News here
hirdetés

RÓKALAND

Pacal, paprikás, na meg a klasszikus rántott hús – A Kazimírban jártunk

Néha csak egy ismerős és kiadós ételre vágyunk, amit más tesz le a vasárnapi asztalunkra.

Link másolása

hirdetés

Amikor az ismerőseim rájönnek, hogy relatíve sok éttermet kipróbáltam már Budapesten, sok esetben előhozakodnak a klasszikus kérdéssel: „Melyiket ajánlanád?”

Én meg lelkiismeretesen elkezdem kibontani a témát: „De mit ennél? Kivel mennél? Milyen hangulat legyen? Milyen árban gondolkodsz?”

Pedig négyből három esetben ők ugyanazt akarják:

Nem horror áron, normális adag, ismerős ételt enni.

És sokszor ezt a legnehezebb teljesíteni.

A Kazimírban elköltött ebéd közben beugrott, hogy mennyire passzolhat ez a hely sok ember igényéhez. És hogy a fent említett kérdésre majd jól be is dobhatom válasz gyanánt.

hirdetés

Jó helyen van, és barátságos, csendes kerthelyisége is külön pozitívum. Ide az autók zaja nem hallatszik be, és a járókelők sem haladnak el a széked mellett.

Nagy választékban kínálnak borokat (a palackok is meglepően jó árban vannak), de sörözni és koktélozni is lehet.

És a lényeg, hogy az ételek között rengeteg a házias, magyarok kedvencének mondható fogás.

Klasszikusok, nem újragondolva, csak kiegészítve és őszintén tálalva.

Nyilván nem tudnak árban versenyezni egy kifőzdével, de cserébe nem sajnálják se a méretet, se az ízeket.

És akkor most az előétellel illene indítani, de hadd kezdjem inkább azzal a részlettel, ami a idehaza szent és sérthetetlen.

Mindannyian tudjuk, hogy milyen egy jó rántott hús. A többségnek pontos képe van a maga számára tökéletes darabról.

Eléd teszik, majd' lelóg a deszkáról, és az első vágásnál jelzi a késed alatt ropogó panír, hogy friss és forró, kellemes vastagságú szelet.

Savanyú nem jár hozzá, de krumplisaláta ide vagy oda, én azért valami uborkafélét még halkan csúsztatnék mellé.

Bisztró rántott pecsenyehús, bécsi snidlinges burgonyasalátával (5290 Ft)

Aztán a paprikás is komoly falat, hiszen a legtöbbünk nagyszülője vagy szülője kitűnően készíti otthon, és sok esetben a gyerekkort idézi.

A Kazimírban az a különlegesség, hogy a paprikás mangalicából van, és izmos galuskák ülnek mellette.

Nem tudhatom, hogy kinek mi az esete, de én nagyon örültem neki, hogy a „tiszta szálka, semmi zsír” stílusban készült. És egy leves után nem fért belém az egész!

Mangalicapaprikás rusztikus galuskával és tejfölös uborkasalátával (4590 Ft)

Levesből is van klasszik, de a thai kókuszos tartalmas, rengeteg zöldséggel érkezik, és abszolút nem hiányzik belőle a hús.

Érdekes, hogy a vegáknak zömében ázsiai vonalat kínálnak, mert a főételek között is van egy hívogató curry-s tészta.

Thai kókuszos zöldségleves fafülgombával és mungóbancsírával (2290 Ft)

Ha már így visszafele kezdtem haladni, jöjjön az előétel, amit mondjuk a rántott hússal párosítani (tartalmasságából adódóan), elég merész húzás lenne. A tál valószínűleg egy főre van kalkulálva, de felezve is tökéletes bemelegítő.

Sonka, kolbász, házi máj, és marhanyelv a bevállalósabbaknak. Meg zöldség és bagett. Asztal közepére tolva, boros, beszélgetős estéhez is jó alap.

Kazimír hideg ízelítő: parasztsonka, borókás szarvas kolbász, házi kacsamájkrém, füstölt marhanyelv (3890 Ft)

És a végére hagytam a nagyágyút, a pacal és velő kombinációt. Szerintem itt sokak szeme felragyog. Ez tipikusan az az étel, amit kevesebbszer varázsolunk otthon az asztalra, ami megosztó, de nagyon erőteljes fogás a magyar konyhában.

