha valaki a munkájában kiteljesítheti a személyiségét, az hatalmas lehetőség. Nekem ez megadatott és boldoggá is tesz.

Eddig jutunk Anitával a történetben, mert elkezdődik a fotózás. Kattog a fényképezőgép, változnak a pózok, cserélődnek a ruhák – ezek többsége egyébként pár nappal később már Monte Carlóban került újra reflektorfénybe. Mert aki épp megvalósítja azt, amiről évtizedeken át csak fantáziálni mert, az többé egyetlen lehetőséget sem hagy ki az álmai beteljesülésére...

Modell: Nagy Orsolya, Frizura: Deres Nóra, Smink: Kádár Andrea

A fotós szemével

Nerpel Nikoletta fotográfusként az elejétől szemtanúja volt annak, ahogy Anita márkája megszületett. Azóta is rendszeresen dolgoznak közösen, mert együtt tökéletesen meg tudják mutatni a ruhák pompáját:

Anitával már a kezdetektől együtt dolgozunk. Rögtön az első alkalom mély víz volt a közös munkában, hiszen az első kollekcióját kellett képre vinnem és retusálnom nagyon rövid idő – mindössze kettő nap – alatt. Akkor szinte semmit sem aludtam, de olyan izgalmas volt az egész projekt, hogy ez fel sem tűnt.

Anita ruháiba azonnal szerelmes lettem. Nem csoda, hiszen annyira különlegesek ezek a holmik és olyan szépséges anyagokból készülnek…

Fotózás előtt mindig hosszan tanulmányozom Anita ruhakölteményeit. Elképzelem, hogyan néz majd ki az adott darab felvéve. Próbálom kitalálni, melyik háttérrel, milyen pózban érvényesül a legjobban a kelme, a fazon. Csodálatos élmény ez számomra: azon lenni, hogy a lehető legtökéletesebben visszaadjam azt az esztétikai élményt, amit ezek a ruhák nyújtanak.

A nyitóképen a modell: Örvendi Cintia, Frizura: Lesták Diána, Smink: Gercosz Henriett


KÖVESS MINKET:
hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
neszmelyi-amerika1.jpg

Megmászta a magyar ügyvéd mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát

Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits sorozathoz, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 17.Mi is írtunk arról, amikor Neszmélyi Emil ügyvéd arra készült, hogy megmássza az Antarktisz legmagasabb hegyét. Év elején ez sikerült is, úgyhogy már csak Észak-Amerika hiányzott, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.

Amikor interjúztunk vele, ezt mondta:

"...a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. (...) Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is."

Most a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy végül ez a csúcs is megvan neki, sikerült a Denalit is megmászni.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat!

Június 14-én felértem az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is, amivel lezártam a 7 Summits sorozat Messner-féle változatát, amelyből már csak Észak-Amerika kontinensének csúcsa hiányzott.

Ez a videó a korábbi mászás után készült:

Lapozz a posztért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
borics-adam-ketrecharcos.jpg

Örömében elsírta magát a fiatal magyar ketrecharcos a fantasztikus győzelme után

Borics Ádámnak hatalmas dolog, hogy egy párezer fős településről eljutott New Yorkba, a Madison Square Gardenbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.A ketrecharcos Borics Ádám nemrég győzelmet aratott Aaron Pico felett. A 25 éves magyar versenyző a New York-i gálán vett részt, és második felvonásban repülő térdrúgással terítette le ellenfelét.

Ráadásul ezután az amerikai sportcsatorna, az ESPN beválasztotta a nap tíz leglátványosabb jelenete közé. Erről Borics Ádám videót tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel:

"A tegnapi mérkőzésemmel bekerültem újra az espn top 10 be. (Az espn által a tegnapi nap folyamán történt 10 legnagyobb sportteljesítménye közé.) A tavalyi áprilisi gála után is benne voltam, de most Luke Rockhold megörökítette.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek és a csapatomnak, hogy mennyire tudtok velem együtt örülni, elképesztőek vagytok, épp már úton vagyok hazafelé, nemsokára feszáll a gépem."

Amikor pedig a győzelem után a sajtóeseményen kérdezték, elmondta, hogy egy 2000 fős településről, Sirokról származik, és szüleinek az is nagy dolog volt, ha eljutottak Budapestre. Most pedig azt látják, hogy a fiuk a New York-i Madison Square Gardenben bunyózik.

A felvétel utolsó percében láthatod, hogy a meghatottságtól elsírta magát:

Korábban, egy június 8-án írt bejegyzésben Borics Ádám ezekkel a szavakkal köszönte meg a támogatást, és így vallott arról, hogy miként jutott el idáig.

