Tudományosan létezik a 'kávészindróma': elég csak ránézned egy csésze kávéra, hogy óriási koffeinlöketet kapj
Tudtad, hogy a kávé hivatalosan a világ negyedik legnépszerűbb itala? A tea bizony beelőzi, az a második. Az biztos, hogy a világon tízmilliók – sőt, akár százmilliók – rúgják rá a napjukra az ajtót ezzel a két frissítő itallal. Nem beszélve a napközbeni, munka utáni, sőt esti kávézásokról, teázásokról.
Egy csésze kávé átlagosan 150 mg koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi tea csak 40 mg-ot. Ettől függetlenül a hatása mindkét italnak frissítő, határozottan felpörgünk tőlük, kitisztul a fejünk, élesebben gondolkodunk, tettre készebbé válunk.
A Torontói Egyetem pszichológusai legújabb kutatásukban arra volt kíváncsiak, vajon a két ital ismert fizikai hatásai mellett az elmúlt évszázadok alatt kialakult-e valamiféle pszichés “vonzalom” irántuk. Egyszerűbben: létezik-e olyan, hogy “kávészindróma” (vagy tea), amikor egy jó fekete puszta látványa, gondolata is épp olyan magas fokozatra kapcsol bennünket, mintha ténylegesen meginnánk őket.
Hogyan hat? Kiderül, ha lapozol!