hirdetés
nyito-5.jpg

Régi idők karácsonyait idézi meg a Harang csendül, ének zendül kiállítás

A világháborús karácsonyoktól nagyszüleink ünnepi készülődéséig, a ma már retró díszektől az 'eredeti' zselés szaloncukorig sokféle emlék felidéződik.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

Karácsony eleink számára is fontos volt, de arról, hogy miként zajlott a családok egyik legfontosabb ünnepe, kevesebbet tudunk.

Egy igazi karácsony-történeti időutazásban lehet részed, ha ellátogatsz Gödöllőn, a Karácsonyház emeletén berendezett kiállításra.

hirdetés

A Harang csendül, ének zendül című tárlat anyagát a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Gödöllői Királyi Kastéllyal együttműködve rakta össze a Karácsonyház lelkes csapata.

Kruták Zsófi elmondta, hogy az ötletet egy pár éve a Várkert Bazárban látott kiállítás adta. Azóta is vágyott arra, hogy itt egy hasonló kiállítást készíthessenek. Most pedig a régi álma valóra válhatott, és az külön öröm számukra, hogy a Karácsonyház huszadik születésnapján nyílhatott meg ez a kiállítás.

A három teremben hétvégenként látható gyűjtemény és a hozzájuk kapcsolódó filmek, zenék, leírások régi időkbe repítenek vissza.

A hazai karácsonyfa-állítás történetét mutatják be, és mesélnek a frontkarácsonyok hangulatáról. Erzsébet királyné Gödöllőn töltötte legkedvesebb és legemlékezetesebb karácsonyait, erről is megemlékeznek. A vitrinekben pedig a Karácsonyház antik üvegdísz gyűjteményének legszebb darabjai láthatók.

A régi fotók mesélnek arról, hogy az első világháborúban, a fronton szolgáló katonák hogyan ünnepeltek. Volt, ahol kis fát állították és a betlehemest is előadták. De volt olyan katona, aki akkor látott először karácsonyfát. A szívszorító leírások között egy különleges frontkarácsony történetével is megismerkedhetsz.

A nagyszüleink, szüleink biztosan sóhajtozva nézik majd a régi díszeket, melyek több tárlóban is láthatók. A hagyományos gömbök mellett sokféle figura, pici tárgyak is divatosak voltak. A házikó, gomba, hóember, madárka mellett meglepő, de nagy sláger volt a szódásüveg formájú dísz is. Jó pár évtizeddel ezelőtt a díszek egy része még egyedileg készült, üvegből, és komoly szaktudást igényelt. Egy kisfilm ennek a régi mesterségnek a titkaiba is beavat.

A díszek az idők folyamán sokat változtak, és a terményekből hosszú út vezetett a mai csillogó, díszes, ezerféle formájú díszekig. A diótól az aszalt gyümölcsig, a süteménytől a színes szentképekig, az almától a felfűzött bogyókig, pántlikáig sok mindennel tették szebbé a fát, vagy ágat. Hogy milyen érdekes anyagokat használtak, milyen technikákkal csinálták például a házi készítésű díszeket, erről is mesélnek a tárlaton.

A kiállítás érdekes összeállításából azt is megtudhatjuk, hogy a mik voltak a mai karácsonyfák elődei, vagy mivel helyettesítették a fákat, ha nem jutottak hozzá. Például azokon a vidékeken, ahol nem volt fenyőfa, vagy nem tellett rá, sokféle módon pótolták. Díszítettek bokrokat, muskátlit, fűszernövényt, de még lúdtollból is készítettek „műfenyőt”. A díszítés időszakonként és tájanként változott.

hirdetés

A régi szaloncukros dobozokból is komoly kollekció látható, a „klasszikus”, majd a zselés változatok csomagolásai is megmaradtak. A leírásokból az is kiderül, hogy a szaloncukor speciális magyar édesség. A szaloncukor, mely ma már hungarikum, először a főúri családok szalonban felállított fáin jelent meg a 19. században, innen kapta a nevét. Mivel drága volt a cukor, sokszor pótolták például kenyérhéjjal, szén vagy krumpli darabbal, a gyerekek megtréfálásra pedig fagyott répát dugtak a papírba. Sokszor kockacukorral, vagy aszalt gyümölccsel helyettesítették a cukrot.

Az ünnep fontos része még ma is karácsonyi ételek elkészítése. A régi, hagyományos ételekről is mesélnek, a mézeskalácsról, az ostyáról, a szaloncukorról, a habcsókról és persze a kelt tésztákról, süteményekről, csokikról is.

Ha szeretnél többet tudni a régi korok karácsonyáról, akkor olvasd el korábbi írásunkat:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vorosmarty-ter-karacsonyi-vasar-csakvari-peter-1000x668.jpg

A világ legjobbjai közé választották a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt

Lenyűgözte a CNN-t a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Azt is leírták az amerikaiak, mi tetszik nekik a legjobban benne.
Címkép: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Most már kijelenthetjük, hogy az amerikai CNN újságírói rajonganak a télen (is) gyönyörű Budapestért és a karácsonyi vásárokért. Nemrég megírtuk, hogy szerintük a magyar főváros a legszebb európai város télen, cikkükben pedig sorra vették, mi mindent érdemes megnézni és kipróbálni.

Már abban a cikkben is első helyen említették meg a hangulatos karácsonyi vásárokat. Mint írták, a közép-európai karácsonyi vásárok olyanok, mint az álom, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, hagyományos magyar ételeket enni, és kézműves alkotásokat venni, az egész pedig egy "autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni".

hirdetés

Most pedig a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt be is választották a világ legjobbjai közé. Összesen 17 karácsonyi vásárt szedtek össze, a budapesti pedig olyan nagyvárosok vásárai mellett szerepel, mint Bécs, Prága, Strasbourg, Krakkó, Firenze, Zágráb vagy Berlin, csak hogy a hozzánk közelebb esőket említsük.

Mint írják, a Vörösmarty téren látogatható karácsonyi vásár a legrégebbi és egyben a legnépszerűbb is Budapesten. Akár karácsonyi ajándékokat is lehet venni a több mint 100 standnál, de forralt borozni és hagyományos magyar ételeket is lehet kóstolni. Kiemelik még az egyéb szórakozási lehetőségeket, mint pl. a fényshowt, az élő zenét és a néptáncot.

A megnyitás után mi is körbejártuk a vásárt:

A CNN-cikk szerzője szerint

az teszi igazán különlegessé a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, hogy a híres Gerbeaud Házban található kávéház falára minden évben látványos fényfestéssel jelenítik meg az adventi naptár ablakait. Ezt december 1-24. között minden nap sötétedés után lehet megcsodálni.

Legutóbb az Advent Bazilikát is nagyon dicsérték, ezért mi is megnéztük, miért tetszett nekik annyira.

A CNN 17 legjobb karácsonyi vására között 15 Európában található, csupán New York és Toronto egy-egy vására kerülhetett be, viszont a szomszédos és Magyarországhoz viszonylag közeli országokból több is a listán van.

Ha esetleg van kedvetek messzebbre is utazni egy karácsonyi vásárért, mutatjuk, a CNN melyikeket ajánlja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
16707295_10212601974630330_259474971372232638_o.jpg

„Az ünnepvárás intimitását teremti meg a lemez” – Szabó T. Anna versei Molnár Emese dallamaival

Vannak olyan pillanatok, amiért az év vége rohanó, hangos forgatagában is érdemes megállni, és hallgatni. Erre emlékeztet Szabó T. Anna és a JaMese Adventi kalendáriuma.
Göbölyös N. László - címkép-fotó: Valuska Gábor - szmo.hu
2019. december 03.


hirdetés

Olyan pillanatokról van szó, amikor eszünkbe jut, hogy vannak ünnepnapok, amelyek a szeretetről, a legtágabb értelemben vett hitről, az egymásra való odafigyelésről, a letisztult lélekről szólnak. A verseskönyv és az ebből született dalok szép ajándékok gyereknek felnőttnek egyaránt, egyben alkalom arra, hogy Szabó T. Anna és az énekes-dalszerző Molnár Emese felidézzék adventi és karácsonyi élményeiket.

- Nagyon szerencsés vagyok, mert mindkét szülőm gyönyörűen megteremtette a Karácsony hangulatát. Jékely Zoltán novelláiban vannak ilyen varázslatos karácsonyvárások – meséli kolozsvári gyerekkorának élményeit Anna - Advent idején édesapám minden este énekelt. Egyszer Finnországból kaptunk egy gyertyát, egy ádventi forgót, amelyen cserélhető árnyékfigurák voltak. Minden gyertyán volt egy szám, és amikor 24 estén meggyújtottuk őket, mindig addig égtek, amíg a szám el nem tűnt. Édesapám minden este bejött a szobánkba, és a gyertyafénynél énekeltünk együtt az öcsémmel.

A karácsonyvárás, a rákészülés számomra máig nagyon fontos érzelem. A várakozás nélkül nem igazi az öröm. A kiskori ádventekből megmaradt bennem ez a jól eső biztonságérzés, a tér „kuckósága”.

hirdetés

- A költőnőtől azt is megtudjuk, hogy az erdélyi karácsonynak van egy jellegzetessége: nem a kis Jézus a lényeg, hanem az angyalok.

