News here

RÓKALAND

Centrál Grand Cafe & Bar: a 135 éves kávézó újranyitott, és szebb, mint valaha

A belső tér megújítása mellett az étel- és italkínálat is teljesen megújult.

Link másolása

Április 14-én újranyitott a Centrál Kávéház. Eleinte csak a hét négy napján, csütörtöktől-vasárnapig várják a vendégeket, de a távlati cél a hétnapos nyitvatartás lesz. A belső tér és a kínálat is pazar, de ahhoz, hogy a szellemiséget értékelni tudjuk, érdemes egy picit a múltba is tekintenünk.

A dicső múlt

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. Alapítója Seemann kávés volt, aki veje, Frankl részére rendezte be a kávéházat. A következő tulajdonos, Grüneck Gusztáv 1900-ban vette át a kávéházat, őt pedig veje, Mészáros Győző követte 1905-ben. Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt. A Centrál mai kifejezéssel élve saját korának tudás- és információs központja volt.

1905-től Mészáros Győző vette át a kávéház vezetését, aki nagy súlyt fektetett a kávéház szellemi életére. Ekkor élte a kávéház a fénykorát. A Centrál Kávéház Tudósasztala körül vitázott többek között Gombocz Zoltán nyelvész, Eckhardt Sándor művészettörténész, Szekfű Gyula és Hóman Bálint történészek. A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi életének nagyjai közül. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör Püski Sándorral, Féja Gézával.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

Az 1887-ben alapított intézmény számtalan változást megélt. Az utolsó előtti nagy átalakulás, egy átépítés utáni újbóli megnyitás 2000-ben volt.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Sok évig működött így a méltó módon helyreállított, történelmi kávéház, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt 18 hónapra bezárt.

Ez idő alatt kezdődtek a tárgyalások az új, jelenlegi üzemeltetővel, az Eventrend Grouppal.

Bár maradtak a hatalmas, díszes belső térben a nagy ablakok, a bordó bőrpamlagok és a klasszikus kávéházi márványasztalok, mégis rengeteget változott 2022-re a Centrál.

Ezt szerettem volna szemléltetni a fenti és a most következő képek kontrasztjával. Talán így még erősebben hat az emberre az, hogy milyen csodás, világos és elegáns teret varázsoltak most belőle, miközben megtartották az alapokat, és a gyökereket.

A belső tér megújítása mellett természetesen az étel és ital kínálat is hatalmas változáson esett át. Az étlap a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha.

Hangsúlyos a reggeli- és brunchkínálat (és olyannyira vonzó, hogy mi is ezek közül válogattunk). De az ebédre és vacsorára választható ételek választéka is igen gazdag, valamint óriási süteményespulttal és jó kávékkal is várják a vendégeket.

A kora esti óráktól pedig Piano kíséretében lehet akár champagne-ok és koktélok közül válogatni. Szóval tényleg nincs olyan időszak, amikor ne lenne ide érdemes betérni.

Többféle dolgot is kóstoltunk, és határozottan meglepett minket a brunchkínálat. Mutatom, hogy miért:

Füstölt lazactatár, céklás mogyoró crème fraîche - 3560 Ft

Na ez az az étel, amivel soha nem pepecselnék otthon, pedig szívesen fogyasztanám gyakorta. Elképesztő ízek! Tökéletes étel, ha valami hűs és friss dologra vágynánk. Jár mellé egy jókora szelet kenyér is. Pont jól telít és tölt fel egészséges energiával.

Kemencés kecskesajt conchiglie, provance-i ragu - 3560 Ft

Ha nem tudod eldönteni, hogy még a reggeli, vagy már az ebéd ideje van, akkor jó választás lehet ez a krémes paradicsomban csücsülő tésztaétel. Így hús nélkül nem ad akkora gyomrost, hogy ne tudj azonnal ráfordulni a délutánra, de többet ad mint egy egyszerű pékárú. Az ízekben szintén nem volt hiba.

Central Brunch Tower - 4560 Ft

Elég sokáig vitatkoztunk azon, hogy ez a torony egy vagy két személyre készült-e. Egy kávé vagy gyümölcslé jár mellé... de közben meg hatalmas és sokszínű.

A húsos verzión van: szalámi, sonka, pulyka sonka, edam, gouda, maasdamer, labneh, uborka, paradicsom, paprika, gyümölcssaláta, kenyér, croissant, vaj, jam.

És közben a szemnek is annyira kedves!

Ettől határozottan különlegesnek érzi magát és a reggelt is az ember.

Vegán Brunch Tower - 4860 Ft

Talán a legnagyobb meglepetést számomra ez a vegán torony okozta. Én még ilyet nem láttam. Itt a vegán nem azt érzi majd, hogy van valami választása, hanem konkrétan izgalmasabb és tartalmasabb a számára készült alternatíva. Na ezt egyedül biztosan nem tudnám beverni!

A vegán torony tartalma: avokadós tortillatekercs, hummus, uborka, paradicsom, paprika, granola, croissant, vaj, matcha torta, smoothie.

Már a smoothie is elég menő plusz kiegészítő, de hogy még egy matcha torta is jár hozzá?

A bőség mellett abszolút kiemelhető a minőség és az ízek harmóniája. Itt nem fog csalódni se húsevő, se vegán.

Ez itt a Vegán matcha torta, ami a Brunch Tower része:

És egy signature desszert bónusz gyanánt: Centrál galuska, katalán krém - 2160 Ft

Ha pedig a kultúra nem csap arcon a belső tér láttán, van még egy különlegesség a tarsolyukban.:

Ha egy kedves úr vagy hölgy egyszer csak odasétál az asztalodhoz, és felajánlja, hogy elmondd egy verset neked, ne utasítsd vissza!

Nem fogom felsorolni az étlap minden gyöngyszemét, mert nem lehet. Nem fogom tudni átadni a hangulatot megfelelően írásban, mert ezt látni kell.

Budapest múltjának egy csodás része újra fényesen tündököl!

Cím: Károlyi utca 9.

Nyitvatartás: Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00, Vasárnap: 9:00 - 18:00

A kávézó Facebook-oldala


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A legendás kávéház, ahol esténként újra swing szól, és revütáncosok lépnek színpadra
A Matild Café & Cabaret vacsoraestje egyedülálló élmény Budapesten.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 19.


Link másolása

Budapesten tengernyi szórakozási lehetőség van, és az aktuális trendek nálunk is egyre gyorsabban begyűrűznek. Fine bisztrók, specialty kávézók, karaoke bárok és koncerthelyszínek is akadnak bőven, de néha azt érzi az ember, hogy a hagyományok egyre inkább kiszorulnak. Az a hangulat, amit a régi épületek árasztanak, már egyre kevesebb helyen élhető át, pedig egészen egyedivé teszik a várost.

Ezért mondanám határozottan hiánypótlónak a Matild Cabaret létrejöttét, hiszen a 20. század végén ez a hely Lidó Kaszinóként működött, és hasonló műsorokat kínáltak a közönségnek, mint most.

A nappali kávéházi hangulat teljesen megváltozik, ha leszáll az est. Az ablakokat diszkréten fedik el a bársonyfüggönyök, és csak meleg fények szűrődnek ki olykor, meg a muzsika, ami határozottan más, mint a környék szórakozóhelyeinek kínálata.

Egy fejedelmi múlt képviselője

A kávéház története az 1900-as évek elején kezdődött, amikor Mária Klotild főhercegné felkérte a kor két híres építészét, hogy tervezzenek egy épületpárost, hogy körbeöleljék az Erzsébet hídra vezető utat, illetve, hogy egy új pezsgő közösségi életet vigyen Budapest szívébe.

A két emeleten elterülő kávéház 1901-ben nyitotta meg kapuit és azonnal bekerült Budapest közkedvelt helyszínei közé, ahol a kor közéleti személyiségei, újságírói és művészei gyűltek össze. A kávéház a mindennapi élet szerves részéve vált, ami a ll. Világháború után először nyitott meg és árult kávét a romok közül. Eredetileg Belvárosi Kávéházként volt ismert, ma a Matild nevet kapta, hogy méltón képviselje az megalapítójának, a hercegnőnek az álmát.

Ez a környezet kellően inspirálta a kor kivételes személyiségeit, mint például Krúdy Gyulát, aki itt alkotta meg Szindbád kalandjait, illetve Rónay Egont, aki később híres gasztrokritikus lett.

Amikor a felújítás kezdetét vette és megtalálták a középen elhelyezkedő hidraulikus színpadot, nem volt kérdés, hogy renoválják azt, és folytatják a hagyományt.

Szeptember óta pedig minden csütörtök, péntek és szombat este, 8 és 10.30 között vacsoraesteket tartanak, éjszakai show-műsorokkal.

A táncos fellépők mellett különleges zenei élményben is részünk lehet: jelenleg Gájer Bálint, Radics Gigi és a Group’n’Swing előadásra foglalhatóak jegyek.

És a gasztronómiai élmény sem marad ki az estéből, hiszen a jegy tartalmazza a 3 fogásos vacsora árát, és a köszöntéskor asztalunkra kerülő proseccot.

A menü fix, de az előételek és a főételek közül is lehet választani. Van húsmentes verzió is, és ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk, arra is tudnak alternatívát kínálni.

Az italok nem tartoznak bele a belépőjegy árába, de borokból és koktélokból is szép választék van, így biztosan találunk kedvünkre valót.

friss kecskesajt, céklapüré, mandula , arany bébicékla

magyar marha carpaccio,  mustármagos krém , savanyított zöldségek , rozs crouton

serpenyőben sült kacsamell, árpa rizottó, rozmaring jus, savanyított bébikukorica

serpenyőben sült tengeri sügér (vagy tofu), karfiolpüré, párolt édeskömény, lazackaviár

red velvet, csokis - málnás profiterol, epres sajttorta

A vacsora ideje alatt egy percig sem unatkozik az ember, hiszen két és fél óra alatt a fogadó falatokat, és a három fogást amúgy is kihívás eltüntetni, de itt közben még folyamatosan leköti a figyelmünket a produkció is.

A táncoslányok már önmagukban is komplett show-t csinálnak, de koncerttel vegyítve tényleg nagyon extra élmény.

Mi direkt Gájer Bálint fellépését választottuk, aki a magyar Frank Sinatra és Michael Bublé egyben, és még annál is több. Hiszen saját számai is vannak, és vegyesen énekel angol és magyar nyelven, így a külföldi turistához éppúgy szól, mint a lokálpatriótához.

Ő tényleg az az előadó, aki minimum egy ilyen körítést érdemel. Hozzá és az előadáshoz illik ez a varázslat, a luxus és csillogás.

Szoktuk mondani, hogy jólesik kiszakadni egy-egy estére a valóságból, és egy mozi vagy vacsora erejéig nem a hétköznapi életünkben létezni. A Matild Cabaret ennél még többet kínál. Olyan élmény, mintha nem is ebben a korba költenénk el egy vacsorát. A fények, a zene, a műsor elég intenzív ahhoz, hogy át tudjuk adni magunkat neki, és kiszakítson minket a valóságból.

Az a pillanat, amikor elhangzik az utolsó szám, és kifordulnak a teremből a fellépők, elég rosszul is esik. Mi sajnos azonnal asztalt is bontottunk, pedig talán érdemes lett volna még felnézni a rooftop bárba, a The Duchessbe, hogy kicsit tovább tartson a varázslat.

További információkat és árakat ide kattintva találtok.

Matild Café & Cabaret

Cím: Váci utca 36.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Így néz ki a magyar szamócaültetvény, ahol télen is szüretelnek
A Veresi Paradicsom után itt a Veresi Szamóca.

Link másolása

2018 végén nyitotta meg Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházát a Veresi Paradicsom.

Ők az elsők Magyarországon, akik az év minden napján magas minőségű és magas beltartalmi értékű paradicsomot tudnak termeszteni, kontrollált körülmények között.

Az elmúlt időszakban azonban több olyan problémával is szembe kellett nézniük, ami változást hozott a cég életében.

A Covid-járvány után (amely már önmagában is megnehezítette működésüket), megjelent egy új, paradicsomot károsító vírus, a ToBRFV, amely miatt gyakorlatilag 6 hónap után elpusztulnak a növények a normális 12-13 hónaphoz képest. És harmadik nehezítő tényezőként jött még az energiaköltség jelentős mértékű növekedése.

Dönteni kellett, hogy vagy bezár a cég, vagy új utat választ. Ők az utóbbi mellett döntöttek.

 A téli szezonban egy jóval kevésbé energiaintenzív növény termesztésére esett a választás, amelynél a vírus, és ahhoz hasonló problémakörök sem állnak fenn. Így született meg a Veresi Szamóca.

Ehhez természetesen jelentős technológiai fejlesztésekre volt szükség. Fűtési- és víztisztító rendszer telepítésre és termesztéstechnológiai kutatásokra is sor került.

A vállalat 220 ezer palántát ültetett el, és a tervek szerint hetente 3-4 tonna szamócát termel majd.

Ez az első vállalkozás Németországtól keletre, aki a téli szamóca termesztés területén ilyen kapacitással rendelkezik.

A komplex innováció megvalósításában a Bay Zoltán Kutatóintézet, a MATE és a Carbotech Kft. is részt vett, és kormányzati támogatás is segítette a közös összefogást. A projekt 3 éves tervezett költsége majd 1,2 milliárd forint, amelyből a támogatás mértéke 731 millió forint.

A sajtó számára is nyilvános eseményen mi is benézhettünk a kulisszák mögé, és egyenesen a tőről kóstolhattuk meg a szamócákat.

A sorok közt járva kicsit úgy érzi magát az ember, minta egy laborban lenne, vagy egyenesen egy másik bolygón. De a gyümölcsök íze mégis olyan, mintha a nyári nap érlelte volna.

Persze a szamóca mellett ne feledkezzünk meg a továbbra is csodás paradicsomokról, amikből sajnos a következő szezonban kevesebbet termelnek majd, de természetesen azért maradnak a cég kínálatában télen is.

A dzsungellé alakult tövekre mi most csak üvegen keresztül vethettünk pár pillantást, de a kóstoló során kiderült, hogy még mindig eszméletlenül finom a termésük!

Miért olyan nagyszerű a Veresi Paradicsom?

Amikor szabadföldben folyik a termesztés, nem igazán lehet kontrollálni, hogy a vízzel milyen más anyagokat szív fel a zöldség. A talajvíz tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek akár sok éve, évtizede kerültek a talajba.

A Veresi Paradicsomnál a paradicsomtöveket kókuszrostpárnába ültetik, ellenőrzik annak a víznek a minőségét, amivel a növényt öntözik, illetve azt is, amit kienged magából.

Ezt jelenti a kontrollált termesztés.

A kártevők ellen ragadozó poloskát és fürkészdarazsat vetnek be, a beporzást poszméhek végzik.

A távolról ideszállított, import paradicsomokhoz képest ezeknek a paradicsomoknak a beltartalmi értéke 300 százalékkal, vagy akár 600 százalékkal magasabb! Ennek az egyszerű oka az, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során.

Így télen is minőségi paradicsom kerülhet az asztalra!

A Veresi Szamóca nemsokára az üzletláncok polcain, és a cég saját webshopjában is elérhető lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Így készül a Mizo új, igazi csokival bevont rudija
A 300 millió forintos beruházás minőségi ugrást eredményezett.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. október 30.


Link másolása

Miből is áll a Túró Rudi? Hát csokiból meg túróból, nem? Nem egészen...

A boltok polcain szereplő termékek 95 százaléka bevonómasszával készül.

És bár a bevonómassza könnyebben kezelhető, formázható, és jól ízesítve finom is, a kakaótartalma jóval a csokoládénál előírt alatt van.

Ezért vehetjük meg jobb áron, és sajnos ezért egészségtelenebb választás is.

A kakaó élettani hatása

– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz

– ásványi anyagok és vitaminok tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin

– erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően

– hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében

– teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást

– hatásos megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával

– 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést

Forrás: Házipatika

Érdekes, hogy bár az olcsó csokimikulást például már jó ideje kerüli is a tudatos fogyasztó, a túró rudik gyártását tekintve az utóbbi 50 évben nem történt jelentős fejlesztés.

Aztán a Mizo gondolt egy nagyot, és vállalta azt a rizikót, hogy megváltoztatja a jól bevált receptet, és komoly fejlesztéseket eszközölt, hogy valódi csokoládéval dolgozhasson a megújult üzemben.

Íz teszt

Hogy a valóságban mennyire érvényesül ez a valódi tej- és étcsokoládé? Meglepő, de az élmény tényleg teljesen más.

A Mizo túrós tölteléke alapból elég lágy, és ha emellé csak kakaós étbevonómassza társul, kissé talán túl krémes lesz az eredmény.

De ez a roppanós csokoládé erőteljes kontraszt a lágy töltelék mellett. Jót tesz az egész édesség textúrájának, és az íze is sokkal erőteljesebb.

Az igazi csokoládé tehát minden szempontból előrelépés.

Nézzünk be az üzembe!

Nézzük hát meg, hogy hogyan készül az új rudi, hiszen nem kevés fejlesztésen esett át az üzem.

A Sole-Mizo Zrt. marcali tejüzemében 2 éves fejlesztés és teljes egészében önerőből megvalósult, mintegy 300 millió forintos beruházás nyomán jöttek létre a feltételek ahhoz, hogy a rudi valódi étcsokoládé borítást kaphasson.

A cégnek egy új temperáló és keverő berendezésre, valamint dekristályosítóra volt szüksége. Ezek biztosítják azt, hogy a készterméket a csokoládé egyenletesen, árnyalatoktól, kristályosodástól mentesen, a legkiválóbb minőségben borítsa be.

Így lesz a Mizo Túró Rudi bevonata végül 53% kakaótartalmú csokoládé.

A gyár területén raktározási, hűtési, csomagolási kapacitások bővítése is történt, valamint tartályok és csőszerelvények képezték még a beruházás részét az új technológiai igényekhez igazodva.

A fejlesztéseknek köszönhetően az üzem immár 1500 tonna étcsokis késztermék előállítására képes.

A túró és a csokoládé ízbeli illeszkedésének állandó felügyelete, a folyamatos minőséget biztosítani képes technológia üzemeltetése, és a csokoládé jellegzetességeiből adódó kihívások olyan szakértelmet igényelnek, amit hosszú évtizedek gyártási tapasztalata alapoz meg.

Végezetül pedig jöjjön pár pillanat a gyárból, ahogyan a rudik elnyerik végleges formájukat:

Érdekesség, hogy mielőtt a csokoládébevonat a rúdra kerül, már kap egy vékony talpat, ami összetartja a lágy, túrós réteget.

Ti próbáltátok már a Mizo újdonságát?


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Hogyan lehet ilyen finom és laktató egy saláta? – A Greenhabitben jártunk
Igazán jó áron kínálják a tápláló ételt a Greenhabitben. Mutatjuk, miket kóstolhatsz meg.

Link másolása

Vannak azok az emberek, akiktől olyan messze áll az egészséges táplálkozás, hogy e két szó hallatán csak egy tál fonnyadt zöldségre tudnak gondolni. Szerintem ez a hely még őket is közelebb tudja hozni a témához, nemhogy azokat, akik napról napra igyekszenek valami bomba salátát kierőlködni a saját hűtőjük tartalmából.

Én mindig nagy energiákkal próbálom megreformálni a saját étkezésemet, aztán azon kapom magam, hogy a csirkéhez mégis rizst tálalok, mert az van kéznél, és ha már elcsábulok egy pizzára, akkor engedem, hadd jöjjön rám a vastag tészta és a zsíros szalámi. Pedig mehetne ez másképpen is!

Az egészséges lehet isteni finom, változatos, színes és laktató. Ezt bizonyítja be a nemrég nyílt Greenhabit is.

A belső tér modern, de a természetes anyagoknak és növényeknek hála barátságos. Alkalmas gyors ebédre, de beszélgetős vacsorára is. Rendelni a pultnál kell, és ha kíváncsiak vagyunk a folyamatra, a látványkonyhán keresztül láthatjuk is, hogy hogyan készülnek az ételek.

Míg várakozunk, érdemes a hideg áztatással (cold brew) készült hibiszkusz-menta-lime teából is inni egyet, mert cukor nélkül is tökéletes hűsítő, de este akár egy kraft sört is magunkhoz ragadhatunk.

Az étlap kitalálásában Krasznai Norbert nyújtott szakértő segítséget. Norbival és a menüjével találkozhattunk már a Société Budapestben, a Zen Gardenben vagy legutóbb a Fleischer Restobarrban. Igen jól bánik az ázsiai ízekkel, és növényi alapanyagokkal is szívesen dolgozik, ami ezen az étlapon jól meg is mutatkozik.

Nem pizza, de nem is kenyér

Az egyik különlegesség az étlapon a flatbread. Ez egy ovális alakú, lapos kenyér, ami egy kicsit a pizzázás élményét is hozza.

A tészta rendkívül puha, és kicsit édeskés íze van, ami nem véletlen, hiszen édesburgonyát is tartalmaz, és bónuszként még gluténmentes is.

Az ízkombinációk sem mindennapiak. A kicsit klasszikusabb pesztós-bazsalikomos mellett ugyanis sütőtökös-rozmaringos és tahinis-füstölt lazacos verziót kínálnak.

Saláták és tálak

A flatbread tökéletes nyitásnak bizonyult, de az étterem sztárjai az óriási tálak, minden jóval megpakolva. Komolyan, már csak a látványuk is lenyűgöző!

Egyfelől a méretünk is megdöbbentően nagy, másfelől extrémen színesek és élettel teliek.

Az előre megkomponált fogások jó alapot adnak, de egy csomó variációs lehetőség is van bennük. Választhatunk fehérjeforrás alapján a PLATE szekcióból. Itt van tofu, falafel, csirke, lazac, marha és sertés is különböző ízesítésben.

Ki kell emelnem, hogy a különleges ízesítésen túl rengeteget hozzáad az ételhez az is, hogy a húsok egy faszenes kemencében készülnek.

De vehetjük alapul a SALÁTA/BOWL opciót is, és ha a zöldségekkel nem vagyunk elégedettek, akkor ezekhez is választhatunk valamilyen plusz fehérjét vagy öntetet.

A konyha 90%-ban magyar alapanyagokkal dolgozik, így a szezonalításon is nagy hangsúly van. Ősszel a sütőtök és a cékla például több ételben is felbukkan.

PLATE: ázsiai stílusú sertés szűzpecsenye (grillezett sertésszűz, szója, korianderes mogyorómorzsa) + sült sárgarépa, quinoa, friss bazsalikom

BOWL: sütőtökös beluga tál (római saláta, rukkola, feketelencse, sült sütőtök, pácolt gyömbér morzsolt feta sajt, friss menta, sültpaprikamártás) + muhamara csirke

SALÁTA: őszi saláta (római saláta, céklalevél, bébispenót, sült cékla, friss menta,pácolt gyömbér, chilis mézes sült dió, sós citromos görögjoghurt öntet + házi falafel, tahini

Én a lencsés-csirkés kombinációra mentem rá, és alig bírtam betermelni az egész adagot. Határozottan ez volt életem egyik legjobb bowlingos élménye.

Az árak pedig kifejezetten barátságosak, főleg ha az elképesztő tálalást és minőséget is figyelembe vesszük.

Például egy mogyorómártásos csirke salátával és kovászos kenyérrel 2990 forint.

Persze ha több dolgot kombinálunk össze, akkor jóval több pénzt is náluk hagyhatunk, de még úgy is bőven jól járunk. Hiszen az ízek és a kombinációk olyan rafináltak, mint egy méregdrága étteremben.

Cím: Allee, 1117, Október huszonharmadika utca 8-10. (a Váli utcai bejáratnál a Zing és Starbucks között)
Link másolása
KÖVESS MINKET: