hirdetés
harry-potter.jpg

Repül az idő: 20 éve jelent meg Magyarországon az első Harry Potter-kötet

Ez alkalomból az Animus Kiadó több könyvújdonsággal is készül, de mutatunk még pár könyvet, amiket szintén érdemes elolvasnod, ha a varázsvilág szerelmese vagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Már húsz éve, hogy az addig ismeretlen írónő, J.K.Rowling varázslóvilágáról szóló könyvsorozatának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent hazánkban is. Amikor az angliai Bloomsbury könyvkiadó 1997-ben piacra dobta az írónő első kötetét, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: a kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen húsz évben a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette kitalálóját.

A bölcsek köve magyar nyelven 1999-ben jelent meg az Animus Kiadónál, Tóth Tamás Boldizsár fordításában. Nem telt bele sok időbe, mire a „kis túlélő” milliók kedvencévé vált világszerte, azóta nem csak gyerekek, de felnőttek is boldogan lapozgatják, olvasgatják, elevenítik fel Harry Potter, a Roxfortban töltött éveinek kalandjait. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk olyan általunk ajánlott Harry Potterhez kapcsolódó könyveket, amiket biztos szívesen olvasgatnál te is, ha a varázsvilág szerelmese vagy.

A felsorolást az Animus Kiadó újdonságaival kezdjük:

hirdetés

Megérkezett a Harry Potter és a Tűz Serlege - Illusztrált kiadása

Sok rajongó számára kedves a Harry Potter könyvek illusztrált kiadása, mely a teljes szöveg mellett lenyűgöző rajzokkal segít jobban átélni kedvenc szereplőink történetét.

A Trimágus Tusa és a Sötét Nagyúr visszatérésének sztoriját természetesen az előző könyveket is jelző Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay rajzai színesítik, így teljesen új módon lehetünk részesei ezeknek az élményeknek. A díszes keményfedeles borítót illusztrált előzéklap egészíti ki, így a Harry Potter és a Tűz Serlege legalább olyan varázslatos, mint a sorozat első 3 tagja melyek magyarul is megjelentek (A bölcsek köve illusztrált kiadását ezen a linken, a Titkok kamrája illusztált kiadását ezen a linken, az Azkabani fogoly illusztrált kiadását pedig ezen a linken tudod megvásárolni.)

Jó hír a sorozat kedvelőinek, hogy az alkotó már dolgozik a többi könyvön is, így érdemes helyet csinálni neki a polcokon!

Az újonnan megjelent kötetet ide kattintva tudod megrendelni!

November 13-án várhatóak a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos gerincű kötetek

Ez a különleges keménytáblás, élfestett kiadás a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára készült. Sok extra tartalommal találkozhatsz benne, amelyek izgalmas újdonságokkal szolgálnak minden boszorkány és varázsló számára. Mindegyik kötetben az adott ház kap kiemelt szerepet és a ház történelméről, klubhelyiségéről, címerállatáról, relikviájáról tudhatsz meg többet.

A Griffendéles kiadást ezen a linken, a Mardekáros kiadást ezen a linken, a Hugrabugos kiadást ezen a linken, a Hollóhátas kiadást pedig ezen a linken tudod megrendelni.

Könyves Magazin különszám

A jubileumra megjelenő exkluzív magazin a sorozat varázsvilágát járja körbe. Olvashatsz portrécikket az írónőről, valamint Szabados Ágnes, Trokán Nóra, Viszkok Fruzsi és Vitáris Iván mesél arról, milyen volt a gyerekkoruk Harryvel és barátaival, Kemény Zsófi a női szereplőkről beszél, Gyurkó Szilvia pedig gyerekvédelmi szempontból elemzi a regényeket. Megszólaltatják benne a fantasztikus nyelvi világot létrehozó fordítót, Tóth Tamást, a magyar és az angol kiadót, valamint megismerheted benne azt a magyar rajongót, aki előbb fejezte be a Harry Potter-sorozatot, mint maga Rowling. A könyvben sorra veszik, miben különböznek a könyvtől a filmadaptációk, és megvizsgálják, hogyan hatott a sorozat a fiatal generációra. A Harry Potter-univerzum bejárását egy, a lapból kivehető Roxfort-térkép is segíti.

A magazint ezen a linken tudod megrendelni.

A továbbiakban már régebben megjelent köteteket ajánlunk:

Harry Potter - A mágia története; Harry Potter - Utazás a Mágia történetében

Tavaly, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára a British Library nagyszabású kiállítással készült: A mágia története című tárlat igazi csemege lehetett nem csupán a Rowling művei iránt rajongók, de a kultúrtörténet iránt érdeklődők számára is, hiszen a kötelező jellegű HP-történeti érdekességek, korai kéziratok, a szerző rajzai, az illusztrátor vázlatai mellett a múzeum gazdag gyűjteményének számos érdekessége is kiállításra került a HP-világhoz jól illeszkedő témákban.

hirdetés

Hogy mennyire gazdag anyagból válogathattak, arról kaphatsz egy röpke ízelítőt a kiállítás anyagát bemutató albumokból, ugyanis kétféle kiadás is megjelent: a teljes, keményborítós, gyönyörű kivitelezésű, majd háromszáz oldalra rúgó díszes kiadás mellett kézbe vehetsz egy rövidített, könnyebben forgatható „gyerekkiadást” is, amiből kimaradtak a „korhatáros” vagy épp komolyabb részek és belekerült néhány aranyos bűvésztrükk, játékos feladatok, amiket kipróbálva a lurkók varázslónövendéknek érezhetik magukat.

A könyvekben szakértők közreműködésével végigkövetheted a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerheted mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.

A mágia története könyvet ezen a linken, az Utazás a mágia történetében című kötetet pedig ezen a linken tudod megrendelni!

J.K. Rowling - Legendás állatok és megfigyelésük és Grindelwald bűntettei forgatókönyv

Kicsivel több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben, a negyedik és az ötödik Harry Potter-rész közti hosszas várakozás idején jelent meg két roxforti tankönyv. Az egyik, A kviddics évszázadai, amely a varázslók legendás sportjának történelméről mesél, a másik a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Göthe Salmander feljegyzéseit tartalmazta.

Hét Harry Potter-kötet, nyolc film és egy színpadi verzió után 2016 novemberében ismét visszatérhettünk J. K. Rowling varázsvilágába, ekkor került mozikba ugyanis egy öt fejezetből álló franchise első része, amely az 1920-as évek Amerikájába kalauzol el minket. Az első kötet pedig ennek a filmnek az eredeti forgatókönyvét tartalmazza.

Az első rész történetében Göthe Salmander, az ifjú magizoológus New Yorkba érkezik, ahol az Új Salem társaság törekvéseinek köszönhetően a muglik (amerikai kifejezéssel magnixek) és a varázslók közötti harc kiéleződik. Salmander varázslatos bőröndjének rejtekéből egy véletlen folytán megszökik pár fantasztikus lény, amely tovább fokozhatja a kialakult helyzetet. Göthe újdonsült barátai – Tina, a MACUSA alkalmazottja, Quennie, a legilimentor, valamint a varázstalan Jacob Kowalsky – segítségével igyekszik befogni újból az állatokat, ám mindeközben a varázsvilág is komoly problémákkal küzd: a jelek szerint egy, már több éve nem észlelt obskurus szedi áldozatait.

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a második Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Grindelwald bűntettei névre hallgató részt is hazavihettük kötet formájában, amiben az első történetben foglyul ejtett Grindelwaldot a legerősebb varázslók felügyelete mellett igyekeznek Amerikából Európából szállítani, hogy ott kapja meg méltó büntetését. Csakhogy a férfinak sikerül megszöknie, és Párizsban elrejtőznie. Mindeközben Göthe Salmandert, aki a rá kiszabott kiutazási tilalom miatt nem hagyhatja el Angliát, felkeresi Albus Dumbledore, hogy a segítéségét kérje Grindelwald kézre kerítésében. Miután Göthe életében ismét feltűnik Queenie és a szerelmi bűbájjal sújtott Jacob, akiktől megtudja, hogy Tina is Párizsban tartozik, minden szabályt áthágva Franciaországba utazik, hogy miközben a sötét varázsló után nyomoz, ismét találkozhasson a lánnyal.

A Legendás állatok és megfigyelésük könyvet ezen a linken, a Grindelwald bűntettei könyvet pedig ezen a linken tudod megvenni.

Legendás állatok és megfigyelésük - Illusztrált kiadás

A már említett 2001-ben megjelent tankönyv, a Legendás állatok és megfigyelésük gyönyörűen illusztrált változatát sem hagyhatjuk szó nélkül. A kötetet a kiadó a szerző előszavával adta közre, sőt pár oldalon magáról a szerzőről is megtudhatsz pár érdekességet.

A lapokon megcsodálhatod a varázsvilág mágikus lényeit, miközben számtalan érdekességet megtudhatsz róluk a híres magizoológus rövid leírásából, például, hogy mért ne egyél sose a pettyes pechrák húsából, és azt is, hogy mit csinál a mantikór, miközben elfogyasztja az áldozatát.

Az illusztrált kiadást ezen a linken tudod megvenni.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-elso-elo-show-eredmenyhirdetes-1000x547.jpg

X-Faktor: Négy versenyző esett ki az első élő show-ban

A következő adásban már csak 8 versenyző bizonyíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Szombaton lezajlott az X-Faktor 2019-es évadának első élő show-ja, amiben rögtön négyen búcsúztak is a tehetségkutatótól a 12 versenyzőből.

A minden eddiginél hosszabb, éjszakába nyúló műsorban csak négy versenyző juthatott tovább egyenes ágon, további négy pedig a nézői szavazatok alapján került be a második élő show-ba. Miután a mentorok értékelték az énekesek és a zenekarok produkcióit, szavaztak, hogy leülhetnek-e a négy, biztos továbbjutást jelentő szék egyikére, vagy a veszélyzónába kerülnek, ahonnan már csak a nézők menthetik meg őket.

Ahogy a produkciók egymás után következtek, többször is volt példa arra, hogy egy már leült versenyzőnek fel kellett állnia, hogy átadja a helyét a nála jobban teljesítőnek. A nézők szavazással döntöttek arról, ki kerüljön a székről a veszélyzónába.

hirdetés

Az adás végére Dárdai Blanka, Ruszó Tibi, Burai Renátó és Gödöllői Emmánuel maradtak ülve, így ők lettek az első továbbjutók.

Végül az is kiderült, hogy a veszélyzónából kiket szavaztak be a nézők a második élő show-ba:

Zdroba Patrik, Bagdi Enikő, Vanek Andor és a Take 3 folytathatja a versenyt. Ezzel eldőlt, hogy az első élő show kiesői Anti bácsi, Huszár Aletta, a Speranta és a C.O.O.L. lettek, számukra véget ért a műsor.

A legrosszabbul Puskás Peti járt, akinek az első élő adás után már csak egy csapata maradt versenyben, ByeAlexnek viszont mindhárom versenyzője továbbjutott.

Az eredményhirdetés pillanatai:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
X_elo1_171119_183.jpg

X-Faktor, 1. élő show: Gáspár Laci NEM Bródy János

Az első adásban 4 versenyző búcsúzott az X-Faktortól. Több mentor is saját dalt írt a mentoráltjának, de ez nem minden esetben jött be.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Az X-Faktor élő show-ja eddig nem látott vérengzést hozott. Tavaly három játékos esett ki az első show-ban, idén már négy.

Ez volt az első meglepetés, a második, hogy a műsorvezetőt immár Lékai-Kiss Ramónának hívják. Ramónáról eddig nem nagyon emlékeztem meg, pedig megérdemli, mert remekül ellátja a műsorvezetői feladatokat, bár azt a fura helyzetet még mindig nem tudtam megszokni, amikor „Barátok Közt Zsófi” bekonferálja (Szabó) Zsófit.

hirdetés

Az adás közös produkcióval indult, amiről túl sok mindent nem tudtunk meg, de minek is traktáljanak minket olyan apróságokkal, mint az alkotók? Annyival is kevesebbet kell elfelejtenünk holnapra.

Az élő adásokban is folytatódik a szék tematika, 4 játékost lehet leültetni. Akik a műsor végén ülnek, automatikusan tovább jutnak. Ha elfogy a szék és a zsűri valakinek széket szavaz, a közönség szavazhat, ki az, aki ülve maradjon és a legkevesebb szavazatot kapó visszakerül a veszélyzónába.

Zdroba Patrik letért a rocksláger vonalról, és a Flashdance-ből énekelte a She's a Maniac-et. A mentorok kicsit begyakoroltnak érezték, de mindenki elismerte, hogy nagyot énekelt, és természetesen kapott széket.

Alettát kimondottan bírom, jól énekel, van egyénisége és megjelenése, fellépése. Amikor elkezdte énekelni a Csillag vagy fecskét, nagyon megörültem (bár a dal tavaly is szerepelt a műsorban, választhattak volna mást is a Kispál és a borz életművéből, van választék).

Ezzel együtt be kell valljam, az előadás nem tetszett maximálisan, több finomságot vártam volna benne.

Az igazi meglepetést Alex okozta, amikor bevallotta, hogy ez az egyik kedvence dala (nem gondoltam volna, mert annyira messze van Bye Alex stílusától). Leültették.

Vanek Andor hibátlan teljesítménnyel masírozott az élő műsorig, sorra hozta a rajt-cél győzelmeket. Ezúttal Rihanna Diamonds-ját hozta, és bevallom,

én untam annak ellenére, hogy Andor saját magára alakította.

De hozzá kell tennem, én Rihanna előadásában is unom. Ő is azon énekesnők közé tartozik, akiknek tehetségét maximálisan elismerem, de egy számot nem tudnék mondani tőle, ami bármit is megmozdítana bennem. Tudom, tudom, kár belém.

hirdetés

Bogi és Laci megdicsérte, de Peti kimondta, hogy Andor most önmaga alatt teljesített. Végül nem kapott széket, Peti, és ami meglepőbb, Laci szigorú volt vele.

Itt jegyzem meg, Dallos Bogit sem kerülte el a mentornők végzete. A műsor stylistjai és mindazok, akik folyamatos kényszert éreznek, hogy igazolják a létezésüket, a versenyzőkön és a mentorcsapat női tagjain élik ki magukat.

Bogi most viszonylag megúszta, csak a frizurájával csináltak valami olyasmit, amit Strasbourgban kéne tárgyalni.

A Speranta hihetetlen hangulatot varázsolt a stúdióban, a mentorokat is elbűvölték, bár azért volt néhány apró kritika. Viszont három igennel így is leülhettek.

Laci amikor felkonferálta Burai Renátót, elmondta, rájött, miért nem volt száz százalékos eddig Burai Renátó: önbizalom hiány.

Ha így is van, ebből most nem látszott semmi, a OneRepublic Love Runs Out című számát tolta el igen meggyőzően. Három szavazattal ugyan, de leülhetett az utolsó székre. Fokozódott az izgalom.

A Cool nem veszélyeztette az ülő versenyzők helyét, hiába hoztak saját dalt. Laci egyenesen azt mondta,

annyira hamis volt az ének, hogy nem tudja értékelni a produkciót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
x-faktor-ruszo-tibi-1000x627.jpg

X-Faktor: Ruszó Tibi édesapja miatt énekelte mentora, ByeAlex dalát

ByeAlex úgy érezte, fiatal versenyzője nála is jobban el tudja énekelni ezt a számot, amit az édesapja emlékére írt, ezért akarta Tibinek adni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Történelmi pillanatot láthattunk az X-Faktor első élő show-jában: ByeAlex mentori pályafutása során először kérte egyik versenyzőjét arra, hogy az ő egyik dalát énekelje el a műsorban, erre ugyanis eddig nem volt példa.

Ruszó Tibi azonban most az Apám sírjánál című számot adta elő a szombati adásban, és mint kiderült, azért, mert van valami közös a fiúban és mentorában.

ByeAlex édesapja korán meghalt, az ő emlékére írta ezt a dalt, Ruszó Tibi pedig tavaly szintén közel került ahhoz, hogy elveszítse az apját, miután a férfi szívinfarktust kapott és kórházba került. A tehetséges fiú ugyan már tavaly jelentkezett az X-Faktorba, de a történtek miatt mégsem indult el. Szerencsére az apa már jól van, de a fiatal énekes így is át tudta érezni mentora szerzeményét.

hirdetés

ByeAlex a fiú színpadra lépése előtt elmondta, hogy már nem sokkal azután megszületett a fejében az ötlet, hogy Ruszó Tibinek adja ezt a számot, amikor kiderült, hogy a mentorok őt szavazták meg a harmadik versenyzőjének. Az énekes ezt a dalt nem szokta előadni a koncertjein, de

úgy érezte, Tibi talán még nála is jobban el tudja énekelni, ezért döntött így.

A fiú produkciója valóban jól sikerült, a mentorok nagyon megdicsérték, és le is ültették arra a székre, ami a biztos továbbjutást jelentette Tibi számára.

Íme Ruszó Tibi előadásában az Apám sírjánál című dal:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
anti.png

X-Faktor: megjelent Anti bácsi és több versenyző saját dalának videóklipje

Anti bácsinak és Bagdi Enikőnek mentoruk írt dalt, de voltak olyanok is, akik saját szerzeménnyel rukkoltak elő, amit az élő show-ban is előadtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Ugyan az első élő show után véget ért a verseny Anti bácsi számára, az X-Faktor 70 éves felfedezettjének egyáltalán nincs oka csüggedni, ugyanis máris megjelent az első videoklipje.

Ám nem ő az egyetlen versenyző, akinek már debütált a saját dala: Bagdi Enikő, a C.O.O.L. és Manuel is készített már saját zenéket.

Itt nézheted meg Anti bácsi első saját dalának klipjét:

hirdetés

Bagdi Enikő saját nótája is meghallgatható:

Manuel saját dala:

És a C.O.O.L szerzeménye:

A szombati élő show kiesőiről itt írtunk bővebben:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!