hirdetés
rozsa-magyarorszag-gulbaba1.jpg

Tényleg Gül Baba hozott először rózsát Magyarországra?

Vagy ez csak legenda? Elmondjuk.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. szeptember 22.


hirdetés

Sokan tudják úgy, hogy Gül Baba hozta el a rózsát és a rózsakultuszt Magyarországra. Ezt a történetet erősíti az is, hogy Gül Babát a rózsák atyjaként is emlegetik. A legenda pedig úgy tartja, hogy a turbánján is mindig virított egy rózsaszál.

Valóban neki köszönhető a rózsa? Vagy mi, magyarok ismertük a rózsát már a törökök előtt is? Ennek jártam utána. Kellemes utánajárás volt, mert ehhez kikapcsolódásként és inspirációs forrásként újra elmentem Gül Baba türbéjéhez (ami még mindig zárva), és körülnéztem a virágoskertben, beleszagoltam a rózsákba és levendulákba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Először is, ki volt Gül Baba és mit keresett itt? Abban az időben érkezett Magyarországra, amikor I. Szulejmán eldöntötte, hogy elfoglalja Buda várát. Gül Baba a bektasi rend dervise volt, szintén a történet szerint természetet kedvelő, írogató, békés ember, akinek a feladata a budai iszlám központ megalapítása volt.

Az egyik forrás szerint, miután I. Szulejmán Szapolyai János özvegyének, Izabellának felajánlotta Magyarország keleti felét Budáért cserébe, és 1541. augusztus 29-én a hadseregével be is vonult és el is foglalta, a Nagyboldogasszony-templomot (a Mátyás-templomot) átalakították dzsámivá. Szeptember 2-án a törökök hálaadó szertartása alatt halt meg Gül Baba. Emlékét nem csak az 1543 és 1548 között épített sírhely őrzi, hanem a türbe körül kialakított kert is, amelyből soha nem hiányozhat a rózsa.

Apropó, rózsa! Azt nehéz megmondani elegendő korabeli írott forrás híján, hogy minden egyes, hazánkban is megtalálható rózsafajta milyen utat járt be, pontosan mikor és hogyan került Magyarországra. Az azonban kiderült, hogy

a rózsa már a törökök érkezése előtt is itt volt.

Sőt: a középkori rózsakultusz elterjedt volt egész Európában, gondoljatok csak a Szent Erzsébet-legendákra, Szent Dorottya történetére, a lovagkorból származó Csipkerózsika-történetekre, a rózsaablakos templomokra, a népköltészetben kedvelt rózsa motívumra. Izgalmas dolgokat ír a Virágoskert, pihenőkert című 1973-ban kiadott kötet, illetve egy 1990-es Füveskönyv is, ezek szerint:

őseink rózsája volt már a középkorban is a fehér rózsa vagy rosa alba, ami ma is megtalálható a Dunántúlon erdőszéleken.

A rózsatermesztés egyébként Perzsiából indult el az ókorban. A rómaiak is ismerték a rózsát, lakomáikon rózsafüzéreket használtak; Kleopátra a legenda szerint térdig rózsában hódította meg Antoniust; Szaladin egyiptomi szultán pedig amikor 1187-ben elfoglalta Jeruzsálemet, állítólag rózsavízzel mosatta fel Omár mecsetjét.

Rapaics Rajmund múlt századi botanikus azt írja, hogy a magyarság legkedveltebb virága a rózsa és a liliom, ezek álltak a magyarok virágkultuszának élén, és ez a két virágnév uralkodik a magyarság virágkultuszában a magyar történelem egész folyamán. „A magyarság virágkultusza teljesen keresztény és középkori eredetű és a magyarság virágkultuszának első színhelyét a középkori kolostorkertben kell keresnünk. A kolostorkertben került a magyarság mai hazájába a rózsa és a liliom s a kereszténységgel a magyarság szívébe” - olvasható A magyarság virágai című, 1932-ben kiadott művében.

Ugyancsak Rapaics Rajmund írta le a következőket is fenti könyvében:

Arab vagy már török közvetítéssel kerültek Európába a nyugat-ázsiai honosságú sárga rózsák,

amelyek illata többé-kevésbé poloskás. Az első sárgarózsát Gesner írta le 1561-ben. Két sárga rózsa terjedt el az európai kertekben, a halványabb színű kénrózsa (Rosa hemisphaerica) és a sötétebb sárga, sőt egészen narancsszínű, erősebben poloskaszagú büdös rózsa (Rosa foetida).”

A címben feltett kérdésre válaszolva: magát a rózsát nem Gül Baba hozta Magyarországra, és az sem biztos, hogy ő honosított meg nálunk rózsafajtákat, de az biztos, hogy bizonyos rózsafajták és a kertkultúra egyes elemei török közvetítéssel kerültek hozzánk.

Mit jelképez a rózsa a kereszténységben?

Az égi szerelem szimbóluma lett, legendák szerint a bűnbeesés után jelentek meg rajta a tövisek.

Máriát gyakran nevezik tövis nélküli rózsának, és sokszor ábrázolták rózsákkal, rózsakertben, rózsalugasban.

A különböző ábrázolásokon a fehér rózsa a tisztaságot jelképezi, a vörös a kiontott vér, a mártíromság szimbóluma lehet.

VIDEÓ: Gül Baba türbéje:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
atomrobbanas.png

Ilyen egy atomrobbanás közvetlen közelről: tesztrobbantások szemtanúi mesélik el a „földöntúli” élményt

Ezt a szót használták többen is. A hidegháború alatt kétezer kísérleti atomrobbantást végeztek titokban a nagyhatalmak. Brit háborús veteránok mondják el ebben a videóban, milyen volt.
Motherboard/Youtube - szmo.hu
2019. június 22.Most, hogy az HBO Csernobilm-filmje világszerte alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, és főként a kételyeket az atomenergiával kapcsolatban, egyre többen figyelnek oda azokra az emberekre, akik testközelből is megtapasztalták, mire is képes egy nukleáris robbanás.

