hirdetés
uk_shore.jpg

Riasztóan nőtt a partra sodródott bálnák és delfinek száma az Egyesült Királyságban

A tudósok a haláleseteket a fertőző betegségek, a halászat és a műanyag számlájára írják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 07.


hirdetés

2017-ben 1000 állat sodródott partra a brit partoknál, ez pedig a legmagasabb szám, amit valaha rögzítettek.

A legújabb számadatok pedig még pesszimistább jövőt festenek elénk a delfinek és bálnák partra vetődésével kapcsolatban - számolt be a BBC.

A tudósok számtalan okot tudnának mondani, ám a top három tényezője a halálos ítéletnek a fertőző betegségek, a halászat és a műanyagszennyezés.

2011 és 2017 között 4896 esetről számoltak be, ami 15%-al több, mint az azt megelőző hét évé.

"Nehéz egyértelműen megmondani, hogy mi vezetett ehhez a növekedéshez, de valószínűleg több oka is van, beleértve a helyi jelentéstételi erőfeszítések növekedését és egyes fajok népsűrűségének szezonális változásait"

- magyarázza Rob Deaville szakértő, a jelentés fő szerzője.

"Noha az adatok bizonyos szempontból sötét képet festenek, még mindig van néhány pozitív elem, amelyeket ki kell emelni"

- tette hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
eso-szel-idojaras.jpg

Nagyon el fog ázni a fél ország a hétvégén – térképen mutatjuk, hol várható a legtöbb eső

Csapadékos napok elé nézünk, senki ne hagyja otthon az esernyőjét!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.Ahogy mi is megírtuk, hétvégére megérkezik az igazi őszi időjárás: egy hidegfront éri el országunkat, ezért

többfelé és több alkalommal kell esőre, záporra, zivatarra számítani.

Szombaton több helyen, vasárnap főként a középső és keleti tájakon döröghet az ég. Az intenzívebb gócokat kiadós csapadék és erős szél kísérheti, ettől függetlenül is többfelé lesz élénk a légmozgás, keleten inkább déli, míg a Dunántúlon északnyugati irányból.

Az éjszakák a sok felhőnek köszönhetően enyhébbek lesznek, a csúcshőmérséklet viszont visszaesik: az ország nagy részén mind szombaton, mind vasárnap 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk, keleten, délkeleten viszont továbbra is mutathatnak 25-27 fokot a hőmérők.

Esősen indul a következő hét is: hétfőn a mediterrán ciklon térségünk fölé helyeződik, kezdetben sokfelé, majd egyre inkább az ország északkeleti, keleti felén eshet, több helyen kiadós mennyiségben. A középső és keleti tájakon továbbra is lehetnek zivatarok. A délies szél keleten is nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé erős, néhol viharos lehet. Ősziesen hűvös időben lesz részünk, délután mindössze 17-22 fokra készülhetünk, ennél valamivel melegebb a Tiszántúl keleti felén lehet.

A térképért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
orban-viktor-csalad-klimavaltozas.jpg

A világsajtóban is téma Orbán Viktor gyermekvállalással kapcsolatos beszéde: a Guardian címlapon hozza

A brit lap szerint a miniszterelnök a „szaporodás, nem bevándorlás” irányelv pártolója.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.Amint arról korábban beszámoltunk, a család fontosságát, a "család az első" elv lényegességét és a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták a meghívott európai vezetők - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

"Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból"

- jelentette ki a kormányfő.

Szavaira az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb napilapja, a The Guardian is felfigyelt és a vezető hírek között hozta le azokat.

A lap szerint Orbán Viktor a "szaporodás, nem bevándorlás" irányelv pártolója és politikája egy szélsőjobboldali teóriára emlékeztette őket.

Szaporodás vagy kihalás: ez a közép-európai vezetők üzenete országaik zsugorodó népességére vonatkozóan, mivel a térség nagy részében a jobboldali kormányok "család az első" politikája a gyermekvállalást szeretné ösztönözni - írták.

Hangsúlyozták továbbá a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint elképzelhető, hogy Magyarország alig tízmilliós népessége egyszerűen eltűnhet az alacsony születési arányok és a magyarok kivándorlása miatt az EU többi tagországába.

"Nem nehéz elképzelni, hogy előbb-utóbb lesz egy utolsó ember, akinek le kell kapcsolnia a villanyt, vagyis el lehet fogyni"

- mutatott rá Orbán Viktor a konferencia nyitónapján, csütörtökön.

Az oldal szerint Orbán Viktor az elmúlt években a menekült- és a migrációellenes érzelmekre alapozta politikáját. És bár más európai politikusok a globális migrációban láthatják a megoldást a helyzetre, ő határozottan elutasítja ezt.

"Ha Európában a jövőben nem európaiak élnek majd, és mi ezt elfogadjuk, akkor lakosságcseréről beszélünk, az európaiakat cseréljük le másokra. Európában pedig vannak olyan politikai erők, akik ezt meg szeretnék tenni bizonyos ideológiai vagy egyéb okok miatt."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
matolcsy.jpg

Matolcsy: „Viharok jönnek, az adat az új arany” – válságot jelez előre a jegybank elnöke

Új programra, a magyar modell 2.0-ra van szükség a 2030-ig tartó időszakban: nem elég a versenyképesség javítása, általános konjunktúra-élénkítő program kell – mondta.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 06.A magyar növekedési modell továbbfejlesztésére van szükség, hosszú távú és fenntartható felzárkózási pályára kell állnia a magyar gazdaságnak, a globális "gazdasági klímaváltozásra" új válaszok kellenek, általános konjunktúra-élénkítő program kell a versenyképesség javítása mellett - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Nyíregyházán, az 57. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén.

Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé, és az MNB számításai szerint 2021-re teljesen eltűnhet a magyar nettó külső adósság.

Ennek ellenére komoly kihívások, "12 plusz 1" veszély fenyegeti az európai gazdasági fejlődést, ezzel együtt a magyar felzárkózási folyamatot - jelezte. A magyar gazdaságnak 4 területen kell előrelépnie: az MNB által javasolt versenyképességi fordulat 330 pontját végre kell hajtani, emellett általános konjunktúrajavító intézkedésekre és célzott, iparág-erősítő lépések is kellenek, a munkaerő-piaci feltételek fenntartása mellett - emelte ki. Hozzátette, ennek során végig kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését. Új programra, a magyar modell 2.0-ra van szükség a 2030-ig tartó időszakban, nem elég a versenyképesség javítása, általános konjunktúra-élénkítő program kell - szögezte le.

Matolcsy György hangsúlyozta azt is, hogy az információ és energia lehet az új pénzvilág alapja "Az adat az új arany" - mondta.

Magyarország 2013 óta tartó, folyamatos felzárkózását jelentős sikernek nevezte a jegybankelnök, ahogy a gazdaság átlagosan 3,5 százalékot meghaladó GDP-növekedését is 2013 és 2019 között, de jelezte:

a következő években "viharok jönnek", válságszerű helyzetek alakulhatnak ki.

Lengyelország példája azt mutatja, hogy ezeket az időket túl lehet élni, a sikeres magyar válságkezelés miatt Magyarország már a lengyelekhez hasonlóan teljesít - tette hozzá. A felzárkózáshoz biztosítani kell, hogy a magyar gazdaság a következő években is 2 százalékponttal nőjön gyorsabban az Európai Unió fejlett, nyugat-európai államainak átlagánál - ismételte meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nemet-obszervatorium-eltunt.jpg

Nyomtalanul eltűnt egy tenger alatti obszervatórium Németország északi részén

A kutatók értetlenül állnak a történtek előtt: szerintük szándékosan rongálhatták meg és távolíthatták el a megfigyelőállomást.
Fotók: GEOMAR - szmo.hu
2019. szeptember 06.Rejtélyes módon eltűnt egy, a Balti-tenger mélyén lévő nagyméretű, tudományos adatokat gyűjtő állomás - számolt be róla a BBC.

A Boknis Eck Obszervatóriumot a német GEOMAR Hemholtz óceánkutató központ telepítette a tenger fenekére 300 ezer euróért (közel 100 millió forint) 2016-ban.

A kapcsolat augusztus 21-én szakadt meg az állomással. A központ búvárokat küldött arra, hogy megnézzék, mi történt, de ők legnagyobb meglepetésükre azt látták, hogy az obszervatórium eltűnt, az adatok továbbításáért felelős kábel pedig nagyon megrongálódott.

Egy képet is közzétettek erről:

A megfigyelőállomás Németország északi részén, egy Kiel feletti elzárt területen működött, ahová hajók és halászhajók sem mehetnek be.

Adatokat gyűjtött a vízhőmérsékletről, tápanyagokról, sótartalomról, a vízáramlás sebességéről, valamint a klorofill- és metánkoncentrációról, amelyek fontosak a helyi ökoszisztéma egészségének vizsgálata szempontjából.

Az obszervatórium utoljára rögzített pozíciója szerint 1,8 kilométerre volt Németország partjától, a dán határtól délre, 22 méter mélységben. Elég nagy eszközről van szó, hiszen összesen 740 kilós minden részével együtt. A GEOMAR képviselői szerint éppen ezért nem is mozdulhatott el, csak úgy.

"Először csak kommunikációs hibára gondoltunk, de az egész berendezés eltűnt, a búvárok csak hűlt helyét találták. Amikor leértek a tenger fenekére, csak az elszakadt kábelt találták meg, amely teljesen összeroncsolódott"

- mondta Hermann Bange projektkoordinátor.

Az óceánkutató központ szerint szándékosan rongálhatták meg és távolíthatták el a megfigyelőállomást. Értesítették a történtekről a német rendőrséget, akik már vizsgálódnak is az ügyben.

A kutatóintézet reméli, hogy a helyi lakosok is tudnak segíteni, ezért várják az esetleges hasznos információkat az obszervatórium eltűnésével kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x