hirdetés
Rovarölő szerek helyett fecskékkel küzdenének a szúnyogok ellen egy Vas megyei faluban
A helyiek az eredetihez hasonló műfészkeket készítettek, és bíznak benne, hogy a madarak hamarosan beköltöznek az új otthonukba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.


hirdetés

Rovarölő szerek helyett fecskékkel küzdenének a szúnyogok ellen Bozzaiban. A Vas megyei faluban műfészkeket csináltak a madaraknak.

A helyiek azt remélik, ha visszatérnek a fecskék, kevesebb gondjuk lesz a szúnyogokkal.

A műfészkeket a falubeliek készítették vízből, faforgácsból és gipszből, még "sárszínűre" is festették.

Az utóbbi 20 évben megfeleződött a fecskeállomány Magyarországon, miközben az egyik leghatékonyabb rovarevő madárfaj. Szakemberek szerint hasznos rovarevők, egy nyár alatt akár egy kiló szúnyogot is megesznek. Létszámuk csökkenésének egyik oka a klímaváltozás, de sokan szándékosan riasztják el a madarakat.

A fecskék szívesen mennek oda, ahol sok fészek található. A megfelelő sárnyerő hely is fontos nekik. Magyarországon nem csak a fecske, de a fészkük is védett, tilos leverni az épületekről.

A vonuló madarak pár hét múlva érkeznek vissza Magyarországra.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp is
Világszerte probléma van a közösségi oldalakkal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.Világszerte több helyen is leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp is. Szóval, ha te is azt tapasztalod, hogy ezek az oldalak nem öltenek be, esetleg hibaüzenet jelenik meg a képernyőn, akkor valószínűleg nem nálad, vagy az adott készülékeden van a hiba, hanem globálisan.

Telefonról egyelőre még elérhető az alkalmazás, azonban a számítógépeken nem.

A 24.hu a Downdetectorra hivatkozva az írja, hogy a probléma az Egyesült Államok bizonyos területein, Európában, a Fülöp-szigeteken és Malajziában észlelhető.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Heti 72 óra munkát vár el dolgozóitól az Alibaba milliárdos alapítója
Nincs szüksége olyan munkavállalókra, akik 8 órás munkaidőben gondolkodnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.Az Alibaba Group Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata. Fő profilja az e-kereskedelem. Hasonló, mint az Amazonnak, de Kínában működik a cég.

Az Alibabánál heti hat napot és naponta 12 órát kell dolgozni, ugyanis ezt követeli meg a cég tulajdonosa, Jack Ma a munkavállalóitól.

Jack Ma Kína második és a világ huszadik leggazdagabb embere tavaly év végi adatok szerint. A The New York Times tavaly arról írt, hogy Jack Ma úgy döntött, távozik az Alibaba vezérigazgatói posztjáról, és idejét oktatással kapcsolatos jótékonysági projekteknek szenteli.

Ugyanakkor rajta tartja a kezét cégén. Nemrég a Facebooknak megfelelő kínai közösségi oldalon, a Weibón posztolt arról a kereskedelmi óriáscég, hogy Jack Ma egy céges megbeszélésen azt mondta: "az Alibabának nincs szüksége olyan munkavállalókra, akik 8 órás munkaidőben gondolkodnak, ehelyett az iparág "996-os szabályát" emlegette. Azaz heti hat nap 9-től 9-ig tartó munkát vár el" írta meg a Bloomberg hírügynökség.

"996-os beosztásban dolgozni nagy boldogság. Ha nem vagy felkészülve a napi 12 órára, ne is gondolkodj azon, hogy az Alibabának fogsz dolgozni"

– mondta.

A kínai tech iparágban gyakoriak a fiatal programozók és startup alapítók váratlan haláláról vagy kiégéséről szóló történetek, ezeknek az eseteknek a hátterében az egészségtelenül sok munka és az ezzel járó stressz áll.

Erre hívta fel a figyelmet sok kommentelő is az Alibaba posztja alatt. "Az egésznek semmi értelme, és azt meg sem említi, hogy a cég fizeti-e a túlórát" - írta egy kommentelő az Index beszámolója szerint.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Videón, ahogy felszáll a világ legnagyobb repülőgépe
Akkora, mint két másik, de nem utasszállításra tervezték.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.A gép tömege több mint 226 ezer kilogramm, és elbír még egyszer ennyit: a maximális felszállási tömege 590 tonna. Leszálláskor 28 kerékkel ér földet a futómű. Szárnyanként 3-3 hajtőműve van.

A gépet a Stratolaunch cég tervezte. A cég a tavaly októberben meghalt Microsoft-társalapító, Paul Allen utolsó nagyszabású projektje. A repülőt nem utasszállításhoz tervezték, hanem mobil kilövőállomásként. A 117 méteres szárnyfesztávolságú gép

megerősített középső szárnyrészét alakították ki úgy, hogy űrjármű is elférjen rajta, melyet aztán a levegőből, repülés közben lehet útjára indítani

– írta meg a HVG.hu.

A hatalmas repülő azután végezhette el úgynevezett szűzrepülését, hogy a mérnökök még a földön alaposan letesztelték hajtóműveit.

Nézd meg a videót a próbarepülésről!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elpusztult az egyik legritkább teknősfaj utolsó ismert nősténye
90 éves volt, az ötödik mesterséges megtermékenyítés után halt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 14.Elpusztult a világ utolsó ismert nőstény jangcei lágyhéjú óriásteknőse a dél-kínai Szucsoui Állatkertben – értesült az MTI. A szakértők elmondása szerint így már csak három példány él a faj közül, egy Szucsouban, kettő pedig a vietnami vadon két tavában. Utóbbiak neme ismeretlen.

A városi önkormányzat közleménye szerint a nőstény szombat délután pusztult el. A példány petefészkéből korábban kutatási céllal vettek mintát. A nőstényről kiderült, hogy több mint 90 éves volt, röviddel halála előtt végezték el rajta az ötödik mesterséges megtermékenyítést.

Még a megtermékenyítés előtt az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy a teknős jó egészségi állapotban van.

A szakértők jelenleg vizsgálják, hogy mi okozhatta az élőlény halálát, hiszen maga a megtermékenyítés probléma nélkül lezajlott. Az állat pedig másnapra mégis elpusztult.

A jangcei lágyhéjú óriásteknős a Jangce folyóban és a Tajhu-tóban volt őshonos. Rendkívül alacsony egyedszáma miatt gyakran nevezik a világ leginkább veszélyeztetett teknősfajának.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x