hirdetés
david_korhaz_ck1.jpg

Segítséget kapott az elefántlábú fiú: a fővárosba költözhet, így megkezdheti a terápiát

Jóakarók felajánlották a budapesti lakásukat Kanalas Dávidnak és családjának, akiknek csak a rezsit kell fizetni. A 20 éves fiú abban bízik, hogy a kezeléseknek köszönhetően év végére vékonyabbak és könnyebbek lesznek a lábai.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. szeptember 05.


hirdetés

Huszadik születésnapján írtam Kanalas Dávidról. Az elvileg különleges nap nem sikerült a legjobban. A családjához ragaszkodó fiú még a szüleit és testvéreit sem láthatta, csak Pesten élő nővérét. Kórházban volt, amit senki nem kedvel. Ő sem, de hiszi, hogy ez az út most élhetőbb élet felé vezeti. A tiszakarádi Dávid a budapesti költözéstől reméli, javítanak annyit az állapotán, hogy végre úgy élhet, ahogy egy vele egykorú.

Arra vár, hogy dolgozhasson, rendesen öltözhessen, ne bámulják meg mindenhol, diszkóba járhasson a barátaival és lehessen barátnője.

Szép születésnapi ajándékon gondolkodtunk nővérével, Szandival és Brigivel, a pártfogójával, aki megszerezte neki az első támogatásokat.

Végül egy tortával ünnepelt Dávid. A legjobb ajándék, a lakás nem jött össze időben.

hirdetés

Még a korábbi cikkem előtt feltettem egy segítségkérő posztot a Facebookra, amiben kerestünk egy fővárosi otthont Dávidnak, hogy eljárhasson a hónapokig tartó ingyenes terápiára. Évekkel ezelőtt az afrikai önkéntes munkám után úgy érkeztem haza, hogy semmim nem volt. Sem lakásom, sem pénzem, sem munkám. A saját bőrömön tapasztalhattam meg, milyen talpra állni a nulláról. Tudtam, hogy nem kérhetek kölcsön, mert nem tudom, mikor adom vissza. Ha sikerül is munkába állnom, maximum annyi pénzem lesz, amennyiből élhetek, félretenni nagyon sok idő kell.

Két évig éltem egy lakásban ingyen, egy barátom barátjánál. Életem legnagyobb ajandéka volt.

Elképzelni sem tudom, hol lennék most egy ilyen önzetlen segítség nélkül. Engem akkor is nyomasztott, hogy nem tudtam fizetni. A barátaim azt mondták, ne ezen gondolkodjak, igyekezzek segíteni, másoknak, máshogyan. És a kör körbeér. Igyekszem azóta is és most nagyon örülök, hogy a felhívásomra jelentkezett valaki. Én tudom, hogy ilyen segítseget kapni egy álom. Akkor is nehéz elhinni, amikor benne vagyunk.

Dávid még a kórházban volt, épp meglátogattam, amikor

kaptam egy üzenetet, hogy jóakarók felajánlanák egy budapesti lakásukat neki. A fiú majd kiugrott a bőréből a hír hallatán,

de kértem, még higgadtan kezelje ezt, mert nem ismerjük a részleteket, nem egyeztettünk. Ez nem egy kölcsönlabda, elő kellett készíteni mindent, hogy mindkét félnek megfelelő legyen a lakás kölcsönbeadása.

Három hét kórházi kezelés után Dávidnak haza kellett mennie. Úgy ítélték meg, hogy valamelyest javult a fiú állapota. Ő úgy látja, a lábai ugyanakkorák, mint amikor bement. Elvileg hétfőn akarták hazaengedni, de hirtelen szombaton elküldték, így az orvosával sem tudott beszélni, akit nagyon megkedvelt és azt remélte, később is kezelhetné. A kórházban ugyan hallottak arról, hogy a Nyiroködéma Központ magánrendelőjében tervezik a kezelését, talán azért engedték el.

