hirdetés
men-2425121_1920.jpg

„Korrigálhatók a saját hülyeségeink” - egy pszichológussal beszélgettünk a szerelemről

Soós István pszichológust kértük meg, hogy tisztázzon néhány alapfogalmat és általános kérdést a szerelemmel kapcsolatban - a pszichológia szemszögéből.
Címfotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Valentin-nap kapcsán kissé bele szerettünk volna látni a sokszor nagyon misztikusnak látszó szerelem, a Nagy Ő, a jó-rossz párkapcsolat tematikájába.

Akármennyire romantikusnak és megfoghatatlannak gondoljuk is ezeket a fogalmakat, végsősoron mégiscsak az agyunkban és lelkünkben lejátszódó bonyolult folyamatok összessége határozza meg érzelmi életünket.

Éppen ezért egy szakembert, Soós István klinikai szakpszichológust kértük meg, hogy segítsen eligazodni a sokszor messze nem egyértelmű fogalmak között. Az elsöprő szerelemtől a kiegyensúlyozott kapcsolatig, a tiltott vágytól a kötődésig sok mindent érintettünk.

Tanácsként talán annyit érdemes megfogadnunk, hogy ne csak akkor foglalkozzunk párkapcsolatunkkal, ha már bajt érzünk.

Soós István

- Gyakran érezzük azt, hogy az elsöprő „Nagy Ő” szerelem és a tartósan jól működő kapcsolat nem mindig fedi egymást. Ez törvényszerű?

hirdetés

- Definiálni kell a Nagy Ő fogalmát. Nagy Ő az elsöprő szerelem, akit nem tudunk kiverni a fejünkből, vágyakozunk, de szenvedünk és kínlódunk is, szeretnénk hozzá közelebb jutni... Csalódások sorozata vezet hozzá, aztán van egy kis enyhülés, amikor azt gondoljuk, hogy nagyon jó lesz.

Egy módosultabb tudatállapothoz hasonlítható, elkezdünk valahogy máshogy működni. Aki ezt kiváltja, általában azt nevezzük Nagy Ő-nek.

Ez egy vágyakozás arra, hogy ne legyünk egyedül, hogy legyen valaki szorosan mellettünk, aki nem az anyánk, az apánk, a barátunk, hanem valaki, akivel ki tudok alakítani egy érzelmi hidat, biztonságot.

Az agyunk pedig automatikusan felkészít minket arra, hogy egy nagyon intenzív, mély kapcsolatba lépek egy másik emberrel: jönnek a hormonok, egy más állapotba kerülök, nyitott és félénk leszek egyszerre. Ez a „Nagy Ő-állapot” egyfajta hiányt is mutat, amiben kinézek valakit, akiről azt gondolom, hogy ő lesz az, aki minden vágyam, rosszkedvem, szorongásom csillapítani fogja. Gyakorlatilag a személyigésem fájdalomcsillapítójaként használom az illetőt.

Aztán van olyan is, amikor két ember kellemesen eléldegél, ilyenné is tud válni a kapcsolat. Van, hogy a felek megőrülnek egymásért, óriási szerelemben és kölcsönös elfogadásban élnek, és ez alakul át valami kihűltebbé, konfliktusokkal, vitákkal telibbé.

Tisztán pszichológiai szempontból látjuk, hogy azért tud ilyenné válni, mert az emberek képesek úgy reagálni, hogy még a legstabilabbnak tűnő érzelmi kapcsolatot is át tudják alakítani egy stresszel teli helyzetté.

Egy kapcsolatban folyamatos érzelmi mozgásban vagyunk, a reakcióink hatnak a másik reakciójára. Egy idő után sok olyan mechanizmus indulhat el, ami miatt egyszer csak érzelmileg kívül tudom magam találni.

Ugyanakkor minden további nélkül létezik olyan is, hogy egy kapcsolatba később érkezik meg a vágy. Mert például két félénk ember valahogy egymás mellé került, valamilyen érték vagy gyakorlati dolog miatt alakult ki a kapcsolat, és lassan alakul ki mellé egy nagyon jó élmény, ami aztán motorként hajtja a kapcsolatot.

A lényeg, hogy mindegyik típusú kapcsolat egy útkeresés.

Persze ezeket az utakat kétségkívül valamivel könnyebb keresgélni huszonévesen, hisz idősebb korban egyre több minden rakódik rá (korábbi tapasztalatok, házasságok, gyerek), ami sokat nehezít a dolgon.

- Min múlik, hogy a kezdeti euforikus, szinte drogszerű állapot át tud-e alakulni jól működő, harmonikus kapcsolattá?

- A kulcsszavak a kölcsönösség és az óvatosság.

Gondoljunk arra a szituációra, amikor a szerelmesek először megnyílnak egymásnak: hajnalig csevegnek, elmondanak egy nagy titkot, akár egy traumát, esetleg a másik válaszul hasonlóan tesz, és mindketten úgy érzik, hogy megérte megnyílni, felfedni a személyiségünket egymás előtt – kvázi ő az „igazi”, hisz milyen remekül megért. Ez az az állapot, ami a nagy szerelem időszakában folyamatosan, akár hosszan fenn van tartva.

Egy biztonságban megélt kapcsolatban nem kell folyamatosan a szerelmi állapotban lenni. És itt kell vigyázni, mert előkerülhet az, hogy a két fél már egy kicsit mást akar.

Olykor például a nő még igényelné a hajnalig tartó nagy beszélgetéseket, de a férfi már rémülten gondol bele, hogy miről lehetne még beszélgetni. Ilyenkor azt kell megérteni, hogy nem kell ugyanazt reprodukálni, mint a nagy szerelem első időszakában, mert ez megterhelő is, hanem amikor igazán szükség van rá, akkor legyen ott a pár másik tagja, és éreztesse, hogy akármi is lesz, ketten leszünk a szituációban.

Törés akkor keletkezhet, ha az egyik fél azt érzi, hogy amit a másik a kapcsolat elején magával a szerelmével ígért, már nem tudja tartani. Ezek olykor csak apróságok, de szépen lassan beássák magukat a kapcsolatokba, tüskeként megmaradnak, és innentől kezd – sokszor szinte észrevétlenül – átalakulni az egész valami diszkomfortos, olykor akár gyötrelmes szituációvá.

- Vannak olyan jelek, rezdülések, amikből már egy kapcsolat korai szakaszában lehet látni, hogy ez problémás lehet – vagy éppen fordítva: olyanok, amik már a kezdetektől mutatják, hogy itt megvan az esély egy jó kapcsolatra?

- Azért nehéz a kérdés, mert az efféle (főleg a negatív) jelek egyik legfőbb jellemzője, hogy retrospektívek, visszatekintve nyernek értelmet. Amikor ugyanis szerelmes vagy, pont nem a különféle jelek érdekelnek - ha igen, az sem feltétlenül jó, mert egyfajta paranoiát jelentenek, de legalábbis egyfajta túlzott óvatosságot. Miközben utólag persze láthatjuk azokat a jeleket, ahol gyanakodnunk kellett volna.

Lényegében minden esetben erősebb a vágy, mint a „jel”, és emiatt, ha léteznek is jelek, adott esetben nem tudjuk dekódolni őket.

Vagy aki igen, az sokszor ott is hagyja az illetőt. Minden a későbbi tapasztalatok szűrőjén át értelmeződik, így röviden azt lehet mondani, hogy nincsenek „tipikus árulkodó jelek” (akármit is mondjon a Cosmo), vagy ha vannak is, olyaannyira nem fogunk rájuk figyelni, hogy nem mondhatjuk jelentősnek.

- Érdekes kérdés, hogy a pszichológia definiálja-e a szerelmet? És ha igen, az elsöprő, „Nagy Ő-érzés” az, vagy éppen a kiegyensúlyozottan, nyugodtan működő kapcsolat?

- Visszakérdeznék: van-e ennek jelentősége? Ha valaki bármelyiket szerelemnek érzi magában, akkor az valid szerelemérzés. A szerelemnek van több olyan definíciója, leírása, ami kevésbé misztikus, mint ez a mindent elsöprő, őrjítő és sokszor megmagyarázhatatlan érzés.

Újabb kulcsszó, és ezúttal egy pszichológiai fogalom: a kötődés. A szerelem ideális esetben egy olyan dolog, ami kötődésre kész állapotba hoz engem.

Amikor felismerem, hogy ki az, akit el tudok fogadni az életem részeként, gyerekeim egyik szülőjeként stb. Éppen ezért különösen fájdalmas, ha esetleg ebbe valamilyen hiba csúszik, mert az ember elveszíti ezt a bizonyosságérzést. Elfelejteni sem olyan könnyű ezeket a kapcsolatokat, amennyire könnyen ezt kívülről szokták tanácsolni, mert ha vége ennek a kötődésnek, kimondottan a gyászhoz hasonló folyamat játszódik le az emberben. Ennél már csak a plátói szerelmek problémásabbak, mert benne tartanak egy kapcsolatban, ami nem valós, egy egyirányú kötödés jön létre. A szerelem alapja szerintem tehát mindenképpen a kötődés – esetleges definícióknak is innen kell kiindulniuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
christiana-rivers-Up8KPKu2LQ0-unsplash.jpg

18 éves fia haverjába szeretett bele a 40 éves skót anyuka

Boldogabbak együtt, mint valaha voltak bárki mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 14.


hirdetés

A 42 éves skót származású Dawn Northey, már az első pillanattól kezdve vonzódott a 20 éves Takhari Aldridgeh-hez. A 18 éves fián, Callumon keresztül találkozott vele.

Az első csók akkor csattant el, mikor Takhari még csak 18 éves volt, és egy délután haza vitte a fiút. Azóta együtt vannak, ennek pedig már két éve.

Dawn szerint a fia örült nekik, azonban Takhari anyja teljesen megrémült és kidobta otthonról.

„Mikor először találkoztam Takharival, nem tudtam elhinni, hogy egy 18 éveshez vonzódom” – mondta a 42 éves kétgyermekes anyuka. „Sokan elítélik a kapcsolatunkat, de mi figyelmen kívül hagyjuk őket.”

Callum és Takhari éveken keresztül csak online kapcsolatban voltak, ugyanis az Xbox hozta össze őket, majd 2014 júliusában találkoztak élőben először. Dawn akkor még házas volt.

hirdetés

2018 januárjában vált el férjétől és ezután költöztek el két gyerekével, majd pár héttel később Takhari is hozzájuk költözött.

Az első csókjukat a fiú kezdeményezte, mielőtt kirakta volna a házuk előtt. Maga Dawn is meg volt lepődve, hogy a vonzalma kölcsönös. Ezután pedig egymás után történtek a dolgok. Üzengettek egymásnak, majd miután Takhari anyja kitette otthonról a fiút, összeköltöztek.

Callumnak mikor elmondták, nagyon jól fogadta, sőt, nem izgatta különösebben, pedig felajánlották neki, hogy azonnal szakítanak, ha neki nem megfelelő a helyzet.

A 22 év korkülönbség ellenére a pár azt mondja, hogy sose voltak még ilyen boldogok senki mellett. Így egyszerűen lepereg róluk minden szúrós pillantás és gúnyos megjegyzés - írja a The Sun.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
binoculars-2474698_1920-1000x667.jpg

„4 hónapig élt rettegésben” – hónapokon át követte vélt gimis szerelmét a brit férfi

A férfi, akit végül a rendőrök tartóztattak le, azt képzelte, hogy egy pár voltak a brit nővel gimnáziumban.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Danielle McGowan tavaly négy hónapig élt rettegésben, amikor észrevette, hogy egy férfi követi mindenhova - írja a Mirror. Daniel Owen nem volt számára ismeretlen, mivel egy iskolába jártak, azonban azt nem tudta, hogy a férfi egy vélt szakítás miatt gondolta úgy, hogy tíz évvel később megkeseríti a nő életét.

A férfi ugyanis abban a rögeszmében élt, hogy a nő a gimnáziumi szerelme, és azért követte, hogy bosszút álljon a szakításért.

McGowan és Owen öt éven keresztül jártak egy iskolába, 2012-ben végezték el a nálunk érettséginek megfeleltethető GCSE-t a Greater Manchester-beli Oldhamben. Az iskolában sosem volt köztük kapcsolat, néha beszélgettek csak 14 és 16 éves koruk között.

A férfi mindenhova követte őt, nevetett és kiabált rá, tárgyakkal dobálta.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tk3s_swns_unluckiest_bride_04.jpg

Már harmadjára hiúsul meg a világ legpechesebb párjának esküvője és nászútja – ezúttal a járvány miatt

13 éve vannak együtt, végre rászánták magukat az esküvőre, de balszerencsék sorozata akadályozza őket.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. március 24.


hirdetés

Egyenesen a világ legszerencsétlenebb mennyasszonyának nevezik a WalesOnline cikkében Steph Carrt. A 31 éves nő 13 év együttélés és két közös gyerek után döntött úgy párjával, hogy egybekelnek, de amióta a döntést meghozták, igazi pechszéria zúdult a nyakukba.

Azzal kezdődött, hogy hiába foglalták le az álomesküvő helyszínét még időben, egy hónappal a nagy nap előtt a Netflix megvásárolta a helyet, és törölt minden eseményt, így a lagzit is.

Később találtak egy másik helyet, és ezzel párhuzamosan lefoglaltak egy kéthetes floridai nászutat is 3500 font (1,3 millió forint) értékben. Utóbbiból végül semmi nem lett, mert röviddel az utazás előtt csődbe ment a Thomas Cook utazási iroda, ahol a vakációt intézték, így nemcsak a nászutat bukták el, hanem a pénzt is.

Itt még egyáltalán nincs vége a pechszériának: a 35 éves vőlegény lábtörése csak egy apró közjáték a már-már komikus balszerencse-áradatban, aminek csúcspontját egyelőre az jelenti, hogy a végül nagy nehézségek árán újraszervezett esküvőt és nászutat most éppen a koronavírus-járvány miatt kellett lemondani.

hirdetés

"Azt gondoltam, hogy ez a nap egy olyan tündérmese lesz, mint amire minden nő vágyik, de az egész már sokkal inkább hasonlít egy rémálomra"

- mondta a lap kérdésére a szerencsétlen menyasszony.

A koronavírus miatt sok esküvőt kellett lemondani. Mind közül talán ez a legszívbemarkolóbb történet:


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
eskuvo_menyasszony_volegeny.jpg

„A koronavírus miatt elmarad az esküvőnk, és félek, hogy az új időpontot már nem érem meg”

Nyári esküvőt terveztek, de a koronavírus miatt le kell mondani. Új időpont legközelebb csak jövőre lenne, de a menyasszony attól fél, hogy addigra belehal a mellrákba. Egy angol újságírónő szívszorító vallomása.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. március 21.


hirdetés

Roisin Pelant még 2016 januárjában diagnosztizálták mellrákkal, akkor 35 hetes terhes volt. Az újságíró azóta is küzd a betegséggel, folyamatos kemoterápiára szorul élete végéig. Ennek ellenére úgy döntöttek kedvesével, hogy idén nyáron összeházasodnak, a lagziba pedig mindenkit elhívnak, akit csak lehet. Ebbe a tervbe csapott bele villámként egyik percről a másikra a koronavírus.

"A legnagyobb és egyben legrosszabb hír, amit ezen a héten kaptam, hogy el kell halasztani az esküvőnket"

- így kezdi a szubjektív írást Pelan a Mirrorban.

Az elkeseredett nő ezután leírja, hogy egyik éjszaka a hangpostáján hagyott üzenetet Melbourne-ben élő nővére, aki zokogva mondta le a részvételt a nyárra tervezett esküvőn. Az ok természetesen a koronavírus-járvány.

Pelan ezután elmeséli, hogy nővérét két héttel később diagnosztizálták mellrákkal, mint őt, így tulajdonképpen közösen vették fel a harcot a betegség ellen.

hirdetés

Ezen túl is szoros kapcsolat fűzi egymáshoz a két testvért, ezért elképzelhetetlennek tartja, hogy nélküle tartsák meg az esküvőt. A probléma csak az, hogy az eredetileg kinézett időpont után az összes nyári időpont foglalt egészen 2021-ig arra a helyre, ahol a lagzit tartották volna.

Végül úgy döntöttek, hogy jobb híján jövő áprilisra halasztják az esküvőt, így lemondanak arról, hogy igazi nyári lakodalmat csapjanak az erdőben, és nagyon bíznak abban, hogy szép idő lesz tavasszal is.

De ennél sokkal jobban aggódik az újságíró azért, hogy életben lesz-e még akkor. Úgy fogalmaz:

"A kisördög rögtön odakuporodott a vállamra és azt súgta a fülembe: egyáltalán nem biztos, hogy életben leszel még 2021-ben. Uh, rák, utállak!"

A nő ezután hosszan ír arról, hogy forgatta fel egycsapásra a világjárvány nemcsak az ő, hanem az egész ország hétköznapjait. Ír arról, hogy viszonyulnak egymáshoz az emberek akár személyesen, akár csak a Facebookon. Egy mondat erejéig pedig kitér arra, hogy milyen nehéz helyzetben van a kemoterápia miatt, ami gyakorlatilag szétrombolja az ember immunrendszerét, széles tárva a kaput ezáltal a koronavírusnak.

Pelan ettől függetlenül pozitívan zárja az írást, és mindenkit arra kér, hogy vigyázzon magára és szeretteire.

"Béke, szeretet és kézfertőtlenítő"

- zárja sorait a publicista.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!