hirdetés
ny.jpg

18 rejtélyesen módon eltűnt ember - a történetüktől bennünket a hideg ráz

Fagyizás közben, standról hazafelé menet, kigyulladt lakásból és egy fura könyv olvasása után veszett nyomuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 31.


hirdetés

A BuzzFeed megkérte olvasóit, hogy mondják el milyen eltűnésekről tudnak, amelyek érdekesek számukra.

A beküldött válaszok alapján, íme 18 eset, amelyek lehet, hogy álmatlan éjszakákat okoznak majd neked.

1. Joan Risch, eltűnt 1961-ben

Risch 31 éves korában tűnt el bostoni otthonából, amelynek konyhájában csak egy vértócsa maradt utána. A lánya szaladt át a szomszédhoz: „Anyu nincs itthon és a konyhát valaki pirosra festette!” Hetekkel eltűnése előtt, Risch egy olyan könyvet vet ki a könyvtárból, amelyben egy nő köddé vált, és csupán vért és egy törölközőt hagy maga után.

2. Fred Valentich, eltűnt 1978-ban

hirdetés

Az ausztrál Fred Valentich egy kis repülőgépet vezetett, mikor légiforgalmi irányítással azt közölte, hogy egy különös tárgy repül mellette. A vonal a beszélgetés közben megszakadt, és a férfi eltűnt. Sem a pilóta, sem repülőgépe nem került elő, és sokan hiszik, hogy földönkívüliek rabolták el a férfit.

3. Malaysia Airlines 370-es járata, eltűnt 2014-ben

A Boeing 777-es 2014-ben vált köddé, de senki sem tudja pontosan, hogy mi történt a repülőgéppel és 239 utasával. Csak néhány törmelékét találták meg a gépnek, pedig 14 ezer méter mélyen is átkutatták az óceánt.

4. Cherrie Mahan, eltűnt 1985-ben

Cherrie Mahan a buszmegállóból tűnt el egy tanítási nap után. A szülei a mai napig megtagadják, hogy tényleges síremléket állítsanak neki, amíg nem tudják, hogy pontosan mi történt lányukkal. Jelenleg a család egy angyalszoborral emlékezik meg Cherrie-ről a temetőben.

5. Asha Degree, eltűnt 2000-ben

Megannyi autós azt mondta, hogy látták, amint a 9 éves kislány 2000. februárjában hajnali 4-

kor az észak-karolinai 18-as úton sétál. De ennél többet senki sem tud a lányról, aki ma már 27 éves lenne. A rendőrség és az FBI idén jelentette be, hogy még több munkát fognak belefektetni abba, hogy megtudják mi történt a lánnyal.

6. Amy Lynn Bradley, eltűnt 1998-ban

Bradley egy óceánjáró hajóról tűnt el nyaralás közben, mikor reggel kilépett kabinjából, hogy elszívjon egy cigarettát. Egy a tanú azt állította, hogy 2005-ben Barbadoson látta a nőt egy mellékhelységben, de más szemtanú nincsen.

7. Brian Schaffer, eltűnt 2006-ban

Schaffer egyetemistaként Ohioban töltötte a tavaszi szünetet barátaival, mikor egy kocsmából eltűnt. A bár felvételein látható, amint a diák betér a helyre, de sosem jött ki onnan.

8. Dorothy Arnold, eltűnt 1910-ben

Dorothy Arnold egy parfümgyártó cég örököse volt, és az Ötödik sugárúton sétált mikor eltűnt. A legmeghökkentőbb a történetben az, hogy édesanya annyira tartott attól, hogy a média megalázó történeteket fog közölni róluk, hogy hetekig nem jelentette a rendőrségen lánya eltűnését.

9. Jodi Huisentruit, eltűnt 1995-ben

Az iowai riporter hajnali fél 5-kor munkahelyére tartott, amikor elrabolták. A kocsija kulcsát az ajtózárba hajlítva találták, és a bizonyítékok azt mutatták, hogy küzdött az elrablója ellen. Bár 2001-ben halottnak nyilvánították, a rendőrség még mindig úgy gondolja, hogy van esély az ügy megoldására.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
zero-waste-4844683_1920-2.jpg

Itt a műanyagmentes július: így kezdj bele!

Megmutatjuk, hogyan tudsz gyorsan és hatékonyan változtatni a szokásaidon.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Ma már alig akad olyan ember, aki ne hallott volna a műanyagok által okozott környezeti szennyezésről, a tengeri élőlények tömeges pusztulásáról vagy az ivóvízben és ételeinkben is megjelenő mikro-műanyagok veszélyeiről. Ha te is azok közé tartozol, akik fontosnak tartják a környezetünk védelmét, és szeretnél személyesen is részt venni a bolygónkat elárasztó műanyagok csökkentéséért vívott küzdelemben, akkor érdemes most, a műanyagmentes július (Plastic Free July) elnevezésű nemzetközi mozgalom idején változtatnod pár dolgon. Ehhez adunk ötleteket és szempontokat. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Használd azt, ami van!

Mielőtt nekiállnál őrült módon kidobálni a háztartásodból minden műanyagból készült holmit, fogadd el, hogy ami már bekerült, annak az a legjobb, ha minél tovább használod – vagy elajándékozod annak, aki még örömmel használná. Lehet, hogy a gyereked kinőtte a műanyag kerti hintát, egy másik kisgyerek számára azonban még jó szolgálatot tehet. Az újrahasználás fontos alappillére az ökológiai lábnyom csökkentésének. Tehát a szemétbe dobás helyett gondold át, mit tudsz még használni. Pl. a kimosott fagyis dobozokban tárolhatsz más ételt is, ahogy a kedvenc arckrémed kiürült tégelye is sokoldalúan használható.

2. Mondj nemet az egyszer használatos műanyag szatyrokra és fóliákra!

Amíg nem nézel ilyen szemmel, talán észre sem veszed, mennyi műanyagot használsz nap, mint nap. Ezekre azonban remek helyettesítő megoldások léteznek. A bevásárláshoz érdemes beszerezned vászonszatyrokat és különböző méretű vászonzsákokat, hogy kiválthasd a műanyag szatyrokat. A legjobb, ha ezt is a meglévő alapanyagokból oldod meg, és nem vásárolsz újabb textileket (amelyek előállítása szintén károsítja a környezetet). Ha van varrógéped, te is könnyedén varrhatsz szatyrokat maradék textilekből, megunt ruhákból vagy lakástextilekből. Ezek után mindössze annyi a teendőd, hogy mindig legyen a táskádban néhány vászontasak. Még a kenyeret, pogácsát is vásárolhatod ezekbe. A háztartási fóliát pedig ökoboltokban kapható méhviaszos kendőkkel tudod kiváltani.

hirdetés

3. Használj saját kulacsot!

Ez egy egyszeri kiadás, amivel rengeteg PET palacktól kíméled meg a bolygót. Legyen nálad mindig, így elkerülheted, hogy palackozott vizet kelljen vásárolnod. Legjobb, ha a kulacs maga sem műanyagból készül, hiszen attól még, hogy sok évig hű társad lesz, nem mindegy, hogy a végén újrahasznosítható-e. Mindenképp válassz minőségi, tartós darabot. Vásárolhatsz fém- vagy üvegkulacsot is, de az is lehet, hogy ha otthon jobban körülnézel, találsz a konyhaszekrényed mélyén egy évek óta ott lapuló kulacsot. Ideje bevetni.

4. Légy kreatív és felejtsd el a lufikat, szívószálakat és egyéb műanyag parti kellékeket!

Tudatosítsd magadban, hogy nem ezektől a tárgyaktól lesz jó egy családi vagy baráti összejövetel, ahogy az esküvőknek sem szükséges összetevője az ég felé szálló lufik látványa, amelyek aztán a természetes vizek élővilágát veszélyeztetik. A műanyag kellékek helyett légy kreatív és használj természetes anyagokat. Itt is érdemes az otthonodban fellelhető készletből gazdálkodni, de akár kölcsönözhettek is. Ha van gyermeked, tanítsd meg neki is, hogyan ünnepelhet műanyagmentesen.

5. Keresd a csomagolásmentes vagy újrahasznosítható csomagolású termékeket!

Vásárolj piacon, készítsd magad az ételeket és minimalizáld a házhoz rendelést! Ha pedig csomagolt árut vásárolsz, akár élelmiszert, akár tisztítószert vagy kozmetikumot, válaszd a fém-, üveg- vagy papírcsomagolást a műanyag helyett. Fontos, hogy ezeket később majd ne a kukába, hanem a szelektív gyűjtőkbe dobd. Ha kicsit veszed a fáradságot, elkerülheted, hogy a csomagolt termékekkel újabb műanyagok kerüljenek be a háztartásodba. A kistermelőktől, készítőktől, piacokon mindenhol, de ma már sok üzletben is van lehetőség arra, hogy csomagolás mentesen vásárolj. Akár még az ebédedet is kérheted saját ételes dobozban elvitelre, ahogyan tejet is tudsz kimérve vásárolni. Nézz körül, melyik kereskedők támogatják a csomagolásmentességet, és vásárolj tőlük.

+1 Jegyzetelj, vezess naplót!

Ahhoz, hogy lásd az eredményeidet, jó, ha minden lépést rögzíteni tudsz. Helyezz ki egy papírlapot az otthonodban jól látható helyre, például a hűtőszekrényre vagy a nappali ajtajára. De akár a telefonodba is jegyzetelhetsz (még fotókat is készíthetsz) – a lényeg, hogy dokumentálj minden apró lépést, rögzíts minden eredményt. Ezzel egyrészt azonnali sikerélményt szerzel, hiszen láthatod a saját haladásod, másrészt a további lépések megtervezése is könnyebbé válik.

Végezetül néhány jó tanács:

1. Felejtsd el a maximalizmust és örülj minden kis eredménynek!

2. Informálódj, olvass a témáról és keress a környezetedben olyan társakat, akikkel könnyebb teljesíteni a kivívást!

3. Ne kritizáld azokat az ismerőseidet, akik nálad több műanyagot használnak! Inkább beszélgess el velük a saját motivációdról. Hidd el, a te változásod hatással lesz rájuk is. Légy velük türelmes – és legyél büszke magadra, hogy te képes voltál környezettudatos döntéseket hozni és a szokásaidon változtatni!

4. A július elmúltával se hagyd abba a műanyagmentes életmódot, idővel egyre nagyobb rutinod lesz – és egyre könnyebben fognak menni az újabb lépések.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

Fotó: Pixabay, Jasmin Sessler; Pexels, Ready Made

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ausztral-sofor-kigyo-tamadas.jpg

Az egyik leghalálosabb kígyó tekergett az ausztrál sofőr lábánál, amikor százzal hajtott a kocsijával

A halálra rémült férfinek sikerült megölni a veszélyes hüllőt, és még sosem örült ennyire annak, hogy egy rendőr megállította gyorshajtás miatt.
Fotó: Queensland Police Service - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Ijesztő pillanatokat élt át egy ausztrál férfi, amikor a főúton 100 km/h-s sebességnél egyszercsak észrevette, hogy egy kígyó van a kocsijában.

Nem is akármilyen hüllő volt az: egy textilmintás barnakígyó tekergett a lábánál, amely a világ egyik leghalálosabb mérgeskígyója.

Ez az állat okozza a legtöbb halálos kimenetelű kígyómarást, mivel a mérge életveszélyes, súlyos belső vérzést, szív-, tüdő- és veseelégtelenséget, valamint bénulást okozhat.

Nem csoda, hogy a Jimmy nevű férfi nagyon megijedt, főleg amikor látta, hogy a kígyó kiszemelte magának. A férfi a biztonsági övvel és egy késsel próbált védekezni, miközben azon volt, hogy megálljon az autóval. Sikerült is megölnie a hüllőt, de attól tartott, hogy már későn, és a kígyó már megharapta, ezért úgy döntött, hogy elmegy a legközelebbi kórházba és viszi magával az állatot is.

Annyira sietett, hogy már 123 km/h-val hajtott, ezt pedig ki is szúrta egy rendőr, aki gyorshajtás miatt követni kezdte majd megállította.

hirdetés

Amikor az egyenruhás odament a férfihoz, és ő rögtön azzal indított, hogy a platóján egy mérgeskígyó van, tudta, hogy nem azért mondja a sofőr, hogy megússza a büntetést. Jimmy gyorsan azt is elmondta, hogy attól fél, hogy megharapta a kígyó, ezért sietett ennyire a kórházba.

"Még sosem örültem ennyire villogó rendőrautónak"

- mondta a férfi.

A rendőr kihívta a mentőket, akik megvizsgálták Jimmyt, és megállapították, hogy szerencsére nem marta meg a kígyó. Annyi baja volt, hogy a történtektől - érthető módon - sokkot kapott.

Ez látható is a queenslandi rendőrség által közzétett videón, amit az intézkedő rendőr testkamerája vett fel.

Az eset egyébként még június 15-én történt, a rendőrség azonban csak most számolt be róla egy sajtóközleményben.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tornado-video.jpg

Testközelből videóztak le egy tornádót az USA-ban

A felvétel készítője mindössze néhány méterre állt a tornádótól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Nagyon közel tudott kerülni szerdán egy tornádóhoz egy viharvadász az Egyesült Államokbeli Minnesotában - írja az Időkép.

A férfi mindössze néhány méterre készített videót a tornádóról.

A felvételt pedig a Twitteteren is közzétette.

A nem mindennapi felvételen látszik, hogy ez a tornádó nem tartozik a legerősebbek közé (a Módosított Fujita-skálán történő hivatalos besorolásról még nem érkezett hír), de így is nagy pusztítást tud okozni - tette hozzá az Időkép.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump-szobor.png

Felgyújtották Melania Trump faszobrát a szülővárosában, Szlovéniában

A szlovén származású First Ladynek tavaly nyáron állítottak szobrot Sevnicában. A kék ruhát és magas sarkú cipőt viselő Melaniát ábrázoló alkotás azonban nem igazán nyerte el a szlovének tetszését.
MTI - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Felgyújtották a Melania Trumpot ábrázoló, fából készült életnagyságú szobrot, amelyet tavaly állítottak az amerikai elnök feleségének szlovéniai szülővárosában, Sevnicában - számolt be a ljubljanai sajtó csütörtökön.

A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz, de semmi nem utal az elkövető vagy elkövetők kilétére. A megégett szobrot eltávolították.

Melania Trumpnak tavaly nyáron állítottak szobrot Sevnicában. A kék ruhát és magas sarkú cipőt viselő first ladyt ábrázoló alkotás azonban nem igazán nyerte el a szlovének tetszését.

A szobrot Brad Downey amerikai művész álmodta meg, de egy szlovén szobrász készítette el motoros fűrésszel. Az alkotást a közösségi médiában madárijesztőnek is nevezték, de voltak, akik azért bírálták, mert szerintük a szobor inkább Szűz Máriára hasonlít, mint Melania Trumpra.

A helyi tévé beszámolója szerint nem lehet tudni, hogy politikai vagy művészeti tiltakozásként gyújtották-e fel a faszobrot.

hirdetés

Lapozz a felgyújtott szoborért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!