hirdetés
1-1.jpg

Robotizáció, jövőbe látás, mindent uraló technológia - filmek, amik megmutatták, hogy milyen lesz a jövő

Féreglyukon át utaznak, mesterséges intelligenciát szeretnek, és robotokkal veszik fel a harcot a filmek hősei. Vagy mindez már meglepően közelebb van a valósághoz?
fotó: YouTube - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Számos mozifilm megmutatta már korábban - és mutatja ma is - nekünk, hogy mivé válik az emberiség, merre tart a világ azon fele, melyet a technológia irányít. Az a kép, amit ezek a filmek kommunikálnak, valljuk be, nem túl derűlátó. A gépek persze semmivel sem rosszabbak, mint az emberek - ők is néha elromlanak, sőt, olyan is van, hogy átveszik az uralmat. A kérdés mindig az, épp kinél van a kontroll. Összegyűjtöttük a legérdekesebb darabokat a szubzsánerből.

Ex Machina

hirdetés

Az Ex Machina egy 2015-ös függetlenfilm, ami sok szempontból felülírta a függetlenfilmekkel kapcsolatos elvárásainkat és tudásunkat. Nemcsak egy nagyszerű sci-fi volt, hanem egy brilliáns pszichológiai thriller, amit Alex Garland rendezett, a főhős bőrébe pedig Domhnall Gleeson bújt. A fiatal programozót arra választották ki, hogy részt vegyen egy egyedülállóan forradalmi kísérletben, melyben a főszerepet a szintetikus intelligencia játssza. Egy csodás humanoid robot lélegzetelállító életre kelésének lehetünk a főszereplővel együtt szemtanúi - és naná, hogy a dolgok aztán nem úgy alakulnak, ahogy arra a robot (Alicia Vikander) tervezői számítottak.

2001: Űrodüsszeia

Stanley Kubrick 1968-as klasszikusa - maga volt a film producere is - adaptáció: a film alapjául részben Arthur C. Clarke Az őrszem című novellája szolgált. Érdekes módon hatnak egymásra a művészeti ágak: Clarke ezek után megírta a 2001: Űrodüsszeia című könyvét, ami nem sokkal azután jelent meg, hogy a filmet bemutatták. A sztori egy Jupiterre tartó utazást mesél el, melyben kulcsszerepet játszik egy emberi módon kommunikáló számítógép, Hal. Hal a filmtörténet egyik legdermesztőbb mesterséges intelligenciája. A sztorin persze túlmutatnak filozófiai mélységig nyúló egzisztenciális kérdések, valamint az emberi evolúció, a technológia és a földönkívüli élet tematikái is.

Social Network - A közösségi háló

David Fincher 2010-es opusza azért is izgalmas alkotás, mert egy folyamat kellős közepén készült életrajzi film, s ez a folyamat a mai napig nem ért véget, hiszen napról napra szemtanúi vagyunk a Facebook evolúciójának. A film olyan, mint egy királydráma: az egyre magasabbra kerülő Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) személyes drámáját ötvözi a médiabirodalom felépülésének fordulatos krónikájával. Alig pár évvel azelőttre tekint vissza a film, mégis lenyűgöző benne a Fincherre olyannyira jellemző, az adott korszakot ábrázoló zseniális tárgyi-környezeti precizitás.

Metropolis

Fritz Lang 1927-es klasszikusa nélkül a filmtörténet ma nem tartana ott, ahol tart, az üzenete pedig több, mint borúlátó volt már akkor. Lang történetében egy, az adott időpillanatban - de még ma is - fantasztikus invenciónak számító, nem túl jó fej női robot létrehozása körüli káosz elevenedik meg, miközben a társadalmi egyenlőtlenség kiélesedik, majd katasztrófába torkollik.

Különvélemény

Spielberg 2002-ben rendezte a Philip K. Dick regénye alapján íródott Különvéleményt, amelyre tagadhatatlanul nagy hatással volt a Metropolis vizuális világa. Tom Cruise egy különleges rendőrségi egység tagját alakítja a filmben, mely megmutatja, milyen lesz a bűnmegelőzés és büntetőrendszer akkor, amikor már előre látjuk, ki a tettes - és mit fog elkövetni.

