RÓKALAND

Megkóstoltuk a jövő húsát, amiről nem mondanád meg, hogy nem állatból van

„Esélyem nem lenne megmondani, hogy ez nem hús” – mondta Peti a tesztelésnél. Azt is megmutatjuk, hogy készül a műhús.

Link másolása

Peti és Adri azt a burgert és kolbászt kóstolta meg, amely sokak szerint a legjobban hasonlít a klasszikus húsélményhez.

A "húspogácsa" és a "kolbász" is megtévesztésig hasonlít az igazihoz, ráadásul nem csak a vegánok érdeklődnek iránta. A Beyond mögött olyan nevek vannak befektetőként, mint Bill Gates, Leonardo Dicaprio, vagy a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Don Thompson.

A Magic Burgerben azt is elmagyarázták és megmutatták, hogy készül, mennyivel környezetkímélőbb az előállítása, és hogy ez az egyik útja a jövő táplálkozásának.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
A KFC és Burger King is ebből a tamási gyárból veszi a ropogós bacont
Benéztünk a „bacongyár” kulisszái mögé.

Link másolása

Füstölt szalonna, főtt szalonna és sült szalonna rengeteg fogadott minket Tamásiban, a Tamási-Hús Kft. gigantikus gyárépületében.

A cég többféle márkanév alatt forgalmaz termékeket, de a Superbrands díjas Gierlinger Premium Bacon a zászlóshajójuk, aminek a gyártásába mi is beleshettünk.

A Tamási-Hús Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban.

2020-ban 14 milliárd forintnyi beruházását hajtott végre, amelyhez 3,5 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, a beruházással 255 új munkahelyet teremtett a cég, így létszáma jelenleg 400 fölött van, amely bővíthető.A fejlesztés során új üzemet- és raktárépületet hoztak létre, valamint beszereztek új baconszeletelő- és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezéseket.

Így az itt előállított, szeletelt bacontermékek gyártási kapacitása 120 százalékkal nőtt és megduplázódott a sült bacontermékek gyártása is.A Tamási-Hús ennek köszönhetően Magyarország piacvezető bacon gyártójává válhatott.

Gierlinger Premium Bacon

A gyárban csak és kizárólag európai húsból készülnek a termékek, így ez a prémium bacon is.

A bacon szeletek a feldolgozás során nem találkoztak fehér vagy barna cukorral, mézzel vagy fruktózzal, a tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyer zamatot.

Ez a bükkfán füstölt császárszalonna, prémium alapanyagból, gondos feldolgozással készül, nem tartalmaz ízfokozókat, nátrium-glutamátot, illetve nincsenek benne térfogatnövelők, mint például a karragén.

100, 200, 2x200 és 1000 grammos kiszerelésben kerül értékesítésre, míg a nemrégiben piacra dobott 150 és 2x150 grammos szélesebb verzió az oldalszalonna húsosabb részéből készült, kifejezetten olyan fogásokhoz, ahol a sült bacon textúrája mellett a húsosabb íz a fontos.

Érdekesség még a kockázott bacon, aminek négykamrás csomagolása nemrég díjat is kapott, és a teflonos eljárással készülő crispy bacon, amit a KFC és Burger King szendvicseiben is megtalálhatunk.

Mindkét termék kapható kereskedelmi forgalomban is. Utóbbi előnye egyértelműen az, hogy készre van sütve, és melegítés után mehet is a burgerbe vagy szendvicsbe.

Környezettudatosság és karbonsemlegesség egy húsipari cégnél?

Nem titok, hogy a húsipar nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, de egy ilyen cégnek is bőven akadnak lehetőségei, hogy kompenzálják az általuk generált terheket.

A vállalat idei évi vállalása, hogy a gyártás során keletkezett, nem kiküszöbölhető környezeti karbonterhelését semlegesítse, azaz a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogat.

Szintén a karbonsemlegesség irányába tett terv a tetőfelületekre és a dolgozói parkoló fölé telepíthető maximális napelempark műszaki megoldása, amellyel az üzem villamos energia fogyasztásának 10%-a biztosítható lenne.

Ezen kívül gépészeti automatizáláson, és még optimálisabb energiagazdálkodáson is dolgoznak.

