hirdetés
men-2425121_1920.jpg

„Korrigálhatók a saját hülyeségeink” - egy pszichológussal beszélgettünk a szerelemről

Soós István pszichológust kértük meg, hogy tisztázzon néhány alapfogalmat és általános kérdést a szerelemmel kapcsolatban - a pszichológia szemszögéből.
Címfotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Valentin-nap kapcsán kissé bele szerettünk volna látni a sokszor nagyon misztikusnak látszó szerelem, a Nagy Ő, a jó-rossz párkapcsolat tematikájába.

Akármennyire romantikusnak és megfoghatatlannak gondoljuk is ezeket a fogalmakat, végsősoron mégiscsak az agyunkban és lelkünkben lejátszódó bonyolult folyamatok összessége határozza meg érzelmi életünket.

Éppen ezért egy szakembert, Soós István klinikai szakpszichológust kértük meg, hogy segítsen eligazodni a sokszor messze nem egyértelmű fogalmak között. Az elsöprő szerelemtől a kiegyensúlyozott kapcsolatig, a tiltott vágytól a kötődésig sok mindent érintettünk.

Tanácsként talán annyit érdemes megfogadnunk, hogy ne csak akkor foglalkozzunk párkapcsolatunkkal, ha már bajt érzünk.

Soós István

- Gyakran érezzük azt, hogy az elsöprő „Nagy Ő” szerelem és a tartósan jól működő kapcsolat nem mindig fedi egymást. Ez törvényszerű?

hirdetés

- Definiálni kell a Nagy Ő fogalmát. Nagy Ő az elsöprő szerelem, akit nem tudunk kiverni a fejünkből, vágyakozunk, de szenvedünk és kínlódunk is, szeretnénk hozzá közelebb jutni... Csalódások sorozata vezet hozzá, aztán van egy kis enyhülés, amikor azt gondoljuk, hogy nagyon jó lesz.

Egy módosultabb tudatállapothoz hasonlítható, elkezdünk valahogy máshogy működni. Aki ezt kiváltja, általában azt nevezzük Nagy Ő-nek.

Ez egy vágyakozás arra, hogy ne legyünk egyedül, hogy legyen valaki szorosan mellettünk, aki nem az anyánk, az apánk, a barátunk, hanem valaki, akivel ki tudok alakítani egy érzelmi hidat, biztonságot.

Az agyunk pedig automatikusan felkészít minket arra, hogy egy nagyon intenzív, mély kapcsolatba lépek egy másik emberrel: jönnek a hormonok, egy más állapotba kerülök, nyitott és félénk leszek egyszerre. Ez a „Nagy Ő-állapot” egyfajta hiányt is mutat, amiben kinézek valakit, akiről azt gondolom, hogy ő lesz az, aki minden vágyam, rosszkedvem, szorongásom csillapítani fogja. Gyakorlatilag a személyigésem fájdalomcsillapítójaként használom az illetőt.

Aztán van olyan is, amikor két ember kellemesen eléldegél, ilyenné is tud válni a kapcsolat. Van, hogy a felek megőrülnek egymásért, óriási szerelemben és kölcsönös elfogadásban élnek, és ez alakul át valami kihűltebbé, konfliktusokkal, vitákkal telibbé.

Tisztán pszichológiai szempontból látjuk, hogy azért tud ilyenné válni, mert az emberek képesek úgy reagálni, hogy még a legstabilabbnak tűnő érzelmi kapcsolatot is át tudják alakítani egy stresszel teli helyzetté.

Egy kapcsolatban folyamatos érzelmi mozgásban vagyunk, a reakcióink hatnak a másik reakciójára. Egy idő után sok olyan mechanizmus indulhat el, ami miatt egyszer csak érzelmileg kívül tudom magam találni.

Ugyanakkor minden további nélkül létezik olyan is, hogy egy kapcsolatba később érkezik meg a vágy. Mert például két félénk ember valahogy egymás mellé került, valamilyen érték vagy gyakorlati dolog miatt alakult ki a kapcsolat, és lassan alakul ki mellé egy nagyon jó élmény, ami aztán motorként hajtja a kapcsolatot.

