Rubik Ernővel találkoztak a rubikosok – helyszínen drukkolt a világbajnokság magyar fordulóján
A tét az volt, ki mehet a bostoni világdöntőre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. május 30.Őrületes pörgésben volt a hazai kockaközösség vasárnap. A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság május 27-i magyarországi fordulóján, ahol mindössze századmásodpercek döntöttek a versenyzők sorsáról, Rubik Ernő is tiszteletét tette.

A feltaláló büszkén izgulta végig az első sorból a döntő köröket. A nap végén egy női és egy férfi versenyző is a dobogó legfelső fokára állhatott, számukra kezdetét vette a visszaszámlálás a szeptemberi, bostoni világdöntőre.

Térlátás, logika és sok-sok gyakorlás. A profi kockások szerint mindössze ennyi kell ahhoz, hogy bárki megtanulja másodpercek alatt kirakni az ikonikussá vált magyar játékot, a Rubik-kockát.

„Azt hiszem a klasszikus történet igaz rám is, az iskolában találkoztam először a Rubik-kockával. 15 éves voltam, amikor az egyik osztálytársam behozott egy kockát a suliba, ezzel kezdődött minden. Utána már nem csak az iskolai szünetekben pörgettük a játékot, de kockás találkozókra is eljártunk, ahol rengeteg emberrel megismerkedtem, sok új barátot szereztem, majd egymást biztatva indultunk el komolyabb versenyeken” – mesélte Szakály Anna, aki a leggyorsabb női játékosnak bizonyult a bajnokságon.

Bózsing Hunor, aki a férfiak közül az egykezes és a 3x3-as fordulókban is győzelemig pörgette a kockákat, nagymamájának köszönheti a játék iránti szeretetét.

„Körülbelül 4-5 éves lehettem, amikor először találkoztam a kockával. Gyerekként sok időt töltöttem a nagymamámnál, ahol találtam egy forgatható színes kockát. Ezzel nagyon jól elszórakoztam, sőt sikerült kiraknom az egyik oldalát is. Ez volt az első élményem a kockával, ezután eltelt egy kis idő és csak később, 11 éves koromban kezdtem el újra ezzel foglalkozni, akkor már komolyabban.

Teljesen belevetettem magam a kockázásba, videókat néztem és nem nyugodtam addig, amíg rendesen ki nem tudtam rakni.

Mikor ez már ment, képbe került az idő is, igyekeztem a lehető leggyorsabban helyesen kirakni a bűvös kockát” – árulta el a 21 éves versenyző, aki szerint tévhit, hogy csak jó matekos lehet profi kockás.

Anna és Hunor is a gyakorlásban hisz.

Így látja maga a kocka feltalálója, Rubik Ernő is.

„Egy ilyen szint eléréséhez nagyon sok türelem és gyakorlás kell. Ugyanakkor van egy elméleti része is, ami nagyon sok algoritmus és megoldási technika ismeretét jelenti”

– árulta el.

A Red Bull Rubik-kocka világbajnokság a Red Bull Mind Gamers része. Világszerte a legnagyobb Mind Gamerek mutathatják meg képességeiket problémamegoldást igénylő játékokban. A vasárnapi selejtezőket követően a két magyar játékos szeptemberben repülhet Bostonba, hogy hazánkat képviseljék a Red Bull Rubik-kocka világbajnokság döntőjén.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x