Ötödik elem

Luc Besson filmjének gyönyörű, elvarázsolóan, színesen mesei látványvilága megkérdőjelezhetetlenül meghaladta a korát, mint ahogy az általa ábrázolt technológiai világkép is - pedig az önvezérelt kocsik korában ma már nem is vagyunk annyira messze attól, hogy autók röpködjenek az utcákon. A Metropolis hatása is elég egyértelmű.

A.I. Mesterséges értelem

Spielberg közvetlenül a Különvélemény előtt, 2001-ben készítette el ezt a filmet, ami egy tökéletes emberi külsejű robotfiú történetét meséli el - a Haley Joel Osment által játszott kisfiú "valódivá" szeretne válni, hogy visszaszerezze ember-édesanyja szeretetét.

Mentőexpedíció

Matt Damon egyik legfelüdítőbb alakítását köszönhetjük ennek a 2015-ös Ridley Scott-drámának, amit részben nálunk forgattak, és szerencsére kikerülte a több éven át tartó "magyar átkot", azaz végre egy szuper hollywoodi film forgott itthon. A hétszeres Oscar-jelölt moziban Damon egy asztronauta bőrébe bújt, aki a Marson reked, megpróbál túlélni, miközben a földiek azon dolgoznak, hogy visszahozzák. Közben mi, a valóságban is egyre közelebb kerülünk a vörös bolygóhoz.

Csillagok között

Christoper Nolan nagyszabású mozijában Matthew McConaughey karaktere próbálja megmenteni a Földet, jobban mondva az emberiséget, miután a Föld teljesen használhatatlanná és lakhatatlanná vált. A filmet látva a klímaválság pillanataiban meglehetősen nehéz elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől. Miközben az egész tök sci-finek tűnik, egyszerre érezhetjük, hogy talán már mi sem vagyunk olyan messze attól, hogy féreglyukakon át utazzunk térben-időben. Nem mellesleg a film egy megrázó családi dráma is, emellett pedig tudományos szempontból is igyekszik pontos és hiteles lenni.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Crowd_looking_at_the_Mona_Lisa_at_the_Louvre.jpg

Meg kell szabadulnia a Mona Lisától a Louvre-nak a látogatók tömege miatt egy kritikus szerint

A New York Times szerzője úgy gondolja, a világ egyik leghíresebb festménye biztonsági kockázattá vált a múzeumban, ezért jobb lenne máshol elhelyezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A párizsi Louvre óriási érdeklődéssel kísért Leonardo Da Vinci-kiállítása sem képes enyhíteni azt az őrületet, amely a múzeum egyik legnagyobb kincsének tartott Mona Lisát kíséri.

a New York Times művészeti kritikusát, Jason Faragót vélhetően nem zárják szívükbe a Gioconda-rajongók, aki szerint a világ egyik legszebb és leggazdagabb múzeuma még mindig ennek a portrénak a túsza, amelyet „a 16. század Kim Kardashianjáról” készítettek.

Kétségtelen, hogy a kép nem múló népszerűségét a rejtélyes mosoly körüli ősidők óta tartó viták is gerjesztik, amelyhez az utóbbi évtizedekben még azok a feltételezések is hozzáadódtak – Leonardo hajlamainak ismeretében – hogy Mona Lisa nem is nő, hanem egy férfi. És akkor még nem szóltunk a festményt felhasználó számtalan montázsról Andy Warholtól napjaink Photoshop-trükkjeiig, és a sok millió hozzá kötődő szuvenírről, ráadásul többször is meg akarták rongálni, ezért golyóálló üveg alatt őrzik.

Farago a Leonardo halálának 500. évfordulójára rendezett nagy kiállításról, amely szerinte egy minden eddiginél árnyaltabb és letisztultabb képet ad a reneszánsz zseni művészetéről, a múzeum által végzett kutatást idézi, amely szerint

hirdetés

a Louvre látogatóinak 80%-a a Mona Lisára kíváncsi, és a többségük elégedetlenül távozik.

Egy brit turista-felmérés szerint a Mona Lisa lett „a világ legnagyobb csalódást okozó attrakciója”, megelőzve az egykori nyugat-berlini ellenőrző pontot, a Checkpoint Charlie-t, a római Spanyol Lépcsőt és a brüsszeli Maneken Pist.