Nagyon sokat dolgoztam ezért a pillanatért, úgy érzem eljött az ideje megmutatni igazán nagy színpadon is fellépni a Madison Square Gardenben. 16 éves korom óta csak egyetlen cél lebeg előttem, amire feltettem az egész életem, és mindent alárendeltem a cél érdekében. Elköltöztem egy másik kontinensre, egy időre elhagytam a hazámat, a családomat, barátaimat, csak azért, hogy jobb harcossá váljak. Nagyon sok nehézséggel kellett szembe néznünk, azért beszélek többesszámmal mert a párom mindvégig velem volt (Zsófi), aki nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon sok ember segített utazásunk során, végtelenségig sorolhatnám őket. Tudják, hogy nagyon hálásak vagyunk nekik.

A munkát beleraktam, a felkészülés során, ígérem a ketrecben is minden bele fogok adni. Köszönöm a sok támogatást mindenkinek."

Via: 24.hu, Borics Ádám


KÖVESS MINKET:
hirdetés
brain_bar_mikaila_ulmer_3.jpeg

Mikaila Ulmer, a limonádés lány: „50 dollárból indítottam a cégem, illetve a szüleimtől kaptam még 20 dollárt kölcsön”

Hogy jut el valaki egy méhcsípéstől odáig, hogy 14 évesen már a saját vállalata vezérigazgatója? A Brain Bar Fesztivál legfiatalabb fellépője arról is beszélt, miért tanúskodott a texasi bíróság előtt.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. június 10.A Brain Bar egyik legnépszerűbb előadóját, Mikaila Ulmert 4 éves korában megcsípte egy méh. A kislány az élmény hatására érdeklődni kezdett a méhek iránt, és miután rájött, mennyire fontos szerepet játszanak és milyen veszélyeztetett helyzetben vannak, úgy döntött, a nagymamája limonádéreceptjét felhasználva olyan vállalkozást indít, amellyel a hasznos rovarokon is segíthet. Így indult a Me & the Bees Lemonade története. Ha többet szeretnél megtudni, keresd fel a facebook oldalát.

Mikailát három kollégával egyszerre kérdezgethettük. Mint elmondta, a legnagyobb példaképei más hasonló korú gyerekek voltak, akik saját vállalkozásokat indítottak, illetve Michelle Obama, akivel már háromszor is találkozott.

- Most biztos sokan azt mondják, hogy a méhtartás és a vállalkozás indítás sokba kerül. Valójában mennyire volt nehéz és költséges az indulás?

- Igen, a méhtartás nagyon költséges. Nincsenek saját méheim. A belvárosban lakom, úgyhogy a szomszédok sem örülnének neki, ha méheket tartanék. De ahhoz nem kell sok pénz, hogy valaki tegyen a megmentésükért.

Ha virágokat ültetünk, ha tanulunk róluk, ha helyben termelt mézet vásárolunk, azok igenis nagy hatással lehetnek a méhek megmentésére, és egyik sem kerül sokba.

A vállalkozásomat ötven dollárból indítottam, illetve a szüleimtől kaptam még húsz dollárt kölcsön. Ebből vettem meg az alapanyagokat és az első standomat. A vállalkozás fejlesztése valóban drága tud lenni, de elkezdeni nem olyan vészes. Több olyan sok millió dollárt érő vállalat van, amelyek a nulláról, kevesebb, mint száz dollárból indultak.

Elmondta, hogy a legfontosabb, amit a vállalata vezetéséből megtanult, hogy tudnod kell, kik alkotják a „kaptáradat”: Hiszen egy csapat olyan, mint egy kaptár. Olyan emberekre van szükség, akik hisznek a küldetésedben, és az is fontos hogy tanulj meg segítséget kérni, ha kell.

A szülei mindenben támogatták, amikor elmondta nekik az ötletét. Az apja felajánlotta, hogy készít neki egy limonádés pultot, anyukája pedig plakátokat készített. Azt is megtanulta tőlük, hogyan készíthet költségvetést. Fontosnak érzi, hogy a szülők ne törjék le a gyerekek álmait.

Nagyon sokan mondták neki, hogy túl kicsi ehhez. Ha meghallják, hogy saját vállalata van, azt felelik: „Jaj, de cuki!” Sokkal nehezebb egy céget vezetni gyerekként, nőként és afro-amerikaiként – kisebbségként. De fontos, hogy az ember ne hagyja magát eltántorítani.

Azt is elmondta, hogy kizárólag üvegpalackokat használnak, mert az újrahasznosítható, jobb a környezetnek. Ezért már díjakat is nyert a vállalat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x