Egy belvárosi étterem, ahol elsődleges szempont a hazai, a szezonális és a természetközeli – Tati Farm to Table
Itt nemcsak háziasnak vagy magyarosnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.
Hány olyan éttermet tudtok mondani, ahol pontosan tudjátok, hogy mi kerül a tányérotokra? Hiszen az egy dolog, hogy finom a tésztájuk, de vajon milyen lisztből készül? Honnan jön a répa, ami ott figyel a levesben, és kik keverték a gyógyfüveket, amiből a teád készül?
Mutatok egy helyet, ahol nemcsak nem titkolják, de büszkén hirdetik, hogy miből készülnek az ételek és az italok!
A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik.
Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.
Szóval itt nemcsak háziasnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak, magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat érdekes elegye a vidéki romantikának, és a modern megoldásoknak.
Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és tálak, és egy félbevágott ló a falon, ami Tatiról van mintázva.
Az egyik tulajdonos, Poisson-Angeli Barbara farmján él Tati, és az elbeszélések alapján ritka jó természetű paripa. Ha tudna róla, hogy már éttermet is neveztek el róla, biztosan dagadna a melle. (Csak halkan súgom meg, hogy nemsokára talán mi is találkozhatunk majd vele, hiszen a farmon is épül egy étterem, ami hasonló koncepcióval várja majd a vendégeket.)
Barbi nevéhez fűződik még a Twentysix nevű "belvárosi dzsungel", egy vadiúj koktélbár, a Kaa, és a Plant a Tree Project is.
Az alapanyagokkal és beszállítókkal kapcsolatban Horváth Boldizsár (Farm2Fork) segíti a helyet, és a szezonális menü megalkotását.
Érdekességképpen mutatnék egy szeletet a magyar termelők listájából, akikkel együtt dolgoznak: Etyeki kecskesajt, Etyektej, Vegabox (csírák), Panaríni Keszthely (halak), Bringmymeat (csirke), Csoroszlya (liszt), Három tarka macska (kenyér), Honest olaj (olíva olaj), Parajdi só.
A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel.
Az első kellemes meglepetés az étlapon a zöldséges és húsos ételek aránya.
Van itt gulyásleves és csirkepaprikás, de több helyen felbukkannak az édesvízi halak, és komoly a vega kínálat is.
Egy vegetáriánus sokszor még mindig csak ugyanazok közül az ételek közül tud válogatni, és nem ritka, hogy egy étteremben a körettel lakik jól. Hát még ha vegán...
A TATIban nem ez a helyzet. Kifejezetten kreatív a zöldséges szekció. Én egy többféle gombával és édesburgonyával készült fogást kóstoltam, ami nemcsak finom, de rendkívül látványos fogás is.
Ha hal, akkor rögtön az előételek között van füstölt pisztrángos étel, ami citrommal, retekkel, uborkával és kaporral nagyon friss és üde kezdés. Elé/mellé vaj és kenyér is érkezett, amivel határozottan szívesen laktam volna jól.
Főételek közül a csirkepaprikás salátával tutibiztos választás. Mondjuk arra készüljetek fel, hogy ez nem egy vízzel felfújt, mű csirke lesz. Sokaknak furcsa lehet ez a masszívabb állag, mert már nem ehhez vagyunk hozzászokva, de ideje lenne visszafordulni ebbe az irányba.
A kedvencem azonban egyértelműen a tejfölös burgonyafőzelék lett. Ez tárkony-pesztóval és omlós bárány csevappal érkezik.
Főleg azért lepett meg ez az étel, mert én azt hittem, hogy nem szeretem a bárányt... de ezek szerint mégis!
Rendkívül jó tovább- és átgondolása ez egy eredendően menzás emlékeket idéző ételnek.
A sor végén egy házi almatorta érkezett, amit határozottan kár lett volna kihagyni. Édes és fanyar egyszerre, és többféle textúra játszik rajta. Szerencse, hogy a desszertre külön gyomra van az embernek!
És a TATIban komoly hangsúlyt fektetnek az italokra is. Ráadásul nem csak az alkoholos verziókra! Választhatunk például különleges teakeverékek közül, amiket Hollósi Emőke állít össze. Maguk a teafüvek pedig a Rózsahegyi gyógy - és fűszernövény forgalmazó zrt.-től érkeznek.
A szörpök sem mindennapiak. A Spájz prémium szörpjei, és a Szorgos Gazda vegyszermentes, adalékanyag mentes és vegán termékei közül válogathatunk.
Borok tekintetében az organikus, biodinamikus és natúrbor az uralkodó irány. Találkozhatunk itt kisebb magyar pincészetekkel is, hiszen Póta Richárdon (DemiJohn) keresztül érkeznek a borok. Bagolykő, Egly Márk, Pécseli, Somló Kincse, Jakab, Sziegl, Páger, Unger és Turay is van az itallapon, amit Magyar Benjamin, az üzletvezető állított össze.
De a kedvencem a koktélos vonal! Mert itt még az alkoholos itallal is értékes vitaminok kerülnek a szervezetünkbe.
Ugyanis nem szénsavas üdítő a koktélok alapja, hanem frissen préselt zöldséglé!
A pult mögött Tarjányi Zsolt, aki ha hagyod magad, bebizonyítja, hogy a tequila uborkalével, a gin pedig répalével is kerek egészet alkot.

A TATI abszolút hiánypótló. Ha hozzájuk térsz be, támogatod a hazait és a szezonálisat, a belvárosban is természetesebb jövőre való törekvést.
Cím: Dohány utca 58-62.
Nyitvatartás:
Vasárnaptól szerdáig: 17:00 – 0:00
Csütörtöktől szombatig: 17:00 – 2:00