Ilyen volt az 5. Debrecziner Gourmet Fesztivál - 7 kedvenc kiállítónk a hétvégéről
2021-ben 5. alkalommal rendezték meg a Debrecziner Gourmet-t, és az érdeklődés iránta jól mutatta azt, hogy vidéken is van létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek.
Az idei tematika a chili, a mangalica és a szilva volt, és a kiállítók rendkívül kreatívan nyúltak a témához.
Mivel lehetetlen lenne minden kiállítót górcső alá venni, így a saját listánkról válogatunk csak, és azokat a helyeket emelnénk ki, ahol mi ettük a legjobbakat.
A két Michelin-csillagos Onyx étterem egykori séfje, Mészáros Ádám szépen csendben a BOTANIQ Turai Kastélyba igazolt. Így nem meglépő, hogy
Mi két fogást is kóstoltunk tőlük, egy előételt (sült mangalica pástétom, shitakee-fafül gombával, chilis szilva chutney-val) és egy desszertet (szilvás pite, vanília krém, fehér édes szarvasgombával).
Ha nem lett volna hibátlan az étel, csak Ádám neve miatt nem tettük volna a listánkra őket, de pontosan azt adták a kóstolófalatok, amire számítottunk.
Ha a legmagasabb gasztronómia érdekel, az új irány Tura! Már a kastély látványa is lenyűgöző, de minden bizonnyal az ételre sem lesz panasz.
A legextrémebb fogást a miskolciak szállították nekünk: a Bao Burgert (pankós préselt mangalica sajt, édes savanyú szilva krém, arany cékla coleslaw mangóval, saláta levelek)
A mangalica sajt meredek választás, de az biztos, hogy ezzel sikerült kitűnniük a tömegből.
Ha Miskolcon is meglátogatnátok őket, reggelivel, levessel és napi menüvel várnak titeket.
Az IKON 2019-ben az Anyukám Mondtával megosztva nyerte el a fesztivál közönségdíját, így valószínűnek tartom, hogy Thür Ádám főztje nem csak számomra kihagyhatatlan. Volt náluk szilvaleves, véreshurkával és mangalica debreceni páros is, de mi a csöves kukoricára mentünk rá.
És ezt a trükköt könnyen vihetjük is majd tovább a saját grillezős estünkre. Az ilyen praktikákért is érdemes gourmet fesztivált látogatni.
Végre egy kacsás hely, a sok mangalica után!
A Gléda Vendéglő tulajdonosainak, Deli Jánosnak és Kerekes Sándornak vadonatúj koncepciója a "KacsaKocsi".
Mi a kacsa debrecenibe kóstoltunk bele (mangalica tokaszalonnával és házi szilvás mustárral, valamint kovászolt kenyérrel), és olyan szerencsénk volt, hogy aznap még egy mennyei lecsót is adtak hozzá.
A Duck You egyelőre a Tiszafüredi szabadstrandnál, a Halas téren tanyázik, de reméljük, hogy nemsokára közelebb gurul hozzánk...
A Jardin egy kifejezetten francia desszerteket készítő cukrászda Debrecen belvárosában, amely 2021 elején nyitott. Nehéz volt tőlük választani, de végül a mangalica hájas mille feuille ribizlivel és dióval lett a befutó.
Ha Debrecenben jártok, ne hagyjátok ki őket!
Ki kell emelnek egy "italozós" helyet is.
Ha debreceni lennék, én tuti a Maszekba járnék koktélozni. És kint a fesztiválon is bizonyítottak a srácok.
A "Szilvás Gombóc" nevű koktéljuk feledhetetlenre sikerült! (Monkey 47 Sloe Gin, chilis szilvapüré, friss citromlé, fahéjas porcukor, pirított zsemlemorzsa és szódavíz volt benne.)
És ha már a chili volt a tematika, a Sárréti ChiliFarm standját is betámadtuk. Itt lehetett a lecsípősebb falatokat kóstolni, és a legjobb szuveníreket beszerezni.
Nézzetek rá a honlapjukra is, mert egy csomó új, izgalmas termékük is van most: chilifarm.hu/shop