RÓKALAND

Ha a gasztronómián múlna, nem volna orosz-ukrán háború – A MoszkvaTéЯ-ben jártunk

Egészen biztosan itt kapod a városban a legjobb pelmenyit.

Link másolása

A MoszkvaTéЯ útja jópár évvel ezelőtt indult a Belvárosi Piacon. A környezethez igazodva itt még kissé lazább hangulatban várták az érdeklődőket, de ikonikus ételeik már jelen voltak.

Aztán jött pandémia, és a piaccal együtt ők is bezárásra kényszerültek. A következő időszakban, amikor újra volt lehetőség nyitvatartásra, pop-up étteremként működtek, majd végül idén novemberben megtalálták végleges helyüket.

Budán, a Fő utca 30-as szám alatt, a budai kapucinus templom és a Monastery Boutique Hotel közvetlen szomszédságában, egy kellemes kis térről sétálhatunk be hozzájuk.

A téren amúgy jó időben kis teraszuk is van, ami kifejezetten hangulatos. De ebben a hidegebb időszakban sem panaszkodhatunk a fogadtatásra.

Az étterem az egykori kapucinus kolostor épületének egy részéből lett kialakítva, és ez rendkívül sokat hozzátesz a hangulathoz. A történelmi falakat nem fedték el, hanem hozzájuk igazították a berendezést.

A bársonyszékek, a kovácsoltvas csillár, a robosztus szőnyeg, valamit a kandalló teszi teljessé a képet. Elegáns, de mégis nagyon otthonos az egész.

Orosz vagy ukrán?

Ezekben az időkben nehéz nem a szomszédban zajló konfliktusra gondolni ha meghalljuk a két ország nevét, és talán ezért is fontos méginkább a pozitív kapcsolódási pontokat erősíteni.

A MoszkvaTéЯ egy Kelet-európai étterem, vagy esetleg a keleti szláv konyha kifejezést használhatjuk még a menüre. És ennek tekintetében az oroszok és az ukránok között inkább hasonlóság van mint ellentét.

Ráadásul a mi ízlésünkhöz is abszolút közel áll ez a konyha: savanyított zöldségek, tejföl, túró, rántott hús és töltött tészta. Melyik magyar ne tudna ezek közül jóízűen választani?

A menü

Az étlap klasszikus à la carte, azaz maguknak válogathatjuk össze a fogásokat, de nem érdemes kihagyni sem az előételes, sem pedig a desszertes részt. És azt is ajánlom, hogy nyissunk egy minőségi, melengetővel!

Ha alkoholos italt is fogyasztanánk, akkor egy pezsgő vagy egy vodka remek választás lehet, de az alkoholmentes kínálatból is választhatunk izgalmas tételt.

A kandalló mellett egy díszes szamovárban áll, amiben egy fekete tea esszencia várakozik, hogy forró vízzel és lekvárral kiegészülve nyerje el végső formáját. Illata és íze fás és füstös, semmihez sem hasonlítható élmény.

Az előételek közül kettőt is kóstoltam, és nem is tudom, hogy melyiket szerettem jobban.

A pácolt hering vajas burgonyával egy igazi klasszikus. És ha ezt az ételt még nem próbáltuk, vagy nem próbáltunk belőle igazán jót, akkor itt a megfelelő alkalom. Nincs erős halszaga, nem kell szálkákat kerülgetni, sokkal komfortosabb étel, mint amilyennek hangzik. És az éppen csak langyos burgonya tényleg remek kiegészítő a hal mellé.

Nem is igényeltem volna utána másik előételt, de a pelmenyi meg egészen egyszerűen kihagyhatatlan.

Ez a garnélával töltött pelmenyi egy földöntúli csoda! A rák édes, a tészta tökéletes állagú, a mártás ízletes, a kaviár meg a korona rajta. Csak ezért az egy fogásért is megérte volna jönni.

Van belőle húsos verzió is. Na azért is vissza kéne szaladni egyszer...

Igazán fázós napokon a borscs vagy a szoljanka leves lehet a tökéletes bemelegítő étel. Mindegyik nagyon gazdag és tartalmas fogás.

Bár a cékla nem a legpopulárisabb zöldség felénk, ebben a verzióban szerintem mindenképpen érdemes egy próbát tenni vele, mert földes íze kevésbé uralkodik. Inkább az édes-sós és ecetes játékosság tűnik fel.

Forrón, rengeteg marhahússal, tejföllel és hozzá passzoló fekete kenyérrel érkezik.

Bevallom őszintén, én ezen a ponton már bőven tele voltam, így a marha-Sztroganov és kijevi csirke közül csak egybe mertem belekóstolni.

A kijevit viszonylag unalmas gondolatnak tűnt, de szerencsére hallgattam a személyzetre, és ezt választottam főétel gyanánt. Nem is tudom, hogy ettem-e valaha ennyire jót belőle.

Nézzétek ezt a húsból kibuggyanó, forró, fűszeres vajas pillanatot:

Desszertek közül én a szirnyikit választottam. Ami gyakorlatilag egy túrópalacsinta. Mármint nem túrós, hanem szinte teljesen túró. Fanyar gyümölcsökkel és fagyival egészül ki. Szépen lehet vele zárni az étkezést.

Ha édesebb, "süteményesebb" dologra vágyunk, akkor válasszuk a medavik desszertet. Édes, mézes, tömör gyönyör!

A MoszkvaTéЯ abszolút hiánypótló!

Ilyen ízeket, ilyen minőségben sehol máshol nem kóstolhatunk a városban.

Van is rájuk igény, hiszen még hétköznap, ebédidőben is megtelik szinte az összes asztal.

Érdemes tehát előre foglalni, akár az év utolsó ünnepére, akár az Ünnepi asztal névre hallgató ajánlatukat, ami egészen biztosan egy igazán bőséges és maradandó vacsoraélmény lesz.

MoszkvaTéЯ Ünnepi asztal

Minden pillanat lehet ünnep, csak rajtunk múlik hogy azzá tegyük! A MoszkvaTéЯ ünnepi asztala mai szóval élve a sharing plate koncepción alapszik, ám gyökerei a régi időkre nyúlnak vissza, ahol a házigazda minden fogást az asztal középre tálalt az italokkal együtt, a vendégek pedig ezt körbeülve, maguk válogathattak az ételekből. Így válhatott és válik ma is egy étkezés igazi közösségi élménnyé és ünneppé!

Az ünnepi asztal minimum két fő részére, előrendeléssel kérhető, és december 31-én, valamint január 1-én is várnak benneteket 12:00-23:00 között!

Asztalfoglalás ITT!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A KFC és Burger King is ebből a tamási gyárból veszi a ropogós bacont
Benéztünk a „bacongyár” kulisszái mögé.

Link másolása

Füstölt szalonna, főtt szalonna és sült szalonna rengeteg fogadott minket Tamásiban, a Tamási-Hús Kft. gigantikus gyárépületében.

A cég többféle márkanév alatt forgalmaz termékeket, de a Superbrands díjas Gierlinger Premium Bacon a zászlóshajójuk, aminek a gyártásába mi is beleshettünk.

A Tamási-Hús Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban.

2020-ban 14 milliárd forintnyi beruházását hajtott végre, amelyhez 3,5 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremtett a cég, így létszáma jelenleg 400 fölött van, amely bővíthető.A fejlesztés során új üzemet- és raktárépületet hoztak létre, valamint beszereztek új baconszeletelő- és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezéseket.

Így az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120 százalékkal nőtt és megduplázódott a sült bacontermékek gyártása is.A Tamási-Hús ennek köszönhetően Magyarország piacvezető bacon gyártójává válhatott.

Gierlinger Premium Bacon

A gyárban csak és kizárólag európai húsból készülnek a termékek, így ez a prémium bacon is.

A bacon szeletek a feldolgozás során nem találkoztak fehér vagy barna cukorral, mézzel vagy fruktózzal, a tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot.

Ez a bükkfán füstölt császárszalonna, prémium alapanyagból, gondos feldolgozással készül, nem tartalmaz ízfokozókat, nátrium-glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők, mint például a karragén.

100, 200, 2x200 és 1000 grammos kiszerelésben kerül értékesítésre, míg a nemrégiben piacra dobott 150 és 2x150 grammos szélesebb verzió az oldalszalonna húsosabb részéből készült, kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb íz a fontos.

Érdekesség még a kockázott bacon, aminek négykamrás csomagolása nemrég díjat is kapott, és a teflonos eljárással készülő crispy bacon, amit a KFC és Burger King szendvicseiben is megtalálhatunk.

Mindkét termék kapható kereskedelmi forgalomban is. Utóbbi előnye egyértelműen az, hogy készre van sütve, és melegítés után mehet is a burgerbe vagy szendvicsbe.