A legnagyobb újdonság pedig az, hogy a premium bacon család 150 és 2x150 grammos kiszerelése, csomagolásában is eltér a megszokottól.

Ezeknél a termékeknél a fólia felhasználást 38%-al csökkentették.

Még egy pont a cégnek: családbarát munkakörnyezet

A Tamási-Húsnál évek óta működik nagyjából 20 fő befogadására alkalmas bölcsőde. Ez a szolgáltatás természetesen összhangban van a munkaidővel, és a szülők sokkal nyugodtabban hagyják bölcsődében a gyermekeket, ha helyileg is ilyen közel maradhatnak hozzájuk.

2021-ben a Magyar Telekom Csoport vándordíját is elnyerték, a Családbarát Vállalat díjat.

A gyereke minőségi étkeztetésben is részesülnek, és igény szerint fejlesztő foglalkozásokat is igénybe vehetnek.

A bölcsőde, majd a hozzá kapcsolt, nagyobb gyerekeknek kialakított gyermekmegőrző mellett a 2020/2021-es tanévben a nevelési szünetekben különböző táborokat is szerveztek 3-8 éves gyermekek számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Ez Budapest új kedvenc hamburgere! A Simon’s Burgerben jártunk
A Konyhafőnök egykori versenyzője amerikai stílusú hamburgerezőt nyitott. Egyesek szerint ez a magyar Five Guys.

Link másolása

A tavalyi Konyhafőnökben volt egy fiú, Tóth Simon, aki már a castingra is egy malacfüles burgerrel érkezett. Elég szépen menetelt előre, és kiesése után nem pihenőre ment, hanem belevágott a való életben a konyhafőnökösködésbe, és hamburgerezőt nyitott, Simon's Burger néven.

Simon többször járt Amerikában, és kipróbálta az összes, nagyobb gyorsétterem burgerét, és arra a megállapításra jutott, hogy Magyarországon ez a vonal még elég foghíjas.

Célja ezután egyszerűen csak annyi volt, hogy meghonisítsa a prémium junk food-ot Budapesten.

A Simon's Burger híre pedig szinte azonnal a nyitás után, eszméletlenül gyorsan terjedni kezdett. És annyi pozitív visszajelzést kaptak, hogy alig bírták kiszolgálni a vendégeket.

Gyakran több órán át kellett várakozni egy-egy burgerre, és csúcsidőben lehetetlen volt asztalhoz jutni náluk.

(És most sem sokkal jobb a helyzet.)

Persze a történethez hozzátartozik, hogy az Október 6. utcában található üzlet elég aprócska volt, és mivel egyéb problémák is adódtak vele, pár hete arrébb is költöztek, a Fehér Hajó utcába.

És valószínűleg ez még egyáltalán nem az út vége, hiszen szeretnének nagyobb üzlethelységet találni, és kiszállítós formában is elérhetővé válni.

A magyar Five Guys?

In-N-Out, Shake Shack és Five Guys. Mi a közös bennük? Egyik sincs Magyarországon, és mindhárom inspirációul szolgált Simonnak.

A magyar burgerezőkben elég sokszor túl vannak bonyolítva a dolgok. A sokféle húspogácsa, burger és kiegészítő mellett pedig olykor elvész a lényeg.

Simon egyszerűsített a dolgon, ezért gyakorlatilag egyféle smash burgert kínál. Meg shake-et és sült krumplit.

Az alap a jó minőségű marhahús, ami 80 százalék húsból és 20 százalék zsírból áll.

A kiporciózott húsgolyókat a grill sütőlapon összenyomják, és saját zsírjuk segítségével szépen odapirítják.

Ezen kívül bors és só jön rá, semmi más. És innentől bonyolítható a móka.

Az alap a dupla hús, de kérhetünk olyan verziót is, amiben csak egy hús van.

A marha és a spéci szósz mellett turbózhatjuk a burgert sajttal, és az összes további, zöldséges tétel közül ingyen válogathatunk.

Saláta, paradicsom, uborka, grillezett gomba és grillezett hagyma is van.

Van még egy Simon's Special névre hallgató ügy, ami áfonyalekvárral bolondítja meg az alap burgert.

Szóval az az egyfajta hamburger azért nem egészen egyfajta...

Kiemelném még azt, hogy a különböző szószok ingyen sorakoznak egy pulton, és üdítőt is magunknak tölthetünk. Remélhetőleg a magyarok nem kapnak vérszemet ettől az önkiszolgálós rendszertől, mert tök jó hangulata van.

A rendelésünket egy barna papírzacskóban kapjuk meg, és a fóliába csomagolt burger mellett brutális mennyiségű krumpli lapul.

Ahogy a hús, úgy a krumpli is kirobban a frissességtől. Minden nap maguk szeletelik és sütik ki két fázisban, napraforgóolajban. (Az elején mogyoróolajjal kezdtek, de nem adott hozzá annyit az ízhez, hogy érdemes legyen ragaszkodni hozzá, és az allergiások is jobban járnak a napraforgóval.)

Amúgy én ilyen tökéletes krumplit szerintem még életemben nem ettem.

A bejáratnál ott figyelt az is, hogy a napi adaghoz való nyersanyag Vecsésről érkezett. Ez is igazán menő húzás.

A burgerek óriásiak, és megjegyzem, rettentő nehezen fotózhatóak. És ez annyira jólesik!

Itt nem a csomagolással akarják megfogni az embert, hanem valódi minőséggel és ízekkel.

A burgerek ízletesek, szaftosak, és olyan puhák, hogy szinte szétolvadnak a szádban.

Hiába smash burger mindegyik, az áfonyás teljesen más világ, mint a zöldségekkel megpakolt. Ízlés dolga, hogy melyikbe szeret bele az ember.

Ha nem ismeritek ezt a vonalat, akkor azért, ha pedig hiányzik Amerika, akkor azért kötelező a Simon's Burger. Még sorba állni is megéri érte!

Facebook-oldal: Simon's Burger

Cím: Fehér Hajó utca 8-10.

Nyitvatartás: mindennap 11:30 – 22:00


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Egy belvárosi étterem, ahol elsődleges szempont a hazai, a szezonális és a természetközeli – Tati Farm to Table
Itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

Link másolása

Hány olyan éttermet tudtok mondani, ahol pontosan tudjátok, hogy mi kerül a tányérotokra? Hiszen az egy dolog, hogy finom a tésztájuk, de vajon milyen lisztből készül? Honnan jön a répa, ami ott figyel a levesben, és kik keverték a gyógyfüveket, amiből a teád készül?

Mutatok egy helyet, ahol nemcsak nem titkolják, de büszkén hirdetik, hogy miből készülnek az ételek és az italok!

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik.

Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.

Szóval itt nemcsak háziasnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat érdekes elegye a vidéki romantikának, és a modern megoldásoknak.

Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és tálak, és egy félbevágott ló a falon, ami Tatiról van mintázva.

Az egyik tulajdonos, Poisson-Angeli Barbara farmján él Tati, és az elbeszélések alapján ritka jó természetű paripa. Ha tudna róla, hogy már éttermet is neveztek el róla, biztosan dagadna a melle. (Csak halkan súgom meg, hogy nemsokára talán mi is találkozhatunk majd vele, hiszen a farmon is épül egy étterem, ami hasonló koncepcióval várja majd a vendégeket.)

Barbi nevéhez fűződik még a Twentysix nevű "belvárosi dzsungel", egy vadiúj koktélbár, a Kaa, és a Plant a Tree Project is.

Az alapanyagokkal és beszállítókkal kapcsolatban Horváth Boldizsár (Farm2Forksegíti a helyet, és a szezonális menü megalkotását.

Érdekességképpen mutatnék egy szeletet a magyar termelők listájából, akikkel együtt dolgoznak: Etyeki kecskesajt, Etyektej, Vegabox (csírák), Panaríni Keszthely (halak), Bringmymeat (csirke), Csoroszlya (liszt), Három tarka macska (kenyér), Honest olaj (olíva olaj), Parajdi só.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel.

Az első kellemes meglepetés az étlapon a zöldséges és húsos ételek aránya.

Van itt gulyásleves és csirkepaprikás, de több helyen felbukkannak az édesvízi halak, és komoly a vega kínálat is.

