hirdetés

RÓKALAND

Ismerd meg az erdőt - vándortábor a Mecsekben

Megnéztük, hogy hol kirándulnak a gyerekek egy nyári tábor alkalmával, és beleszerettünk az erdőbe.

Link másolása

hirdetés

Természetközeli helyen nőttem fel, mégsem voltam az a nagy túrázós, erdőben kirándulós ember. Vágytam a városba, és jópár évet dorbézoltam benne fiatalon, mire újra hiányozni kezdett a madárfütty és a harsogóan zöld vidék. Most próbálom pótolni az elvesztegetett éveket, próbálok újra visszatalálni a természethez. Így amikor a nyáron meghívtak minket egy mecseki kirándulós napra, rögtön igent mondtam.

A meghívás az Erdei Vándortól érkezett, és a Mecsekbe invitáltak minket egy kalandos napra, hogy beleszagolhassunk az igazi vándortáboros gyerekek életébe.

Mert míg mi csak egy napig jártuk a hegyeket és völgyeket, a gyerekek egy egész hétre érkeznek egy ilyen táborba, hogy felszerelésükkel a hátukon, táborhelyről táborhelyre vándorolva, életre szóló kalandokkal gazdagodjanak.

Erdei vándortábor a Mecsekben - (felső tagozatos és középiskolás diákok számára)

Túránk a Mecseki Láthatatlanok nyomain indul Pécsről Vágotpusztára, az 56-os szabadságharcosok egyik főhadiszállására, majd Sikondára megyünk. Innen felfedezzük a vadregényes, patakokkal átszőtt Melegmányi- és a Nagy-Mély-völgyet, majd a Rákos-völgyön át kelet felé vándorolva a Koszonya-tetőnél magunk mögött hagyjuk a karsztfelszínt, hogy megismerkedjünk a mecseki szénmedence rekultivált meddőhányóival. A Mecseki Bányász emlékúton haladva jutunk fel a Máré-várhoz, s némi erdei strandolást követően a Kelet-Mecsek üvegműves kultúráját is megismerjük. A Zengőn át a Dombay-tó érintésével vándorlunk Pécsváradra.

7 nap / 6 éjszaka

hirdetés

80 km

Mi részt vettünk egy rövidebb erdei sétán, felfedeztük a Kőlyuki barlangot, Csepel teherautóval száguldottunk fel a mánfai Árpád-kori templomhoz, és Máré-váránál zártuk a napot. Közben szakképzett kísérőinktől rengeteg hasznos dolgot meséltek az erdőkről és a környékről.

Kőlyuki barlang

A Mánfai-kőlyuk Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. A negyedik leghosszabb barlang a Mecsekben. Régen Komló vízellátását segítette a barlang vize.

Egy turisták által gyakran látogatott, gépjárművel is megközelíthető helyen található. Három bejárata van, amelyek le vannak zárva. Engedéllyel és barlangjáró alapfelszereléssel megtekinthető. A denevérek téli, nyugalmi időszakában korlátozva van a látogatása.

Mánfai római katolikus templom

A mai Mánfa település nyugati végétől kb. 600 m-re, az országúttól kissé délre, festői völgyben áll egyik legszebb Árpád-kori eredetű római katolikus falusi templomunk, amelyet Sarlós Boldogasszony tiszteletére szenteltek.

A hozzá kapcsolódó legenda az, hogy a török időkben a falu elpusztult, majd a felszabadulás után a templomtól keletre újjáépült, a templom pedig feledésbe merült. Ekkoriban történt meg, hogy egy pásztor legeltette a marháit a környéken, amikor egy bika elkóborolt. A pásztor keresni kezdte, amikor meghallotta a harangot. Mikor közelebb ért látta, hogy a bika belegabalyodott a harang kötelébe, és így megkongatta azt. Ezután a falusiak megtisztították a templomot és környékét, majd újra birtokba vették azt.

Márévár

A hely stratégiai jelentőségét már a rómaiak is felismerték: ide építettek egy őrtornyot, mely később, a népvándorlás viharaiban elpusztult. A régészeti feltárások és az egykori oklevelek tanúsága szerint a tatárjárás utáni nagy várépítések idejére tehetjük Márévár keletkezését.