A lényeg, hogy mindegyik típusú kapcsolat egy útkeresés.

Persze ezeket az utakat kétségkívül valamivel könnyebb keresgélni huszonévesen, hisz idősebb korban egyre több minden rakódik rá (korábbi tapasztalatok, házasságok, gyerek), ami sokat nehezít a dolgon.

- Min múlik, hogy a kezdeti euforikus, szinte drogszerű állapot át tud-e alakulni jól működő, harmonikus kapcsolattá?

- A kulcsszavak a kölcsönösség és az óvatosság.

Gondoljunk arra a szituációra, amikor a szerelmesek először megnyílnak egymásnak: hajnalig csevegnek, elmondanak egy nagy titkot, akár egy traumát, esetleg a másik válaszul hasonlóan tesz, és mindketten úgy érzik, hogy megérte megnyílni, felfedni a személyiségünket egymás előtt – kvázi ő az „igazi”, hisz milyen remekül megért. Ez az az állapot, ami a nagy szerelem időszakában folyamatosan, akár hosszan fenn van tartva.

Egy biztonságban megélt kapcsolatban nem kell folyamatosan a szerelmi állapotban lenni. És itt kell vigyázni, mert előkerülhet az, hogy a két fél már egy kicsit mást akar.

Olykor például a nő még igényelné a hajnalig tartó nagy beszélgetéseket, de a férfi már rémülten gondol bele, hogy miről lehetne még beszélgetni. Ilyenkor azt kell megérteni, hogy nem kell ugyanazt reprodukálni, mint a nagy szerelem első időszakában, mert ez megterhelő is, hanem amikor igazán szükség van rá, akkor legyen ott a pár másik tagja, és éreztesse, hogy akármi is lesz, ketten leszünk a szituációban.

Törés akkor keletkezhet, ha az egyik fél azt érzi, hogy amit a másik a kapcsolat elején magával a szerelmével ígért, már nem tudja tartani. Ezek olykor csak apróságok, de szépen lassan beássák magukat a kapcsolatokba, tüskeként megmaradnak, és innentől kezd – sokszor szinte észrevétlenül – átalakulni az egész valami diszkomfortos, olykor akár gyötrelmes szituációvá.

- Vannak olyan jelek, rezdülések, amikből már egy kapcsolat korai szakaszában lehet látni, hogy ez problémás lehet – vagy éppen fordítva: olyanok, amik már a kezdetektől mutatják, hogy itt megvan az esély egy jó kapcsolatra?

- Azért nehéz a kérdés, mert az efféle (főleg a negatív) jelek egyik legfőbb jellemzője, hogy retrospektívek, visszatekintve nyernek értelmet. Amikor ugyanis szerelmes vagy, pont nem a különféle jelek érdekelnek - ha igen, az sem feltétlenül jó, mert egyfajta paranoiát jelentenek, de legalábbis egyfajta túlzott óvatosságot. Miközben utólag persze láthatjuk azokat a jeleket, ahol gyanakodnunk kellett volna.

Lényegében minden esetben erősebb a vágy, mint a „jel”, és emiatt, ha léteznek is jelek, adott esetben nem tudjuk dekódolni őket.

Vagy aki igen, az sokszor ott is hagyja az illetőt. Minden a későbbi tapasztalatok szűrőjén át értelmeződik, így röviden azt lehet mondani, hogy nincsenek „tipikus árulkodó jelek” (akármit is mondjon a Cosmo), vagy ha vannak is, olyaannyira nem fogunk rájuk figyelni, hogy nem mondhatjuk jelentősnek.

- Érdekes kérdés, hogy a pszichológia definiálja-e a szerelmet? És ha igen, az elsöprő, „Nagy Ő-érzés” az, vagy éppen a kiegyensúlyozottan, nyugodtan működő kapcsolat?

- Visszakérdeznék: van-e ennek jelentősége? Ha valaki bármelyiket szerelemnek érzi magában, akkor az valid szerelemérzés. A szerelemnek van több olyan definíciója, leírása, ami kevésbé misztikus, mint ez a mindent elsöprő, őrjítő és sokszor megmagyarázhatatlan érzés.

