Pom-Pom és Gombóc Artúr a Várnegyedbe költözött - Sajdik Ferenc fantasztikus munkáiból nyílt kiállítás
Pom pom, A nagy ho-ho-horgász és a bontottcsirke-reklámok rajzolójának alkotásait a Várnegyed Galériában láthatod december 8-ig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 13.


Pom pom és Picur, Gombóc Artúr, Főkukac, Sün Balázs - számodra is ismerős figurák, ugye? És a szomorú kutyák vagy madarak a nyelvkönyvek illusztációiban a háttérben? Azokból is láttál már néhányat? Mind Sajdik Ferenc, a 88 éves karikaturista alkotásai.

Kossuth-díjas grafikus munkáiból nemrég nyílt kiállítás a Várnegyed Galériában, a tárlatot Csukás István, Kossuth-díjas költő és Kernács Gabriella művészettörténész nyitotta meg. Csukás István többször is dolgozott Sajdik Ferenccel, közös munkájuk eredménye az ikonikussá vált A nagy ho-ho-horgász című rajzfilm-sorozat, amelynek a Főkukacát Kolodko Mihály szobrászművész is megformázta.

Sajdik Ferenc gyermekkora, mint arról a néhány éve róla készült portrénkban beszámoltunk, nem mindennapi körülmények között telt. Apja sikeres zsoké volt, a mai focistákhoz hasonlóan szerződött istállóból istállóba, országról országra. Pár évnél tovább sosem maradtak ugyanott: fia születésekor éppen Németországba kötötte a szerződése, később Romániában és Görögországban is éltek. Innen négy év után, a világháború kitörésekor kellett hazatérniük.

Mivel gyermekkorában imádott rajzolni, a grafikai pálya vonzotta. Karrierje pedig a múlt század híres vicclapjánál, a Ludas matyinál kezdett kibontakozni.

Sajdik ferenc mottója szerint az érvényesüléshez nem elég a rajztudás, ötlet és kitartás is kell hozzá, és azt is elmondta a Szeretlek Magyarországnak, hogy a tiszta, üres rajzlap mindig megihleti...

A kiállítást december 8-ig nézhetitek meg.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x