Környezettudatosság és karbonsemlegesség egy húsipari cégnél?

Nem titok, hogy a húsipar nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, de egy ilyen cégnek is bőven akadnak lehetőségei, hogy kompenzálják az általuk generált terheket.

A vállalat idei évi vállalása, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesítse, azaz a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

Szintén a karbonsemlegesség irányába tett terv a tetőfelületekre és a dolgozói parkoló fölé telepíthető maximális napelempark műszaki megoldása, amellyel az üzem villamos energia fogyasztásának 10%-a biztosítható lenne.

Ezen kívül gépészeti automatizáláson, és még optimálisabb energiagazdálkodáson is dolgoznak.

A legnagyobb újdonság pedig az, hogy a premium bacon család 150 és 2x150 grammos kiszerelése, csomagolásában is eltér a megszokottól.

Ezeknél a termékeknél a fólia felhasználást 38%-al csökkentették.

Még egy pont a cégnek: családbarát munkakörnyezet

A Tamási-Húsnál évek óta működik nagyjából 20 fő befogadására alkalmas bölcsőde. Ez a szolgáltatás természetesen összhangban van a munkaidővel, és a szülők sokkal nyugodtabban hagyják bölcsődében a gyermekeket, ha helyileg is ilyen közel maradhatnak hozzájuk.

2021-ben a Magyar Telekom Csoport vándordíját is elnyerték, a Családbarát Vállalat díjat.

A gyereke minőségi étkeztetésben is részesülnek, és igény szerint fejlesztő foglalkozásokat is igénybe vehetnek.

A bölcsőde, majd a hozzá kapcsolt, nagyobb gyerekeknek kialakított gyermekmegőrző mellett a 2020/2021-es tanévben a nevelési szünetekben különböző táborokat is szerveztek 3-8 éves gyermekek számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
A legendás kávéház, ahol esténként újra swing szól, és revütáncosok lépnek színpadra
A Matild Café & Cabaret vacsoraestje egyedülálló élmény Budapesten.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 19.


Link másolása

Budapesten tengernyi szórakozási lehetőség van, és az aktuális trendek nálunk is egyre gyorsabban begyűrűznek. Fine bisztrók, specialty kávézók, karaoke bárok és koncerthelyszínek is akadnak bőven, de néha azt érzi az ember, hogy a hagyományok egyre inkább kiszorulnak. Az a hangulat, amit a régi épületek árasztanak, már egyre kevesebb helyen élhető át, pedig egészen egyedivé teszik a várost.

Ezért mondanám határozottan hiánypótlónak a Matild Cabaret létrejöttét, hiszen a 20. század végén ez a hely Lidó Kaszinóként működött, és hasonló műsorokat kínáltak a közönségnek, mint most.

A nappali kávéházi hangulat teljesen megváltozik, ha leszáll az est. Az ablakokat diszkréten fedik el a bársonyfüggönyök, és csak meleg fények szűrődnek ki olykor, meg a muzsika, ami határozottan más, mint a környék szórakozóhelyeinek kínálata.

Egy fejedelmi múlt képviselője

A kávéház története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor Mária Klotild főhercegné felkérte a kor két híres építészét, hogy tervezzenek egy épületpárost, hogy körbeöleljék az Erzsébet hídra vezető utat, illetve, hogy egy új pezsgő közösségi életet vigyen Budapest szívébe.

A két emeleten elterülő kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit és azonnal bekerült Budapest közkedvelt helyszínei közé, ahol a kor közéleti személyiségei, újságírói és művészei gyűltek össze. A kávéház a mindennapi élet szerves részéve vált, ami a ll. Világháború után először nyitott meg és árult kávét a romok közül. Eredetileg Belvárosi Kávéházként volt ismert, ma a Matild nevet kapta, hogy méltón képviselje az megalapítójának, a hercegnőnek az álmát.

Ez a környezet kellően inspirálta a kor kivételes személyiségeit, mint például Krúdy Gyulát, aki itt alkotta meg Szindbád kalandjait, illetve Rónay Egont, aki később híres gasztrokritikus lett.

Amikor a felújítás kezdetét vette és megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, nem volt kérdés, hogy renoválják azt, és folytatják a hagyományt.

Szeptember óta pedig minden csütörtök, péntek és szombat este, 8 és 10.30 között vacsoraesteket tartanak, éjszakai show-műsorokkal.

A táncos fellépők mellett különleges zenei élményben is részünk lehet: jelenleg Gájer Bálint, Radics Gigi és a Group’n’Swing előadásra foglalhatóak jegyek.

És a gasztronómiai élmény sem marad ki az estéből, hiszen a jegy tartalmazza a 3 fogásos vacsora árát, és a köszöntéskor asztalunkra kerülő proseccot.

A menü fix, de az előételek és a főételek közül is lehet választani. Van húsmentes verzió is, és ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk, arra is tudnak alternatívát kínálni.

Az italok nem tartoznak bele a belépőjegy árába, de borokból és koktélokból is szép választék van, így biztosan találunk kedvünkre valót.

friss kecskesajt, céklapüré, mandula , arany bébicékla

magyar marha carpaccio,  mustármagos krém , savanyított zöldségek , rozs crouton

serpenyőben sült kacsamell, árpa rizottó, rozmaring jus, savanyított bébikukorica

serpenyőben sült tengeri sügér (vagy tofu), karfiolpüré, párolt édeskömény, lazackaviár

red velvet, csokis - málnás profiterol, epres sajttorta

A vacsora ideje alatt egy percig sem unatkozik az ember, hiszen két és fél óra alatt a fogadó falatokat, és a három fogást amúgy is kihívás eltüntetni, de itt közben még folyamatosan leköti a figyelmünket a produkció is.

A táncoslányok már önmagukban is komplett show-t csinálnak, de koncerttel vegyítve tényleg nagyon extra élmény.

Mi direkt Gájer Bálint fellépését választottuk, aki a magyar Frank Sinatra és Michael Bublé egyben, és még annál is több. Hiszen saját számai is vannak, és vegyesen énekel angol és magyar nyelven, így a külföldi turistához éppúgy szól, mint a lokálpatriótához.

Ő tényleg az az előadó, aki minimum egy ilyen körítést érdemel. Hozzá és az előadáshoz illik ez a varázslat, a luxus és csillogás.

Szoktuk mondani, hogy jólesik kiszakadni egy-egy estére a valóságból, és egy mozi vagy vacsora erejéig nem a hétköznapi életünkben létezni. A Matild Cabaret ennél még többet kínál. Olyan élmény, mintha nem is ebben a korba költenénk el egy vacsorát. A fények, a zene, a műsor elég intenzív ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat neki, és kiszakítson minket a valóságból.

Az a pillanat, amikor elhangzik az utolsó szám, és kifordulnak a teremből a fellépők, elég rosszul is esik. Mi sajnos azonnal asztalt is bontottunk, pedig talán érdemes lett volna még felnézni a rooftop bárba, a The Duchessbe, hogy kicsit tovább tartson a varázslat.

További információkat és árakat ide kattintva találtok.

Matild Café & Cabaret

Cím: Váci utca 36.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Ez Budapest új kedvenc hamburgere! A Simon’s Burgerben jártunk
A Konyhafőnök egykori versenyzője amerikai stílusú hamburgerezőt nyitott. Egyesek szerint ez a magyar Five Guys.

Link másolása

A tavalyi Konyhafőnökben volt egy fiú, Tóth Simon, aki már a castingra is egy malacfüles burgerrel érkezett. Elég szépen menetelt előre, és kiesése után nem pihenőre ment, hanem belevágott a való életben a konyhafőnökösködésbe, és hamburgerezőt nyitott, Simon's Burger néven.

Simon többször járt Amerikában, és kipróbálta az összes, nagyobb gyorsétterem burgerét, és arra a megállapításra jutott, hogy Magyarországon ez a vonal még elég foghíjas.

Célja ezután egyszerűen csak annyi volt, hogy meghonisítsa a prémium junk food-ot Budapesten.

A Simon's Burger híre pedig szinte azonnal a nyitás után, eszméletlenül gyorsan terjedni kezdett. És annyi pozitív visszajelzést kaptak, hogy alig bírták kiszolgálni a vendégeket.

Gyakran több órán át kellett várakozni egy-egy burgerre, és csúcsidőben lehetetlen volt asztalhoz jutni náluk.

(És most sem sokkal jobb a helyzet.)

Persze a történethez hozzátartozik, hogy az Október 6. utcában található üzlet elég aprócska volt, és mivel egyéb problémák is adódtak vele, pár hete arrébb is költöztek, a Fehér Hajó utcába.

És valószínűleg ez még egyáltalán nem az út vége, hiszen szeretnének nagyobb üzlethelységet találni, és kiszállítós formában is elérhetővé válni.

A magyar Five Guys?

In-N-Out, Shake Shack és Five Guys. Mi a közös bennük? Egyik sincs Magyarországon, és mindhárom inspirációul szolgált Simonnak.

A magyar burgerezőkben elég sokszor túl vannak bonyolítva a dolgok. A sokféle húspogácsa, burger és kiegészítő mellett pedig olykor elvész a lényeg.

Simon egyszerűsített a dolgon, ezért gyakorlatilag egyféle smash burgert kínál. Meg shake-et és sült krumplit.

Az alap a jó minőségű marhahús, ami 80 százalék húsból és 20 százalék zsírból áll.

A kiporciózott húsgolyókat a grill sütőlapon összenyomják, és saját zsírjuk segítségével szépen odapirítják.

Ezen kívül bors és só jön rá, semmi más. És innentől bonyolítható a móka.

Az alap a dupla hús, de kérhetünk olyan verziót is, amiben csak egy hús van.

A marha és a spéci szósz mellett turbózhatjuk a burgert sajttal, és az összes további, zöldséges tétel közül ingyen válogathatunk.

Saláta, paradicsom, uborka, grillezett gomba és grillezett hagyma is van.

Van még egy Simon's Special névre hallgató ügy, ami áfonyalekvárral bolondítja meg az alap burgert.

Szóval az az egyfajta hamburger azért nem egészen egyfajta...

Kiemelném még azt, hogy a különböző szószok ingyen sorakoznak egy pulton, és üdítőt is magunknak tölthetünk. Remélhetőleg a magyarok nem kapnak vérszemet ettől az önkiszolgálós rendszertől, mert tök jó hangulata van.

A rendelésünket egy barna papírzacskóban kapjuk meg, és a fóliába csomagolt burger mellett brutális mennyiségű krumpli lapul.

Ahogy a hús, úgy a krumpli is kirobban a frissességtől. Minden nap maguk szeletelik és sütik ki két fázisban, napraforgóolajban. (Az elején mogyoróolajjal kezdtek, de nem adott hozzá annyit az ízhez, hogy érdemes legyen ragaszkodni hozzá, és az allergiások is jobban járnak a napraforgóval.)

Amúgy én ilyen tökéletes krumplit szerintem még életemben nem ettem.

A bejáratnál ott figyelt az is, hogy a napi adaghoz való nyersanyag Vecsésről érkezett. Ez is igazán menő húzás.

A burgerek óriásiak, és megjegyzem, rettentő nehezen fotózhatóak. És ez annyira jólesik!

Itt nem a csomagolással akarják megfogni az embert, hanem valódi minőséggel és ízekkel.

A burgerek ízletesek, szaftosak, és olyan puhák, hogy szinte szétolvadnak a szádban.

Hiába smash burger mindegyik, az áfonyás teljesen más világ, mint a zöldségekkel megpakolt. Ízlés dolga, hogy melyikbe szeret bele az ember.

Ha nem ismeritek ezt a vonalat, akkor azért, ha pedig hiányzik Amerika, akkor azért kötelező a Simon's Burger. Még sorba állni is megéri érte!

Facebook-oldal: Simon's Burger

Cím: Fehér Hajó utca 8-10.

Nyitvatartás: mindennap 11:30 – 22:00


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Egy belvárosi étterem, ahol elsődleges szempont a hazai, a szezonális és a természetközeli – Tati Farm to Table
Itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

Link másolása

Hány olyan éttermet tudtok mondani, ahol pontosan tudjátok, hogy mi kerül a tányérotokra? Hiszen az egy dolog, hogy finom a tésztájuk, de vajon milyen lisztből készül? Honnan jön a répa, ami ott figyel a levesben, és kik keverték a gyógyfüveket, amiből a teád készül?

Mutatok egy helyet, ahol nemcsak nem titkolják, de büszkén hirdetik, hogy miből készülnek az ételek és az italok!

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik.

Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.

Szóval itt nemcsak háziasnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat érdekes elegye a vidéki romantikának, és a modern megoldásoknak.

Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és tálak, és egy félbevágott ló a falon, ami Tatiról van mintázva.

Az egyik tulajdonos, Poisson-Angeli Barbara farmján él Tati, és az elbeszélések alapján ritka jó természetű paripa. Ha tudna róla, hogy már éttermet is neveztek el róla, biztosan dagadna a melle. (Csak halkan súgom meg, hogy nemsokára talán mi is találkozhatunk majd vele, hiszen a farmon is épül egy étterem, ami hasonló koncepcióval várja majd a vendégeket.)

Barbi nevéhez fűződik még a Twentysix nevű "belvárosi dzsungel", egy vadiúj koktélbár, a Kaa, és a Plant a Tree Project is.

Az alapanyagokkal és beszállítókkal kapcsolatban Horváth Boldizsár (Farm2Forksegíti a helyet, és a szezonális menü megalkotását.

Érdekességképpen mutatnék egy szeletet a magyar termelők listájából, akikkel együtt dolgoznak: Etyeki kecskesajt, Etyektej, Vegabox (csírák), Panaríni Keszthely (halak), Bringmymeat (csirke), Csoroszlya (liszt), Három tarka macska (kenyér), Honest olaj (olíva olaj), Parajdi só.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel.

Az első kellemes meglepetés az étlapon a zöldséges és húsos ételek aránya.

Van itt gulyásleves és csirkepaprikás, de több helyen felbukkannak az édesvízi halak, és komoly a vega kínálat is.

Egy vegetáriánus sokszor még mindig csak ugyanazok közül az ételek közül tud válogatni, és nem ritka, hogy egy étteremben a körettel lakik jól. Hát még ha vegán...

A TATIban nem ez a helyzet. Kifejezetten kreatív a zöldséges szekció. Én egy többféle gombával és édesburgonyával készült fogást kóstoltam, ami nemcsak finom, de rendkívül látványos fogás is.

Ha hal, akkor rögtön az előételek között van füstölt pisztrángos étel, ami citrommal, retekkel, uborkával és kaporral nagyon friss és üde kezdés. Elé/mellé vaj és kenyér is érkezett, amivel határozottan szívesen laktam volna jól.

Főételek közül a csirkepaprikás salátával tutibiztos választás. Mondjuk arra készüljetek fel, hogy ez nem egy vízzel felfújt, mű csirke lesz. Sokaknak furcsa lehet ez a masszívabb állag, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ideje lenne visszafordulni ebbe az irányba.

A kedvencem azonban egyértelműen a tejfölös burgonyafőzelék lett. Ez tárkony-pesztóval és omlós bárány csevappal érkezik.

Főleg azért lepett meg ez az étel, mert én azt hittem, hogy nem szeretem a bárányt... de ezek szerint mégis!

Rendkívül jó tovább- és átgondolása ez egy eredendően menzás emlékeket idéző ételnek.

A sor végén egy házi almatorta érkezett, amit határozottan kár lett volna kihagyni. Édes és fanyar egyszerre, és többféle textúra játszik rajta. Szerencse, hogy a desszertre külön gyomra van az embernek!

És a TATIban komoly hangsúlyt fektetnek az italokra is. Ráadásul nem csak az alkoholos verziókra! Választhatunk például különleges teakeverékek közül, amiket Hollósi Emőke állít össze. Maguk a teafüvek pedig a Rózsahegyi gyógy - és fűszernövény forgalmazó zrt.-től érkeznek.

A szörpök sem mindennapiak. A Spájz prémium szörpjei, és a Szorgos Gazda vegyszermentes, adalékanyag mentes és vegán termékei közül válogathatunk.

Borok tekintetében az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány. Találkozhatunk itt kisebb magyar pincészetekkel is, hiszen Póta Richárdon (DemiJohn) keresztül érkeznek a borok. Bagolykő, Egly Márk, Pécseli, Somló Kincse, Jakab, Sziegl, Páger, Unger és Turay is van az itallapon, amit Magyar Benjamin, az üzletvezető állított össze.

De a kedvencem a koktélos vonal! Mert itt még az alkoholos itallal is értékes vitaminok kerülnek a szervezetünkbe.

Ugyanis nem szénsavas üdítő a koktélok alapja, hanem frissen préselt zöldséglé!

A pult mögött Tarjányi Zsolt, aki ha hagyod magad, bebizonyítja, hogy a tequila uborkalével, a gin pedig répalével is kerek egészet alkot.

A TATI abszolút hiánypótló. Ha hozzájuk térsz be, támogatod a hazait és a szezonálisat, a belvárosban is természetesebb jövőre való törekvést.

Cím: Dohány utca 58-62.

Nyitvatartás:

Vasárnaptól szerdáig: 17:00 – 0:00

Csütörtöktől szombatig: 17:00 – 2:00

Link másolása
KÖVESS MINKET: