hirdetés
setalo-naprendszer-nepliget-mysecretbudapest-6.jpg

Fél óra alatt jutottam el a Plútóig, de az Uránuszt nem találtam – Sétáló Naprendszer a Népligetben

Sokan a létezéséről sem tudnak, pedig érdemes végigjárni. Mutatjuk!
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

„Jó napot kívánok, nem tudja véletlenül, hol találom az Uránuszt?” - kérdeztem egy gyanútlan járókelőtől a Népligetben. „A micsodát?” - kérdezett vissza, és furcsa tekintettel méregetett.

„Az Uránuszt. A Sétáló Naprendszert keresem” - válaszoltam. „Sétáló naprendszer? Uránusz? Még soha nem hallottam róla” - csóválta a fejét és továbbment. Én pedig tovább kerestem az Uránuszt.

Azért jöttem ugyanis a Népligetbe, hogy lejárjam a Sétáló Napendszer teljes útvonalát, és lemérjem, mennyi időt vesz igénybe a séta.

A Népliget mai arculatát, útrendszerét annak idején az akkori budapesti főkertész, Ilsemann Keresztély (1850–1912) alakította ki, és a millienniumi ünnepségsorozat évére parkosította a 103 hektáros területet.

hirdetés

Egy másik volt főkertésze pedig ma is izgalmas látnivalókkal gazdagította Budapest egyik legnagyobb közparkját. A 2013-ban elhunyt Pesti László alapította a Népliget barátai kört is, amelyik számtalan kis információs táblát helyezett el a parkban.

Pesti László nyugdíjasként járta szabadidejében a Népligetet, írásaiban pedig a hely botanikai gazdagságán dolgozott, leírta a történetét és megtervezte a jövőjét is, azt, hogy a víziója szerint hogyan néz majd ki 2068-ban.

Nevet adott a Népliget sétányainak, létrehozott egy útburkolat-mintát, gondosan „könyvelte” az információit a parkról, fát ültetett, gyomlált, karbantartott.

Egyik legérdekesebb munkája – amit szintén a saját pénzén valósított meg, mint az „utcanévtáblákat” –, a Sétáló Naprendszer volt. A tervezést és a kivitelezést Galgóczy István és Mátis András a Planetárium munkatársai, valamint Pesti László végezte.

A Sétáló Naprendszer egy modell. „A Naprendszert ebben úgy kicsinyítették le, hogy a 139 mm átmérőjű Naptól 595 méter távolságban lévő Plútónak mindössze 0,2 mm az átmérője. Ez a méretarány ugyanis a tervező szerint nem csak elképzelhető, de ábrázolható is. Ám ebben a kicsinyítésben a Naphoz hasonló legközelebbi csillag - az Alfa-Centauri - már több mint 4100 km távolságra kerülne!” - írja Nyerges Gyula, aki a modell honlapját készítette.

A Sétáló Naprendszerben a bolygókat kőlapok jelzik, amelyeken a bolygó neve, jele, átmérője, keringési ideje olvasható, és a Nap jelétől mért távolsága méterben.

A séta a Nappal, Planetárium mellett indul, az Ifjúsági sétányon, és a parkot átszelő Vajda Péter utcánál fejeződik be, a Plútó bolygóval.

Nekem körülbelül fél órás kényelmes séta volt (mértem az időt) a táblák bogarászásával együtt.

A lépcső mellett az a kis drapp foltocska a Sétáló Naprendszer kezdőpontja

Megvan a Vénusz!

A Föld és a Hold a virágágyásban rejtőzött el

Mars! A kuka mellé!

Mentem tovább az Ifjúság sétányon a rúnaköveknek látszó borzadályok mellett

Ez a népligeti Nagyvendéglő hűlt helye, valahol errefelé kellene lennie az Uránusznak...

A képen a Neptunuszt rejtettük el.

A végpont, a Plútó

És már fordulhatunk is vissza, hogy újra lejárjuk a távot a Napig.

Egyetlen táblát nem találtam, az Uránuszét. Ennek az egykori, 2018 őszén ledúrt volt Nagyvendéglő magasságában kellett volna lennie, de nem láttam.

Ha tudjátok, pontosan hol az Uránusz táblája, fényképezzétek le, és kommentben mutassátok meg!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-kihalt-koronavirus.jpg

Baljós hangulatú videó mutatja be a járvány miatt kihalt Budapestet

Szinte csak madarakat lehet látni a főváros egyébként forgalmas, népszerű helyein.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Maradj otthon! - erre kérnek mindenkit már hetek óta, mivel a koronavírus-járványt csak úgy tudjuk lelassítani, ha minél kevesebb esélyt adunk a vírus terjedésének.

Mivel aki teheti, otthon marad, így a városok, falvak utcáin, közösségi terein sokkal kisebb a forgalom. Vannak még ugyan kivételek, például akiket a járvány sem riaszt el attól, hogy bemenjenek egy lezárt játszótérre.

De azért szembetűnő a változás, főleg tavaszhoz képest, amikor általában az emberek sokkal szívesebben mozdulnak ki a téli időszak után. Most viszont a főváros is szinte teljesen kiürült.

Ezt mutatja be egy rendkívül látványos videó is, amit Nahimi Botond készített és töltött fel a YouTube-csatornájára.

hirdetés

A 444.hu szúrta ki a baljós hangulatú felvételeket tartalmazó videót, amiben láthatjuk, hogy

a kedvelt turistacélpontok, például a Váci utca és a Vörösmarty tér, vagy az általában tömött helyek, például a metróállomások vagy a Deák tér teljesen kihalt most.

A 444.hu érdeklődésére az alkotó elmondta, hogy egyetlen hosszabb alkalommal forgatta a felvételeket, körülbelül öt óra alatt, reggel 6-tól délelőtt 11-ig. A Széll Kálmán térről indulva lefilmezte például a Kossuth teret, a Szent István Bazilikát, a Deák teret, a Keleti Pályaudvart, a Váci utcát, a Vörösmarty teret, a Hősök terét és a Budai Várat. Mint elmondta, tényleg nem találkozott sok emberrel, csak egy-két helyen kellett várnia egy kicsit, vagy cselesebb szöget választania, hogy üres területeket vehessen videóra.

"Tényleg tök nagy üresség volt mindenhol. A kutyasétáltatók, varjak és galambok városa Budapest"

- mondta Nahimi Botond.

Múlt héten mi is megörökítettük képeken az egyébként forgalmas, de most üres budapesti helyekről:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
galamb2-Copy.jpg

Galambok utaztak a szinte teljesen üres négyeshatos villamoson

Budáról tujáztak át Pestre, miközben békésen sétálgattak az ülések között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Kiürültek a tömegközlekedési eszközök Budapesten a koronavírus-járvány miatt. Egyre kevesebben utaznak buszon, villamoson, ezért a BKK csökkentett a járatai számát.

A még közlekedő járműveken azonban furcsa utasok jelentek meg. Erről az Index tett közzé egy videót, melyet egy olvasójuk küldött meg a szerkesztőségnek.

Ezen jól látszik, hogy a szerelvényen a felvételt készítőn kívül

két galamb utazik még. A madarak békésen totyognak az ülések között.

hirdetés

Julcsi, aki a négyeshatoson ült, arról számolt be, hogy a Móricz Zsigmond körtéren szálltak fel a galambok, majd a Corvinnál szálltak le.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
annyira-csokkent-a-budapesti-kozlekedes-hogy-csokkentik-a-jaratok-szamat-bkk.jpg

Olyan kevesen utaznak tömegközlekedéssel Budapesten, hogy tovább csökkentik a járatok számát

Április elsejétől a szombati menetrendhez hasonlót vezetnek be hétközben is.
MTI, Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Április elsejétől szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrendet vezetnek be munkanapokra a fővárosi közösségi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt lecsökkent utasszámhoz igazodva - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A BKK közleménye szerint a 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását, ugyanakkor csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Az iskolák bezárása, a fővárosi cégek jelentős részénél elrendelt otthoni munkavégzés miatt egy-egy tömegközlekedési járművön általában 4-6 ember, vagy még kevesebb utazik.

A BKK közölte: az új menetrend bevezetésével továbbra is biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság. Ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is a járvány terjedésének megakadályozására.

Az április 1-től érvényes menetrendben csúcsidőben a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, az 1-es villamos, a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd.

hirdetés

A közösségi közlekedési járatok a szombati menetrendjük szerint indulnak, amely a csúcsidei járatsűrűséget a tanszüneti menetrendhez képest további 25-30 százalékkal mérsékeli.

A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítanak csúcsidőben több frekventált vonalon: gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E, a rákoskeresztúri nyomvonalon a 97E busz, a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat, a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, valamint közlekedik a Füredi úti lakótelep felé a 80-as mellett a 81-es trolibusz is.

A 3-as metró pótlását segítő 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.

Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.

Közölték az utasok biztonsága érdekében, hogy a megfelelő távolságtartáshoz a megszokottnál nagyobb csuklós járművek közlekednek az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.

A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ideiglenesen szüneteltetik, de Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal. Mint írták, a repülőtér forgalma csaknem teljesen leállt, és ezzel párhuzamosan a reptéri buszjáratokat szinte senki nem használta.

A hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
90744474_10158239876089374_8555368012301991936_o-1000x576.jpg

Szív alakban világítják ki ablakaikat a dunaparti luxusszállodák, így üzennek az egészségügynek

A kedves gesztust azoknak szánják, akik áldozatos munkával küzdenek a járvány megfékezésén.
Fotó: InterContinental Budapest Facebook-oldal - szmo.hu
2020. március 22.


hirdetés

A dunaparti luxusszállodák közül kettő, a Marriott és az InterContinental is megtalálta a módját, hogyan fejezzék ki hálájukat az egészségügyi dolgozók irányába áldozatos munkájukért. Néhány napja látható, ahogy a szállodák pont úgy kapcsolják fel szobáikban a villanyokat, hogy kívülről egy szívet formázzanak.

Az InterContinental Hotel Facebook-oldalán is megerősítette, hogy ezzel az apró jellel szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik önzetlenül segítenek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!