Sokan még mindig abban a hiszemben élnek, hogy a Hirosimára és Nagaszakira 1945-ben ledobott, amerikai atombombák óta "csend" van, de ez tévedés.

A második világháború utáni évtizedekben a nyugati hatalmak állítólag legalább kétezer kísérleti atomrobbantást végeztek a Csendes-Óceánon és Ausztrália partjainál. Ezeket több százezer fiatal katona nézte végig, repülőgép-anyahajókról.

A katonák közül a brit veteránok tavaly augusztusban egy találkozón vettek részt, ahol sokan meséltek arról: pontosan milyen látvány és érzés volt egy atomrobbantás, mondhatjuk, hogy szinte közvetlen közelről.

Akik ugyanis olyan közel vannak, hogy látják az atomvillanást és a gombafelhőt, mindenképp ki vannak téve a sugárfertőzésnek, ez közismert tény.

A veteránok beszámolói döbbenetesek. A részletekért és a videóért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
kadar-janos-1986.jpg

Kádár Jánost sugárvédelmi egység őrizte a Csernobil utáni május 1-jén a tribünön

A politikus legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.„Mindent tudtunk, de a lakosságnak nem mondhattunk semmit a csernobili katasztrófáról. Azért május 1-jén a sugárvédelmi szakemberek ott álltak a tribün mellett, hogy jelentsenek Marjainak, mi a helyzet” – mondta a halála előtt a Hetek munkatársának adott utolsó interjúban Lakatos Ernő, az MSZMP Agitációs és Propaganda Osztályának vezetője.

Kádár János legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.

Lakatos maga Londonban értesült a robbanásról, amikor Kínából hazajövet repülőgépüket brit rendőrök fogták közre, és félrevontatták. Mint kiderült, éppen Csernobil felett haladtak át, így azonnal sugármentesíteni kellett a magyar küldöttség gépét.

Itthon nem csak sugárszintet mérték folyamatosan, hanem a lakosság közhangulatát is.

A Hetek megszerezte a Tömegkommunikációs Kutatóközpont bizalmas felméréseit, amelyet csak a kommunista párt legfelső vezetői olvashattak. Eszerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47 százaléka elismerte, hogy külföldi rádióadókból tájékozódott a csernobili eseményekről. De

a teljes lakosság 55 százaléka is úgy vélte, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a hivatalos magyar tájékoztatás.

Az adatok megerősítik, hogy a csernobili atombaleset nyomán a tömegtájékoztatás olyan hitelvesztést szenvedett el, amit a párt kommunikátorai már nem tudtak helyrehozni. A rendszerváltás 30 évvel ezelőtti ikonikus eseményeihez – köztük Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetéséhez – vezető úton a csernobili robbanás törte át a hallgatás és dezinformáció falát.

További exkluzív részleteket, és Lakatos Ernő utolsó interjúját a Hetek pénteken megjelent számában olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kodaly-cimkep.jpg

Kodály Zoltán szerelmei: először egy 19 évvel idősebb, majd egy 58 évvel fiatalabb nőt vett feleségül

A magyar zenei nevelés fő alakja mindkét esetben rendkívül odaadó férjnek bizonyult.
Kovács-Tóth Noémi írása, képek: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 13.Kodály Zoltán (1882-1967) korának egyik legelismertebb zenei szakembere volt, akinek tudását és módszertanát máig hasznosítják a zeneiskolákban. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, pedagógus és népzenekutató – aki az MTA tagja, majd elnöke is volt – ezeken felül a szerető társ szerepében is helytállt. Ugyanakkor eléggé széles skálán mozgott az ízlése a hölgyek terén.

Elsőként – az eredetileg Schlesinger néven született – Sándor Emma (1863-1958) csavarta el a fejét, aki egy jómódú család több nyelven beszélő, tehetségesen zongorázó, éneklő és zenét szerző leánya volt. Fiatalon hozzáment egy pesti kereskedőhöz, otthonuk a zenei elit szalonjának számított. Dohnányi Ernő és Bartók Béla után Kodály Zoltán is segítette Emma zenei fejlődését. Bartók és Kodály nála találkozott először, majd mindketten belehabarodtak a híresen intelligens és humoros asszonyba, utóbbi esetben ráadásul viszonzásra lelt a vonzalom.

A 23 éves Kodályt nem tántorították el olyan apróságok, mint hogy Emma férjezett volt, ráadásul nála 19 évvel idősebb, valamint távol állt a klasszikus szépségideáltól is.

Úgyhogy némi felfordulást és formaságot követően 1910-ben, 28 évesen elvette feleségül az akkor 47 éves szerelmét, aki élete végéig hű társa maradt.

Kodály Zoltánnénak nem kellett szégyenkeznie hírneves ura mellett, mivel maga is tehetséges műfordítónak, illetve zeneszerzőnek bizonyult. Egyes témáit Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta, zongora-szerzeményeivel pedig Londonban és Párizsban egyaránt díjat nyert. Híres zeneszerzők tisztelték és szerették, többen neki ajánlották elkészült műveiket. Emma ugyanakkor lemondott a saját karrierről, inkább férjét segítette egész életében, például kottákat másolt és népdalokat gyűjtött a munkájához, valamint német átiratokat készített balladákhoz és nótákhoz.

Zoltán és Emma imádták egymást, mindig együtt töltötték a szabadidejüket, ahogyan a nemzetközi hangversenykörutakra is közösen utaztak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x