hirdetés

Rekord meleg tél volt, mégis nőtt a jégtakaró

Európa és Amerika is a valaha mért legmelegebb télként regisztrálta az ideit, az északi jég mégis 10 éve nem látott méretűre hízott.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. március 16.


hirdetés

Különböző tanulmányok és mérések igazolják, hogy a 2019/2020-as év tele rekord meleg télként alakult - írja az Időkép. A Copernicus Climate Change Service (C3S) kutatásai szerint

2019 decemberétől 2020 februárjáig a valaha mért legmelegebb telet regisztrálhattuk Európában. Az évszak 3,4 fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010 közötti átlag téli időszak. A hőmérséklet csaknem 1,4 fokkal magasabb volt, mint az előző legmelegebb tél, a 2015/2016-os.

Ami az egyes hónapokat illeti, egy kimagaslóan enyhe decembert követően a január globális szinten döntött melegrekordot, a mérések kezdete óta a legmelegebb januárnak bizonyult. A február Európában jeleskedett leginkább, itt 3,9 fokkal volt melegebb az 1981-2010-es időszak februári átlagához képest (globálisan 0,8 fokkal dőlt meg a korábbi csúcs). Amerikában szintén első helyen végzett az elmúlt tél, a január és február hónapok többfelé az amerikai kontinensen is rekordokat állítottak be.

A másik megdöbbentő adat, amely elsőre talán összeegyeztethetetlen a fent leírtakkal, ugyanis

2010 óta a legnagyobb kiterjedést érte el az északi-sarki jégtakaró. Míg az Antarktisz olvadásáról, és melegrekordjairól olvastuk a híreket, addig az Északi-sark jege 10 éve nem látott méretet öltött.

hirdetés

A jégtakaró növekedésével a sarki jégfelszín 2020 februárjára elérte a 14,68 millió négyzetkilométert. A hónap folyamán a tengeri jég átlagosan napi 22 100 négyzetkilométert hízott, ami nemcsak megközelítette, le is hagyta a 1981-2010 közötti időszakban jellemző, átlagos februári (20 200 négyzetkilométeres) növekményt.

Hogyan lehetséges ez?

A téli félév idején az égi egyenlítő délre vándorlásával sötétség borul az északi félteke sarkvidéki területeire, a sarkkörön túli vidék besugárzás híján lehűl, területén nagy mennyiségű hideg légtömeg halmozódik fel. A mérsékelt övezetektől való hőmérsékletbeli eltérés a sztratoszférában is megjelenik, az egyre erősödő hőmérsékletkülönbség és a Föld forgása együttesen alacsony légnyomást épít ki a magasban. A sztratoszférában így összegyűlt hideg, forgó mozgást végző légtömeg a sztratoszférikus poláris örvény.

Ezzel együtt a felszínen is csökken a légnyomás, az alacsony nyomás miatt pedig a hideg levegő a sarkok felé áramlik, így a hideg még jobban a sarkkör térségébe szorul. Ebből kifolyólag Európa és Amerika tájain is zonális (nyugat-kelet irányú) áramlás fog dominálni, ami a kontinentális területeken enyhe telet eredményez.

A 2019/2020-ban bekövetkezett jégtakaró-növekedés és a rekord meleg tél tehát egyaránt az erős poláris örvénynek köszönhető.

Ha a sarki örvény stabil (az örvény körüli áramlás erősebb az átlagnál), akkor a hideg levegő nem tud északi irányból benyomulni Amerikába vagy Európába, a sarki szélességeken pedig a komoly fagyok következtében növekedésnek indul a jégfelszín mérete.

Meddig sikerül fennmaradnia a poláris örvénynek?

A tavaszi melegedés idejével, ezúttal a napokban a hőmérséklet-különbségek csökkennek, a poláris örvény gyengülni kezd, majd teljesen leépül. Fokozatosan növekszik a meridionális (észak-déli) áramlásra mutatkozó cirkulációs hajlam, ezért nagyobb esély nyílik észak felől a hideg beáramlására, így a tavaszi fagyok megjelenésére.

A megnövekedett jégtakaró sincs biztonságban, bár felszíne 10 éve nem látott mértékűre hízott, a jég vastagsága, illetve térfogata ebben az évben is átlag alatt volt. A vékony felszíni jégréteg a poláris örvény gyengülésével, az emelkedő hőmérséklet hatására gyorsan felolvadhat.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gulyas-gergely-mti-koszticsak-szilard.jpg

Gulyás Gergely: Hétfőn éjfélkor hatályba léphet a koronavírus-törvény

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a felhatalmazási törvényről.
Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak. Az előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség - írja az MTI.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer show vasárnapi adásában azt mondta:

"Most az a cél, hogy az Országgyűlés, ha az ellenzékre nem számíthatunk, akkor a kormánypártok képviselőinek a szavazataival fogadja el a koronavírus-törvényt a hétfői napon. Ezzel az a sajátos helyzet, ami néhány intézkedés lejárta miatt előállt, megszűnik. Ez a jogszabály, ha a házelnök és a köztársasági elnök soron kívül aláírja, akkor hétfőn éjfélkor hatályba léphet. Akkor a kormánynak a világos felhatalmazása megvan"

-írja az atv.hu.

Az Országgyűlés múlt hétfőn nem szavazta meg a felhatalmazási törvény napirendre vételét.

hirdetés

A törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének támogatása kellett volna. Ez azonban nem lett meg, mivel az ellenzéki pártok nemmel szavaztak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szlavik-janos-foorvos-mti-kovacs-attila.jpg

Szlávik János: A kórházban kezelt betegek 10-15 százalékának van szüksége gépi lélegeztetésre

Az infektológus szerint kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kezelik. Akinek viszont enyhe tünetei vannak, otthon gyógyulhat.
MTI, Címkép: MTI/Kovács Attila - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak nagy része az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek közül kerül ki - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban felidézték a koronavirus.gov.hu-ra feltett legfrissebb információkat, amelyek szerint meghalt újabb két, 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, az azonosított fertőzöttek száma pedig 447-re nőtt.

Szlávik János az adatokra reagálva elmondta, a járvány kibontakozásával az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon is gyógyulhatnak. Ilyenkor néhány hét alatt enyhülhet a láz és a köhögés - tette hozzá.

A kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kell kezelni; közülük körülbelül 10-15 százalék szorul gépi lélegeztetésre

hirdetés

- mondta.

Szlávik János felhívta a figyelmet: megállapították, hogy a koronavírus a már teljesen gyógyult, s már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható.

Ezért azoknál, akik már három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy nem adják tovább a kórt.

Hozzátette, vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyossá válása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával - úgy tűnik - Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni. A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket - mondta Szlávik János.

Valódi gyógyszer a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik - hangsúlyozta.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
soros.bmp

Soros György egymillió eurót adományoz Budapestnek

A milliárdos Budapesten született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Egymillió eurót adományoznak Budapestnek a Nyílt Társadalom Alapítványok, közölte Soros György. A közleményben Soros azt írta, „a világjárvány nem ismer határokat, sem országok, sem emberek között”, azaz mindannyian veszélyben vagyunk.

A 24.hu által szemlézett közlemény szerint hatalmas kihívással találják szembe magukat a városok és helyi önkormányzatok egyaránt.

Soros elmondta: Budapesten született a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten.

"A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot"

hirdetés

- emlékezett vissza a milliárdos és hozzátette: jól emlékszik ezekre az időkre, tudja, mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között.

„A szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoznak Budapestnek a példátlan vészhelyzetben” – közölte.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tudom.bmp

Megdöbbentő: így néz ki videofelvételen egy koronavírusos beteg tüdeje

A betegség nem korlátozódik egyik tüdőre, hanem mindkét szervben problémát idéz elő és még az egészségügyi dolgozókat is gyakran meglepi, hogy mennyire gyorsan.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Az IFLScience oldalán jelent meg a felvétel, ami azt mutatja meg, hogy a COVID-19 milyen súlyosan károsíthatja a légzőszervet.

A szakértők által bemutatott videó egy magas vérnyomással küzdő 59 éves páciens CT-képei alapján készült. A férfi lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel került kórházba, ami után hamarosan lélegeztetőgépre kényszerült. A videón a tüdőszövet sérüléseit sárga szín jelzi.

Keith Mortman, a George Washington Egyetem orvosa a cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy a betegség nem korlátozódik egyik tüdőre, hanem mindkét szervben problémát idéz elő és még az egészségügyi dolgozókat is gyakran meglepi, hogy mennyire gyorsan.

Itt látható a beteg tüdejéről készült videó:

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!