1956-ban a szovjetek ostromolták, mivel a forradalmárok egy csoportja itt húzta meg magát. Emiatt az utolsó ostromlott várként tartjuk számon.

A várrom 1958-ban került műemléki lajstromba. A régészeti feltárást követő helyreállítás (1960–66) során konzerválták az omlásnak indult falakat és restaurálták a belső udvar épületét, melynek földszintjén vártörténeti kiállítást rendeztek be az itt talált leletekből.

A Nyugat-Mecsek a Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt területen helyezkedik el 10 315 ha kiterjedésben.

Az erdők nem csak az oxigén, az élővilág vagy a fakitermelés miatt fontosak.

A víz, mint természeti erőforrás védelmében, tisztításában, fenntartandó használatában kiemelt szerepet játszik a területen lévő erdő, hiszen ez egyfajta „biológiai szűrőként” viselkedik.

A hosszú élettartamú erdő fenntartását szolgáló erdőgazdálkodás felelős, távlati gondolkodást, tervezést igényel. Az erdészek nem években, hanem 50-100 évben gondolkodnak előre, és segítik erdeinket "egészséges" állapotban tartani.

Az erdész feladata:

- az erdő stabilitásának és vízháztartási egyensúlyának megtartása

- hogy elegyes erdőt alakítson ki

- a szárazságtűrő, őshonos elegyfajok megsegítése

- a talaj szerkezetének védelme

- az erdő szerkezetének aktív szabályozása

- hogy folyamatos erdőborításra törekedjen

- hogy az ökoszisztéma szolgáltatás biztosítására törekedjen

- hogy az erdő megújulását természetes folyamatok kihasználásával segítse

Kirándulás közben tehát jó, ha tudjuk, hogy mennyi munka van abban, hogy ilyen háborítatlan legyen ez a vidék, hogy mekkora kincs az erdő, és hogy vigyáznunk kell rá.

Hasonló információkkal gazdagodnak tehát a gyerekek is, csak nekik egy egész hetük van erre.

Ráadásul vándortáborok nemcsak a Mecsekben, hanem a Bakonyban, a Börzsönyben, a Bükkben, a Mátrában, a Pilisben, a Vértesben, a Vasi-Hegyháton, a Zemplénben, a Zselicben és a Dél-Zalában is voltak a nyár folyamán.

A jövő évvel kapcsolatban már most érdemes lehet információt gyűjteni: https://www.erdeivandor.hu/jelentkezesi-felhivas

A vidéki élet szeretetére, a természet- és környezetvédelemre már gyerekkorban rá kell hangolódni. Egy ilyen erdei, vándortábor kiemelten fontos és hasznos, hiszen rengeteg olyan dolgot tanulnak meg itt a gyerekek, amit sehol máshol nem hallanának vagy tapasztalnának, és ami a felnőttkori gondolkodásukba is beépül.

Megtanulják becsülni és védeni a környezetüket, és úgy felfedezni a szépségeit, hogy közben ne ártsanak neki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND

Palvin Barbival koccintottunk - a szupermodell párjának "mézbora" már itthon is kapható.

Dylan Sprouse saját főzésű meadjét mától a Culinarisban lehet beszerezni.

Link másolása

hirdetés

Tegnap, a Felix Kitchen&Bar teraszán először mutatták be Magyarországon az All-Wise Meadery-t, Dylan Sprouse saját italmárkáját.

Palvin Barbi barátja színészi munkássága révén nálunk is ismert, de a modellel együtt végképp verhetetlen párost alkotnak.

Így nem is csoda, hogy rengetegen voltak rájuk kíváncsiak. Na meg az italra, ami nálunk egy egészen ismeretlen kategóriába esik.

A kóstolás előtt tehát első körben próbáltuk megérteni, hogy mivel is van dolgunk: Ez egy bor? Egy mézbor? Mindkettő? Egyik sem?
Mead

A mead a valaha ismert legősibb alkoholtartalmú ital. Története évezredes kultúrákban gyökerezik, népszerű volt a távol-keleten, a vikingek, a maják, az egyiptomiak és rómaiak körében is, sőt, a görögök egyenesen az istenek nektárjaként tisztelték. 

Legtermészetesebb formájában elkészítéséhez másra nincs is szükség, mint jó minőségű mézre és vízre, plusz élesztőre, ami a méz cukortartalmából táplálkozva elindítja az erjedést (épp úgy, ahogy a szőlőből bor lesz).

hirdetés

Lehet édes vagy száraz – mai, modern stílusa száraz és letisztult, friss és kifejező. 

Mivel mézből erjesztik, így akár mézbornak is hívhatnánk, ha nem lenne markánsan eltérő, saját egyénisége (ráadásul nem is gyümölcsből készül). Természetessége és a kóstolási élmény viszont hasonlít a natúr borokhoz, és alkoholtartalomban is 12-13% körül mozog.

A jó tíz évvel ezelőtt még csak a barátok szórakoztatására készített, saját főzésű mead jóval többé vált Dylan Sprouse számára, mint hobbi. Mivel kevés olyan mead volt a piacon, ami a természetes és letisztult arcát mutatja meg ennek az ősi italnak, küldetése lett, hogy kialakítása saját stílusát. A színész még diákéveit töltötte, de édesapja is támogatta vállalkozószellemét. Sprouse még egy new york-i lepárlóban is vállalt munkát, hogy csiszolja tudását. Végül az USA piacán leginkább jellemző, túl édes és nehéz, felesleges beavatkozásokkal készülő mead helyett megszületett a mead mai, modern formája.

Az All-Wise Meadery friss, száraz, természetközeli vonalat képvisel. Kifejező, természetes aromáihoz a tölgyhordós érlelés is hozzátesz, a palackban érlelve pedig tovább fejlődik, ahogy egy minőségi bor.

A mead kulcs alapanyagát gondosan választották ki a legjobb helyi méhészet felkutatásával; a nyers, tiszta, szűretlen termelői méz így New York állam határain belülről érkezik hozzájuk, ahogy a többi alapanyagot is helyi kistermelőktől szerzik be.

Meadet inni élvezetes, mint egy natúr bort. Magában, nyáron jéggel, és kreatív hozzávalókkal kínálva vagy épp koktél alapanyagként is szervírozható.

A mead három verzióban érhető el: All Wise Show Mead, All Wise Dirty Show, All Wise Southern Sunset. Az első kettő 8990, a harmadik pedig 9990 forintért kapható a Culinarisban.

Az italokról bővebben:

All Wise Show Mead

Az All- Wise cég zászlós terméke, amely nyers ,szűretlen New york-i mézből készül és amerikai hordóban érlelt. Könnyed testű, száraz és friss mead.

All Wise Dirty Show

A Dirty Show egy szűretlen változata a tradicionális mead-nek. Narancs virág méz alapú amerikai hordóban érlelt. Igazi íz bomba. Testesebb izeiben, méz jegyek és hordós izvilág jellemzi.

All Wise Southern Sunset

Naracs virág alapú természetes hibiszkusz aromával, amerikai hordóban érlelt. Izében citrusos, előszőr fanyarkás, de előtőr a hibiszkus virágos aromája, édes hordós jegyekkel.

Nekünk egyöntetűen az utolsó tétel ízlett a legjobban. Jót tesz neki a hibiszkusz fanyarsága. Egy jégkockával kiegészítve hosszan el tudná kóstolgatni az ember.

Dylan így mesélt róla: ez egy összetett darab. A narancsvirágméz citrus ízjegyeit kombináltuk, hogy kihangsúlyozzuk a hibiszkusz gyümölcsösségét, amit a másoderjesztésnél áztattunk bele. Így elsőre egy gyümölcsös házasítás, a finish pedig kellemesen tölgyes. Élvezetes!

Ráadásul ez Barbi kedvence is. Ő leginkább fröccsként fogyasztja, a finoman hűsítő nedűt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND

Ilyen a vacsora Budapest legújabb, Michelin-csillagos éttermében - az Essênciában jártunk

Portugál és magyar kapcsolat a tányéron. Nem volt véletlen az a csillag!

Link másolása

hirdetés

Szeptember 2-án két újabb Michelin-csillagos étterme lett Magyarországnak: a Salt és az Essência. Utóbbival tettünk egy próbát most mi is.

