hirdetés
329998.custom.jpg

Kérgesszívűek: reményteljes új világ születik vérben és mocsokban

A francia gyarmatosítás hőskora tárul fel a National Geographic történelmi játékfilm-sorozatában.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Egyszerre vadregényes és baljósan sejtelmes tájak tűnnek fel, pompás folyók, gyönyörű, érintetlen erdők – mintha csak a NatGeo valamelyik természetfilmjét néznénk. Aztán mindjárt az első képsorok egyikében megjelenik egy pokoli vízió, vélhetően kínhalált halt emberekről, amelyről nekem vizuálisan azonnal az Apokalipszis, most ugrott be.

Ezek bizonyos értelemben meg is adják a Kérgesszívűek című, nyolc epizódból álló sorozat alaphangulatát. Nem véletlen, hogy az első két rész vetítése augusztus 2-án este 10 órakor kezdődik és 16 éven aluliaknak nem ajánlják.

Történelmi tanulmányainkból tudjuk, hogy a nagy felfedezések nyomán a tengeren túlra induló telepeseket legtöbbször a remélt meggazdagodás vagy a menekülés a nyomor elől (ma úgy mondanánk: gazdasági migráció) vezérelte, mások az igazságszolgáltatás elől próbáltak elszökni, vagy pedig – ahogyan a film hősei - éppen megérdemelt büntetésük megváltásaként vállalják, hogy élhetővé teszik és felvirágoztatják királyuk új birtokát.

Ebből is kikövetkeztethető, hogy a „pionirok” többnyire mindenre elszánt, gátlástalan, feddhetetlen erkölcsűnek nem mondható emberek voltak. Nem volt ez másképpen a mai Kanada területén, a Szent Lőrinc folyó mentén elterülő „Új Franciaország” nevű gyarmaton sem az 1690-es években, amikor a Napkirály, XIV. Lajos alattvalói próbálták megvetni a lábukat Észak-Amerikában.

Természetesen megjelentek nyomukban a hittérítők és az uralkodó gondoskodott arról is, hogy a telepesek családokat alapítsanak, sokasodjanak és szaporodjanak. „A király leányai” általában szegény sorsú szüzek voltak, akiket a családjuk ajánlott fel erre az „állami szolgálatra”, bár a mai napig tartja magát az a legenda, hogy valójában prostituáltak voltak, akiket száműztek Franciaországból, de a telepeseknek megfeleltek feleségnek. (Erre épül Prévost abbé regénye, a Manon Lescaut, amelyből Giacomo Puccini írt máig népszerű operát).

hirdetés

Csakhogy ez a honfoglalás sem ment vér, erőszak, árulások, gyilkosságok nélkül. Az új világ lakóinak nemcsak a vadonnal és az őslakosokkal kellett megküzdeniük a létért, hanem a rivális nagyhatalom, Anglia küldötteivel, és nem utolsósorban egymás nagyravágyásával, kapzsiságával is. Így, a Kérgesszívűek története egyben leszámolás egy reményteljes új világ paradicsomi állapotával is.

A sorozat fő érdekessége, hogy egy tengerentúli európai gyarmat ősállapotát mutatja be, minden szépítés, dicsőítés nélkül. Képet alkothatunk arról, hogy honnan indult el egy olyan, napjainkban is virágzó terület, mint Québec, de tetten érhetjük annak a természetrombolásnak a kezdeteit is, amelynek ma már életveszélyes stádiumát éljük meg.

„Micsoda várost lehetne ide építeni!” – kiált fel az egyik szereplő egy meseszép erdő kellős közepén és nem tudunk nem gondolni az esőerdők 21. századi mészárlására.

A Kérgesszívűek (Barksskins) Annie Proulx regényéből készült. Az amerikai írónő már többször meghódította a mozinézőket is. Az ő írása volt az alapja a Kikötői híreknek (2001) Lasse Hallström filmjének Kevin Spacey főszereplésével, és az Oscar-díjas Brokeback Mountain – Túl a barátságon-nak (2005).

A film egyik központi figuráját, a különc Trepagny bárót David Thewlis játssza. Az angol színészt sokan a Harry Potter-filmekhez kötik, pedig már 25 évvel ezelőtt emlékezetesen formálta meg Paul Verlaine-t a Teljes napfogyatkozásban a Rimbaud-t alakító szinte még kamasz Leonardo di Caprio mellett. De játszott Shakespeare-t és otthonosan érzi magát szövevényes bűnügyi történetekben is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jennifer-lawrence-northfoto.jpg

Az Oscar-díjas csaj, aki divatba hozta a cikiséget – Jennifer Lawrence 30 éves

Tangát villantott Coppolának és hanyatt vágódott az Oscar lépcsőn. Összegyűjtöttük a színésznő legviccesebb és legszerethetőbb pillanatait.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Northfoto/ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Már 2010-ben, A hallgatás törvénye kapcsán sokat hallhattunk a színésznőről, aki őszinte interjúkat ad, nem zavarja, ha zavarba jön - és nem utolsósorban elképesztően tehetséges. Aztán jött az X-Men és pályája eddigi csúcsa, a Napos oldal, melyben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. Megkerestük, mikor nevettünk vele és rajta a legjobban - imád röhögni magán - és mikor szerettük a legjobban színészként. Augusztus 15-én van a szülinapja.

Ebben a videóban több vicces pillanat is van, például kiderül, hogy imád alkoholizálni, rühelli a fogadásokat, viszont a nagy sztároktól kikészül, így például valakit egyszer Elizabeth Taylornak hitt, amikor a díva már halott volt. A legjobb rész, amikor elmagyarázza, miként sétált oda mezítláb egy étteremben Francis Ford Coppolához, hogy rajongását fejezze ki, majd amikor elsétált az asztalától, rájött, hogy az egész cipzárja lecsúszott hátul, és kilógott a tangája.

A Vanity Fair szuper YouTube-os sorozatában hazugságvizsgáló gépet köt a sztárokra, Lawrence is vállalt egy ilyet. Egészen intim kérdésekre válaszolt, például, hogy hisz-e a halál utáni életben - nem -, vagy hogy akar-e valaha férjhez menni - igen - , illetve hogy randizna-e nem-celebbel - igen. Az interjú három éve készült, azóta titokban férjhez ment egy civilhez: egy műtárgykereskedőhöz.

Jimmy Kimmel vendégházigazdájaként Lawrence illusztrálta azt, amit már a fél világ tudott róla addigra: hogy imád káromkodni, és a kedvenc szava a f#ck. Itt épp azt játssza el, hogy rá kell jönnie, ebben a műsorban nem használhatja a szót.

Ebben a nagyon szórakoztató videóban Lawrence fellép a netre, és regisztrálja magát különböző közösségi oldalakon, például a Redditen, kérdésekre válaszol a saját nevében. Például arra a kérdésre, hogy olyan kaméleon-szerű színésznő lesz-e, mint Meryl Streep, azt feleli, hogy nem, és arra is nemmel válaszol, hogy randizik-e Brad Pittel - ez 2018-as videó -, de hozzáteszi, hogy ezt nem örömmel mondja. Azt is elárulja, hogy nyugodtan hívják el randizni, mert már jó ideje nem érintette meg egy pasi sem. Aztán átszerkeszti a Wikipédia-oldalát, és kiszedi belőle a kamukat. Felfedezhető a videóban Tenki Réka is, akiről egy felhasználó azt kérdezi, ez a magyar Lawrence-e? Ő is megállapítja, hogy Tenki tényleg hasonlít rá.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
majka-kadarkai-endre-zeneszek-tamogatas-segely.jpg

Majka a zenészsegélyről: Menjen a francba, aki felveszi úgy, hogy közben 9 milliós autóban ül

Rádiós műsorban beszélt arról, hogy pár olyan emberről biztosan tud, aki felvette a támogatást, pedig azt is tudja, hogy nincs szükségük a nettó 136 ezer forintra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 14.


hirdetés

Kadarkai Endre vendége volt nemrég a stúdióban Majka és Tamás Gáspár Miklós. A teljes beszélgetés szombaton lesz hallható a Klubrádió Világtalálkozó című műsorában.

A beszélgetésből egy részletet megosztott a Facebook-oldalán Kadarkai Endre.

Ebben Majkához fordulva azzal indít Kadarkai Endre, hogy kritizálta azokat a zenészeket, illetve az olyanokat, akiknek bár nem lett volna rá szükségük rá, támogatást vettek fel.

"Itt jön a lényege a mondandómnak" - válaszolt Majka. "Kimondtad azt, amit más nem mondott ki, és amiből balhét csináltak. Az olyanokon van a lényeg.

Arról volt szó, hogy mindenki felvette, aki megigényelte ezt a dolgot, és

hirdetés

ezek közé beférkőztek olyan emberek, akik nem az, hogy nem érdemlik meg, hanem akiknek nincs rá szükségük.

Ezt kiforgatva jelentek meg újságcikkek, hogy én azt mondtam, hogy akik felvették ezt a jogdíjat, nem emelték ki, hogy én valójában nem azok ellen szólalok fel, akik tényleg megérdemlik."

Amikor erre rákérdezett a műsorvezető, Majka azt mondta:

"Azt tudom, hogy nekem van pár olyan ismerősöm a szakmából, akinek tudom, hogy nem volt rá szüksége".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Zsófi-Aréna2.jpg

„Nem vagyunk ingyenélő senkiháziak” – Tarján Zsófi és Bencsik-Kovács Zoltán a Honeybeast új lemezéről

Bár szeretnének zenélni, nem esnek kétségbe, ha ismét korlátozások jönnek. Beszéltünk az augusztus végére tervezett koncertről, Zsófi festészetéről és az influenszerekről is.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. augusztus 15.


hirdetés

Nyelvi leleményekkel, költői képekkel, filozófiával és humorral átitatott szövegek, változatos, cizellált popzene: ez számomra a Honeybeast. Szinte nincs olyan élethelyzet, dilemma, amiről ne lenne egy daluk. Ezért mindig öröm, ha velük beszélgethetek.

- Az első és legfontosabb kérdés: hogy vagytok, hogy vészeltétek át a veszélyhelyzetet?

Bencsik-Kovács Zoltán: Ahogy mások is az országban, elég nehezen éltük meg ezt az időszakot

Tarján Zsófi: Dolgoztunk, és megpróbáltuk a legjobbat kihozni magunkból a karantén ellenére is. Az első szakaszban, amikor koncertek már nem voltak, de még lehetett menni Szegedre, a lemezen dolgoztunk.

BKZ: Pont a lezárás környékén fejeztük be a munkálatokat.

hirdetés

- Említsük meg az olvasók kedvéért, hogy Zoli Szegeden él, gondolom ezért dolgoztatok ott.

TZS: Igen. Amikorra mindent lezártak, szerencsére már csak egy-két utómunka volt hátra, amihez már nem kellett mindenkinek személyesen ott lenni.

BKZ: Úgy igazából május-június környékén kezdtük el felfogni, hogy teljesen leállt az élet. Ráébredtünk, hogy emiatt szinte egész nyáron nem játszhatunk semerre. Sőt, most még az augusztus 15-i tilalom feloldás is bizonytalan, így egyre nagyobb aggodalommal követjük a fejleményeket.

- Sokat lehetett látni/hallani a médiában, hogy milyen nehéz egzisztenciális helyzetbe került sok zenész.

BKZ: Elég megfontolt zenekar vagyunk, vannak tartalékaink, összetartunk, próbálunk egymásnak segíteni. Igyekeztünk átvészelni a dolgot, és még egy darabig sikerül is, de azért ha sokáig így marad, akkor előbb-utóbb bajban leszünk mi is.

TZS: És nemcsak a zenészeket kell kiemelni, hanem az egész szakmát, azokat is, akik a színpad körül dolgoznak: a színpadtechnikai szakembereket, a színpadépítőket, a világítókat, a hangmérnököket.

Ez egy több tízezres iparág.

Pont az az időszak maradt ki, amikor igazán bevételekhez lehetne jutni, a márciustól október végéig tartó fesztiválszezon.

- A betegség maga ezek szerint szerencsére elkerült titeket.

BKZ: Nyilván az egészségügyi kockázatok a családjainkat is érintik, emiatt is aggódunk, de engem sokkal nagyobb aggodalommal tölt el, ami a társadalomban zajlik. Kezd zenész ellenes hangulat kialakulni, hogy miért lázadoznak a zenészek a tiltás miatt. Mintha ingyenélő senkiháziak lennénk.

Ez engem sokkal jobban megrémít, mint a vírus, ami előbb-utóbb le fog csengeni.

- Ráadásul a politika is mindent megtesz, hogy megossza a zenész szakmát. Veterán ikonok teszik le a garast egyik vagy másik oldalon. Titeket nem ér nyomás, hogy álljatok be valamelyik táborba?

BKZ: Ha hangoskodnánk, folyamatosan hangoztatnánk a véleményünket, ami egyébként van, és elég markáns is, akkor valószínűleg kapnánk pofonokat és támadásokat. De nekünk nem az a dolgunk, hogy az utcán kiabáljunk, hanem az, hogy zenéljünk, dalokat írjunk és lemezeket készítsünk.

Aki ismeri a Honeybeast világát, az nagyon jól tudja, hogy körülbelül hányadán állunk.

A rendszer sajátossága egyébként, hogy a támadások és jelzések nem egyenes úton történnek. Nyilván ilyen nálunk is előfordul, de szerencsére, vagy szerencsétlenségünkre nem mi vagyunk ebben a medencében a legnagyobb hal.

Azt gondolom, a művészet feladata az, hogy igazat szóljon.

Szerintem az utcán üvöltve nem lehet igazat szólni, de egy dalban igen.

Én arra akarom a rajongóinkat, közönségünket biztatni folyamatosan, hogy gondolkozzanak humánus és értelmes emberekként, akkor el fognak jutni a helyes következtetésekre.

- Amíg a vírust nem sikerül legyőzni, bármikor megismétlődhet az, ami tavasszal történt. Van „B” tervetek a túlélésre?

TZS: Alkalmazott grafikából van ugyan diplomám, de az a szakma annyira nem vonz. Nagyon-nagyon ritka esetekben foglalkozom vele. A Honeybeast lemezborítóit én tervezem, és azon kívül is terveztem néhányat, de csak olyan munkát vállalok el, amiket szívből tudok csinálni.

A festészettel viszont már tavaly nagyon komolyan elkezdtem foglalkozni, és a vírus plusz motivációt adott, hogy növesszek úgymond egy másik lábat a zenekar mellett.

Szerencsére van is érdeklődés a festményeim iránt, aminek nagyon örülök, de örülnék, ha a zászlóshajó a zenélés maradna.

BKZ: Amúgy nem esem kétségbe, ha nem így lesz.

A zenekar többi tagja és én is megkereste valahogy a kenyerét a zenekar sikere előtt is .

A sikertörténetünk körülbelül 6-7 éves. Annyira még nem égettük fel a hidakat. El tudunk helyezkedni más módon is. Én például huszonévig egy középiskolában tanítottam. Két éve hagytam csak fel vele.

- Beszéljünk a jó dolgokról: megjelent a Honeybeast legújabb albuma, az Ego. Nekem már Az Élet a Marson is kicsit konceptalbum jellegű volt, az Ego viszont végképp. Ilyenkor kitaláltok egy vezérfonalat, amire fel lehet fűzni a dalokat, vagy előbb kiválogatjátok a dalokat, és utána nézitek meg, hogy mi lehetne az összetartó erő?

BKZ: Az Ego kicsivel tudatosabb volt már, mint az Élet a Marson. Egy-másfél éve kezdtem dolgozni rajta, és először négy számot írtam meg. Akkoriban írtam az Ego című dalt is. Akkor még nem volt meg nagyon a szöveg sem, csak a refrénből egy-két szó, és néhány mondat a verzéből, de azt tudtam, hogy a túlzott egóról, az én felértékelődéséről fog szólni ez a lemez. A szövegek is így kezdtek kialakulni.

TZS: Az album az Egóval kezdődik, ami a legkönnyedebb dal, de maga a téma nem az egyáltalán, hiszen arról szól, hogy nem feltétlenül jó, ha az ego tükrében nézzük a világot. Maga a tükör is sokszor megjelenik, mint motívum, a borítóra is tükörfóliát terveztem. Ha valaki megveszi a lemezt, akkor magát látja benne.

BKZ: A sorrend pedig nagyjából úgy alakul, hogy a boldog békeidőből folyamatosan csússzunk bele egy apokaliptikus vízióba.

TZS: Ahogy haladunk előre, egyre komorabbak a dalok és szép lassan eljutunk a Harmadnapra című számig, ami már nagyon szomorú, borongós, mély és sötét témát dolgoz fel.

- Zoli, az Élet a Marson kapcsán azt mondtad nekem két éve, hogy egységesek lettek a dalok, nem érzed azt, hogy lenne köztük gyengébb. Az Egóval is hasonlóan elégedett vagy?

BKZ: Nekem a kedvenc lemezem az Élet a Marson volt, pontosan azért, mert nagyon egységesek a dalok, letisztultak, nincsenek töltelékek.

Kicsit fájt is a fogadtatása. Azt hittem, hogy sikeresebb lesz az a lemez.

Az emberek mindig nehezen fogadják el, hogyha valaki picikét is mást akar csinálni.

A Súlytalannál azt várták, hogy a Bódottágot csináljam meg újból. Most pedig kezd felértékelődni az Élet a Marson , mert annak a hangzását kérik számon az Egón .

TZS: Viszont a zenekar és a menedzsment egyöntetű véleménye az, hogy az eddigi legjobban sikerült lemez a most megjelent Ego.

BKZ: Az már most lehet látni, hogy két dal kiemelkedik a lemezről, a Túlélő Caramellel és a Ha meghalok Palya Beával. De a többi dalban is vannak bátor húzások. A Ma éjszaka fele például dobszóló.

- Nagyon érdekes számomra a Honeybeastben az, ahogy egyensúlyoz a jó értelemben vett kommersz és a tartalmas között.

BKZ: Örülök, ha ezt észreveszed, ha ez hallható, mert ez a törekvés.

– Tudatos ez a fajta borotvaélen táncolás?

TZS: Igen, abszolút. Nagyon szeretnénk, hogy minél nagyobb, minél összetettebb közönséget tudjunk vonzani:

BKZ: A Honeybeast zenéje elég sok mindenből tevődik össze. A jazz-től a rockzenéig sok mindent csináltam életemben. De az első komolyabb sikereink, a Portugál és a Legnagyobb hős után kialakult, hogy ez egy popzenekar.

Valóban, a felszínen törekszem arra, hogy közérthető legyen és könnyen befogadható,

viszont valahogy bennem van az igényességre való törekvés is, hogy azért többet mondjon annál, mint egy átlagos pop dal.

TZS: Fontos, hogy modern legyen a zenénk, de az is, hogy azonosulni tudjunk vele. A Honeybeast stílusához hozzátartozik, hogy a modern zenei anyag mellett olyan szövegekkel rendelkeznek a dalok, amelyek mögött nagyon mély tartalmak is vannak.

- Hogy kell elképzelni a munkát? Zoli hozza a kész kottákat, leteszi elétek? Vagy csak hoz egy alapötletet, amihez hozzá rakjátok zeneileg a saját hangokat?

TZS: Általában először én kapom meg az alapot, amiben ő elgitározza a dalt, és el is énekli. Kapok egy szövegváltozatot, vagy akár már kész szöveget is, és szépen elkezdem tanulgatni, szolmizálni. Hogyha ez megvan, akkor levisszük a próbaterembe, és mindenki hozzáteszi a saját ötleteit. Nagyjából így megy ez.

- Számomra az első, ami feltűnt, hogy hiányzik a lemezről két dal, a Nyakamon az ünnep és Reggeli napfény.

BKZ: Nem illettek bele egyáltalán az Ego koncepciójába. Ráadásul a Nyakamon az ünnep kifejezetten alkalmi dal.

TZS: Reméljük, hogy karácsonykor lehet majd koncerteket, rendezvényeket tartani, és majd akkor elővesszük.

A Reggeli napfénnyel is ugyanezt éreztük, hogy egyszerűen nem illik bele a képbe.

BKZ: Ráadásul az egy kifejezetten könnyed dal. Persze nem bírtam megállni, abba is belecsempésztem egy kis társadalmi bírálatot, de az alaphangulata optimista és vidám.

TZS: Gondolkoztunk, hogy esetleg bónusz track legyen, de végül elvetettük. A neten fent van mindkét dal, a rajongók ugyanúgy meghallgathatják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sulyi-kobor.jpg

Sülyi Péter: Elkezdett idomulni a történelem a 40 évvel ezelőtti szövegeimhez

70 éves az Omega talán legjelentősebb dalszövegírója, aki hosszú ideje az Őrségben él. Az ottani mindennapokról és az általa megálmodott Hétrétországról is mesélt.
Láng Dávid; címkép: Omega Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Sülyi Péter a 70-es évek elején kezdett együtt dolgozni az Omega zenekarral, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a 200 évvel az utolsó háború után, vagy a Mozgó világ. Emellett Kovács Kati több dalszövegét is ő jegyzi.

Az Őrségbe majdnem 30 éve vetődött először, és első látásra beleszeretett. Egyre több időt töltött ott, mígnem hivatalosan is odaköltözött.

Ő álmodta meg a Hétrétország nevű fesztivált, amit néhány éve „köztivál”-nak hívnak, és ami a tavalyi szezon egyik legpozitívabb élménye volt számomra.

Kicsit máshogy, látogatói létszámkorláttal, de szerencsére idén is meg tudják rendezni. Erről is beszélgettünk az ötletgazdával, aki a napokban ünnepelte hetvenedik születésnapját.

hirdetés

– Hogyan éli meg, hogy 70 éves lett, foglalkoztatja a kora?

– Kicsit már érzem a koromat, de érteni nem értem. Egyszer csak azt mondják az embernek: hetvenes lettél! Ez azzal jár, hogy nem fúj csábdalokat a jövő, a múlt meg a mulasztásokkal hozakodik elő. Új fejezet. Végül is az ember legyen hálás, mindennek lehet örülni.

– Mennyire érzi érvényesnek a 70-es, 80-as években született szövegeit 2020-ban?

– Nem állítom, hogy szántszándékkal, de valahogy úgy jött ki a lépés, hogy eléggé korfüggetlen szövegeket írtam. Manapság, ha az Omega közönségével találkozom, az a benyomásom, hogy sokkal fogékonyabbá váltak a szövegek iránt. Mintha kellett volna pár évtized ahhoz, hogy beérjenek a sorok, és a színpadi látvány, a zenészek személyisége, illetve a zene ereje mellett a szövegekre is elkezdjenek figyelni. A visszajelzések azt mutatják, hogy nem vesztette érvényét az, amit annak idején leírtam.

Sokan kérdezik a szövegeim kapcsán, honnan tudtam 40 évvel ezelőtt, hogy ez vagy az fog történni. Erre csak azt tudom mondani, fogalmam se volt: nem kispekuláltam, hanem megéreztem. Nem következtetés volt, hanem egyfajta intuíció.

Egyik-másikhoz, nagyon úgy tűnik, elkezdett idomulni a történelem. Ez persze nem az én érdemem, és nem is feltétlenül töltenek el örömmel a történések, amelyek ide vezettek. Ha a személyes utamat keresem előrefelé, egyre inkább belevész abba a homályba, amit általánosságban érzékelek.

– Kifejtené ezt kicsit bővebben?

– A mixer című szám szövegében írtam 1981-ben, hogy „Valaki összekever mindent, a rosszat és a jót / Bele se fogsz, hogy szétválaszd, már megkapod az altatót”. Ez például eléggé bejött. Ember legyen a talpán, aki a mai világban ki tudja bogozni, mi igaz és mi nem. Gyakorlatilag nevezhetjük ezt korszellemnek, ami minden történésre rányomja a bélyegét. Alig látni valamit tisztán, csak a rendszerszintű káosz, ami biztos.

Nem látok keresztül ezen a függönyön, így fogalmam sincs, meddig tart majd, kitisztul-e valaha a kép? (Hát persze, hogy kitisztul – próbálok bizakodni –, csak nem feltétlen nekünk, „hetveneseknek”.)

– Tartja a kapcsolatot az Omega tagjaival?

– Természetesen. Talán Meckyvel (Kóbor János – a szerk.) beszélek a leggyakrabban, a születésnapomon is felhívott. Időnként találkozunk a „dalszerzési kötelezettségeken” túl, például együtt szoktak meghívni bennünket Szlovákiába a zenekar ottani rajongói minden év szeptemberében.

Egyébként elég furcsa, hogy ősidők óta ismerjük egymást, de mintha csak az utóbbi tíz évben kezdtünk volna barátkozni. Én annak idején úgy kerültem képbe, hogy a gitárossal, Molnár Gyurival osztálytársak és jó cimborák voltunk. A többiekkel már csak a korkülönbség miatt sem alakult ki rögtön a pajtási viszony, aztán igaz, összeöregedtünk – de ki-ki a maga módján.

Fotó: Simon Attila

– Mi a helyzet a régóta tervezett új lemezzel?

– Mecky épp a „szülinapi” telefonbeszélgetésben említette, hogy úgy néz ki, végre sikerült formába önteni. Ez leginkább rajta múlt, tulajdonképpen ő volt a dalok lelke, neki köszönhetően lett olyan az anyag, amilyen. Nevezhetjük konceptlemeznek is, a címe Testamentum.

Összefoglalásnak szántuk, az új dalok mellett a pályaív egy-egy régi darabja is bekerült, új köntösben. Nagyrészt én írtam a szövegét, őszre remélem, hallható lesz.

– Miben volt más megírni ezeket a szövegeket, mint a hőskorszak-belieket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!