Megtanultam csodafinom kiflit sütni a karantén ideje alatt, elárulom a receptet
Alaposan bespájzoltunk március elején, mivel nem lehetett előre tudni, mi történik Magyarországon, hogyan alakul a koronavírus-járvány. Vettünk több hétre elegendő lisztet, élelmiszert, és bezárkóztunk. Eleinte sehonnan nem lehetett élesztőt szerezni, de miután lecsengett az első roham az üzletekben, találtunk egy kisebb, eldugott boltot, ahol volt élesztő és vállaltak házhoz szállítást.
Mivel biztosan tudtuk, hogy nem megyünk egy ideig vásárolni, és ha a korlátozásoknak vége, illetve lecseng a járvány, akkor sem nagyon fogunk péksüteményeket venni, nekiálltam kísérletezni.
Az egyik oka annak, hogy többé nem szeretnék üzletben beszerezni kiflit, zsemlét, kenyeret, az a többi vásárló viselkedése. Mielőtt kihirdették a veszélyhelyzetet, de már lehetett tudni, hogy megjelent a koronavírus Magyarországon is, valahogy élesebb lett a szemem, és jobban figyeltem arra, mit csinálnak mások a boltban.
Mindent összetaperolnak puszta kézzel. Nem mindenki, de elég sokan.
Bemennek az utcáról, és összefogdossák a kifliket, kakaós csigákat, megnyomkodják a kenyereket. Nem zacskóval, nem a magukkal vitt TISZTA vászontáskával, hanem azzal a kézzel, amivel előzőleg a metrón/villamoson/buszon kapaszkodtak, vécéajtókat nyitottak és csuktak.
Szóval kikísérleteztem a majdnem tökéletes, illatos, csoda finom, reggelire, vacsorára, uzsonnának is tökéletes kiflit, és most leírom nektek a receptet.
35 dkg liszt
2 dl tej
1.5-2 dkg friss élesztő
5 dkg vaj vagy margarin felolvasztva
1 teáskanál só
ízlés szerint só vagy díszítősó a tetejére
egy kis víz a sütés előtti átkenéshez
sütőpapír
+1 tepsi egy kis vízzel a sütéshez, a sütő aljára
Elkészítés
Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. A lisztet keverőtálba tesszük, rászórjuk a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Homogén tésztává gyúrjuk. Nem kell megijedni, ha az elején túl lágynak tűnik és ragad, a végére szépen összeáll.
30-40 percig meleg/langyos helyen pihentetjük, hogy a tészta megkeljen. A megkelt tésztát először kettévágjuk (majd utána bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegítsük 160-170 fokra).
A tészta egyik felét kerek, lapos, vékony koronggá nyújtjuk, majd felvágjuk 4 részre, a kis háromszögeket kicsit még nyújtjuk, aztán a szélesebb részétől indulva feltekerjük, félholddá kanyarítjuk, és mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tészta másik felét is nyújtjuk, 4 részre vágjuk, kifliket sodrunk.
Miután minden kifli a tepsiben van, hideg vízbe mártott kenőecset segítségével kétszer átkenjük a kifliket. Egy másik tepsibe egy kis vizet teszünk, ez kerül az előmelegített sütő aljára, berakjuk a kifliket a sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarnák lesznek. Ez kb. 15-20 perc.
Miután kihűltek a kiflik, azonnal fogyaszthatók, de ha hidegen nejlonzacskóba rakjuk, még másnap is puhák.