hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
tortura_25_of_31
Rettegés és horror: megnéztük a darabot, amiben Kasszás Erzsi eltörte Árpa Attila bokáját
Stephen King klasszikusát, a Tortúrát vitte színpadra a Karinthy Színház. A kétszereplős darab két órájából egy színtiszta izgalom.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. május 18.


hirdetés

Tizenéves koromban két szerző szerettette meg velem az olvasást: J. K. Rowling és Stephen King. Persze, mióta mögöttem van a tinédzserkor, már más érdekel, elsősorban nem a varázslóvilág vagy a vérfürdő köt le, de bármikor szívesen veszek le a polcról egyet a 20. század legnagyobb ponyvagyárosától.

Pontosan ilyen regény a Tortúra is, aminek talán még a szövegét is oda-vissza kenem, álmomból felkeltve is. És amit nem egyszer dolgoztak már fel: készült belőle film (de még milyen, az Annie Wilkest játszó Kathy Bates Oscart kapott érte), Family Guy-feldolgozás, de színpadra vitték Angliában, Görögországban, Németországban és az USA-ban is.

A Broadway-n 2015-ben bemutatott darabban nem más játszotta Paul Sheldont, a megkínzott írót, mint Bruce Willis. Ennek ellenére a kritikusok nem voltak elájulva a darabtól, 2016 februárjától le is vették a műsorról.

Na, ezzel az örökséggel megküzdve kellett valami nagyot alkotnia a darabot színpadra vivő Karinthy Színháznak (egész pontosan a Karinthy Színháznak, az R.N.R. Művészeti Ügynökségnek és a Noir Színháznak közösen). A rendező, Iványi Árpád úgy gondolta, hogy a megkínzott író szerepére Árpa Attila a legalkalmasabb, míg az őrült ápolónőt Balázs Andi (hogy ő mennyire nem csak Kasszás Erzsi, arról itt írtam) tudja legjobban eljátszani.

Horror-thriller a színpadon

Aki nem ismeri a sztorit: Paul Sheldon (Árpa Attila), ismert regényíró az autójával útnak indul legújabb regénye befejezése után, ám nem számít a közelgő hóviharra. Az autója az árokba csúszik, csúnya balesetet szenved és összevissza törnek a lábai. Nagy szerencséjére Annie Wilkes (Balázs Andi) tudta, kedvenc írója merre jár, és az időjárásra is számított, így megmenti a fagyhaláltól, és a lakásába viszi.

tortura_2_of_31

Képek: Karinthy Színház

Már a beteges rajongása is előre vetíti, hogy Annie-vel nincs minden rendben,

de a sztori ott kezd igazán izgalmas lenni, amikor elolvassa kedvenc írója legutolsó regényét. Sokáig segítőkészen ápolja, sőt, nyájasan ugrálja körül, ám amikor kiderül, hogy Paul megölte a regény utolsó fejezetében a főszereplőt, minden megváltozik.

Annie egy pillanat alatt ápolónőből őrült emberrablóvá és emberkínzóvá válik, rettegésben és szenvedésben tartva Pault. És a nézőket is, mert a hátralevő egy órában a kérdés az:

vajon sikerül kiszabadulnia a járni sem képes írónak őrült ápolója fogságából? Vagy addig kínozza, míg belehal? Van bárki, aki megmentheti? Például a sheriff, aki az író keresésére indult?

Egyetlen szoba, megannyi titokkal

A helyszín a színdarab egésze alatt ugyanaz: Annie háza, benne egy szobával, ahol Paul fekszik, és egy másikkal, ahol Annie azt az időt tölti, amíg nem az íróval van. A díszlet mégsem unalmas, sőt: a szobák tele vannak titkokkal. Elrejtett könyvek, fegyverek, tárgyak, melyeket látsz, de nem tudod, hogy szerepe lesz-e Paul haláltusájában.

tortura_1_of_31

Óriási dicséret jár Hódi Zoltán kaszkadőr szakértőnek, akinek sikerült olyan horror-látványt vinnie a színpadra, amitől többször felszisszentem. Például akkor, amikor Annie megmutatja az ébredező Paulnak a saját lábát.

A ripityára tört csontok, a sebek, a megalvadt és a verekedésben éppen kiserkenő vér

- mind elsőrangú háttérmunkára vallanak.

Két szereplő, de négy arc

Amikor Balázs Andit arról kérdeztem, hogy a darab próbái alatt megnézte-e az 1990-es Kathy Bates-alakítást, azt mondta, hogy egyrészt fél az ilyen filmektől, másrészt nem, mert befolyásolná a játékban. Ehhez képest megannyi hasonlóságot találni a hollywoodi színésznő és Andi játékában. És ez most dicséret.

tortura_19_of_31

A darab első felében Annie kedves, előzékeny, ugyanakkor kissé magának való, együgyű és vicces karakter. Tökéletes ápoló, de magányos, egyedülálló nő, aki szinte szerelmesen rajong kedvenc írójáért. Balázs Andi pedig - aki a légynek sem tudna ártani - lubickol a szerepben, látszik, hogy szívesen törölgetné Árpa Attila homlokáról az izzadtságot, ha az egy baleset miatt ágyhoz lenne láncolva.

Aztán a második felében, mikor Annie bekattan, eljön az igazi erőfelmérő ideje: Andinak ki kell lépnie a komfortzónából, embert kell kínoznia, magából kikelve kell üvöltenie, zsarolnia, követelőznie. És ez ám a színészi bravúr:

Andi úgy változik át egy pillanat alatt őrültté, hogy azt öröm (és félelem) volt nézni. Behunytam a szemem és már nem akartam vele találkozni többet.

A kettősség, ha nem is ilyen élesen, megfigyelhető Árpa Attila játékán is. Indul egy elesett, kedves, jóhiszemű emberként, majd átalakul az életéért minden eszközzel is küzdő, rafinált, éles eszű férfivá. Az ő szerepe talán könnyebb: bár az állandó fájdalmat nem lehet könnyű mindig átadni, nem kell totális pszichopatává alakulnia. Ennek megfelelően jól hozza mindkét karaktert, és vannak kiemelkedő jelenetei is, például, mikor Annie elmegy otthonról, ő pedig kilóg a szobájából.

tortura_8_of_31tortura_11_of_31

Ha ismered, azért, ha nem, azért

A Tortúra egy izgalmas thriller-dráma, némi horrorral megspékelve. Éppen emiatt óriási feladat a megszokott filmes eszközök (a gyors vágások, a sokatmondó közelik) nélkül jól átadni a történetet. A Karinthyban viszont mindent elkövettek azért, hogy mégis sikerüljön, szerintem sikerrel.

tortura_7_of_31

A darab első fele talán egy kicsit lassú lehet azoknak, akik kívülről tudják a történetet. Ekkor ugyanis még nem indul be a kemény, drámai harc nő és férfi, fogvatartó és fogvatartott között. Pedig az első felvonás is tele van érdekességekkel, ilyen Annie humora, vagy épp az apró, elejtett jelek, hogy talán még sincs itt minden rendben.

Ha ismered a történetet, azért nézd meg, hogy meglásd, miként vitte színpadra egy magyar társulat ezt a végtelenül nehéz sztorit, ha viszont nem, akkor azért, hogy így ismerd meg. Elolvasni ráérsz utána is.


KÖVESS MINKET:
Kvíz: 10 világhírű film, ami elvérzett a legjobb film Oscar-kategóriában
Felismered őket egy képkockából? Segítséget is adunk hozzá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

Mutatunk 10 zseniális és korszakalkotó filmet, amely bár szerzett Oscar-díjat, de elvérzett a legjobb filmnek járó díjnál.

Egy képkockából felismered-e ezeket a filmeket úgy, hogy a jelölésük évét és az adott év nyertesét is eláruljuk.

A kvízt a bouvet.cafeblog.hu szerzője készítette.


KÖVESS MINKET:
Kiss Anna Laura: “Nagyon sok mindenben hasonlítunk Stefivel”
A Drága örökösök egyik főszereplője elmesélte, hogyan változtatta meg az életét az RTL Klub sikersorozata, miben hasonlít a karakterére, és van-e szerepálma, amit eddig még nem játszott el.
Interjú: Fartek Patrícia - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Januárban indult az RTL Klub újabb sikersorozata a Drága örökösök, melyben a Szappanos család a halott nagyapa utolsó kérésének eleget téve, na meg az örökölhető milliók után vágyakozva visszaköltözik Budapestről a vidéki kis faluba Ökörapátiba. A falusiak életét fenekestül felforgatja a budapestiek érkezése, hiszen nem igazán tapasztalnak sokat a falun kívüli világból. Így van ezzel a 21 éves Stefi is, aki sok újdonsággal találja szemben magát.

Az őt alakító Kiss Anna Laura azt mondja, sok mindenben hasonlít az általa megformált fiatal lányra, de interjúkban elmeséli azt is, hogyan lett színésznő, mi az álomszerep számára és, hogy miben változtatta meg az életét az, hogy a szereppel egy teljesen új világba csöppent.

Hogyan indult a karriered, mindig is színésznő szerettél volna lenni?

Mindig! Talán, mint minden kislány, én is színpadra vágytam. Táncoltam, énekeltem...de általános iskola végén, talán hetedikben döntöttem el, hogy színésznő szeretnék lenni.

Mi volt életed első szerepe, emlékszel még rá?

Gimiben a diákszínjátszóban álltam először színpadon előadásban 16-17 évesen. A Gyuri, ez volt a címe. A mi saját darabunk volt, amit később vittünk a Diákszínjátszó Fesztiválra is. Én egy naív lányt játszottam benne, mindjárt elsőre betaláltak. Nem volt túl nagy szerepem, de arra emlékszem, hogy Szalay Bencével karöltve kellett bejönnöm. Elméletileg ő szedett fel engem a könyvtárban, a történetben Emmának hívtak. Ő azt mondta, hogy “Emmával ugyanazt a könyvet szerettük volna kivenni”

az én első megszólalásom pedig az volt, hogy “Igen, Röné Deszkárc.”

Most a színházat említetted, de jelenleg az RTL Klub sorozatában láthatnak a nézők. Melyik áll közelebb hozzád?

Ez érdekes, mert, amikor végeztem a Pesti Magyar Színiakadémián akkor biztos voltam benne, hogy színházban fogok játszani. Nem tudom, miért, de akkor azt éreztem, hogy tuti az lesz az én utam. Aztán azóta inkább a kamera előtt álltam többet. De nagyon élvezem mindkettőt és olyan érdekes, hogy mennyire mások számomra, holott lényegében ugyanaz.

Téged a legtöbben a Holnap Tali! című sorozatból ismernek, most pedig Stefit alakítod a Drága örökösökben. Milyen változást hozott ez az életedben?

Elég nagy változást hozott ez számomra. Majdnem egy év telt el a két szerep között, nekem ezalatt nem is volt forgatásom, csak színházi munkáim voltak. Ez a sorozat teljesen más, kezdve a produkciótól, mert ez nyilván egy sokkal szélesebb korosztálynak szól, témájában is komolyabb, a karakter is teljesen más.

Mennyire hasonlít hozzád Stefi? Megtaláltad saját magad az ő karakterében?

Érdekes, de ahogy egyre jobban haladunk előre, történnek vele a dolgok és bontakozik ki, úgy egyre inkább azt veszem észre, hogy

nagyon sok mindenben hasonlítunk.

Én főként 16-17 évesen voltam olyan, mit ő most 21 évesen. Stefinek ugye nem volt könnyű élete, igazándiból csak sodródik az árral. Fiatalabbként én is ide-oda csapódtam, kerestem a boldogságomat bizonyos emberekben, vagy dolgokban mert nem volt meg saját magamban az, amit kerestem.

Mit gondolsz róla, tudnál például a barátnője lenni?

Én mindig azt mondom Stefire, hogy ő nem buta. Ő egyszerű.

Ez a kettő pedig teljesen más. Stefi itt van vidéken nincsen semmi behatás, csak a falu. Minden, ami most 21 évesen történik vele az tök új, először tapasztal rengeteg dolgot, amit lehet, hogy más lányok hamarabb átélnek. Ezért ő az én szememben egy kicsit nem is 21, hanem inkább 18 vagy 17.

Nehéz őt elképzelni úgy, hogy nem én alakítom. De, ha egy társaságba keverednénk, akkor megpróbálnék jóban lenni vele. Van egy barátnőm, aki nagyon bájos, pont, mint Stefi és őt nagyon imádom. De mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy Stefi hogyan viszonyulna hozzám.

Hogy érzed magad a forgatásokon, mit adott neked eddig a sorozat?

Egy teljesen új közegbe kerültem, megismertem egy csomó embert. Egy folyamatos bizonyítási vágy van bennem, főként saját magam felé. De emellett nagyon jól érzem magam, egyre szorosabb kapcsolatok, barátságok szövődnek az emberek között. Itt nem az van, hogy bejössz dolgozni, hanem kíváncsi vagy a többi emberre, aki itt van. Illetve hát tőlük rengeteget lehet tanulni.

Van példaképed a szakmában, akire nagyon felnézel?

Először Emmanuelle Seigner jutott eszembe a Keserű méz című filmben nyújtott alakítása miatt. Az egyszerűen utánozhatatlan, vagy legalábbis nem lehetne egykönnyen reprodukálni.

Eddig főként egyfajta “jókislány” szerepben láthatunk téged. Mi az a karakter, amit nagyon szívesen eljátszanál egyszer?

Nagyon szeretnék egyszer egy olyan típusú nőt eljátszani, mint a Drága Örökösökben Mónika. Egy ízig-vérig nőt.

Mert én amúgy nem is vagyok ilyen és nem is volt soha ez a típus a saját életemben sem. Pont ezért szeretnék egyszer ebbe belekóstolni, hogy milyen lehet egy jó határozott nőt játszani, aki mondjuk mindig mindent tud, ott van, iszonyat intelligens és lehet egy picit szemét is, azt se bánom. Kihívás lenne.

Mostanában nagyon sokat forgattok, elég pörgősek a napjaid. Mennyi szabadidőd van most, mit csinál Kiss Anna Laura, amikor nem forgat?

Hát, nem sok szabadidőm van, de változó egyébként. A színészkedés mellett nagyon szeretek dalokat írni meg zongorázni. De ez azért több, mint hobbi, mondjuk úgy, hogy egy másodlagos álmom egyébként, hogy a saját dalaim egyszer napvilágra kerüljenek és eljussanak emberekhez a baráti körömön kívülre. Ha úgy van szabadidőm, akkor szoktam néha festeni, de azt is csak inkább magamnak. Emellett fontos szerepet tölt be az életemben a sport, nagyon szeretek futni. De azt inkább olyankor, amikor jó idő van, mert edzőteremben annyira nem jó futni szerintem.


KÖVESS MINKET:

Ariana Grande elért egy rekordot, ami eddig csak a Beatlesnek sikerült
Az énekesnő egyszerre uralja a Billboard slágerlistájának első három helyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Ariana új albuma, a Thank U, Next nem is olyan rég, február 8-án látott napvilágot, mégis sikerült a rajta megjelent dalokkal egy olyan mérföldkövet elérnie, amit a poptörténelem során eddig mindössze a Beatles-nek sikerült, 1964-ben.

Az énekesnő 7 Rings című száma negyedik hete trónol Billboard 100-as listájának élén, a második helyen a Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored szerepel, a harmadikon pedig a Thank U, Next áll.

Nem rossz ez a mesterhármas, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Beatles annak idején az első 5 helyet is magáénak tudhatta a Can't Buy Me Love, a Twist and Shout, a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand és a Please Please Me című dalokka.

Forrás: 444.hu


KÖVESS MINKET:
Victor Máté: Petruska nem plagizált!
Az Artisjus korábbi elnöke részletes, alternatív szakvéleményében védelmébe veszi az énekest.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Amint arról mi is beszámoltunk, az énekes Help Me Out of Here című szerzeményével a szakértők szerint plágiumot követett el, ezért kizárták A Dal 2019 döntőjéből.

Petruska nem sokkal a kizárás után egy közleményben igyekezett tisztázni a helyzetet, illetve rajongói is kiálltak mellette, most pedig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda volt elnöke, Victor Máté kelt védelmére, amit az énekes meg is osztott Facebook-oldalán.

Victor szerint nem igaz, hogy a paraméterek túl nagy számban megegyeznek. Szerinte a felhasznált zenei eszközök túl nagy számban térnek el egymástól ahhoz, hogy plágiumról lehessen beszélni.

Íme Petruska hálás szavai és a teljes, rendkívül aprólékos szakvélemény:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x