Mondják, hogy a pacalra meg kell érni, és töredelmesen bevallom, hogy én is bátortalanabbul kanalazok még bele, mint egy gulyáslevesbe, de egyre jobban működik a számban a dolog. És a velő a szalvétagombócon is ugyanolyan jól esik, mint egy pirítóson.

A marhanyelv szintén extra húzás, és tök jól jelzi, hogy ennél az ételnél végképp nem akartak finomkodni.

Biztos, hogy van, aki ha teheti, inkább összefőzi a pacalt és a velőt, de szerintem nagyon jól áll ez a tálalás is neki, és savanyúval együtt szintén nem hagy éhen veszni.

Pacalozók, tiétek a terep! Ennél vastagabb fogást nem nagyon találtok a környéken!

Pacalpörkölt füstölt marhanyelvvel és pirított velős szalvétagombóccal, házi savanyúval (5390 Ft)

És az étlap persze sokkal több annál, amiket mi kóstoltunk, de egy desszertet akkor sem tudtam volna már hova pakolni, ha fizettek volna érte.

Így a végére egy dolgot még meg szeretnék említeni, és az a különterem.

A Kazimír különteremében kb. 50-70 ember fér el. Ha kibérlitek, két pultos lesz a segítségetekre akkor is, ha előadás vagy munka miatt ültök össze, és akkor is, ha ünnepeltek valamit.

Lehet hozni dj-t, zenészt, de a Kazimír is tud segíteni pár ajánlattal. Van a teremben projektor, mikrofon, és van saját dohányzó terasza, valamint külön mellékhelyiség is. A la carte étkezésre itt nincs lehetőség, az ételeket előre meg kell rendelni a gördülékeny kiszolgálás érdekében.

Az emeleti teremnek nincs külön bérleti díja de 200.000 forint az elvárt fogyasztás.

Ezt a lehetőséget azért szerettem volna kiemelni, mert aki valaha keresett privát, kibérelhető helyet Pesten, az pontosan tudja, hogy milyen nehéz jó opciót találni, és hogy milyen brutális, sok esetben nem lefogyasztható árak vannak. Szerintem a Kazimír ajánlata egy nagy bulinál teljesen jól tud működni.

A Kazimír ház több mint 10 éve nyitott meg a Kazinczy utca 34-ben.

Talán régebben több külföldi vendéget fogadtak, és így bújhattak el a mi szemünk elől is, de az újranyitás óta határozottan jobban fókuszálnak a magyar piacra.

Biztosan tudom, hogy a sok kísérletező, vagy éppen világok konyháit felvonultató egység mellett rájuk is erős igény van.

Van, amikor azért megyünk éttermekbe, hogy feszegessük a határainkat, hogy megismerjünk új dolgokat, de van, amikor csak egy szép adag, magyar ételt kívánunk. Utóbbi esetben a Kazimírnak is ott a helye a listánkon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND
Kávé helyett és süteménybe is használhatjuk a zöld aranyat
A matcha természetes antioxidáns, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Miért ne térnénk át rá?

Link másolása

hirdetés

Érezted már azt, hogy a reggeli kávé után szinte kipattan a szemed, és kapsz egy óriási löketet?

Ez a hirtelen és erőteljes élénkítő hatás a koffeinnek köszönhető, de nem feltétlenül egészséges. Hiszen a nap további részében ugyanilyen élesen tapasztalhatjuk a megvonás tüneteit is, ráadásul a vérnyomásunkkal is furcsa játékot űzünk.

De szerencsére van egy egészségesebb alternatíva, amivel egyre többen ismerkednek meg Európában is.

A matcha nem okoz koffein túladagolást, hiszen lassan szívódik fel, és rengeteg más pozitív tulajdonsága is van.

Egy csésze matcha tea 10 csésze zöld tea erejével ér fel, tanulásnál segít a koncentrációban, munkában pedig a mindennapi stresszhatások enyhítésében.

A matcha jótékony hatásai
  • A Matcha egy igazi vitaminbomba: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint, Kalciumot, Magnéziumot, Cinket, Káliumot, Foszfort, és Vasat tartalmaz.
  • A matcha levelei tele vannak katekinekkel, melyek jelentős antioxidánst tartalmaznak. Semlegesítik a testben lévő szabadgyököket, harcolnak az oxidációval és a sejtkárosodás ellen, javítják az immunrendszert.
  • A matcha L-theanine és a koffein együttese szuper kombót hoz létre, amely egyszerre ad energiát, segít az összpontosításban és pihenteti a testet és az elmét.
  • A katekinek a fogyáshoz és a testzsír csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fokozzák az anyagcserét és növelik az edzés során elégetett zsírt és kalória mennyiségét. Hatóanyagai elősegítik a regenerálódást, nagy intenzitású edzés után.
  • Egy csésze matcha, mindössze 35 mg, egy csésze kávé 90-110 mg koffeint tartalmaz. A matcha fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Hatását akár 4-6 órán keresztül fejti ki, ellentétben a kávéval, ami egy hirtelen dózist biztosít és a hatása is rövid ideig tart.

Érdemes tehát kísérletezni vele, és először megpróbálni leváltani vele egy-egy kávét, vagy belekombinálni egy finom süteménybe. Ehhez adok most pár tippet.

hirdetés

De mielőtt belevágtok, mindenképpen szerezzetek be megfelelő minőségű matcha port!

Az én tuti lelőhelyem a Kálvin téri MATCHA TSUKI.

Süteményekhez a culinary minőségű matcha port ajánlom, hűsítő italokhoz pedig a prémium verziót.

Kávé helyett egy hűs matcha?

Mindegy, hogy mivel kombináljuk, az első lépés mindig a matcha shotot elkészítése legyen.

Matcha shot

2 gramm matcha port kikeverünk 50 ml, 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasen-nel, azaz bambusz teakeverő ecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál vagy tejhabosítóval is működik.

Ha kész a matcha shot, rengeteg dologhoz adhatjuk hozzá.

Tejes alapba öntve isteni matcha lattét kapunk. Gyümölcsök mellé is turmixolhatjuk, de gyömbérrel felhúzva és jégkockákkal szervírozva is kiváló.

Matchapiskótás pohárkrém

2-4 adaghoz

a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

2 ek liszt

1 ek matcha por

1 tk sütőpor

1 csipet só

az áfonyalekvárhoz:

500 g áfonya

4 ek cukor

a krémhez:

200 ml habtejszín

2 ek cukor

1 ek matcha

Először készítsük el a piskótát.

Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre.

A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd mehet bele a liszt és a matcha, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet. Kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig.

Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tépkedjük össze, és osszuk el a két tálalásra szánt pohár aljában.

Az áfonyából pár szemet tartsunk meg díszítés gyanánt. A többiből főzzünk a cukorral gyorslekvárt. Egy botmixerrel kicsit egyneműsíthetjük is.

Hagyjuk kihűlni ezt is, majd mehet a pohárba következő rétegnek.

A habot az édesítővel és a matchával verjük keményre, és adagoljuk ezt is a poharakba. A tetejére pedig mehet pár szem áfonya és akár még egy kevés matcha por is.

Sütés nélküli matcha torta

hozzávalók:

18 cm-es tortaformához, 6 szelethez

170 g kesudió

1 dl narancslé

1 dl tej

1 db banán

4-6 ek cukor vagy édesítő

250 g mascarphone

1 zacskó zselatin

2 ek matcha por

100 g margarin

120 g keksz

A kesut és a kekszet külön-külön daráljuk le. A kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat és nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, 18 cm-es, kapcsos tortaforma aljába.

A kesuhoz öntsük hozzá a narancslevet, a növényi tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, a banánt és a mascarphone krémet. Aprító gépben, vagy botmixerrel krémesítsük az egészet.

A zselatint keverjük jól el vízben, majd forraljuk össze vele, és ha kicsit visszahűlt, mehet ez is a krémhez.

Ha az egész krémet zöldre szeretnénk akkor mehet hozzá a matcha is. Ha szeretnénk, hogy különböző színű körökből álljon össze, akkor nagyjából osszuk ketté a masszát, és csak az egyik adagba tegyünk matcha port. Az első réteget öntsük a kekszes alapra, majd pontosan a krém közepébe csurgassuk a másik réteget. Én három adagban öntöttem bele a krémet, de lehet még több gyűrűt is csinálni, ízlés szerint.

Tegyük egy éjszakára hűtőbe az egészet, hogy jól összeálljon.

Díszítsük rózsaszirommal.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND
Te ismered Tunézia igazi arcát? – Helyek, amikért megéri elhagyni a szállodai szobát
A szállodában ülve egy csomó dologról lemarad az ember, pedig Tunézia izgalmas és sokszínű úti cél.

Link másolása

hirdetés

Az európai utazások is sok izgalmat tartogatnak, de Tunézia azért teljesen más világ. Ha nevét halljuk, gyakran az “all inclusive” szállodák jutnak eszünkbe, és valóban kényelmes és költséghatékony tengerpart melletti nyaralást hozhatunk ki így magunknak.

A last minute ajánlatok már 130.000 - 150.000 forinttól indulnak. És ezekben az ajánlatokban benne van az all inclusive ellátás és a repülőjegy.

Ugyanakkor ha már Afrikában járunk, érdemes megismerni a kontinens igazi arcát, és felfedezni a rejtett kincseket, kulturális különbségeket. Sokkal tartalmasabb lehet a nyaralás, ha kicsit kimozdítjuk magunkat a komfortzónánkból, és megnézzük a luxus golfpályát, de a nyüzsgő piacot is.

Tunisz

Ha csak egy várost tervezel felfedezni, akkor Tunisz legyen az. Bár a város neve valószínűleg a berber eredetű "eltölteni az éjszakát" kifejezésből származik, abszolút nem egyéjszakás kaland.

Piacozz az óvárosban

Durva kulturális sokként éri az embert az első piacozás élménye, de nagyon könnyű rákapni az ízére. Szűk sikátorok, hangos (de abszolút nem agresszív!) árusok, illatos fűszerek, aranyak és színes kelmék gabalyodnak itt egymásba. Ha van kedved alkudni, itt ezt a szenvedélyedet is kiélheted, de találni olyan üzletet is, ahol hagynak nyugodtan válogatni, és még kártyával is fizethet az ember.

Nekünk az egyik legjobb élményünk egy teljesen véletlenül alakult program volt. Egy férfi meglátta, hogy a szőnyeget készítő alkalmazottját bámuljuk, és behívott minket magához.

hirdetés
Felvitt a tetőre, teával kínált, és elmagyarázta az összes létező szőnyegkészítési technikát.

Terrace El Bey néven keressétek a kávézóját, és ha szerencsétek van, nektek is tart egy gyorstalpalót. De ha vele pont nem találkoztok, akkor is érdemes nyitottnak lenni az emberek felé. Franciául vígan megértethetjük magunkat, de sokan beszélnek annyit angolul vagy németül is, hogy el lehessen igazodni. És tényleg mindenki nagyon kedves, barátságos.

Miután az ember látta a legszegényebb sikátort is, izgalmas kontraszt felmenni egy butikhotel teraszára, és inni egy jó török kávét.

A Dar El Medina hotelt kifejezetten ajánlom e célra. Majd szintén meglepő élmény két árus között besurranni egy ajtón, ami egy csodaszép belsőudvaros étterembe vezet (Fondouk El Attarine), ahol az evés mellett gyönyörű kézműves tárgyakat is vehetünk, kulturált körülmények között.

Séta Karthágó romjainál

Ha Tunisz környékén barangolunk, akkor Karthágó kötelező. I. e. 814-ben a föníciai Türosz városából érkező telepesek alapították, és az i. e. 5. század kezdetére már Karthágó vált a régió kereskedelmi centrumává; ez egészen addig tartott, amíg a várost Róma meg nem hódította.

Érdemes előre felkészülni a helyből, vagy útikönyvet vinni magunkkal, mert a történelem darabjai itt kézzel foghatóak, és nagyon erősen hathatnak ránk, de sajnos a romoknál nincs kint túl sok tájékoztató tábla.

Sidi Bou Said

Ez a falu egyértelműen a legelragadóbb környék Tunisz mellett.

Fehér falak, kék ajtók és ablakok, mozaikok, virágok.

Itt abszolút nem bánja az ember, hogy nem európai a hangulat és az ellátás, mert pontosan így bájos, ahogy van.

Érdemes olyan helyen vacsorázni, ahonnan a naplemente örök élmény maradhat, például a La Villa Bleue terasza ilyen.

Zaghouan

Ha hajlandóak vagytok egy órát kocsikázni (az utazás akár külön taxival is megoldható, és nem is túl drága), vagy éppen Hammamet, esetleg Monasztir irányába tartotok, akkor Zaghouant is útba ejthetitek.

Zaghouan a Dorsale-hegység hegygerincén található, és régen a vízvezeték innen egészen Karthágóba vitte a vizet.

De a legizgalmasabb program itt egy ökofarm (Dar Zaghouan), ahol meg is lehet szállni, de egy egész napos programra is be lehet nézni hozzájuk. Lehet itt enni, inni, medencében fürdeni vagy állatokat simogatni, de akár quadozni is.

Monasztir vagy Sousse?

A másik környék, amit jó szívvel ajánlok, az Monasztir és Sousse kettőse.

Sousse a felkapottabb és mozgalmasabb, Monasztir a nyugisabb, így mindenképpen érdemes a kettő kombinációját élvezni.

Az egyik legjobb hotelélményünk Monasztirban volt. A Royal Thalassa Monastir az általános szolgáltatások mellett (tengerpart, medence, étterem, bár) egy spa részleggel is büszkélkedhet, és itt aztán tényleg van a masszázstól az aromaszobáig minden, amitől el lehet lazulni. Az egyik kedvencünk a tengervízzel töltött benti medence volt. Amikor kint rossz az idő vagy túl meleg van, itt bent lehet élvezni a sós víz jótékony hatását. Ráadásul vannak náluk olyan lakosztályok, amikhez saját jakuzzi is jár, és onnan élvezni a tenger morajlást, tényleg a legjobb program.

Sousse piaci része szintén erőteljes élményt nyújt.

Van itt a szűk utcák rengetegében egy nagyon kék kávézó, ami állítólag a legrégebbi.

Itt fantasztikus a hangulat, a kávé, és a tulajdonos is rendkívül szívélyes. Keressétek meg, ha erre jártok!

A legjobb múzeum élményünk is Sousse-hoz köthető, a Sousse Archaeological Museumban a mozaikok mellett végre korrekt, angol leírásokat is találtunk, így nem csak csodálhattuk őket, de értettük is, hogy mit nézünk.

A mozaikok amúgy egész Tunéziára jellemzőek. Érdemes az árusoknál egyet vásárolni szuvenír gyanánt.

Ha pedig valaki egy nem túl “tunéziás”, de extra élményre vágyik, El Kantaoui-ban a golfot is kipróbálhatja (Golf El Kantaoui). Mi csak száguldoztunk egy picit a panoráma pályán, de még így is megragadt bennünk a program.

A legjobb étterembe is Sousse mellett, El Kantaoui kikötő részén futottunk bele, de ezt majd meghagyom egy következő részre, amiben csak a gasztronómiával foglalkozom...

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Az ázsiai konyha többről szól a maki szusinál – A Badhannában jártunk
A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

Link másolása

hirdetés

Nemrég nyitotta meg kapuit Budapesten, a Hercegprímás utca 18. szám alatt (régi Trafiq, Zeller Bistro) egy új, fúziós ázsiai étterem, ami már első ránézésre felkeltette az érdeklődésünket.

Az étterem kifejezés csak részben igaz rá, hiszen egy hangulatos bisztrónak éppúgy beillik, mint éjszakai bárnak.

És Ázsián belül sem foglal egyértelműen állást. Mind a dekorációban, mind az ételekben és italokban keverednek a különböző kultúrák elemei.

A hely Vajda Márton nevéhez fűződik, akit azért érdemes kiemelni, mert rengeteg sikeres budapesti vendéglátóegység társtulajdonosa: Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz. Ezek a helyek jól körvonalazzák azt is, hogy milyen minőséget és hangulatot várhatunk a Badhannától.

És lehetett még tovább emelni a tétet, hiszen az étlap összeállításában az a Varga Dániel működött közre, aki pár éve a legbevállalósabb ázsiai konyhát mutatta meg Budapestnek. Thaiföldről hazatérve az AUM-ba és az Aum Naturalba kreált elképesztő ételeket.

A 2019-es, gourmet fesztiválos, vörös curry-s kacsalevesét a mai napig emlegetjük.

A konyhát a hétköznapokban Pilter Tamás viszi.

hirdetés

Az étteremkoncepció, arculattervezés és enteriőrdesign is a Socially gasztromarketing ügynökség munkája. Ami két dolog miatt is érdekes. Egyfelől azért, mert marketingügynökségtől nem igazán láttunk még ilyet. Másfelől meg azért, mert elég menőre sikerült.

A Badhanna modern, karakteres és szexi. Keverednek benne a tradicionális ázsiai elemek a játékossággal, és az összkép mégis nagyon egyben van.

A mély színek és robusztus kiegészítők miatt engem inkább egy késő esti koktélozásra hív, de abszolút látom benne a romantikus vacsora lehetőségét is. A hátsó vendégtér gyakorlatilag egy nyitható tetejű belső udvar. Itt több növény is található, így egy meleg, nyári estén kellemes oázis lehet.

Kísérletek ázsiai dallamra

Szerintem olyan étteremből, ahol van fasza rántott hús, vagy éppen egyszerű, de nagyszerű avokádós maki, van már elég.

Nem kell még egy hely, ahol magyar szájíz szerint készítik a pad thai-t! Helyette inkább elérhető áron kell kínálni különleges kísérleteket. És a Badhanna szerintem ebbe az irányba indult el.

Nem mondom, hogy olcsó, de aki a belvárosi koktélbárokhoz és bisztrókhoz szokott, az nem fog meglepődni az árakon. Az étlapon viszont talál olyan ételt, amit máshol nem, vagy csak nagyon ritkán, és ezért már megéri elindulni.

Nem állítom, hogy minden fogás a kedvencem lett (ilyen kísérletező konyhánál nem is lenne reális elvárás), de amelyik igen, arra újra vágyom, és azért visszamennék. Ráadásul kíváncsivá tettek! Érdekelni fog később is, hogy mivel rukkolnak elő, hogy milyen változáson mennek majd keresztül, hogy a vendégeknek melyik étel jön majd be a legjobban.

A Badhannában található fogások nem a kajaféltőkre vannak kifejlesztve. Ázsiai módi szerint, többféle dolgot kell/lehet rendelni egyszerre, és illik szépen bedobni a közösbe. Nyilván senki nem fog ránk szólni, ha csak magunknak kérünk egy udont, de érdemes kipróbálni a "sharing is caring" életérzést.

Fontos információ még, hogy az ételek szinte mind tejmentesek, valamint az étlap majdnem fele húsmentes. És nem a megúszós köretek sorakoznak itt!

Jöjjön most pár kedvencem az étlapról és az itallapról:

Kezdjük a kedvenc hármasommal, amit ha egyben betoltam volna, és nem osztozkodom senkivel, nem is tudtam volna mást kóstolni:

Bulgogi - bao, rib eye, kókusz (3490 Ft)

Helyben készült bao, isteni steakkel és házi kókusz majonézzel. Nekem egy kis szósz még hiányzott mellőle, de biztos vagyok benne, hogy szóját tudnak keríteni hozzá.

Cauliflower pop - fűszeres karfiol (1750 Ft)

A legjobb előétel! Ropogós és ízletes. Tök jó, hogy nem egy egyszerű krumpli vagy tészta a csipegetni való.

Sashimi - lazac, ponzu, dinnye (3890 Ft)

A ponzu egy citrusalapú szósz, amelyet gyakran használnak a japán konyhába, és ami megadja a kellő savasságot az ételnek.

Mellé friss lazac, tökéletesen édes dinnye és puha avokádó társult. Kell ennél több? Nekem ez volt az abszolút top!

Dendeng Balado - marhaoldalas, paprikák (3550 Ft)

Húsimádók élni fogják. Egy kókuszos rizs és egy kimchi még elkelhet mellé.

Hoi - feketekagyló, sárga curry, udon tészta (3490 Ft)

Az étlap egyetlen igazi comfort foodja, de kagylóval bolondítva. Amúgy a kagyló elhagyásával remek vega opció is!

Pad pak - zeller, karfiol, tofu, brokkoli, ananász (2550 Ft)

Sokféle zöldség és gyümölcs keveredik egy hűvös raguban. Teljesen összezavarja az ember ízlelőbimbóit, és ez jó!

Ez az az étel, amiért érdemes elhagyni az ismeretlent.

Szezámgolyó, maracuja, dohányos madártej (1490 Ft)

Én bírom a madártejet is, de ez level up!

És szót kell ejtenünk a koktélos, gin-tonicos vonalról is, mert minőségi és változatos a kínálat.

A liofilizált gyümölcsök, az esszenciák és a bitterek is helyben készülnek.

Csak meg kell találni az ízlésünknek megfelelő kreációt.

Sunset addict - rum, gin, vadbarack, füstös ananász, vérnarancs (3690 Ft) és Kyoto fizz - Ki No Bi gin, ázsiai citromfű, zöld tea (3490 Ft)
Midnight Rose - Hendrick's Mid Summer, folyékony virágok (4290 Ft) és Spicy Generation - Tres Generaciones tequila, chili, koriander, lime (3490 Ft)
Hanoi Sour - Roku gin, krémes-mézes gyömbér, maracuja, tojásfehérje (3490 Ft)

A Badhanna izgalmas irányba indult el, és ha a közönség bizalmat szavaz nekik, szerintem szép jövő állhat előttük. Budapesten ázsiai ételekkel játszani még mindig nem szokványos dolog. Kívánjuk nekik, hogy legyenek merészek!

Badhanna

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig, 17:00 - 0:00

Cím: Hercegprímás u. 18

A Facebook-oldalukat ide kattintva éred el.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
Egyél és igyál jókat Tunéziában!
Tippek és trükkök a felejthetetlen gasztroéléményekhez.

Link másolása

hirdetés

Tunézia könnyen elérhető a magyarok számára, hiszen repülővel nagyjából két órába telik az utazás, és remek "All Incusive" ajánlatokat kínálnak a hotelek.

Sok esetben olcsóbban jöhetünk ki egy hetes nyaralásból, mintha a Balatonra mennénk, és a tengerpartot kapjuk grátiszba.

Ha az országban található látványosságokra vagytok kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben, de ebben a cikkben a gasztronómiát fogjuk boncolgatni.

Abszolút érthető, ha valaki a hotelben töltené a legtöbb idejét, hiszen az az étel és ital benne van az árban, és óriási nemzetközi kínálat van. A sok arab fogás mellett a jól megszokott rántott zöldség, pizza vagy tészta is kerülhet az asztalra.

Mit ettünk Tunéziában?

De ha már Afrikában vagyunk, piacozzunk egyet, és kóstoljuk meg a török kávét, vagy a tenger gyümölcsét autentikus környezetben is.

Kuszkusz és hal

A mi utunk célja többek között az volt, hogy megismerjük a hoteleken túli lehetőségeket, így egy hét alatt, majdnem minden nap, de minimum egyszer étteremben ettünk. Így gyorsan összeállt a kép, hogy milyen ételeket kínálnak a turistáknak.

hirdetés

A előétel mindenhol hasonló volt, olívabogyó, harissa, valamilyen hal olajban, és némi roppanós zöldség. Bizonyos helyeken fasírt, vagy levelestésztába burkolt tojás is érkezett, és többféle saláta vagy mártogatós.

Ahol a turistáknak szeretnének kedvezni, előkerül a cézár saláta is, vagy valamilyen sajt (mozzarella, camembert).

A főételek között mindig feltűnik a kuszkusz és a hal, és szinte minden esetben intenzíven fűszerezik is őket.

A fűszerek ellenére, nekünk sok esetben sótlan volt az étel, ha újra mennék, biztosan rejtenék a táskámba egy bárhol előkapható sószórót.

Vigyázni kell többek között a csípősséggel is, érdemes előre szólni, ha nem bírjátok a túl pikáns falatokat.

A nagydarab, egész halak mellet a tenger összes gyümölcse is elérhető. De mindig van marha vagy csirke is.

A sütemények és pudingok jó édesek, és sokszor virágvizeket is adnak hozzájuk, így hol rózsás, hol pedig narancsvirágos vagy gerániumos az ízük és illatuk is.

Az éttermek nem kifejezetten olcsók, de az élelmiszerboltokban szépen be lehet vásárolni nasikból, üdítőkből és sós finomságokból pár ezer fontintért.

Tipikus ebéd

Az egyik kedvenc és egyben legtipikusabb ebédmenünket Tuniszban költöttük el a Fondouk El Attarine nevű helyen. Nagyjából 4800 forintra jött ki az egész menü, ami nem olcsó, de az adagok méretéből adódóan elég korrekt ár. És a környezet itt olyan tiszta és rendezett volt, hogy határozottan megérte őket választani.

Tésztás, fűszeres, kicsit csípős leves. Máshol is találkoztunk hasonlóval később.

Csirkés egytálétel tésztával és zöldségekkel. A csirkén kívül a fűszeres lében főtt zöldségek (cukkini, répa, hagyma, burgonya, bab) is előjöttek még később. A tészta különlegessége pedig az volt, hogy bár sós irányba hajlott, egyértelműen kivehető volt a fűszerek közül a fahéj és a szegfűszeg íze.

Ez egy narancsos sütemény volt, ami édes szósszal volt leöntve, és pisztáciával volt megszórva.

A másik desszert puding volt rózsavízzel és szintén pisztáciával.

Harissa a piacról

Ha piacon szeretnétek beszerezni valami szuvenírt, a fűszerek rengetegszer szembejönnek majd. De jól nézzétek meg, hogy kitől és mit vásároltok, mert a fűszer sok helyen halomban áll az utca közepén, mindenféle takarás nélkül.

A helyiek nagyon büszkék a harissájukra. Én ezt leginkább az Erős Pistához tudnám hasonlítani, de ahány ház, annyi szokás.

A harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Chili, fokhagyma, koriander, kömény és paprika jellemzően kerül bele. Létezik belőle paszta és por is, és tényleg mindenhol kapható, kóstolható.

Meleg tea vagy jeges üdítő?

Térjünk át az italokra, mert itt is sok érdekesség van.

A csapvizet semmiképpen se kóstoljátok meg. Kis mértékben is gyomorbajt okozhat, úgyhogy fogat se mossatok vele.

Éppen ezért az éttermekben a jégkockát is érdemes kerülni. Persze egy jó helyen ezt is úgy veszik készen vagy ásványvízből készítik, de nem árt óvatosnak lenni, vagy utánajárni. A forró italokat viszont nyugodtan ki lehet kérni, és érdemes is!

Furcsa érzés tikkasztó melegben török kávét vagy mentateát szürcsölni, de hatásos. Segít lehűteni a szervezetünket, és a menta hatékonyan nyugtatja a gyomrunkat is.

Szomorú hír, hogy bár nem tilos az alkoholfogyasztás, csak külön erre kialakított boltokban és szállodában/éttermekben kapható alkohol (a kisboltban csak mentes sörök vannak). És mindenhol elég drágák. Főleg a nemzetközileg ismert márkák.

Le Petit Cafe Maure, Sousse óvárosi részében
Ezért a kávézóbelsőért mindenképpen megéri egy kis kitérőt tenni.
Hidd el, jót fog tenni egy forró mentás tea!

Talán a borhoz lehet a legjobb áron hozzájutni.

Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen forró és sivatagos helyen is mennyire komoly kultúrája van a borászkodásnak, de tényleg rengeteg márkájuk van.

Mi az egyik legnagyobb pincészetnél, a Neferisnél jártunk, és könnyed rozét, valamint fehéret is kóstoltunk. Ilyen melegben ez esik igazán jól.

Szuvenír gyanánt megvásároltuk a legdrágább borukat, ami nagyjából 7000 forintba került, és egy hordóban érlelt vörös tétel volt. Ez az ár országos szinten a plafon, szóval egy könnyedebb bor pár ezer forintból kijön.

Magyar étterem Tunéziában?

Az egyik legkedvesebb meglepetés egy magyar tulajdonos által üzemeltetett étterem volt Hammamet tengerparti részén.

A konyha mediterrán, a hangulat is abszolút jellemző a környék helyeire, így óriási meglepetésként ért minket, amikor magyarul szólt hozzánk valaki.

Németh Krisztina először nyaralni érkezett Tunéziába, aztán az élet és a szerelem úgy alakította sorsát, hogy mára már ez a hely az otthona.

Nagy boldogság volt az is, hogy itt ettük az egyik legfinomabb ebédet, és hogy nyugodtan vezethet minket végig a konyhán, hiszen itt Tunézia átlag helyeihez viszonyítva sokkal nagyobb rend és tisztaság van.

Ez az a hely, ahol nyugodtan ki mertem kérni a nyers halat, és a jeget is az italomba.

Ha erre jártok, a Barberousse Beach Club kihagyhatatlan.

Legjobb éttermi élmény

Sok helyen ettünk nagyon hasonló ételeket. Van egy erős középmezőny, ahol bártan lehet különlegesebb éttelt is rendelni, és nem kell félni a gyomorrontástól. Én inkább ezeket az éttermeket ajánlom a kisebb büfék helyett. Hiszen a mi gyomrunk nincs ehhez a konyhához hozzászokva, és csak óvatosan lehet kísérletezni vele.

A legkiemelkedőbb élmény Sousse-tól nem messze, Port El Kantaouinál, a Restaurant Le Mediterranee étterem volt.

A kiszolgálás, az ízek, a tálalás. Olyan szintet képviselnek, ami nálunk is simán megállná a helyét.

Ide is örömmel térnék vissza, és ilyen élményeket kívánok nektek is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: