hirdetés
krampusz-karacsony-wiki-1000x600.jpg

Rémisztő ünnepi szokásokkal hangolódnak a karácsonyra Európa több országában

A szomszédainknál a gyerekek ijesztgetése már-már hagyománnyá vált az ünnepek előtt.
Fotók: Wikimedia Commons - szmo.hu
2018. december 24.


hirdetés

Furcsa és félelmetes szokások is tartoznak a karácsonyhoz néhány Magyarországhoz közeli európai országban. Ausztriában, Németországban, Szlovéniában és Csehországban (a Mirror szerint Magyarországon is) egy rémisztő alak, a krampusz ijesztgeti az embereket és a gyerekeket karácsony előtt.

A több száz éves, főleg Németországban elterjedt hagyomány szerint a krampusz az ördög fia, aki december ötödikén, a Krampusz éjszáján bukkan fel a városokban, és meglepetést hagy hátra a gyerekeknek a házak ajtaja előtt. A jók ajándékot kapnak, a rosszak pedig virgácsot. (Ez tulajdonképpen nálunk egybeolvadt a Mikulás napjával, annyi különbséggel, hogy az édességet a Télapó hozza, a krampusz pedig csak virgácsot.)

A legendák azzal is riogatnak, hogy az igazán rossz, "elátkozott" gyerekeket a krampusz elrabolja, a zsákjába teszi és elviszi.

Bár Magyarországon kevésbé tulajdonítunk nagy szerepet a krampusznak, szomszédos országainkban, Németországban és Csehországban meghatározó szereplője a karácsony előtti időszaknak.

Ausztriában például Krampusz futást rendeznek, ami abból áll, hogy az emberek ijesztő ördögöknek öltözve vonulnak fel a városban, és ijesztgetik, kergetik egymást. Ez a szokás nagyon hasonlít a mohácsi busójáráshoz.

Csehországban a krampusz fényes nappal is meglátogatja a családokat. Ezen a videón látható, mennyire megrémülnek a gyerekek az ördögi lényeknek öltözött emberektől, akik egy angyallal érkeztek a családhoz. A céljuk az, hogy figyelmeztessék a kicsiket, hogy jók legyenek a következő évben is.


KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x