Az idén nyáron a bolondokháza már-már elviselhetetlenné vált, mert megkezdődött annak a teremnek a restaurálása, ahol eddig kiállították és áttették a múzeum Richelieu-szárnyába, ahol a csodálatos flamand gyűjtemény látható.

A csődület akkora volt, hogy a múzeumot több napra be kellett zárni a biztonsági személyzet sztrájkja miatt. Már ők is szinte fulladoztak a végtelen tömegtől, a Mona Lisával hosszasan szelfizőktől.

Azóta már visszakerült eredeti helyére, a Salle des États-ba, és kiváltságossága ugyanolyan maradt.

Arról szó sem lehetett, hogy bevonják a nagy Leonardo-kiállításba, amelyre naponta csak 5000 jegyet lehet váltani, miközben a Gioconda előtt 30 ezren tolonganak. Csak kígyózó korlátok között sorban állva lehet kb. 4 méterre megközelíteni az alig 80 centiméter magas festményt. Miközben a teremben más remekművek is vannak, például Veronese Kánai menyegzője, vagy Tiziano Nő tükörrel című festménye.

Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója szerint a múzeum is tehet a Mona Lisa-mánia ellen, időre szóló jegyekkel. A világ legnagyobb területű múzeumának legtöbb galériájában azonban nyoma sincs a tömegnyomornak, még a második leghíresebb műtárgya, a Milói Vénusz körül is ritkán.

Éppen ezért, véli a kritikus, aki szerint a Mona Lisa biztonsági kockázattá, műveltségi akadállyá vált, és érdemtelenül része mindenféle bakancslistáknak, jobb lenne, ha a Louvre egyszerűen megszabadulna tőle.

A megoldás: Lisa Gherardini úrhölgy portréjának építsenek egy külön pavilont, például a szomszédos Tuileriák-kertben, ahol jó sokan elférnek, vegyék körül szelfi-állomásokkal, és az érdeklődőknek rendezzenek rejtélyeiről külön tárlatokat.

Felavatását pedig időzítsék a 2024-es párizsi olimpiai játékokra, olyan hírességek emeljék az esemény fényét, mint Kylian Mbappé, a Paris St.Germain futballcsapatának sztárja, és Carla Bruni, Nicolas Sarkozy volt francia államfő felesége.

De olyan jegyeket áruljanak, amelyek érvényesek a Louvre-ba is, amelyet lesz végre lehetőség nyugodtan felfedezni – ironizál az amerikai művészet-kritikus.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Freddie.jpg

Klippremier: Vadonatúj balladával hódít Freddie

A különleges hangú énekes most egy érzelmes szerzeménnyel ejti rabul hallgatói szívét, és persze fülét. Ezzel a szerzeménnyel szeretne vigaszt nyújtani mindenkinek, aki járt már hasonló cipőben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A „Napló”-ban a zongarabűvész zeneszerzővel, Demkó Mátyással és a hihetetlenül tehetséges dalszövegíróval, Hujber Szabolccsal dolgozott össze, aki a többi közt olyan nagysikerű dalok születésében működött közre, mint a „Távol” Pápai Jocitól, de rendszeresen ír a Margaret Islandnek és Péterfy Borinak is.

„Nagy tisztelője vagyok Hujber Szabi munkásságának, Matyival pedig többször is zenéltünk már együtt.

Egy kérdésem volt a szöveggel kapcsolatban, mégpedig, hogy személyes történet ihlette-e a szövegét. Mikor azt a választ kaptam, hogy igen, beleugrottam a szerepbe, átéltem a helyzetet, és igyekeztem a legnagyobb szenvedéllyel és fájdalommal énekelni az ő bánatát.

A videóklipben hűek maradtak a dal történetéhez.

hirdetés

VIDEÓ: Freddie - Napló

„A klipforgatás remek volt, mindenképp tiszteletben akartam tartani, hogy egy kedves barátom igaz története az alapja a dalnak, így nem is akartam kiegészíteni, elferdíteni, magamra formálni, csak hozzátettem a saját személyiségem”

Az énekes ezzel a szerzeménnyel szeretne vigaszt nyújtani mindenkinek, aki járt már hasonló cipőben.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
thesign.jpg

Klippremier: rabulejtő dallal jelentkezik a miskolci mesterötös

A The Sign zenekar eddigi legérzelemdúsabb szerzeményéhez készült videóból az is kiderül, hogy a jegyzetfüzetbe firkált sorokból hogyan áll össze a kész mű.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A „Biztosan kihajt” a zenekar eddigi legérzelemdúsabb szerzeménye, fantasztikus zene alapoz az emocionális szövegnek. A gitárszó végigvezeti a dalt, az összhang pedig pompásan cseng.

Czinke Máté, a zenekar frontembere elárulta, hogyan is született meg ez a mély tartalommal bíró szöveg és dallam.

„A „Biztosan kihajt” komoly kérdéseket feszeget, az emberi élet értelmét az elmúlással összefüggésben vizsgálja. A hasonlat tárgyát ebben az esetben egy szirom adta, ami elhull, ahogyan az emberi élet is elmúlik.”- árulta el a frontember.

„A kép talán ismerős lehet Petőfi Sándor – Szeptember végén című verséből, amiben így szerepel: 'Elhull a virág, eliramlik az élet' - ezt a gondolatot vittem tovább.”

hirdetés

A szerzeményhez egy bájos videóklip is készült, amelyet Kollár Ábel a zenekar dobosa rendezett.

„Nagyon sokszor írtunk már dalt, és emlékszünk, milyen volt az első ötletektől eljutni addig, hogy a színpadon eljátsszuk a kész verziót. Ezt a folyamatot szeretnénk bemutatni a klippel, ahogy a jegyzetfüzetbe firkált sorokból összeáll a kész dal Máté fejében.”

VIDEÓ: The Sign - Biztosan kihajt

A miskolci származású, fiatal zenészekből álló The Sign 2012-ben alakult. Czinke Dani és Máté testvérek, Török Danival gyerekkori barátok, hozzájuk csatlakozott Kollár Ábel és Szentpétery Mózes. Egy hobbi garázsbandából díjnyertes és folyamatosan koncertező együttessé nőtték ki magukat, rendszeresen megfordulnak országszerte a klubok és fesztiválok színpadain. Turnéztak már a Margaret Island-del, a Honeybeast-tel is, és a Jetlaggel is, ráadásul A DAL 2019 versenyében a legjobbak közé jutottak.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
john-cleese.jpg

Budapestre jön jövőre John Cleese, nagyon sokan vártak már erre

A legendás Monty Python társulat alapítója 2020. április 24-én a MoM Sportban lép fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Saját műsorával érkezik hazánkba jövő tavasszal John Cleese, a Monty Python és a Waczak szálló sztárja - írja az Index. Az idén nyolcvan éves művész a fekete humorú Last Time to See Me Before I Die (Az utolsó alkalom, hogy lássatok, mielőtt meghalok) című műsorával lép majd fel. Ahogy a lap írja: jellemző, hogy Cleese több mint 6 éve turnézik ezzel az előadással. Az est során a színész jeleneteket vetít az életművéből, amit a színpadon kommentál, sőt az Index értesülései szerint a közönségnek lehetősége van kérdezni is.

Az 1939-ben az angliai Weston-super-Mare-ben született John Cleese egyetemi évei alatt Cambridge-ben ismerkedett meg későbbi alkotótársával, Graham Chapmannal. Chapman, Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle és Terry Gilliam 1969-ben a Thames Television felkérésére hozták létre a több mint 50 éve működő Monty Python Repülő Cirkuszát, ami világhírűvé tette a társulatot. Együtt alkották meg olyan legendásan abszurd humorú filmjeiket, mint a Gyalog-galopp, a Brian élete vagy Az élet értelme. Nem kevésbé volt sikeres saját sorozata, a Waczak szálló, ami sokak szerint minden idők egyik legjobb vígjátéksorozata.

Cleese a olyan nagysikerű mozifilmekben is szerepelt, mint A hal neve: Wanda, a Fészkes fenevadak, de láthattuk két James Bond-moziban (A világ nem elég, Halj meg máskor), és két Harry Potter-filmben is.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!