hirdetés
felnottevalas_ck.jpg

Segítség, felnőttem! Vagy szülőként már amúgy is felnőttek vagyunk?

A felnőtté válás a gyerekneveléshez szorosan kapcsolódó témakör. De vajon csak a gyerekek nőhetnek fel? Szülőként nem érint bennünket is a felnőtté válás? Lehet-e egyáltalán szülőként felnőni?
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pexels, Pixabay - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Segítség, felnőttem! Igen. Így. Fel-nőt-tem.

És nem, nem felnőttek. Mármint a gyerekeim. Bár tény, hogy az is igaz lenne, vagy legalábbis részben, de az egy másik történet. Mert ez most rólam szól. Na nem mondod, hogy már megint?! De mondom. Mert egyre inkább úgy érzem, hogy ez az egész szülősdi nem annyira a gyerekeinkről szól – vagyis nem róluk kellene, hogy szóljon -, hanem sokkal inkább rólam. (Meg mindenkinek magáról, aki gyereket nevel. De erről már írtam.) Hogy aztán, ami születik belőle, az ténylegesen a gyerekeimről szólhasson a külvilág bevonása nélkül. Ha érted, hogy mire gondolok.

De tartsuk csak magunkat a szorosan vett eredeti témához. Ha már én vetettem fel. Szóval, felnőttem. Igen, én. Nincs benne semmi elírás.

És még mielőtt együttérző levelek garmadáját kapnám, gyorsan elmondom, hogy a szüleim kiváló egészségnek örvendenek, bár édesapám már túl van a nyolcvanharmadik életévén, de ez szinte meg sem látszik rajta. Na jó… egy kicsit. De tényleg, épek és egészségesek, köszönik jól vannak.

hirdetés

Miért írtam ezt?

Mert tartja magát az a mondás, hogy igazán akkor növünk fel, akkor válunk felnőtté, ha elveszítjük a hozzánk legközelebb álló embereket, a szüleinket. Abszolút igaznak tartom e mondást, annak ellenére, hogy nekem – szerencsére – nincs még benne személyes tapasztalatom. De érzem benne az igazságtartalmat.

Akkor mégis mi ez a felkiáltás, hogy “Segítség, felnőttem!”?

Azt mondják és én is ezt mondom – mit mondom?!, szajkózom állandóan, jó hangosan, hátha mások is meghallják és végre elhiszik, elhisszük önmagunk érdekében IS -, hogy

a szülőségben semmi sem állandó.

Folyamatosan változik. A gyerekek. A szülők. És a különböző szituációkra adott reakciók. Együtt fejlődünk. Együtt találjuk ki. Nincsenek sztenderdek. Nincsenek bebetonozott igazságok. Minden, hangúlyozom minden változik.

De valahol a szívünk mélyén igenis

vágyunk az állandóságra.

Legalább egy kicsire. Mert akkor könnyebb lenne. És tényleg az lenne. Lehet, hogy nem mindenkinek, de nekem biztosan.

Nekem volt – újra kimondom: volt – egy ilyen igényem az állandóságra. Hiszen ki ne szeretné könnyebbé tenni az életetét? Aztán később kiderülhet, hogy ezzel az igényével az ember inkább csak megnehezítette a saját és ha igazán őszinte magához, akkor a gyerekei életét is. Ahogy nekem is szembesülnöm kellett ezzel. Na, itt nőttem fel. De ne szaladjunk ennyire előre!

Én ezt az állandóságot vagy állandóságra való igényemet azzal teremtettem meg, hogy

felépítettem magamnak egy illúziót: annak az illúzióját, hogy a gyerekeim én vagyok.

Hogy a gyerekeim olyanok, mint én. Miért lennének mások? Ha-ha-ha. Hiszen belőlem vannak (meg Férjből, persze), és hát a vér kötelez. És megint csak ha-ha-ha-ha. Azt szeretik, azt akarják, amit én. Azt gondolják jónak, rossznak, amit én. Hiszen én vagyok a példa, én töröm az utat, én vagyok a szűrő, na meg a szülő (az az istenadta, magáról túl sokat képzelő szülő!), rajtam keresztül ismerik meg a világot.

És ez egy ideig tényleg így van. De aztán ez túlnő rajtunk. És amikor ezzel szembesülünk, na akkor növünk fel szülőként. Vagyis nem. Hanem akkor, amikor ezt el tudjuk fogadni és el tudjuk engedni.

Meg tudjuk engedni a gyerekünknek, hogy más legyen, mint mi, hogy mást akarjon, mint mi.

Hogy szembemenjen a mi “okosságunkkal”, az általunk felhalmozott tapasztalatokkal és kialakítsa a saját véleményét. Azt, amiért gyakorlatilag x éven át küzdöttünk, hogy legyen neki…, mert mi más lenne szülőként a célunk, mint egy önálló gondolkodásra, saját vélemény kialakítására képes független személyiség felnevelése?

Pont ez. Pont ez? Igen! Meg nem.

Mert amikor azt mondja a gyerekünk, hogy nem, én nem akarok ezt, akkor az ember szíve meg tud hasadni. És nem érti. És lázad. Szülőként. A gyereke ellenében. Aztán, ha megérti, hogy most nőtt fel szülőként, akkor meg tudja engedni azt a bizonyos nemet. Vagy épp igent. Az előjel igazából mindegy. Mindegy, hogy igen vagy nem.

A lényeg, hogy a gyerek ellene mond a szülő saját véleményének, amiről pedig szülőként tudom, hogy akár igazam is lehetne.

Vagyis van. Tudom, hogy igazam van. A saját szemszögemből. A saját tapasztalataimra hagyatkozva tudom, hogy igazam van abban, amit mondok.

De már nem az enyém a kontroll.

És el kell engedni. És bízni abban, hogy beleraktuk mindazt, amit belerakhattunk, ami miatt most a gyerek szembemehet a véleményemmel. És el kell tudnom fogadni, hogy igaza van. Az ő szemszögéből.

Döbbenetes felismerés. Felnőttéválás. Nem a gyereknek. Nekem. Szülőnek. Hogy íme! Felnőtt. És nekem is ideje felnőnöm. Annyira nehéz. Annyira nehéz.

Persze, persze egy csomó csatát megvívtam már. Dackorszak. Kamaszkor. Ezt még csak félig és néha komolyan térdre kényszerít. De valahogy mégis mindig akad(t) kompromisszum. Ahol bizonyítva láthattam az igazamat. Kompromisszum volt, ahol a gyerekeimnek soha nem kellett megtörniük és egy az egyben azt csinálniuk, amit én mondtam, de mégiscsak az én kezemben volt a gyeplő. Uraltam a helyzetet.

Minden megengedő magatartás, kompromisszum mögött azért ott volt, hogy én irányítok, hiszen a gyerekeim még nincsenek abban a helyzetben, hogy irányítsák. De azért lássuk be: a felkínált alternatívák mindig belőlem fakadtak. Belőlem, szülőből. Hogy oké, te döntheted el, hogy melyik ruhában akarsz menni, de én választok ki két-három szettet. De azok közül te döntesz. Kompromisszum. Korlátokkal.

A kontroll nálam volt. Fékek és egyensúlyok. Határszabás. Megengedés. Így együtt. És működött. Működik. De azért az ellenőrzés nálam van. És ez hatalmas biztonságérzetet ad. Nekem. Szülőnek.

És aztán eljön az a pillanat, amikor lesznek olyan helyzetek, amikor bár nagyon szeretnénk a kontrollt még mindig magunkénak tudni, de már nem a mienk. És ez olyan, de olyan döbbenetes élmény, ami teljesen sokkolni tud. És itt kell felnőni. Hogy szülőként olyan választ tudjak adni, ami bizonyítja a felnőttségemet.

Pár hónappal ezelőtt belevágtunk valamibe Nagyfiúval. Egy külföldi ösztöndíjba, ami egészen addig romantikus kalandnak tűnt, amíg olyannyira komolyra nem fordult, hogy valós közelségbe került a lehetőség: sikerülhet!

Majd kiugrott a szívem a helyéből. Az én okos nagyfiam 10 hónapig külföldön tanulhat. Micsoda nagyszerű lehetőség! És akkor valami olyan döbbenetes fordulattal találtam magamat szemben, amire nem számítottam. Hogy a fiam azt mondta: nem biztos benne, hogy akarja. Sőt! Nem akarja.

Mi az hogy nem akarja? A mindenségit! Én vagyok a szülő! Mi az, hogy nem akarja?! Nooooormális? Ez egy akkora, de akkora lehetőség… Szerinted, anya. Szerinted nagy lehetőség. És én? Az én véleményem nem számít? Én nem vagyok te! Nőjj már fel! Én lassan felnövök, te mikor fogsz felnőni, mikor tudod elfogadni, hogy én nem vagyok te?!

Mit mondhatnék?

Köpni-nyelni nem tudtam. Hatalmas veszekedés keveredett belőle. Tehetetlenül néztem, ahogy a fiam eldobja magától élete lehetőségét. (Élete lehetőségét?!)

Napokig fel s alá járkáltam a lakásban és nem, nem értettem, nem akartam megérteni. Presszionálni akartam és ő egyre jobban bekeményített. Ordibálás, veszekedés, könnyek.

És rájöttem. Ő már felnőtt. Pontosan jól látja a helyzetét, a pro és kontra érveket. Kiszámolt mindent. Mérlegre tett mindent.

Itt az ideje, hogy én is felnőjjek. Ahogy neki tanítottam. Mert igazából nem csinál mást, mint amire tanítottam.

És most ő ajánlott kompromisszumot: beletesz mindent, végigcsinálja a legjobb tudása szerint, de a döntés az övé. És el kell fogadnunk. Felnőttként.

Amikor a tanítvány tanít. És jól tanít. Okosan. Ahogy tanulta.

Köszönöm, fiam, hogy szülőként segítesz felnőtté válni mindenki javára.

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevélre, vagy csatlakozz a Facebook oldalamhoz és a Mom With Five – Pont jó szülők vagyunk! csoporthoz, ahol egy szuper közösség mellett bepillantást nyerhetsz nem mindennapi ötgyerekes életünkbe is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Ne kövesd az új netes vécétisztítási ötletet! – figyelmeztet egy szakember

A Facebookon elterjedt módszer a környezetet is károsítja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ne kövessük a neten elterjedt vécé-tisztítós tanácsot, mert környezetszennyező és nem is hatásos.

A Facebookon egy édesanya írta meg korábban, hogy mosogatószert szokott a vécétartályba nyomni, így lehúzáskor az tiszta lesz és illatos.

A bejegyzése népszerű lett, és sokan követni kezdték a módszert. Most azonban kiderült, hogy nagyobb lehet a kár, mint a haszon.

A The Scottish Sun írásában beszámol arról, hogy a közösségi oldal csoportjában többen is figyelmeztettek arra, hogy a mosogatószer károsítja a berendezést, árt a benne lévő műanyagnak, guminak.

A mosogatószer helyett többen az ecetet ajánlották, mert az környezetbarátabb megoldás.

hirdetés

A brit vízvezetékszerelők szövetségének elnöke szerint

a mosogatószert nem fürdőszobai használatra fejlesztették, így nem biztos, hogy valóban hatásos szer a fertőtlenítésre. Ugyanakkor a csatornarendszerbe jutva a környezetre káros a vegyszer.

Peter Daly azt tanácsolja, hogy a legbiztonságosabb a kifejezetten a vécékhez készült tisztítószerek használata, de azokat is kellő körültekintéssel kell kiválasztani, és figyelembe kell venni a környezetet is.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zacher_gabor-1.jpg

Mennyi alkoholt isznak a középiskolások? Zacher Gábor segítségével elemezzük egy felmérés adatait

A "Szétcsúszva" program felmérése szerint a középiskolások harmada heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. Zacher Gábor úgy véli, azt lenne fontos megtanulniuk, hogy ne legyen harmadik pohár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 13.


hirdetés

Meglepődjünk-e azon, hogy 100-ból 7 középiskolás hetente több alkalommal is fogyaszt alkoholt? Vagy hogy 80%-uk 15 évesen vagy még fiatalabban ivott először alkoholt? Pláne azon, hogy

minden ötödik fiatal úgy érzi, nehezére esik nemet mondania, ha alkohollal kínálják.