Újabb kulcsszó, és ezúttal egy pszichológiai fogalom: a kötődés. A szerelem ideális esetben egy olyan dolog, ami kötődésre kész állapotba hoz engem.

Amikor felismerem, hogy ki az, akit el tudok fogadni az életem részeként, gyerekeim egyik szülőjeként stb. Éppen ezért különösen fájdalmas, ha esetleg ebbe valamilyen hiba csúszik, mert az ember elveszíti ezt a bizonyosságérzést. Elfelejteni sem olyan könnyű ezeket a kapcsolatokat, amennyire könnyen ezt kívülről szokták tanácsolni, mert ha vége ennek a kötődésnek, kimondottan a gyászhoz hasonló folyamat játszódik le az emberben. Ennél már csak a plátói szerelmek problémásabbak, mert benne tartanak egy kapcsolatban, ami nem valós, egy egyirányú kötödés jön létre. A szerelem alapja szerintem tehát mindenképpen a kötődés – esetleges definícióknak is innen kell kiindulniuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
rich-girl-1-1000x734.jpeg

„Egyszer nekem is lehet egy idősebb, kőgazdag palim” – ilyen volt luxusszeretőnek lenni

„Néztem a seggét, ahogy eszeveszettül takarít utánam a kocsiban, hogy az asszony még a maradék, rózsaszín zacskós papírzsepimet se találja meg. Nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek, komolyan.”
Hargitay Judit. Fotó: Pexels - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

– Szeretőnek születni kell. 

Ezt úgy jelentette ki, mint egy matektanárnő a katedrán. Óvatosan kanalazta a brokkolikrém-levesét, de vékony keretes, trendi Chanel-szemüvege mögül olyan tűhegyes pillantásokat lőtt felém, hogy belém akadt a cézársaláta. 

– Oké – mondtam, és letettem a villámat. – De kire vagy ilyen dühös?

– Magamra, természetesen. Harminchat évesen annyi eszem van, hogy egy multimilliomos, nős p...nabubus cafkájának szerződöm. Pfff. Három nyelven beszélek, jó állásom van, a szekrényem roskadozik a jó cipőktől, hát kellett ez nekem? 

Néztem őt. Ha szabad ilyet mondani: tényleg nem nézett ki szeretőnek. Nem sminkelt, csak egy kis szájfény csillogott rajta. Bézs, magasnyakú blúzban, meg túranadrágban ült velem szemben, de így is kirajzolódott a tökéletes alakja, mellben például Scarlett Johanssont megszégyenítő idomai voltak. A haját se festette: laza, sötétszőke hullámok röpködték körül porcelánbaba arcát, és óriási, fekete szemét. Az a fajta szép nő volt, aki látszólag nem tudja magáról, hogy szép.

hirdetés

– Ehh... szeretetre vágytál, megesik – hátradőltem,és magamban azt gondoltam: "Közhely." De aztán tovább mesélt, és bevallom, a története minden szürrealitása és banalitása ellenére egész szórakoztatóra kerekedett.

– Nem, én komoly kapcsolatra vágytam – kezdte. – Ezért mentem fel több, viszonylag jó nevű társkeresőre, többek között egy nemzetközire is. Gondoltam, itt élő külföldiek is szóba jöhetnek, ha már tudok angolul, miért ne. A második napon írt nekem Máté. Ő magyar volt, de azt írta, azért keresgél itt, mert van színvonal. Egy multicég vezérigazgatója volt, a profilképén egy húszmilliós Saab előtt pózolt.

Egy jó tízessel több volt nálam, de gondoltam: egyszer nekem is lehet egy idősebb, kőgazdag palim. Eddig ilyen nem volt, sőt, akadt, akit én tartottam el. A pénz ne legyen már hátrány. 

A mosolyomat belefojtottam egy nagy villányi salátába. 

– Szóval találkoztunk. Egy ötcsillagos szálloda kávézójában, alig mertem bemenni. Jó pasinak tűnt, csak úgy ömlött róla a sárm és a pénz. A fürkésző, öntudatos mosolya, az öltönye, az órája, a telója. Egyértelmű volt, hogy nagymenő. Megigézve bámult rám, egymás szavába vágva dumáltunk meg nevetgéltünk, valami csilliárdos borkülönlegességet rendelt, rögtön pattogott közöttünk a szikra. Gondoltam, ez az isten lába! Hát...mint kiderült, a testrészben tévedtem. 

– Túl szép volt, hogy igaz legyen, mi? – Most már tényleg nevettem.

– Kábé a beszélgetés ötödik percében kezdtem azt érezni, hogy ez az egész nem egy ismerkedés, hanem egy állásinterjú. Közölte, hogy ugyan tényleg elvált, de a "gyerekek miatt" együtt él a feleségével. Másrészt neki tulajdonképpen az kell, hogy az ausztriai sí-hétvégéire (télen kéthetente kimegy), meg a nyári, olasz tengerparti kiruccanásaira legyen egy barátnője. Mert a felesége beteg, a pajzsmirigye így meg úgy, hormonzavara is van, utál síelni meg úszni. Úgyhogy utazgassak vele én, és cserébe természetesen mindent fizet. Szó szerint azt mondta: "A pénz miatt ne aggódj. Megegyezünk."

– Megegyezünk??? Miért mentél bele, az istenért?

– Először nem mentem bele. Közöltem, hogy bocs, ezt nagyon benéztük, és leléptem. De elkezdett ostromolni. Hosszú leveleket írt, hogy a feleségével már semmi sincs, ő velem akar jövőt építeni, a két "gyerek" meg, akikre utalt, már huszonéves, külön is laknak. Bocsánatot kért, hogy olyan "hülyén fejezte ki magát a randinkon", próbáljuk meg együtt, bárhová elvisz, tényleg komolyan gondolja. 

– És te hittél neki.

Fintorgott. 

– Félig-meddig. Tudod, milyenek vagyunk mi, nők. Ha valamit el akarunk hinni, akkor az ezerrel villogó piros lámpákról sem veszünk tudomást. Gondoltam, adok neki egy-két hónapot, hátha tényleg én vagyok az igaz szerelem, és majd miattam...

– Megváltozik – fejeztem be a mondatot. Azt hiszem, az arcom mindent elárult. Ő folytatta:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
people-3070630_1920.jpg

Álommunka: szexjáték-tesztelőt keres egy online cég, milliós fizetésért

Szakmai és használati tanácsokat is kell adni ezért a pénzért.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Évi 38 ezer fontos, vagyis körülbelül 15 milliós fizetéssel keres munkatársat egy brit online áruház, "speciális" termékek tesztelésére - írja a LADBible.

A jelentkezőknek szexjátékokat kell tesztelniük, méghozzá minden hónapban többet is.

Az OnBuy.com álláshirdetése szerint a tesztereknek részletesen be kell számolni a tapasztalataikról, és jellemezni kell az adott termékeket. Ezen kívül tartaniuk kell a kapcsolatot a vevőkkel, akiknek tanácsot kell adniuk a termékekkel kapcsolatban.

Cas Paton, az OnBuy.com alapítója elmondta, hogy az elmúlt hónapokban több ezer vásárló vette fel a kapcsolatot a céggel, hogy tanácsot kérjek a játékszerek használatáról. És bár vevőszolgálatuk igyekszik a lehető legpontosabb segítséget nyújtani, szükségük lenne egy olyan szakemberre, aki tapasztalati úton tud felvilágosítást adni a kíváncsi vevőknek.

„Megértjük, hogy ez nem a szokásos ügyfélszolgálati munka, de reméljük, hogy van ott valaki, aki rendelkezik minden megfelelő képességgel. Ha ön az, akkor kérjük, küldje el jelentkezését!”

hirdetés

- tette hozzá Paton.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tini-anya-1000x583.jpg

14 évesen lett először terhes, 17 évesen már második gyerekét várta egy tinianya

A most 20 éves lány egyáltalán nem bánta meg, hogy ilyen fiatalon lett anyuka. Videóban mesélte el a történetét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 29.


hirdetés

Nem az átlagos kamaszéletet élte eddig egy amerikai lány, akinek már igen fiatalon fel kellett nőnie.

Jasmine 14 évesen teherbe esett, ami megváltoztatta az addigi életét. Alig három évvel később ismét várandós lett, és 18 évesen már kétgyermekes anyának mondhatta magát.

A most 20 éves lány YouTube-csatornát indított, ahol az első videójában elmesélte a történetét.

Csak 14 éves volt, amikor megtudta, hogy terhes. Az édesanyja elvitte orvoshoz, mert folyamatosan rosszul érezte magát, de akkor még nem is sejtette, hogy a várandósság miatt. Amikor a vizsgálaton kiderült, hogy babát vár, az orvos rögtön adott neki prospektusokat az abortuszról, az örökbeadásról, de Jasmine édesanyja szerette volna, ha lánya megtartja a magzatot, mert szerinte ez okkal történt így.

Jasmine végül is megszülte a kisfiút, akit rögtön megszeretett.

hirdetés

Még csak három hónapos volt a baba, amikor a tinianya és a kicsi apja szakítottak egymással.

Jasmine elmondása szerint a fiú nem viselkedett igazi, gondoskodó apaként, nem akart felelősséget vállalni a fiáért, és mivel a lány apja is ilyen volt, nem akarta, hogy a kis Owen is keresztülmenjen azon, amin ő.

Jasmine Brumley

Jasmine Brumley added a new photo.

Amikor a kisfiú már egy éves volt, a tinilány elkezdett ismerkedni egy fiúval, akivel eleinte csak barátok voltak. Austin aztán egyszer randira hívta, de Jasmine többször is visszautasította, mert a kicsi mellett nem volt ideje arra, hogy szórakozni járjon.

Eleinte még a fiú sem volt biztos abban, hogy tud-e komoly kapcsolatot kezdeni egy olyan lánnyal, akinek már van egy egyéves gyereke, hiszen még ő is csak 17 éves volt akkor.

De végül mégis összejöttek, és a lehető legjobban alakultak a dolgok. Austin és a kis Owen nagyon megszerették egymást, szinte legjobb barátok lettek, amit a fiatal anya is örömmel látott.

Jasmine Brumley

Jasmine Brumley added a new photo.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyerekkori-szerelmesek-ujra-osszejottek-northfoto.jpg

33 év után habarodtak újra egymásba a gyerekkori szerelmesek, hamarosan össze is házasodnak

Nem ők az elsők a világon, akikkel ez megtörténik, mégis jó érzés, hogy ez a fajta romantika sem veszett még ki a világból.
Fotó: Northfoto - © Darren Arthur /SWNS.COM - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Darren Arthur és Keely Chivers egyaránt tíz évesek voltak, amikor kigyúlt bennük a szerelem egymás iránt. Két évig ugyanabba a Milton Keynes-i általános iskolába jártak, elválaszthatatlanok lettek.

1986-ban azonban Darren családja elköltözött Doncasterbe, mert az apa új munkát kapott.

A két gyerek elvesztette egymás szem elől, mindketten családot alapítottak, de aztán 2015-ben egyaránt elváltak.

Három évvel később Keely – maga sem tudta, miért - felkutatta első kis barátját a Facebookon és megjelölte ismerősként. Darren egy órán belül válaszolt, elkezdtek üzeneteket váltani, és ismét részesei lettek egymás életének.

Három hét múlva megállapodtak, hogy találkoznak és amikor Keely belépett Darren előszobájába, megtörtént a csoda:

hirdetés

első látásra ismét egymásba szerettek.

Olyan őrült szenvedély lett rajtuk úrrá, hogy a több mint 200 kilométeres távolság ellenére hetente háromszor ingáztak, hogy együtt lehessenek. Nyolc hónappal később összeköltöztek Milton Keynes-ben, ahol először találkoztak, és egy hónappal később Darren megkérte Keely kezét.

A pár szeptemberre tervezi az esküvőt, amelyre egykori iskolatársakat is meghívnak – írta a Daily Mail

Mi is írtunk korábban hasonló történetről:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!