Egy vegetáriánus sokszor még mindig csak ugyanazok közül az ételek közül tud válogatni, és nem ritka, hogy egy étteremben a körettel lakik jól. Hát még ha vegán...

A TATIban nem ez a helyzet. Kifejezetten kreatív a zöldséges szekció. Én egy többféle gombával és édesburgonyával készült fogást kóstoltam, ami nemcsak finom, de rendkívül látványos fogás is.

Ha hal, akkor rögtön az előételek között van füstölt pisztrángos étel, ami citrommal, retekkel, uborkával és kaporral nagyon friss és üde kezdés. Elé/mellé vaj és kenyér is érkezett, amivel határozottan szívesen laktam volna jól.

Főételek közül a csirkepaprikás salátával tutibiztos választás. Mondjuk arra készüljetek fel, hogy ez nem egy vízzel felfújt, mű csirke lesz. Sokaknak furcsa lehet ez a masszívabb állag, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ideje lenne visszafordulni ebbe az irányba.

A kedvencem azonban egyértelműen a tejfölös burgonyafőzelék lett. Ez tárkony-pesztóval és omlós bárány csevappal érkezik.

Főleg azért lepett meg ez az étel, mert én azt hittem, hogy nem szeretem a bárányt... de ezek szerint mégis!

Rendkívül jó tovább- és átgondolása ez egy eredendően menzás emlékeket idéző ételnek.

A sor végén egy házi almatorta érkezett, amit határozottan kár lett volna kihagyni. Édes és fanyar egyszerre, és többféle textúra játszik rajta. Szerencse, hogy a desszertre külön gyomra van az embernek!

És a TATIban komoly hangsúlyt fektetnek az italokra is. Ráadásul nem csak az alkoholos verziókra! Választhatunk például különleges teakeverékek közül, amiket Hollósi Emőke állít össze. Maguk a teafüvek pedig a Rózsahegyi gyógy - és fűszernövény forgalmazó zrt.-től érkeznek.

A szörpök sem mindennapiak. A Spájz prémium szörpjei, és a Szorgos Gazda vegyszermentes, adalékanyag mentes és vegán termékei közül válogathatunk.

Borok tekintetében az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány. Találkozhatunk itt kisebb magyar pincészetekkel is, hiszen Póta Richárdon (DemiJohn) keresztül érkeznek a borok. Bagolykő, Egly Márk, Pécseli, Somló Kincse, Jakab, Sziegl, Páger, Unger és Turay is van az itallapon, amit Magyar Benjamin, az üzletvezető állított össze.

De a kedvencem a koktélos vonal! Mert itt még az alkoholos itallal is értékes vitaminok kerülnek a szervezetünkbe.

Ugyanis nem szénsavas üdítő a koktélok alapja, hanem frissen préselt zöldséglé!

A pult mögött Tarjányi Zsolt, aki ha hagyod magad, bebizonyítja, hogy a tequila uborkalével, a gin pedig répalével is kerek egészet alkot.

A TATI abszolút hiánypótló. Ha hozzájuk térsz be, támogatod a hazait és a szezonálisat, a belvárosban is természetesebb jövőre való törekvést.

Cím: Dohány utca 58-62.

Nyitvatartás:

Vasárnaptól szerdáig: 17:00 – 0:00

Csütörtöktől szombatig: 17:00 – 2:00

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Elérhető áron egy autentikus mexikói konyha: a TacoBarban jártunk
Csak ragadj meg egy házi készítésű tacót és egy Margaritát, és szakadj ki a téli belváros hangulatából.

Link másolása

A szigligeti vár tövében található a TacoTruck, ami évek óta a környék kedvenc mexikói helye.

A tulajdonosok, Kovács Dániel és Petra Lyskova éveken keresztül ingáztak Florida és a Balaton között (amerikai tapasztalatikból ered a mexikói konyha szeretete is), de a tavalyi évben úgy döntöttek, hogy a hidegebb évszakokat inkább Budapesten vészelik át, és megpróbálkoznak egy pop-up hellyel.

A TacoBar csinosítgatásába rengeteg energiát fektettek, így szerencsénkre most már állandó üzletként tekintenek rá, és velünk maradnak nyáron is, párhozamosan a szigligeti egységgel.

