hirdetés
1-66.jpg

Remekbe szabott thrillert sikerült csinálni az Apró mesékkel

Remek színészek, izgalmas történet, működik a korrajz és a felnőtteknek szóló mese
Balázs Mihály, fotók: YouTube - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

A II. világháború után járunk a romos Budapesten. Orosz elnyomás. Mindenki próbálja túlélni a történelem egyik legnagyobb pusztításának következményeit. Hősünk, Hankó Balázs (Szabó Kimmel Tamás) szélhámosként tengeti nyomorúságos mindennapjait. Abból próbál hasznot húzni, hogy apróhirdetésekre jelentkezve hamis történeteket mond el a reménykedő hozzátartozóknak, akik szeretnék megtudni, mi lett a frontra elhurcolt szeretteikkel. Egy balul sikerült svindli után Balázs egy kisváros közelében lévő erdőben ismerkedik meg az egyedülálló anyával, Kerekes Vicával, aki férje nélkül neveli gyermekét. Természetesen Balázs itt is eljátssza az eltűnt férj bajtársának a szerepet, de ez a család más, mint az eddigiek…5

A film első képkockáiból már árad az atmoszféra, megidézve a 40-es évek romos, reményvesztett, elnyomott Magyarországát. Emelem a kalapom a készítők előtt, fantasztikus, milyen eredményesen nyúltak hozzá ehhez a korszakhoz. A hangulathoz csak ad a 40’es évek film noirainak megidézése, sokszor lépnek be ismerős elemek a feszült thrillerbe, például a bajbajutott femme fatale, a hallgatag svindler, aki igazából jó, de megtesz mindent a túlélésért. Több jelenetben is megjelenik a megbízhatatlan narrátor: egy karakter elmesél egy történetet és tudjuk, hogy nagy eséllyel ez nem úgy zajlott, ahogy azt a képen látjuk, ez pedig tökéletesen elbizonytalanítja a nézőt és tovább kelti a feszültséget.

Szabó Kimmel Tamás remekül hozza a szerethető, simlis fiatalembert, akiről a néző nem sokat tud. A történet csak csepegteti a részleteket a múltjáról, amikor kiderül, miért is olyan, amilyen, miért is teszi azt, amit – ez a film csúcspontja. Kimmel karaktere komplex és jól kitalált, Hankó Balázs ugyan morálisan elítélhető, de érhető okokból cselekszik, és a néző szépen beleszeret, ahogy Kerekes Vica Juditja is tette. Humphrey Bogart jutott eszembe róla, de azért rajta persze sokkal jobban állt a kalap.

A történet csak akkor indul be igazán, amikor is visszatér az évek óta eltűntnek hitt FÉRJ a frontról. Nem véletlenül írtam nagybetűkkel, ugyanis amikor megjelenik Molnár Levente, megfagy a levegő. És nem csak a színészekben áll meg a vér, de a nézőben is. Egyszerűen minden más eltűnik a vászonról, nincs öröm, csak félelem, fegyelem és tisztelet. Amikor először találkozunk vele, olyan érzésem volt, mintha egy epikus történet főgonoszát látnám: mintha Voldemort nagyúr vagy Darth Vader jelent volna meg a vásznon. Ő a pszichopata apa, aki veri a gyermekét, feleségét és gondolkodás nélkül kínoz és megöl embereket, csak azért, mert az útjában állnak, ugyanakkor képes eladni magát, megtéveszteni, manipulálni mindenkit és empátiát ébreszteni, elhitetni, hogy megváltozott. Kiszámíthatatlanra és feledhetetlenre sikerült ez a velejéig romlott karakter.

A nézők számára talán kicsit lassú a történetvezetés, néhol vontatott, de ez a noir zsánerébe teljesen belefér, főleg, hogy a lassúság a feszültségkeltés egyik eszköze. A jelmezek korhűek, a környezet olyan, mintha a 40-es években forgatták volna a filmet, egy-két jelenetben lehet kiszúrni a CGI-t. A színészek nagyszerűek, de Molnár Levente még ebből az erős mezőnyből is kitűnik.

hirdetés

A film egy felnőtt, magyar mese. Egy korrajzba oltott, remekbeszabott thriller, romantikával, noir elemekkel és jó színészi játékkal. Kicsit a Faun labirintusára emlékeztet realizmusával és történetvezetésével, csak fantasy elemek nélkül. Mégis, hiába jó film az Apró mesék, nem biztos, hogy sok ember erre szavaz majd a moziban Marvel Kapitányok és Kölcsönlakások közepette - pedig nagyon megérdemelné.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
campus-fesztival16.jpeg

Debrecenben is lesznek 500 főnél nagyobb koncertek, Majka is fellép

A Nagyerdei Stadionba szervezik a bulikat, kizárólag ülőhelyekkel.
Fotó: Rockstar Photographers - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Bár a kormány döntése értelmében továbbra sem lehet 500 fősnél nagyobb koncerteket és fesztiválokat tartani, egyre több rendezvény próbál alternatív megoldást találni a helyzetre.

A Campus Fesztivál szervezői bejelentették, hogy lesznek 500 fős koncertek a Nagyerdei Víztoronyban, augusztus 19-22. között pedig négy ültetett, 500 fősnél nagyobb koncertet is tartanak a Nagyerdei Stadionban.

Az eddigi tervek szerint augusztus 19-én Majka és Curtis és a Follow The Flow, augusztus 20-án Rúzsa Magdolna és Horváth Tamás, augusztus 21-én a Kowalsky meg a Vega és a Szabó Balázs Bandája, augusztus 22-én pedig a Bagossy Brothers Company és a Punnany Massif lép majd fel a Nagyerdei Stadionban.

Mint arról beszámoltunk, a kormány úgy határozott, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását a koronavírus-járvány miatt.

Ennek ellenére voltak, akik már találtak kiskapukat, hiszen például az Apostol 50 koncertet is megtartják majd a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyértékesítést végző Broadway Jegyiroda azzal indokolta azt, hogy létszámkorlátozás nélkül, zárt térben megtarthatják az eseményt, hogy ez olyan rendezvénynek minősül, amely ültetett nézőtérrel rendelkezik.

hirdetés

Úgy tűnik, több zenész is ültetett koncerttel próbálja majd menteni a menthetőt, például Majka is elárulta, hogy neki is lesz ilyen koncertje.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziget-fesztival-obudai-sziget-dronvideo.jpg

Videó: ilyen most a Sziget Fesztivál helyszíne a bulizók nélkül

Ma kezdődött volna a hétnapos fesztivál, amely idén a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. A szervezők a magasból rögzített felvételeken mutatják meg a most csendes Óbudai-szigetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

27 év után idén először marad el a Sziget Fesztivál, amit a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni, ahogy a többi hazai zenei fesztivált sem.

Már áprilisban eldőlt, hogy a Szigetnek lőttek idén, miután a kormány a veszélyhelyzet idején arról döntött, hogy augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani (ezt július végén augusztus 15. utánra is kiterjesztették, így a nyár végére elhalasztott, illetve akkorra tervezett fesztiválokat sem fogják megrendezni). Kádár Tamás, a Sziget főszervezője akkor azt mondta, "a mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat", a koronavírus "nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe".

Ha nem lenne a járvány, ma, augusztus 5-én kezdődött volna idén a Sziget, amelyen többek között olyan világsztárok léptek volna fel, mint Dua Lipa, a Kings of Leon, Major Lazer, Khalid, Lewis Capaldi, Mark Ronson vagy A$AP Rocky.

Ma azonban nem lepik el a K-hidat a fesztiválozók, az Óbudai-sziget most csendes marad. A Sziget szervezői látványos felvételeken mutatták meg, milyen most a fesztivál helyszíne a színpadok, a sátrak és természetesen a bulizók tömege nélkül.

A videó végén azt üzenik, a Sziget visszavárja a fesztiválozókat, "találkozunk 2021-ben".

hirdetés

A glance at the island right now ?

Check out The Island of Freedom right now in all her natural beauty! We can't wait to see you back here in 2021. ? ❤️ #szigettogether


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apostol.jpg

Mégsem lesz idén Apostol-koncert az Arénában

„Fájó szívvel” mondták le augusztus végére tervezett koncertjüket, de tartottak tőle, hogy sokan nem mennének el.
Fotó: Apostol együttes/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy sokak megrökönyödésére augusztus 28-ra, vagyis bőven az 500 fő feletti koncertek tilalmának idejére hirdették meg az Apostol együttes 50. születésnapját megünneplő koncertet a Budapest Arénában.

Most a zenekar két tagja videóüzenetben közölte:

„hosszú huzavona után, keserves kínok között” megszülve úgy döntöttek, a koncertet egy későbbi időpontra halasztják.

Ahogy fogalmaznak, kaptak olyan információkat, hogy az augusztusi időpontban sokan nem mernének elmenni az eseményre, így azt 2021. március 7-én tartják meg a Papp László Budapest Sportarénában. A megváltott jegyek természetesen az új időpontban is érvényesek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zeneszek-raktarkoncert.jpg

Demjén Ferencre, Balázs Fecóra és a Tankcsapdára is számít a raktárkoncerteken a kormány

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő több részletet is elárult arról, hogyan támogatja a kormány a zeneipart.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-posztjában arról beszél, hogy tudják, milyen nehéz helyzetbe kerültek az előadóművészek és a velük dolgozó háttérmunkások.

Ezért

a kormány „több mint 5 milliárd forinttal támogatja legalább 150 raktárkoncert létrejöttét (ezt hívták egy hete "garázskoncerteknek" - a szerk.), ahol a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat.”

A kormányszóvivő hozzáteszi, hogy a produkciók technikai hátteréről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária Zrt. gondoskodik. A koncerteket várhatóan szeptemberben teszik elérhetővé.

Szentkirályi beszélt a várható fellépőkről is:

hirdetés

Tóth Gabit és Tóth Verát, Demjén Ferencet, a Tankcsapda együttest és Balázs Fecót külön nevesítette, hozzátéve, hogy a többi, nagy fesztiválokon fellépő nevekről a legnagyobb fellépések szervezőivel egyeztetnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!