Otthon örült, hogy az imádott kishúgával lehet, de amikor kérdeztem, mit csinál, pihen-e eleget, az volt a keserű válasz: igen, mint mindig. Nagyon nem szereti, hogy ez az élete, hogy pihennie kell, szerinte ez ciki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
119767558_5110888275603849_6354024489890090669_n-1.jpg

Szívszorító levéllel a nyakörvén rakta ki az utcára kutyáját a nincstelenné vált gazdi

A járványhelyzet miatt veszítette el állását és lakását is, nem tudja tovább ellátni szeretett kutyáját.
Fotó: Aaron Cantrell - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

Bár a nyakörvvel ellátott kutyáknak általában van gazdájuk, ezúttal nem jártak szerencsével azok az állatvédők, akik befogták az utcán bóklászó Roadie-t az amerikai Indiana államban. A fiatal német juhász-ausztrál juhász keverék nyakörvén ugyanis nem tulajdonosának a telefonszáma lógott, hanem egy szívszorító levél, miért is eresztette szélnek az állatot - írja a Ladbible.

A gazdi a kutya nevében írta meg levelét, amelyben elmondja, hogy a koronavírus-járvány miatt elveszítette az állását, hamarosan pedig az otthonának is búcsút inthet.

Éppen ezért szeretné, ha imádott kutyája jó kezekbe kerülne, és egy szerető gazdi adná meg neki azt, amit a nincstelenné vált tulajdonosa nem tudott.

A levél szerint a mentett kutyus egészen a járvány okozta válságig arany életet élt, volt külön kanapéja memóriaszivaccsal, gazdája pedig főleg bárányhússal és rizzsel etette. Az alapvető vezényszavakat megtanulta, és imádja a rágcsálható játékokat, amelyet gyakran szétszed. A kutyát a Johnson County Animal Control állatvédői fogták be, egy másik menhely posztolta ki kollégáik találatát.

Bár a kommentelők nagy része olvadozott a történettől, Michael Delp, az állatot befogó egyesület igazgatója sokkal borúlátóbb volt az üggyel kapcsolatban. A WTHR csatornának elmondta, hogy

hirdetés

akármilyen nehéz körülmények közé kerül is egy gazda, sosem jó ötlet egy állatot csak úgy szabadon engedni.

"Roadie-t elüthette volna egy autó, esetleg megtámadhatták volna a farkasok vagy a sakálok. Szóval ilyenkor inkább hívjuk a helyi menhelyet" - tanácsolta azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
15meteres_level_reddit.jpg

15 méteres levelet írt egy anyuka a szomszédnak, mert állítólag ellopták a kislánya játékait

A megdöbbent szomszéd az egész lakáson átívelő levélről videót is készített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

Gyerekjátékokon pattant ki a vita szomszédok között, melynek végeredményeképp a sértett kislány anyukája 16 méteres levelet írt a másik gyerek szüleinek, írja a Mirror. A több száz soros szöveget változó méretű betűkkel és különböző színű filcekkel írta a bepöccent nő, aki azzal vádolja a címzetteket, hogy nem adták vissza 7 éves gyereke játékait.

A megdöbbentő méretű levél kiterítve végigér a teljes házon, sőt, az egyik szoba falára is felfuttatták, hogy videót tudjanak készíteni a változatos sértéseket tartalmazó jókora irományról. A felvételt a Redditre töltötte fel a címzett, aki szerint a sértett anyuka a gyereke nevében írta a végtelen levelet, mert a kislány szerint a hátsó kertjükben felejtett játékait nem kapta vissza.

Neighbor says her 7yo daughter told her to write a mean “note” telling us to give her toys back that the girl had left in our yard. from r/insaneparents

A levél címzettje azt állítja, a gyerekek gyakran játszanak együtt, ezért előfordulhat, hogy véletlenül eltették a kertben maradt játékokat, de semmit nem akartak ellopni szándékosan. A megoldás szerinte az lenne, ha a nő és a gyerek átmennének hozzájuk és kiválogatnák a hiányzó játékokat ahelyett, hogy a levélhez hasonló gyalázkodó ostobaságokra pazarolják az időt.

A reddites poszt alatt már több mint 600 komment született. A többség azon tanakodik, hogy vajon mennyire lehetett dühös az anyuka, ha képes volt elmenni a boltba, vásárolni egy ilyen hosszú tekercset, majd órákon keresztül írta a szöveget.

hirdetés

Akad olyan kommentelő, aki szerint ez valójában nem is levél, hanem "egy rohadt alkotmány".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tk3s_swns_school_walk_012.jpg

Az orvosok az mondták, sosem fog járni, most saját lábán kísérte be az iskolába a húgát a brit kislány

A hatéves kislányban végig az tartotta a lelket a kezelése alatt, hogy húgát saját lábon kísérhesse be az iskolába az első napján.
Fotó: Ben Walton/SWNS.COM/Northfoto - szmo.hu
2020. szeptember 23.


hirdetés

A hatéves Amelia-Rose Walton egy rendkívül ritka, örökletes neurológiai betegségben, a herediter spasticus paraplegiában (HSP) szenved, amely az alsó végtagok lassú leépülését, majd bénulását idézi elő. Állapota miatt állandóan járókeretre vagy kerekesszékre szorult, az orvosok a jövőre nézve semmi jóval nem kecsegtették az angliai Bishop's Cleeve-ben élő gyermek szüleit.

SWNS / Northfoto

Ők azonban nehezen törődtek bele az orvosok szavaiba, miszerint kislányuk sosem fog saját lábán bemenni az iskolába, ezért közösségi finanszírozású kampányt indítottak arra, hogy pénzt gyűjtsenek a kislány kezelésére.

Létezik ugyanis egy új, úttörő kezelés, amely segíthet az izmok megerősítésében, ám hihetetlenül drága: 100 ezer font, azaz majdnem 40 millió forint.

A pénz összejött, így megvalósulhatott a műtét, amelyet 2019 augusztusában végeztek el, azt követően pedig a kislány minden nap fizioterápián vett részt. A rengeteg pénz, munka és erőfeszítés megtette a hatását: a kislány lábai olyannyira megerősödtek, hogy múlt héten teljesíthette egyik álmát:

hirdetés

saját lábain, segítség nélkül kísérhette be az iskolába húgát, aki aznap kezdte meg az iskolás életet.

Amelia-Rose ugyanis ezt a célt tűzte ki maga elé a kórházban. Édesapja, Ben elmondta, hogy a kislány emlékezett saját, egy évvel korábbi iskolakezdésére, és arra is, milyen nagy nap volt az az életében.

Azt akarta, hogy a húga is legalább ekkora élményként élje meg, és ott lehessen mellette a kezét fogva.

A kislányt a járványhelyzet miatt hónapokig nem láthatták a barátai, akik hihetetlenül meglepődtek az önállóan lépkedő Amelia-Rose láttán.

Apja szerint ugyan a kislány még mindig főleg bot segítségével jár, rengeteget segített a műtét. Előtte egyáltalán nem volt egyensúlyérzéke a gyenge lábai miatt, térdei nem hajlottak be, így csak a járókerettel vagy úgy tudott közlekedni, ha mindkét kezét fogták. Most azonban egyensúlyérzéke sokkal jobb, már elég, ha csak az egyik kezét fogják.

"Hihetetlenül megható volt látni őket"

- mondta el az édesapa kislányairól.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Elképesztő rekord: négy óra alatt egymillió követője lett David Attenborough Instagramjának

A 94 éves brit természettudós Jennifer Anistont taszította le a trónról. A színésznő ugyanis 5 óra 16 perc alatt gyűjtötte össze az egymillió követőt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 25.


hirdetés

Még soha senki nem gyűjtött össze olyan gyorsan egymillió feliratkozót az Instagramon, mint Sir David Attenborough, írja a Metro.

A 94 éves brit természettudósnak a Guinness-rekordok Twitter bejegyzése szerint alig 4 órára volt szüksége, hogy ennyien csatlakozzanak frissen regisztrált fiókjához. A korábbi csúcsot Jennifer Aniston tartotta, aki 5 óra 16 perc alatt gyűjtötte össze az egymillió követőt.

Cikkünk írásának pillanatában már 2,6 millió kedvelője volt az Instagram-oldalnak, ahol eddig csak egyetlen poszt jelent meg.

Sir David Attenborough az első videójában arról beszél, hogy a világ hatalmas bajban van, és azért regisztrált az Instagramra, hogy erre felhívja a figyelmet. Az idős tudós a következő hetekben több videót is posztol majd, amikben elmagyarázza, hogy pontosan mik a problémák, és arra is választ ad, hogyan lehet ezeket orvosolni.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!