Az eső sem fogott ki a Gourmet Fesztiválon
Annak rendje és módja szerint - ahogy az elmúlt években is tapasztalhattuk -, amint kinyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, rá is szakadt az ég, és szakad azóta is. A nyitást igencsak megnehezítette az özönvíz, másnapra viszont felkészültebbek voltak a gourmand-ok, előkerültek a gumicsizmák, esőkabátok és a borospoharak is.
A Fesztiválon több mint 50 étterem kínálja faházikójából az ételeit. Van, aki kiköltöztette a fél Budai Várat a rendezvényre, és akad olyan is, aki egyszerű, de nagyszerű fogásokkal szerepel. Az idei fesztivál témája a paprikás csirke, ezért szinte minden standon valamilyen formában elérhető ez a klasszikus hazai ételköltemény. Vannak azonban olyan formák, amikről elsőre meg nem mondanánk, hogy ez paprikás csirke, sőt, találtunk olyat is, amikor kóstolás után sem neveztük volna meg az ételt. A legérdekesebbek közé sorolnánk kapásból a soproni Erhardt étterem újhullámos paprikás csirkéjét, amiben konkrétan nincs csirke, csak egy buggyantott tojás képviseli azt. A tál színes, tele van enyhén grillezett reccsenős kaliforniai paprikával, szárított paradicsommal és újhagymával. De csirke nuku. Azért erősebb gasztroidegzetűeknek nagyon fog tetszeni ez a verzió is.
A debreceni Ikon étterem egy street food jellegű étellé varázsolta a paprikás csirkét. Egy pita szerű képződménybe került libazúza pörkölt, gyömbéres uborkasalátával és házi sajtkrémmel. Ami azért volt zseniális, mert egy harapásba is belefért minden íz. Sétálós-elázós étel.
Litauszki Zsolt és a Zsidai Group csapata idén sem egy étteremmel érkezett. Na ők pakolták ki a Budai Várat, hiszen az általuk képviselt vendéglátóhelyek a vár gasztronómiájának tetemes részét teszik ki. Ők szokásukhoz híven nem bonyolították a történetet, egyszerűen egy tökéletes paprikás csirkét készítettek nokedlivel, ahogy kell. De ha már ott vagytok, ki ne hagyjátok Zsolték kacsatekercsét!
Csirkepaprikás-kocsonya pohárban - Fotó: SZM
Kalocsai paprikás macaron - Fotó: SZM
Csirkepaprikás-popcorn - Fotó: SZM
További érdekes verziók is felmerültek, de ezeket egyelőre csak megtekinteni tudtuk a gyomorkapacitásunk limitje végett. A Salon étterem csirkepaprikás-popcornja egy mozikat idéző dobozban kapható, és baromi jól néz ki. A Nobu csapata pedig mi másba, mint szusiba komponálta bele a paprikást.
A Zona stábját idén is hidegen hagyta a megadott téma, és saját útját járja egy csevapcsicsával valamint sóskafagyival, ami kóstolás után mindenkit lesokkolt. A sóska, hangaméz és pisztáciás morzsa kombinációja először mutatja be magát a világnak, és az nagyon örül neki.
A faház mellé két Green Egg is került, - ami az egyik legjobb grill-, illetve BBQ-sütő hírében áll – ebben készül el a csevap, ami bikaborjúból és eszméletlenül jó minőségű bárányból lett gyúrva. Hozzá házi kajmak, sült paprika és egy lepény jár.
A legendás Green Egg
A Zona Csevapja jól sikerült
A híres sóskafagyi
nU Bistro / Francia bébicsirke - paprikamártás - tokaji borecetes uborka - Fotó: Gourmet Fesztivál / Facebook
Fotó: Gourmet Fesztivál / Facebook
Az ítéletidő ellenére meglepően sokan cuppogtak a millenáris sarában az elmúlt két napon. A hétvégén is erős program várja a nagyérdeműt, érdemes jól felöltözni és kóstolni, amíg csak bírjátok. Szombaton tuti, hogy megkóstoljuk a krokodilhúst is!
A Gourmet Fesztivál május 24., vasárnap estig van nyitva. A részletes programért és a jegyárakért katt a Fesztivál honlapjára!
Ha szívesen kinéznél a Gourmet Fesztiválra, nyomj egy lájkot!