Az adatok egy friss felmérésből valók, amelyben 500 14 és 18 év közötti fiatal válaszolt online, anonim módon az alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatos kérdésekre.

„Eléggé szomorú helyzet” – mondta nekünk dr. Zacher Gábor toxikológus az eredményeket látva. –

„Ebben a korosztályban valamit nagyon gyorsan megtanulunk: hogy az alkoholnál jobb feszültségoldó szer nincs.

hirdetés

A tinédzserekben meglévő természetes gátlásokat két feles tökéletesen felszabadíthatja, ami után ha pozitív visszajelzések érkeznek, máris megerősítést nyert az alkoholfogyasztás.”

Többek között az alkohol feszültségoldó szerepét is boncolgatja az a fiataloknak készített, mindössze 30 perces színdarab, amit a Momentán Társulat ad elő – a „Szétcsúszva” program részeként már számos középiskolában jártak vele, vagy láttak vendégül saját játszóhelyükön fiatalokat. Stábunk is megörökített egy ilyen előadást, megkérdezett 14-15 éveseket mindarról, amit láttak, de felkereste a szakembert, dr. Zacher Gábort is.

Hogy hogyan állnak a fiatalok az alkoholfogyasztással és mit tanácsol nekik a szakértő, kiderül kisfilmünkből:

Mi is az a Szétcsúszva program?

Egy középiskolásoknak szóló edukációs program, amelyet a Diageo a program indulása, 2005 óta nemzetközi szinten támogat. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék az iskolásokkal a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit és a felelős magatartás fontosságát, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a döntés az ő kezükben van. A Szétcsúszva program a Momentán Társulat képzett színészek által előadott műsorból és egy azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A program a részvevő iskoláknak fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is biztosít.

A Diageo világszerte elkötelezett a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. Magyarországon a vállalat idén novemberben indította el a kezdeményezést, az előadásokkal 3000 középiskolást kíván elérni 2020 tavaszáig.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HUAWEI_1024x576_01.jpg

Három napon át tart a szülinapi buli a Huawei élményboltjában

Egy éves szülinapja alkalmából, készülékkedvezménnyel és meglepetés finomságokkal vár a Huawei első magyar Experience Store-ja, a Shopmarkban.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Nemcsak bolt, élménycentrum is: február 14. és 16. között egy sor készülékkedvezménnyel és meglepetés finomságokkal is várja a látogatókat a Huawei első magyar Experience Store-ja egyéves születésnapja alkalmából a Shopmarkban.

Márkaboltot nyitni viszonylag könnyű. Kiválasztunk egy üzlethelyiséget, ízlésesen berendezzük, feltöltjük a gyártó aktuális termékeivel, majd segítőkész munkatársakkal a vevők rendelkezésére állítjuk. Az egyéves születésnapját ünneplő budapesti Huawei Experience Store azonban a maga nemében különlegesebb, éppen ezért került a névbe az „experience”, azaz élmény szó is. Budapesten kívül például Moszkvában, Dubajban, Kuala Lumpurban, Szingapúrban, Mexikóvárosban és Milánóban is nyílt már a magyar fővárosihoz hasonló exkluzív üzlet.

Már 2013-ban, a cég első nemzetközi Experience Store-jának megnyitásakor arról beszélt a Huawei fogyasztói üzletágáért felelős igazgatója, Richard Yu a kínai Sencsenben, hogy a Huawei Experience Store üzleteknek egyedinek kell lenniük, hogy többet adjanak az embereknek egy újabb pénzköltési lehetőségnél. A Huawei élmény-üzletei ezért az egyértelmű funkciók mellett elsősorban kikapcsolódási lehetőségeket és szórakoztatva oktató programokat kínáló találkozási pontot jelentenek mindazoknak, akiket érdekelnek a modern technológiai eszközök. E filozófia mentén nyílt meg az első magyar Huawei Experience Store tavaly február 16-án a budapesti Shopmarkban, amelynek egyéves születésnapja alkalmából az üzletben különleges ajánlatok és egy kis meglepetés is várja a látogatókat.

Élmények a köbön: a bicikliversenytől a kutyafotózásig

Természetesen a budapesti „élménybolt” esetében is alapvető, hogy itt folyamatosan megtalálható és kipróbálható a Huawei minden új eszköze a mobiloktól és tableteken át a laptopokig. Az érdeklődők az üzletben dolgozó szakemberek segítségével testközelből ismerhetik meg a márkát, és azt, hogy mi mindenre képesek a gyártó újdonságai. Az üzlet munkatársai a személyre szabott tanácsadáson és szervizszolgáltatáson felül, különleges extraként, ha a készülék meghibásodása gyorsan orvosolható, akár azonnal is nekiállnak a javításnak: mire az ügyfél elvégzi a hétvégi nagybevásárlást akár újra kézhez is kaphatja megjavított eszközét.

hirdetés

A modern és fiatalos környezetben minden olyan lehetőség adott, amelyet a Huawei vezetője az Experience Store-ok elindításakor felvázolt. Szórakoztató és oktató programok sora valósult már meg a budapesti üzletben: volt itt már telefonnal vezérelhető LEGO Batmobile verseny, szakértők által tartott Facebook, YouTube és Instagram tipp- és trükk tanfolyam, érdekes bemutató arról, hogyan lehet a filmekben használt zöld hátteres megoldásokat mobilon is alkalmazni, vagy épp a profi fotómodelleknek épp nem nevezhető kutyákról stúdióminőségű képeket készíteni. Előadott már sikeres influencer arról, hogyan lehet sztárrá válni a videó- és képmegosztó alkalmazásokban, vagy épp milyen módszerekkel érdemes a népszerű #foodporn ételfotókat valóban megkapóvá és gusztusossá varázsolni. Népszerű véleményvezérek meséltek arról, mi lehet a jó mobilos portrékészítés titka, de volt már a Huawei Watch GT 2 okosórával megbolondított beltéri kerékpárverseny és általános iskolásoknak szóló sulikezdő vetélkedő is.

Sok-sok szülinapi kedvezmény

Az élménybolt február 14-16. között első születésnapja alkalmából szuper készülék-promóciókkal várja az üzletbe látogatókat. Több okostelefont, hordozható eszközt és kiegészítőt is kedvezményes áron vásárolhatnak meg azok, akik betérnek a Shopmarkba. A szülinapi élmény persze nem lenne teljes finomságok nélkül, így az édesszájúaknak is kedvezünk az eseményen.

A gyártó első hazai Experience Store-ja a bevásárlóközpont nyitva tartásához igazodva, a Shopmark első emeletén, hétfőtől szombatig, 9-től 20 óráig, vasárnap pedig 9-től 18 óráig várja az ünneplő Huawei készülék-tulajdonosokat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bartomeu-barca.jpg

Felbérelhetett egy céget a Barcelona elnöke, hogy kamuprofilokkal támadják az ellenfeleit

Támadtak olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége, valamint Gerard Piqué is.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Egymillió eurót fizethetett a Barcelona egy I3 Ventures nevű PR-cégnek, hogy kamuprofilokkal fényezzék a közösségi médiában Josep Maria Bartomeu elnököt, klubvezető ellenfeleit pedig lejárassák - hangzott el a katalán Cadena SER rádió műsorában.

A Forbes az üggyel kapcsolatban arról ír, hogy a szerződés alapján nemcsak a potenciális rivális elnökjelölteket próbálják lejáratni, hanem több játékost is. Így támadtak be olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége is, valamint Gerard Piqué is.

Az I3 Ventures nevű PR-cégre azután figyeltek fel, miután Eric Abidal sportigazgató egy interjúban a játékosok hozzáállását bírálta, és erre szokatlan módon Messi a közösségi médiában válaszolt. Ekkor a kamuprofilok mind magasztalni kezdték Bartomeu elnököt, hogy mennyire higgadtan és nyugodtan kezelte a helyzetet.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a Barcelona 2017-ben szerződött a I3 Venturesszel. Azt, hogy valóban kapcsolatban állnak a céggel, a klub délutáni közleményében meg is erősítették, ugyanakkor állításuk szerint a cég nincs kapcsolatban a hírekben szereplő kamuoldalakkal. Amennyiben mégis kiderülne ennek az ellenkezője, úgy azonnal szerződést bontanának velük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!