Rekordméretűre nőtt a költségvetési hiány: 1842 milliárd forint
Sosem volt még ilyen magas november végén – az elmaradt uniós források miatt nőtt meg ennyire. A Pénzügyminisztérium mindenesetre bizakodó, szerintük tartható az éves hiánycél.
Fotó: MTI - szmo.hu
2018. december 07.


A Pénzügyminisztérium előzetes adatai azt mutatják, hogy november hónap végén az államháztartás hiánya 1842,4 milliárd forint volt. Ez a 135 százaléka a költségvetésben meghatározott éves deficitnek, és egyben rekord is: novemberben még sosem volt ilyen magas a hiány.

Minden valószínűség szerint a csökkenő uniós pénzek, és az ezzel kapcsolatos kiadások megelőlegezése okozta a rekorddeficitet. Az eddigi csúcsot egyébként még a Gyurcsány-kormány tartotta: a 2006-os 1739,8 milliárd forinttal

Csak a novemberi hónapban 164 milliárd forinttal emelkedett a hiány, de a Pénzügyminisztérium közleménye továbbra is bizakodó:

"Az adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika mellett is hónapról hónapra növekedő adóbevételek a költségvetés stabilitását eredményezik. A különféle gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósítása így továbbra is biztosított. A várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4%-os uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható."

Bevételek:

2018 novemberéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában. Novemberben 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, így 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszel által Magyarországnak kifizetett összegek.

Idén viszont a magyar kormány eddig 1737,4 milliárd forintot kellett, hogy kifizessen a kedvezményezettek részére – vagyis 1162 milliárd forintnyi uniós támogatást a kormány a költségvetésből előlegezett meg – ezért alakulhatottt ki a brutális 1842,4 milliárd forintos hiány.

Volt néhány más tétel is a kiadási oldalon, amely miatt nőtt a hiány: a PM közleményében a nyugdíjprémium kifizetéséről szól, hiszen a több mint 2,5 millió nyugdíjasnak 41,2 milliárd forintot fizettek ki. A nem uniós fejlesztések (a közúthálózat felújítása vagy a Modern Városok Program) finanszírozása is növelték a büdzsé deficitjét.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x