Kiderült, hogy a kávéivás meghosszabbítja az életet?
Akik körülbelül napi három csésze kávét isznak, tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét. Ezt amerikai és európai kutatók is kimutatták - írja a Delish.com-ra hivatkozva az Ízesélet.hu. A kutatók szerint a jelentős mennyiségű kávéfogyasztás és a halálozási ráta csökkenése összefügg. Különösen igaz ez a szív- és tüdőbetegséggel küzdők esetében, valamint azoknál, akiknek emésztési panaszai vannak.
A kutatásban során több mint félmillió 35 év feletti személy kávéfogyasztási szokásait és egészségi állapotát összegezték 10 európai országban. Az étkezési szokások vizsgálata során kiderült, hogy elsősorban a fiatalabb, húst és alkoholt is fogyasztó, dohányzó személyek isznak több kávét. Rájuk az is jellemző, hogy kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek.
Fotó: Max Pixel
Miután kiszűrték az eltérő életmódból adódó tényezőket (például dohányzás, diéta), a kutatók megállapították, hogy
a nagyobb mennyiségű kávét fogyasztók csoportjánál alacsonyabb a halálos megbetegedések kialakulásának kockázata, mint a nem kávézóknál.
A kutatás vezetője, Dr. Marc Gunter szerint az eredmények mind a 10 európai országban hasonlóak voltak. Egy 14 000 fős csoport anyagcseréjét részletesen is megvizsgálták. Az eredmények alapján a kávéivóknak egészségesebb a májuk és jobb glükózkontrolljuk van, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét.
Gunther hozzátette, hogy az Egyesült Államokban és Japánban végzett hasonló kutatások alapján a kávé jótékony hatással van a szervezetre. Az amerikai kutatásban 185 855 vettek részt. A vezető szakértő, Veronica W. Setiawan szerint ugyan nem lehet kimondani teljes bizonyossággal, hogy a kávé meghosszabbítja az életet, de mindenképp létezik a kettő között kapcsolat.