A portugál származású Tiago Sabarigo neve már régóta hozzátartozik a budapesti gasztronómiához. Több mint négy évet töltött a Costes Downtownban, és Michelin-csillagot is szerzett az étteremnek, így nem csoda, hogy saját étterme is felkeltette a Michelin-ellenőrök figyelmét.

Essência Restaurant – Tiago & Éva.

Az étterem azonban nem egyéni vállalkozás. Felesége, Jenei Éva is kiveszi belőle a részét, és így ketten a magyar és a portugál ízekre éhes közönséget egyszerre szolgálják ki.

A portugál ízeket felsorakoztató menü az "Otthon" nevet kapta, míg a magyar az "Itthon" névre hallgat. A harmadik típusú menü pedig, amiben keverednek a portugál és a magyar ízek, a "Május 17.", ami első gyermekük születésének dátuma.

Az 5 fogásos menü 19900 forintba kerül. Alkoholmentes párosítással 24800 forint, borpárosítással pedig 31500 forint.

Ez egy Michelin-csillagos étteremnél elég jó ár, érdemes még most lecsapni rájuk, ha az ember tud asztalt foglalni hozzájuk...

hirdetés

Ha pedig vacsorára nem férnénk be, az ebéd menüárban még barátságosabb választás lehet. 2 fogás 4000 forint, 3 fogás 5500 forint.

Most pedig jöjjenek a nyálcsorgatásra alkalmas képek a menüinkről!

"Otthon" menü

Polip, beluga lencse, paradicsom salsa

Görögdinnye gazpacho

Tőkehal, burgonya ravioli, fokhagymás majonéz

Mangalica, őszibarack, édeskömény

“Papo de Anjo, ovos moles”, meggy

"Itthon" menü

Kacsamáj terrine, karamellizált hagyma, erdei gyümölcs

Hideg zöldborsó leves, tejföl, menta

Fürj, kukorica, radikkió

Marha, sztrapacska, kapor

Kókuszkocka, lime

Én a magyar menüt kóstoltam végig, és bár az ízek ismerősek voltak, mégis rengeteg újdonsággal találkoztam. A máj, a borsóleves és a kókuszkocka is teljesen más arcát mutatta, mint amit én eddig ismertem. Egy ízutazás volt ez, egy egész estés, romantikus program. És egy ilyen vacsorának pont ez a lényege.

De mielőtt valakiben felmerülne, hogy ezek a falatok nem laktatóak, ki kell emelnem, hogy dugig ettük magunkat.

Az 5 fogás előtt érkezik még két étvágygerjesztő falat. Aztán az előétel és a leves között isteni házi kenyér, olíva és algás vaj is kerül az asztalra. Majd a desszert előtt egy szorbét is kóstoltunk, és a desszert után még portugál krémest is kaptunk búcsúzóul. Aki ezzel nem lakik jól, az nem tudom, hogy milyen étrenden lehet...

Kiemelném még az isteni koktélos kínálatot is, és azt, hogy mi borokat is ittunk a menühöz.

Ha ti is fogyasztotok alkoholt, mindenképpen ezt a verziót ajánlom, mert remek párosítások vannak. És ha különböző menüt esztek, még az is egy érdekes momentum, hogy mennyire más italok kerülnek elétek a portugál és a magyar oldalról. Míg például én a desszertemhez aszút kaptam, a partnerem édes portóit szürcsölt.

Remek kiszolgálás, páratlan menü és kellemes hangulat. Ha egy falat Portugáliára vágytok, irány az Essência!

Cím:

Essência Restaurant - Tiago & Éva

V . kerület Budapest, Sas utca 17.

Foglalás:

https://essenciarestaurant.hu/foglalas

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND

Budapesten az indiai csúcsgasztronómia! – megnyílt az ország legjobb indiai étterme

A Bombay Budapestbe nem falni kell járni (persze azt sem tilos), hanem belekóstolni az indiai konyha egyszerre házias és profin elkészített ízeibe. Teszteltük.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. szeptember 09.


Link másolása

hirdetés

Pontosan egy évtizeddel ezelőtt találkoztam először az indiai konyhával. Mármint úgy frankón, face-to-face, ahogy azt kell, nem úgy, ahogy egy kisvárosi kifőzde curry ajánlatában találkozik az ember. Egy gigászi óceánjárón dolgoztam szakácsként egy hadseregnyi indiaival együtt, elkerülhetetlen volt, hogy a kantinban is a mindennapi menünk részei legyenek a tikka massalák, curryk, tandoori csirkék.

De az igazi indiai konyha mégsem ott talált meg, hanem éjszakánként, amikor a konyhámba engedtem a műszakváltós kollégákat, akik a farzsebükben óriási rákokat csempésztek be (szigorúan tilos volt magadnak főzni a hajón), a raktárosokat, akik fűszereket hoztak, a mosogatókat, akik valahonnan szereztek friss naan kenyeret.

Éjjelente olyan curryket rántottak össze, hogy még az sem zavart, hogy kézzel ettük egy nagy lábasból a mosogató alatt, csendben, áhitattal. Azóta sem találtam meg egy indiai étteremben sem azokat az ízeket, amiket akkor ott. Eddig.

A Bombay Budapest az Október 6. utcában egy frissen nyitott, vagyis tulajdonképpen pre opening státuszban nyitva lévő bistro-fine szintre berendezkedett étterem, ami azért sem nyitott még meg teljesen mert a tulajdonosai a végtelenségig akarják tökéletesíteni előtte.

A négy indiai barát által megvalósított étterem ötlete egy máltai krikettmeccsen született. Arra jutottak, hogy Magyarországon - ahol egyébként élnek - nincs egy igazán elit indiai étterem sem, csak középkategóriásak és kifőzdék. Az étterem végül 3 évig készült, míg elnyerte mai formáját, ami egy eddig itthon még nem látott minőségű, ízig-vérig indiai bisztró lett. A szakácsokat Goáról hozták, ráadásul kétszer is, mert az első garnitúrával nem voltak elégedettek, így inkább újraszerveztek egy új csapatot nem spórolva idővel, pénzzel és energiával.

hirdetés

Ahogy belép az ember az ajtón rögtön látja, hogy itt emelték a tétet, ez nem a szokványos hangulat, igazából egy Michelin csillagos étterem belsejében is lehetnénk. Az étterem logója a fésűkagyló türkizkék alapon is luxus hangulatot áraszt, amit tovább emel az enteriőr anyaghasználata a rengeteg bársonnyal, arany borításokkal, és akkor még a kifutópálya világítású fekete csempés mosdókról még nem is beszéltem. Három különböző szint van, alul találunk egy szeparét is, két bár, és ami a legdurvább volt számomra, hogy nyitott a konyha, vagyis egy plexin látjuk a szakácsokat, ahogy pörgetik a speckó indiai kenyereket, és olyan gépeket, amikről fogalmunk sincs Európában, hogy mire jók, de jól néznek ki.

Azért is durva, hogy így bekukucskálhatunk, mert az indiai éttermek konyháira nem igazán jellemző a tisztaság, ami nem is feltétlenül az igénytelenség miatt van (az bárhol előfordulhat ugye), hanem mert tényleg olyan módszerekkel, és olyan alapanyagokkal dolgoznak, amik extrém rendetlenséget csinálnak. Itt azonban büszkén vállalják, hogy tisztaság van, bepillanthattunk a kétszintes modern konyhába is, ahol egyébként csak a mosogató magyar.

Az indiai étkezési kultúra ugye úgy van, hogy mindent az asztalra, és mindenki markol amiből szeretne, így mi is berendeltünk egy tonna ételt. Az étlapon találunk ismerős (már akinek ismerősek az indiai kaják) ételeket, meg olyanokat is, amik csak random betűknek tűnnek egymás mellé pakolva, de jól hangzanak az összetevői. Kezdésnek egy mango lassit adoptáltunk magunkba, ami az indiaiak klasszikus krémes-joghurtos itala, amit örökre tudnék inni, étkezés közben is segít elsimítani a brutál fűszeres fogásokat.

A seafood chowder-t gondolkodás nélkül bekértem indításnak, és egyáltalán nem bántam meg, mivel végre nem a klasszik tenger gyümölcsei mixet öntötték csak fel valamivel, hanem vagy háromféle kagylóhús – héjakkal és anélkül – és rák képviseltette magát a tányér alján, amit egy mesterien komponált fűszeres-paradicsomos krémlevessel öntöttek nyakon.

Jóllaktam – mondtam ezután, aztán már fedezhettem is fel tovább az asztalon lévő egzotikumokat, mint a banánlevélben főtt tamarindos tőkehalat, vagy a “puskaporos” mártással készült curry leveles rákfarkakat. Mindehhez a számomra a világon legjobban kedvelt kenyér típusait mártogattam mangó chutneyba, a frissen készült naan kenyeret, abból is a fokhagymásat először.

A főételek még csinosabb tálalóeszközökben érkeztek, rézláboskában a dal makhani, egy isteni feketelencsés étel, ami leírva egyszerűen hangzik, de megkóstolva valami olyasmit érzel, mint amikor a Remy ratatuille-t megkóstolta a mogorva ételkritikus, leszámítva a gyermekkori kötődést, kivéve persze, ha a nagyink zseni dal-okat főzött nekünk (nem, a lencsefőzelék nem ér).

A vajpuha Szent Jakab kagylókkal operáló curryvel folytattam szinte kivetkőzve magamból az izgatottságtól, hozzá kókuszos basmati rizst pakolva, és a legparádésabb ételkölteménnyel, amivel idén találkoztam: a kókuszos-mangós naan-al, ami gyakorlatilag sütinek is elment volna, de az indiai fűszersokk mellé irgalmatlanul befogadó lesz az ember az édesre még a főétel közben is.

A curry tánca a mangóval valami fenomenális találmány, pedig milyen nehéz lenne elképzelni a csirkepörköltét a baracklekvárral, ugye? Apropo csirke! A legmeglepőbb fogást nem is én rendeltem, mert túl egyszerűnek tűnt, de aztán nem tudtam vele leállni: a butter chicken burrattával (vajas csirke?) leírva azért is hangzott furán, mert a burratta egy eléggé olasz sajt ugyebár, a vajas csirkéből meg nem tudok semmit így levenni, de ami elénk került az egy igazán komplex csoda volt. Totál mindegy, hogy a burratta hol születik, eszeveszett jó kombónak bizonyult a vajpuha, vajas csirkével és a paradicsom currys-kesus szósszal. Alig találtam a szavakat tényleg (de megtaláltam!).

Biztos sokan vagytok, akik azt vallják, hogy nem szeretik az indiai ételeket, és biztos vagyok benne, hogy ezt azért teszik, mert nem találkoztak még kiemelkedő indiai ételekkel. Nem is hibáztatom őket, mert a Kárpát-medencében nem is igazán találunk ilyen éttermet.

A Bombay Budapest viszont egy kiemelkedő étterem, egy élmény kategóriába sorolandó vacsorahelyszín, ahova nem falni kell járni (de persze nem tilos), hanem belekóstolni az indiai konyha egyszerre házias és profin elkészített ízeibe. És az a naan kenyér, te jó ég!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND
A Rovatból
hirdetés

A Debreceni Nagyerdő megér egy hosszú hétvégét

Főleg akkor, ha Gourmet Fesztivál is van!

Link másolása

hirdetés

Sokan siratják a nyarat, de nekem ez a kedvenc időszakom. Az időjárás sokkal elviselhetőbb, mint júliusban, a táj nemsokára színes ruhába öltözik, és a városi sétákra, különböző aktív programokra több ereje van az embernek.

Ha már megvolt a tengerparti nyaralás, kiránduljatok ősszel belföldön. És van is egy konkrét javaslatom, hogy hova!

Debrecenben ősszel is pezseg az élet. Főleg szeptember elején, a Debrecziner Gourmet Fesztiválnak is helyet adó, Nagyerdőben.

A debreceni Nagyerdő 1092 hektáros védett terület a település északi felében az egyetemvárosi résznél található meg.

A területén különleges védett növényfajok és állatok élnek, nevét hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta.

hirdetés

Az erdőt a 18. században parkká nyilvánították, majd 1939-ben 1. sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe. Az országos jelentőségű védett természeti terület a Natura 2000 hálózat része.

A debreceni Nagyerdő tele van látnivalókkal és szórakozási lehetőségekkel. És ebben az időszakban még bőven a kültéri programoké és látnivalóké a főszerep:

Békás-tó, Millenniumi játszótér, Medgyessy sétány (neves írók, költők szobraival), Aquaticum, Debreceni Vidámparki Kisvasút, Ötholdas Pagony (Játszótér), Botanikus kert, Ködszínház, Agóra Tudományos Élményközpont, Nagyerdei Víztorony, Debreceni Állatkert és Vidámpark

Egy nap alatt konkrétan bejárhatatlan a terület, így én minimum egy hosszú hétvégét javasolok nektek, és pár érdekességet ki is emelnék a kedvenceim közül.

Aquaticum Debrecen

Szeptemberben még simán 25 fokok lesznek, így akár a szabadtéri pancsolás is szóba jöhet. Ráadásul a Strandfürdőbe ilyenkor már olcsóbb is a belépés, hiszen ez utószezonnak számít.

Ha szép idő van, feltétlenül látogassatok el ide, de ha esetleg hidegebb vagy borongósabb napot fogtok ki, a benti élményfürdő vagy termálfürdő akkor is szóba jöhet. És 38 fokos termálvízben bármikor jól esik az ejtőzés!

Debreceni Állatkert és Vidámpark

A Debreceni Állatkertnek és Vidámparknak nagyon egyedi hangulata van. Így, hogy gyakorlatilag egy erdő közepén található az egész, igazán természetközeli, és azt érzi az ember, hogy az állatoknak is sokkal jobb helyük van, mint egy város közepén.

A vidámparkban rengeteg régi típusú játék van, így az egész egy romantikus időutazás.

Nagyerdei Víztorony

A Nagyerdei Víztorony kilátó, mászófal, kávézó, fröccsbár valamint koncerthelyszín egyben. Rengeteg programot tartogatnak még őszre is, és olyan itt a hangulat, mint egy fesztivál borfalujában.

Kellemesen ücsörögni vagy önfeledten tombolni is lehet itt.

Volt Egyszer Beach, Csakhal

Az Aquaticum mellet van egy sor étterem, ahol többféle nemzet eledelébe is belekóstolhatunk. Mi ezek közül az izraeli vonalon mozgó Volt Egyszer Beach és a Csakhal kínálatát kóstoltuk le, és azóta is visszavágyunk!

A debreceni, kulináris élményeinkről bővebben itt olvashattok: Végigettük Debrecent!

És ha a gasztronómia iránt jobban érdeklődtök az átlagnál, szeptember első hétvégéjét érdemes becélozni, hiszen bár Budapesten már két éve nincs Gourmet Fesztivál, Debrecen idén sem pihen!

5. Debrecziner Gourmet Fesztivál - szeptember 3-5.

Több mint harminc kiállító - köztük az Év Ifjú Séftehetsége, Mede Ádám, a Michelin-csillagos séf, Mészáros Ádám, vagy a gasztroszcéna kiemelkedő tagja, Barna Ádám - ételeivel is találkozhat a közönség szeptember 3-5. között a debreceni Nagyerdőn, az 5. Debrecziner Gourmet Fesztiválon.

Azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, egy időben és egy helyszínen megtapasztalhatják, hogy hol tartanak azok a szereplők, akik ma Magyarországon a csúcsot képviselik: legyen szó akár fine dining éttermekről, fine bisztrókról, food truckokról vagy kiváló kistermelőkről.

A fesztivál háziasszonya a fesztivál három napja alatt Liptai Claudia lesz, aki mellett a legjobb szakácsok „forgatják majd a fakanalat” a gasztroszínpadon. Újdonság, hogy az igényes lounge és chill out Dj.Németi zenéje mellett péntek és szombat este külön zenei fellépők is fokozzák a remek hangulatot.

Jegy elővételben:

napijegy: 1 990 Ft/nap

VIP bérlet: 19 990 Ft/3 nap

Jegy a helyszínen:

2 500 Ft/nap

Ott találkozunk?

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: