hirdetés
ALL_csoport_768x432.jpg

Schell Judit hét férfival egy szobában

A Legszebb férfikor című bohózatot Magyarországon elsőként a Thália Színház mutatja be december 14-én.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Ismét új bemutatóval várja közönségét a Thália Színház. A Legszebb férfikor ráadásul garantáltan megmozgatja a rekeszizmokat és olyan neves színészeket vonultat fel, mint Schell Judit, Szabó Győző, Pindroch Csaba vagy Csőre Gábor.

A történet a nyolcvanas évek legelejére repít vissza, amikor még nem volt sem internet, sem mobiltelefon. A volt oxfordi kollégisták húszéves osztálytalálkozójukra térnek vissza egykori iskolájukba, abba a zárt, kollégiumi világba, ahol ennyi év elteltével sem változott szinte semmi. Az egykori diákokból érett, befutott, sármos, negyvenes férfiak lettek. Egzisztenciával, karrierrel, családdal a hátuk mögött, azonban

amikor megjelenik a házigazda, Lady Rosemary, újra fellobbannak az egyetemistaként iránta táplált érzések.

Feltámad a remény most, a legszebb férfikorban...

hirdetés

VIDEÓ: Így készültek a Legszebb férfikor plakátjai

A régi rosszfiúk közül Rosemary egyvalakinek szeretne még egyszer a szemébe nézni. Ehhez a titkos randi színhelyén a megszokott mozdulattal teszi a táskájába a szemüvegét. Csakhogy a sors iróniája közbeszól és az urak éppen ide zúdulnak be afterpartyra, hogy felelevenítsék diákéveiket – és persze már egyikük sem szomjas. Hamar a hajdani bulikat megszégyenítő forgatag támad, amikor megjelenik közöttük Rosemary legújabb lovagja, aki most érett meg arra, hogy fiatal legyen.

Hét férfi és egy nő – mindenki egyért, egy mindenki ellen.

A könnyekig mulatságos bohózattá gyorsuló előadás szereplői számára ritka, örök emlék marad. Mint a legendás időkből azok..., amiket jobb volna elfelejteni.

A darabot – Donkeys’ Years – 1976-ban mutatták be Londonban, majd 1980-ban ugyanezzel a címmel film is követte. A fergeteges vígjátékot pedig végre a hazai közönség is megismerheti.

A Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatója december 14-én lesz a Thália Színházban.

A vígjáték rendezője Valló Péter, aki most rendez először bohózatot, de a szerző, Michael Frayn darabjaival már többször volt dolga – legutóbb a Koppenhága című színdarabot rendezte.

Az előadás szereplői Schell Judit, Csőre Gábor, Zayzon Zsolt, Nagy Viktor, Vida Péter, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Mózes András és Tamási Zoltán.

Ha nem szeretnél lemaradni a darabról, a jegyekért KATTINTS IDE.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
girlfriends-2213259_1920-1.jpg

5 lakásfelújítási tipp, amit ősszel is elvégezhetsz

Bár a legtöbben tavaszra időzítik a lakásfelújítást, még ősszel sincs késő ahhoz, hogy kicsit kicsinosítsd otthonod és egy szebb környezetben készülj az ünnepekre.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 27.


hirdetés

Lehet, hogy legtöbben a tavaszt tartják a megújulás időszakának, azonban még ősszel is bőven van lehetőséged arra, hogy kisebb-nagyobb átalakításokat végezz otthonodon, ehhez adunk tippeket!

1. Szobafestés

Ma már nem kell minden esetben megvárni a forró, nyári napokat a szobafestéssel. Szerencsére most már a korszerű és gyorsan száradó alapanyagoknak köszönhetően a hűvösebb napokon is ugyanolyan hatékony lehet a munka, mint a nyári melegben. Főleg, ha nem teljes lakásfestésről van szó, hanem például egy-egy kisebb helyiség vagy szoba újrafestéséről, melyet akár magad is elvégezhetsz a kellő alapanyag beszerzésével.

hirdetés

2. Ajtók, ablakok

Ha már úgyis kezedben az ecset, érdemes egy pillantást vetni a lakásban lévő ajtók, ablakok állapotára is. A fa nyílászárók kereteit ilyenkor egy szempillantás alatt szebbé teheted egy kevés munkával. Egy kis smirglizéssel simává és tisztává varázsolhatod a felületet, aztán jöhet is az ecset és a festék! Sőt, akár némi kreativitással mintákat is festhetsz az ajtókeretre.

Tipp: Fontos, hogy jó eszközöket használj!

Tudtad, hogy nem csak új lakásra, de használtra is használható a lakástakarék és egyéb támogatásokat is igénybe vehetsz használt lakás felújításhoz? Persze, ilyenkor gyakran ráfér a lakásra némi felújítás. Ha nincs otthon teljes szerszámkészleted, könnyedén bérelhetsz ma már, például a HiKOKI Power Tools Magyarország országos gépkölcsönzői hálózatából, így ezáltal is rengeteget spórolhatsz a felújítás költségein, hiszen nem kell minden egyes gépet, szerszámot magadnak megvásárolni. Ráadásul náluk sok gépben szénkefementes motor van, az ezekbe épített tranzisztorok (FET-ek = (Field Effect Transistors) és a rendkívül tartós áramkörök biztosítják a motor hosszú élettartamát. Az elektronikus áramkörök szilikon bevonatot kaptak a por elleni védelem érdekében.

A szénkefementes motorok még nehéz használati körülmények között is jelentősen meghosszabbítják a gép élettartamát, és nem lépnek fel olyan hibák, mint pl. a szénkefe leégése, rövidzárlat). Sőt, nincs szükség a szénkefék rendszeres cseréjére sem.

3. Spórolj a gázszámlán hőszigeteléssel!

Még ősszel sincs késő, hogy a szigetelés javításával kicsit lejjebb faragd a gázszámládat. Ha a nyílászárókat megfelelő szigeteléssel látod el és nem szökik ki a kis réseken a meleg, máris rengeteget spóroltál.

4. Homlokzati felújítás

Ahogy a te arcod is érzékeny a hidegre, úgy egy ház homlokzata is jelentősen megérzi az időjárást és az eltelt éveket. A homlokzat nemcsak esztétikai okokból fontos, de ha sikerül megőrizni az állagát, rengeteget segít a szigetelésben is. Ősszel még bátran nekiállhatsz a repedések kijavításának, hogy a hó és az eső, a nedvesség ne jussanak be a falakba, hiszen ezek rontják a ház hőszigetelését.

5. Legyél ezermester!

Az ősz még kiváló időszak arra is, hogy a kisebb-nagyobb javításokat, szereléseket elvégezd a lakásban. Lehet ez fúrás, bútorjavítás, új konyhaszekrény vagy bútor beépítése, most még pont alkalmas lehet az idő arra, hogy szerszámot ragadj.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
coffee-869203_960_720.jpg

A törököktől a modern kávézókig – a kávéfőző története

Kávé nélkül sokak számára elképzelhetetlenek a reggelek. Ma már szinte minden háztartásban kávéfőző gondoskodik a reggeli ébresztő adagról, míg régen külön rituáléja volt a kávé főzésnek.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Ma már otthon is könnyedén elkészíthetünk bármilyen egzotikusnak ható kávécsodát. De honnan is ered a kávézás története és ki fedezte fel milyen hatással is vannak ezek a kis bogyók az emberi szervezetre? Nos, az első csésze lefőtt kávé eredetét szinte lehetetlen felderíteni, de a legenda szerint időszámításunk előtt egy etióp kecskepásztornak tűnt fel először, hogyha a kecskéi egy bizonyos növény bogyóit eszik akkor sokkal rakoncátlanabbak, fürgébbek lesznek. Elmesélte ezt egy szerzetesnek is, aki saját magán tesztelte a növényt, majd pozitív hatásait felismerve a monostorban el is kezdték fogyasztani.

A kávéfőzés ősi hagyományát azonban a törökökhöz kötjük. Ők egy, a tűz fölé tartott réz edényben készítették az italt és szűretlenül fogyasztották. A zaccból még jósoltak is!

Törökországban a mai napig így fogyasztják a kávét. Nem csoda, hogy az első kávézók is Konstantinápolyban nyitották meg kapuikat a 16. században. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg és a magyarok annyira megkedvelték ezt a fekete italt, hogy az 1900-as években Budapesten már közel 590 kávéház működött. Ekkoriban még itt is a török recept szerint készült a kávé, azaz szűrés nélkül, zaccal együtt szolgálták fel. Ennek ellentételezésére pedig nagyon sok cukor került az italba.

hirdetés

Nem csak nálunk kezdett el hódítani a kávé, hiszen a kereskedők által már a 16. században eljutott Velencébe is, ahonnan pedig a világ minden tájára elutaztatták a kávészemeket. Ennek köszönhető az is, hogy a világ több pontjára eljutva az emberek különféle lefőzési technikákat ötöltek ki hozzá.

A filteres kávé ősét például Franciaországban fedezték fel. Ők egy textildarabba helyezték a kávébabot és a tasakot merítették bele a forró vízre. Később, 1790-től kezdték el a textilre halmozott kávét vízzel leforrázni, így az edényke aljára csepegett a forró ital. Ezt a technikát sok mai kávéfőzőnél is használják. Az ipari forradalom természetesen hatással volt a kávéfőzésre is, innentől csak kapkodhatjuk a fejünket mennyiféle kávéfőző gépet fedeztek fel, de az alapelv kezdetben mindig a két egymás fölé rakott edény jelentette.

Ez a technika köszön vissza a nálunk csak „kotyogósként” ismert Bialetti kávéfőzőkben is, melyet 1933-ban Alfonso Bialetti talált fel. Az ő fia, Renato kezdte el később külföldre is exportálni a gépeket, így a Moka Express elindulhatott a világhírnév felé.

Már kifejezetten az éttermek számára ötlötte ki a Mr. Coffee csepegtetős kávéfőzőjét, melynek lényege, hogy melegen tartja a kancsót, amibe a kávé érkezik. Ezek már a háztartásokban is nagyon kedvelt készülékek lettek.

Ahogy pedig az évtizedek múltak, az otthonokban is egyre nagyobb igény lett arra, hogy a kávézókban fellelhető ínyencségekhez hasonló főzetek készüljenek.

Hiszen a kávézás rituáléja most már nem csak a csinos kávézók kiváltsága. Már az ínyenceknek sem kell drága őrlőgépeket beszerezniük, ha különleges ízélményre vágynak, ugyanis egyre több olyan automatagép van, melyek nem csak gyorsak, de kiváló kávét is csinálnak. Több típusnál kiválasztható a hőfok és az erősség is és többféle kávé is választható: espresso, ristretto, capuccino, latte macchiato. A teljes élmény érdekében pedig olyan gépet is vehetünk, amiben tejhabosító funkció is van, mint például a Philips Saeco PicoBaristo-ban, melynek kivehető a tejtartálya, amely a krémes tejhab elkészítését szuper egyszerűvé teszi. Így egy jól megválasztott kávéfőzővel pillanatokon belül magunknak is megteremthetjük a kávéházi élményt, gördülékenyebbé és felemelőbbé téve a reggeli rituálénkat.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
Aqua-Stella-bisztro-2.jpg

Csillaghegyi fürdővendéglátás kicsit másképp...

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő szaunavilággal, pazar panorámával, úszómedencével, gyerekparadicsommal várja egész évben a lazítani vágyó családokat.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja, amely a több, mint hárommilliárdos beruházás eredményeként 2018 októberétől egész évben várja a fürdőzni vágyókat. A hegyoldalban épült, hétszintes létesítményben helyet kapott többek között egy 33x25 méteres úszómedence, tanmedence, valamint a szaunavilág, amely a fürdő legfelső szintjét elfoglalva, városra néző terasszal és egy látványos medencével csábít relaxálásra.

Ha pedig mindez nem lenne elég, az 500 négyzetméteren kialakított, varázslatos gyerekparadicsom - a fővárosban egyedülállóan - egész évben biztosítja a kisgyermekek és családjaik számára a fürdőzés és önfeledt kikapcsolódás lehetőségét.

A fürdő éke és büszkesége a régi újpesti fürdőből örökölt, Barcsay Jenő által készített mozaik.

hirdetés

A Csillaghegyi fürdő méltán közkedvelt a lakossági és a sportoló közönsége körében egyaránt: színvonalas szolgáltatásain és tiszta, langyos vizén túl változatos domborzati viszonyainak köszönhetően is egyedülálló élményt nyújt vendégeinek. A fürdő több, mint 90 ezer nm parkosított területen helyezkedik el és jelenleg 15 medencével rendelkezik. Mai formáját 2000-ben nyerte el, amikor minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el.

Vize mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz, forrásai télen-nyáron 23 °C-os hőmérséklettel természetes törésen fakadnak fel.

Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat. Dr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király, stb.) fürdők vize, ezekkel közös vízmedencéből származik.

A fürdővendégek elégedettségét és teljes körű kikapcsolódását szolgálja az újonnan megnyitott panorámás étterem, az Aqua Stella bisztro is, amely a fürdővendéglátást „kicsit másképp”, azaz új alapokra helyezve álmodta meg: eredeti olasz recept alapján sütött pizzával, tészta ételekkel, minőségi alapanyagokból, frissen készült kézműves hamburgerrel, desszerttel várja a vendégeket minden nap 8:00-20:00 között.

További információért kattints IDE!


KÖVESS MINKET:


hirdetés

David Attenborough tippje a Black Fridayre: fekete péntek helyett tarts zöld pénteket!

Inkább a természetet válaszd az üzletek helyett - javasolja a híres természetfilmes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

David Attenborough-nak is van egy tippje Black Friday-re - szúrta ki a 24.hu.

Most zajlik ugyanis világszerte a Black Friday, a karácsonyi előtti vásárlások és leértékelések napja. Ilyenkor sokan a webshopokban vadásszák az akciókat, vagy megrohamozzák az áruházakat, hogy kedvezményesen jussanak mindenféle termékhez.

Ilyenkor a különböző civil szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne a mértéktelen fogyasztás legyen az első, sőt, ilyenkor szokták megrendezni a "Ne vásárolj semmit" napot, ami egyfajta demonstráció a mértéktelen túlfogyasztás ellen.

És ne feledjük: ma tartják a Globális Klímasztrájkot is.

hirdetés

David Attenborough is megosztott a Facebook-oldalán egy posztot, amit a Wildlife tett ki.

A szövege csak ennyi:

"Tedd zölddé a fekete pénteket. Ne boltba menj, hanem a természetbe."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!