És akkor térjünk is át egyből arra pontra, ami miatt én már az ételek megkóstolása előtt otthon éreztem magam:

Tágas tér fogadja a betérő vendéget, de a fehér falak mellett annyi szín, és kedves díszítő elem kapott helyet, hogy automatikusan jobb kedvünk lesz tőle.

Ez az a hely, ahol nem csak gyorsan bekapsz egy falatot, hanem van kedved maradni, és akár egy ital mellett beszélgetni. De erről majd később... Az étlap nem tűnik túl hosszúnak, de az összes variációt végigenni azért nem könnyű meló.

Van leves, taco, burrito, quesadilla, burger és churros.

Gondoltak a gluténérzékenyekre, és a húsmentes táplálkozást folytatóra is, és az árak megengedik azt, hogy akár a leves és a főétel mellé még egy desszertet is válasszunk.

Haladjunk most a legbombább és legkülönlegesebb dolog irányából, mert nem bírok magammal. Biztos vagyok benne, hogy ha valamivel, ezzel a dologgal biztosan kiemelkednek a Budapesten kapható, mexikói éttermek mezőnyéből:

Ugyanis a taco lágy, kukoricalisztes tésztáját saját maguk készítik.

Egy adag kettő tacót tartalmaz (2100 Ft), nacho chipssel érkezik, és te döntöd el, hogy milyen hússal és milyen szósszal kerüljön a tányérra. Én kóstoltam egy vega verziót is, amiben egy gazdag, ízletes, és határozottan húsra hasonlító, diós ragu figyelt. De azért a csirkét nem verte le, nekem az lett az abszolút kedvencem az egész étlapról.

A másik dolog, amit magamtól eszemben nem jutott volna megkóstolni: a leves (1900 Ft).

Ez gyakorlatilag egy felturbózott csirkehúsleves, hiszen a csirkén és a zöldségeken kívül kerül bele avokádó, nacho chips, cheddar, lime és ízlés szerint jalapeno valamint koriander.

Kicsit soknak hangzik? Pedig jól van ez így! Az alaplének remek íze van, és az olvadt a sajt, valamint a roppanó nacho miatt textúráját tekintve is több lesz egy levesnél. Ráadásul brutálisan laktat is, úgyhogy akár csak ezért is érdemes beugrani.

Burrito vagy quesadilla? Ezen a kérdésen majdnem összekaptunk. Szerintem megmagyarázni sem lehet jól, hogy kinek melyik és miért a szíve csücske.

Én abszolút burritós vagyok, és ezt az adagot csak nehézkesen tudnám betolni egy leves után.

Érdekesség, hogy a magyarok a csemegekukoricát elsőként tekernék bele ebbe a szörnyetegbe, de a TacoBar konyhája jóval autentikusabb annál, mint amit általánosságban megszokhattunk a városban. Így a konzervkukorica most kimarad a buliból, és a zöldségek mellé nem vörösbab, hanem feketebab kerül (2700 Ft).

A quesadilla (3100 Ft) a gyomorkímélőbb, salátahangsúlyosabb opció, és remek mártogató érkezik hozzá.

A burger pedig ismét egy komolyabb falat (3900 Ft). Masszív, ízletes, és a tökéletes hús mellett egy csomó más íz van belegyömöszölve.

Vega verzióban is elérhető (3600 Ft). Abban babpogácsa helyettesíti a húst.

Desszertfronton hangosan kiált értünk a churros (1200 Ft). Ha édességgel zárná az ember a sort, tökéletes választás. Hagyományos és vega szósszal is kérhető.

Ha pedig titeket is elkapna a hangulat (mint engem), akkor maradjatok egy koktélra is.

Hétköznaponként, 15:30 és 17:30 között Happy Hour van, így egy Margarita áráért (2700 Ft) kettőt kaphatunk!

De az alkoholmentes vonalon is van különlegesség: a Jarritos.

(Nem kell rám hallgatnotok, de szerintem megéri bűnbe esni, és ez alkalommal inkább az alkoholt választani!)

TacoBar Budapest 

Nádor utca 23, Budapest, Hungary, 1051

Nyitvatartás:

minden nap 11:00 – 21:00

Link másolása
KÖVESS MINKET: