hirdetés
luke vader scene copy
Rengeteget röhögtünk a hangalámondásos videókon
A magyar házimozizás legszürreálisabb korszaka volt: egyszerre tré és csodálatos.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. március 21.


hirdetés

„Hatalmas élmény volt a nyolcvanas években, amikor a barátaimmal megnézhettük videón azokat a horrorfilmeket, amelyekhez itthon nem lehetett hozzájutni. Az Evil Dead hatalmas flash volt 14-15 évesen” - meséli az egyik ismerősöm.

„Utána napokig rettegtem tőle éjszakánként. Persze minden film hangalámondásos volt. Így láttam Rémálom az Elm utcában című filmet is, meg egy csomó karatés filmet, meg olyan klasszikusokat, mint a Hegylakó. Évekig röhögtünk a hangalámondásos videók félrehallásain is. Például, amikor a Hegylakóban Kruegerről volt szó, és a szinkronhang azt mondta 'És akkor jött Körte'.”

hangala3

VIDEÓ: Best of válogatás. A Terminátor, A jedi visszatér, A hegylakó, a Forró rágógumi és a Mad Max hangalámondással:

Ti is emlékeztek még ezekre a régi, iszonyatosan tré minőségű, egymástól másolt videokazettákra? Amelyeken olyan – zömmel amerikai – filmeket nézhettünk meg, amelyeket itthon még nem adtak moziban, de kazin sem lehetett megvásárolni?

És emlékeztek azokra a végtelenül irritáló, néha belebakizó, ugyanazon az unott hangon végigkántált szinkronokra? A filmekre, amelyek alatt egy, jobb esetben két magyar hang mondta el a néha pontatlanul fordított szöveget?

A hangalámondásos másolt videók egyszerre jelentették a házimozizás hőskorát és mélypontját.

Hogy ez mit jelent? Csodálatos volt számunkra, hogy végre mi is láthattuk a nyugati filmek tömegét, nem is olyan sokkal a megjelenésük után. Viszont iszonytató minőségben kaptuk meg ezeket. Egyetlen olyan VHS-t sem láttam akkoriban, amelyen ne hullámzott volna a kép, és ne lett volna torz a hang. Mégis boldog voltam, hogy láthatom.

Mert a nyugati filmek egy része sehogy nem jött volna be Magyarországra. Vagy, ha valamelyiket engedték is vetíteni moziban, felirattal vagy magyar szinkronnal, akkor is csak egy, két vagy akár több éves késéssel.

A Csillagok háborúját például 1977-ben mutatták be, hozzánk csak 2 éves késéssel érkezett meg. Így maradtak a becsempészett és illegálisan szinkronizált, majd agyonmásolva feketén eladott VHS-kazetták.

VIDEÓ: Egy legendás hangalámondásos film – A jedi visszatér egyik kulcsjelenete

Az első hangalámondásos videó, amit én láttam, úgy 14 évesen, a Terminátor volt. Bár ma is fülembe cseng, mennyire zavaró volt a szenvtelen fahang, a film lenyűgözött. Akkoriban amúgy is hihetetlenül népszerűek voltak a Schwarzenegger-filmek.

A második hangalámondásos videóhoz a gimis filmklubban volt szerencsém. Kora egyik kultikus horrorját vetítették, az 1986-os The Hitchert, amit mi Stopposként ismertünk. A hivatalos címe azonban Az országút fantomja.

A filmek más címmel mentek a kazikon, mint később a mozikban

Hegylakó – Felföldi

Terminátor – Végrehajtó

A cápa bosszúja - A fehér cápa leszámolása

Erőszak Pokla - A likvidátor

Gonosz Halott – Az erdő szelleme

Részeges karatemester - Akit csonttörőnek hívtak

Mad Max - Őrült Max

VIDEÓ: A Terminátor hangalámondással

Honnan szereztük be a nyolcvanas években a VHS-kazettákat? Például külföldön élő rokonoktól, akik felvették videóra filmet vagy megvették és elküldték – esetleg átcsempészték a határon. Az ismeretségi körömbe így jutott el A jedi visszatér. (Az egyik srác, aki már látta a filmet a magyarországi bemutató előtt VHS-en, volt olyan szemtelen, hogy mindenkinek elmondta, miről szól.) Szóval valakinek mindig megvolt valamelyik film, ami körbejárt.

Tamásék rendszerint házibulik után, levezetésként filmeztek akár hajnalig. A Rendőrakadémiát sokáig nem is látta szinkronnal, normális minőségben, csak a hangalámondásos változatot ismerte. A baráti körrel látta Schwarzenegger, Jackie Chan filmjeit, a Mad Max első két részét, Az elveszett frigyláda fosztogatóit.

Tamásnak is feltűnt, ami sokaknak: hogy a hangalámondást rendszerint férfiak csinálták – pédául Csörögi István, aki szerepelt tizenegy éve az egyik kereskedelmi tévé riportjában is. Valamiért ritka volt a női hang.

És bár újra és újra felbukkan az a történet, hogy van, aki a Birodalom visszavág híres mondatát „Luke, én vagyok az apád!” női hangtól hallotta, Tamás szerint ez csak városi legenda. Az mindenesetre valamiféle minőségi ugrásnak számított, amikor a férfiakat férfi, a nőket nő szinkronizálta az illegális verziókban.

Kémek, mint mi:

De ami az egészben a legdurvább, az az, hogy a szocialista sufnituninghoz szokott Kelet-Európában mennyire elterjedtté vált a kilencvenes évekig a hangalámondás. Olyannyira, hogy Tamás annak idején elcsípte egy éjjel az orosz állami tévén az Alkonyattól pirkadatig című Tarantino-filmet hangalámondással...

VIDEÓ: A műfaj tökéletes paródiáját készítette el Juhász Laci. A Twisted Sister híres számához készített saját hangalámondást:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Átalakul az RTL műsorrendje: hétköznap az összes esti műsort érinti majd
Változik a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy kezdési időpontja is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Változik az RTL esti műsorrendje, több sorozatot, műsort is érint majd - írta meg a Media1. Új időpontban kezdődnek, lesz ami megszűnik, és új műsorok is indulnak április 29-én.

Véget ért az Alvilág, most lesz a Cápák között utolsó része, és Toplista is befejeződik.

A Fókusz továbbra is 19:05-kor kezdődik, de a hossza visszaáll, és összesen fél órás lesz a magazinműsor.

A befejeződő Drága örökösök helyén jelentkezik a Konyhafőnök-Visszavágó című gaszto reality, amely 110 perces lesz, és civilek lesznek benne.

A Barátok közt 30 perccel később kezdődik, este fél 10-től sugározzák, és 22 órakor fejeződik be.

Hétfőnként lesz látható az új dokureality, A Főnök inkognitóban. Kedden jön az új Magnum, csütörtökönként a Gyertek át! és pénteken a Doktor Murphy 2. évada, ezek 22:05-kor lesznek látható. Szerdánként ebben az időszakban különböző vásárolt filmeket ad majd az RTL Klub.

A későbbi idősávban lesz a Házon kívül, ami este 11 órakor, csütörtökönként a Privát kopók új részei 22:50-kor kezdődnek majd. A XXI. század című történelmi visszatekintő műsor hétfőn 23 órára kerül át.

Hétvégente szombat esténként marad a Fókusz Plusz és A mi kis falunk, vasárnap este filmeket láthatsz az RTL Klubon.

Egy új műsor indul szombattól Szuperzöld címmel.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Szüzesség elvevős szex, váratlan lovaggá ütés és piálás - így töltötték a csata előtt utolsó óráikat a Trónok Harca főszereplői
...és csak beszélgetnek, beszélgetnek, beszélgetnek és beszélgetnek. SPOILERVESZÉLY!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. április 22.A Trónok Harca befejező évada sajnos a második résszel is folytatja a szappanoperásodást. Az új részben lényegében nem történik semmi. Nagyon érezni, hogy mindjárt itt a végjáték, de a maradék időt ki kell tölteni a nagy semmivel. Mindenki mindenkivel összefut, mindenki mindenkivel mindenről beszélget - bár leginkább a semmiről. Mindenki mindenkinek megbocsát, és akik még nem dugtak, azok dugnak egy jót, vagy legalábbis akarnak.

SPOILER!

Ne görgess tovább, ha még nem láttad, vagy nem akarod megtudni, miről szól a második rész!

A második rész az elsőhöz hasonló eseményekkel indít, csak most Jon Snow helyett Jaime Lannistert mentegetőzhet a tanács előtt. Egyedül érkezett, Cersei mindenkit átejtett, és ígérete ellenére nem küldte vele seregeit. Tarthi Brienne azonban jót áll Jaime-ért, így végül, bár vonakodva, de mindenki elfogadja a Királyölő segítségét.

A Jaime és Bran Stark közötti beszélgetést már nagyon vártam. Kíváncsi voltam, mégis mit lehet mondani annak, akit 8 évaddal ezelőtt kilöksz egy ablakon, és nyomorékká teszel. Hát végül is nagyon mást nem:

"Sajnálom, amit veled tettem."

Brant azonban, mióta Háromszemű holló, nem igazán hatja meg semmi, sőt meg is nyugtatja Jaime-t, hogy ha az nem történik, nem lennének ma azok, akik, és hát tudjuk, hogy ő elég jól elvan ebben a Háromszemű holló szerepben.

Daenerys is elkapja Sansát egy kis négyszemközti beszélgetésre, hogy feloldja a köztük lévő feszültséget. Biztosítja Jon iránt érzett szerelméről, és girl powerről csacsognak. Az Észak függetlenségéért kiálló Sansát azonban mégsem tudja teljesen meggyőzni.

Az epizód további részében hiába lesz szüzesség elvevős szex, és megható lovaggá ütés. Az egyik legérzelmesebb jelenet, amikor Lady Jégcsap Stark végre felolvad. Theon Greyjoy megérkezik Deresbe, és felajánlja szolgálatait a sárkánykirálynőnek, de elsősorban Sansának, aki valami hihetetlen érzelmességgel borul Theon nyakába.

Óriásvész Tormundék visszatérnek Utolsó Menedékből, és meghozzák a hírt, hogy másnap napkeltéig van idő, akkorra várható a Holtak seregének érkezése.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Újabb vérfagyasztó előzetes: kijött a Trónok Harca 3. részének trailere
Továbbra sem derül ki, hogy mire számíthatnak a film rajongói, de a látvány kegyetlen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Végéhez közeledik az amerikai fantasy-drámasorozat, a Trónok harca. A nyolcadik, egyben befejező évadjának első részét április 14-én mutatták be a HBO televíziós csatornán, a befejező epizód május 19-én kerül adásba. A legtöbb évaddal ellentétben a nyolcadik évad csak hat, egyenként egyórás részből áll.

Tovább feszítik a sorozat rajongóinak idegeit az újabb előzetessel. A múlt héten indult utolsó évad bevezető része után egyre csak csigázzák a nézőket, így volt ez a második részben is, amelyről erősen spoileres ismertetőt írtunk. Mennek a találgatások, mi lesz majd a filmsorozat vége.

Az eddig látottak alapján sokféle végre lehet számítani, éppen ezért nagy a várakozás. Az újabb képkockák sem visznek közelebb a megoldáshoz, de az izgalmat igencsak fokozzák. Tulajdonképp egyetlen olyan kocka sincs benne, amiből bármit is megtudnánk. A seregek felálltak, minden kéz a kardon vagy az egyéb fegyvereken, igazából az a kérdés, hogy ha ez a döntő csata, a harmadik részben, akkor mi lesz a hátralévő három részben majd?

Az előzetesért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ifj. Richter József: Az állatokat nem kényszerítjük a produkcióra, szeretik, amit csinálnak
Motoros mutatvánnyal és nyílt nappal várja látogatóit a Cirkuszok Világnapján a 25 éves Magyar Nemzeti Cirkusz. Vezetője, Ifj. Richter József azt is elmondta, szerinte miért nem kell betitani az állatok szerepeltetését a cirkuszokban.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. április 19.Most szombaton lesz a Cirkuszok Világnapja. Ifjabb Richter Józsefet arról faggattam, a Magyar Nemzeti Cirkusz hol és hogyan készül a jeles eseményre.

- Április 20-án lesz a Cirkuszok Világnapja. Mióta létezik a szakmai ünnep?

- Ez lesz a tizedik alkalom. Először Európai Cirkusznapként indult, de később világnappá nyilvánították. Mindig április harmadik szombatjára esik. Ebből az alkalomból nagyon sok cirkusz extra programokkal várja a nézőket.

- A Magyar Nemzeti Cirkusz mivel készül?

- Számunkra még különlegesebb lesz ez a nap, ugyanis 25 éves a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Cirkuszok Világnapja pedig kerek évfordulót ünnepel. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy izgalmas cirkusznappal lepjük meg azokat a nézőinket, akik ellátogatnak Debrecenbe. Mindenki ingyen bejöhet a cirkuszba, megnézhetik, hogy gyakorolunk az állatokkal, hogyan gondozzuk őket, kipróbálhatnak különböző cirkuszi eszközöket, hátra lehet sétálni a kulisszák mögé. Egy igazi attrakcióval is készülünk.

Simet László, a kiváló magyar artista egy 50 méter hosszúságban kifeszített drótkötélen fog felmotorozni egészen a cirkuszsátor tetejébe.

A londoni olimpia záróünnepségén mutatta be jó néhány évvel ezelőtt.

- A Magyar Nemzeti Cirkusznak fontos szereplői az állatok. Világhírű lovas számokat mutatnak be, minden évben elefántfürdetést rendeznek. Ugyanakkor egyre többen követelik, hogy tiltsák be az állatok szerepeltetését, Szlovákiában ezt már törvénybe is foglalták. Mit gondol erről?

- A Magyar Nemzeti Cirkusz köztudottan állatbarát. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy bebizonyítsuk, az állatokat lehet jól is tartani a cirkuszban. Hosszú évek óta ezen dolgozunk, ezért is jó, hogy tartunk nyílt napokat, ahol mindenki meggyőződhet erről. Mindig azt mondom, hogy különbséget kell tudni tenni cirkusz és cirkusz között.

Nem baj, ha fellépnek az olyanok ellen, ahol valóban vannak problémák. De ahol minden rendben van, ahol betartják a szabályokat, mint nálunk – Magyarországon nagyon komolyan szabályozzák az állattartást –, ott ilyen probléma nincs.

- Kicsit beszélne arról, hogy milyen körülmények között élnek ezek az állatok? Mit csinálnak két előadás között?

- Állatkerti körülményeket biztosítunk a számukra. Mindig törekszünk rá, hogy a legnagyobb kifutókat építsük fel nekik, elektromos karámban vannak, ahol a nagy mozgásigényüket ki tudják elégíteni. Ezek az állatok így nőttek fel, nekik ez a természetes. Sokan kérdezik tőlem is, hogy bírok úgy élni, hogy minden héten más városban vagyok. Számomra ez teljesen megszokott. Bár lakókocsiban élek, mégis lehet olyan körülményeket teremteni, mint egy lakásban. Igyekszünk minél rövidebb ideig szállítani őket. De van itt még valami: azáltal, hogy a cirkuszban vannak állatok, olyan városokban és falvakban is láthatnak elefántot, zsiráfot, ahol a lakóknak az anyagi körülményei nem engedi meg, hogy elmenjenek Budapestre, az állatkertbe.

A cirkusz bemutatja a harmóniát ember és állat között, és nagyon fontos: a porondon nem azt hangsúlyozzuk ki, hogy az elefánt egy lábon álljon, hanem az állatok szépségét.

Tehát manapság már nem az számít, hogy minél nehezebb produkciót mutassanak be, hanem hogy az emberek láthassák ezeket a csodálatos lényeket.

- Ezek a produkciók az állatoknak örömet okoznak? Mert egy kutyán látszik, ha élvezi a játékot.

- Igen. Vannak a cirkuszon kívül is állatok, amik dolgoznak. Vannak vakvezető kutyák, sportlovak. Egy vakvezető kutya is szereti, amit csinál. Folyamatosan jutalomfalatot kap. Az állatainkat mi sem kényszerítjük a produkcióra, hanem úgy tanítjuk, hogy jutalmazzuk őket, ezért szeretik, amit csinálnak.

- Idén is lesz elefántfürdetés?

- Természetesen lesz. Ez a Cirkuszok Éjszakájához kapcsolódó esemény. Idén sem lesz másként, sőt, szeretnénk két naposra bővíteni a Cirkuszok Éjszakáját, ugyanis akkora sikere van.

Az elefántfürdetéssel is az a célunk, hogy az emberek láthassák, milyen jól tartjuk az állatainkat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x