- A zsoltárok, dalok is arról szólnak, hogy megnyílik az ég, az angyalok serege jön, a világosság, a fényesség, a békesség a Földön az embereknek… A könyvet illusztráló Rofusz Kinga nagyon jól ráérzett erre. Amikor Gyurival (Anna férje, Dragomán György író – a szerk.) először hallgattuk végig a lemezt, azt mondtam: most rehabilitáltam magamban az angyalt. A dalokban is sokszor szerepelnek, meg abban a mesében is, amit Emese külön kért a lemezhez, az ember és az angyal közti átmenetről, arról, hogy mikor lehetünk mi angyalok.

- Volt ennek a könyvnek egy előző változata. Még a Reader’s Digest megrendelésére készült 2011-ben, Szűcs Édua rajzaival. Rófusz Kinga illusztrációiban mintha a gyermekrajzok stílusa keveredne Marc Chagall mesevilágával.

- Az elsőben kicsi könyvek voltak, amelyeket rá lehetett akasztani a karácsonyfára. De mivel valószínűleg nagyon drága volt, keveset nyomtak belőle és elsikkadt, mintha nem is létezett volna. Aztán tavaly megkeresett a Pagony kiadó. Csupán néhány verssel egészítettem ki, mégis egészen más hangulatú könyv lett.

A piros számomra nagyon kedves szín, nagyon örülök, hogy Kinga ezt a melegséget ilyen szépen ábrázolta a tél hideg kékjének kombinációjával.

Az első egészen kicsiknek, 2-3 éveseknek szólt, ez pedig az egész családot megtöltheti érzelmekkel.

- Anna számára igen csak éles kontrasztot jelent a romániai diktatúra éveiben a karácsonyvárás azzal, amit napjainkban mindannyian átélünk, egyre korábban kezdődően.

- Gyerekkoromban a diktatúrában tiltották a karácsonyt, „télifa-ünnepnek” nevezték, még szabadnap sem volt, mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék.

Nehezebb volt készülődni, venni pedig végképp nem volt mit. Attól még írtunk levelet az angyalnak, ahogy az én gyerekeim is írtak hosszú éveken keresztül. Emlékszem, volt benne egy síkesztyű, egy könyv, semmi lehetetlen kívánság.

Akkor még el sem tudtam képzelni, hogy létezik egy „fogyasztói társadalom”. Nem mondom, hogy én soha nem esem bele ebbe a csapdába, de azt borzalmasnak tartom, hogy bemegyek egy áruházba és folyamatosan szólnak a karácsonyi dalok. Szerintem ezt senki sem szereti. Nagyon zavaró ez a hangszennyezés. A lemez a maga nem karácsonyi, hanem karácsonyváró dallamaival éppen az ünnepvárás intimitását teremti meg: a szentségét nem erőszakosan ismételgetve sulykolja, hanem finom fokozatossággal megteremti. Nem manipulálni, hanem segíteni akar, hiszen semmibe sem kerül együtt játszani, dúdolgatni és örülni.

- Amikor megvettük a kötetet - még nem ismertük a lemezt – készültünk arra, hogy unokánknak mesélünk belőle, azonnal feltűnt, hogy szinte zene nélkül is valamennyi vers „dalolható”.

hirdetés

- Az első vers, amit írtam, a Hóhullásban, altatódalnak indult, nagyobbik fiamnak. Még baba volt, amikor énekeltem neki, és amikor elaludt, megírtam a verset. A legtöbb valamilyen belső dallamra íródott, de azokat nem árulom el - vagy pedig miután megszületett a vers, el is felejtem. A lemezen az egyik legszebb dal a Fénykör lett, amelyet külön ehhez írtam, benne van szeretteink elvesztése. De gyönyörű az Ünnep is, amit Palya Beával énekelnek, ez a Chanticleer „mexikói barokkjára” emlékeztet. Ezt a fajta emelkedettséget, ezt az „áhítatos őrjöngést” kapták el. Emese kérte, hogy legyen egy olyan dal, amely megmutatja, hogy a karácsony nemcsak idill, hanem feszültség is.

- Anna szerint az Advent azért is ad módot az elcsendesedésre, mert nincsen „tétje”, hogy sikerüljön.

Karácsonykor viszont ott vannak a háziasszonyi teendők, és izgulunk, hogy minden rendben menjen, hogy semmi ne zavarja be a békességet, mert az ilyesmi előfordulhat egy nagy családban, ahol többen régen nem látták egymást.

- Igazából a karácsony másnapjának a reggele a legjobb, amikor már minden lezajlott, ülünk a finom illatok között, megéljük a hagyomány örömét, amihez újakat is hozzáteszünk. Nálunk már a rítus része lett egy filcből készült Háromkirályok, amit tán 15 évvel ezelőtt Tóth Krisztinától kaptunk.

A felnőtt elveszti a csodát, de mégis meg akarja tartani.

- Emesééknél gyerekkorában az advent nem volt hangsúlyos, de „decemberben már benne volt a levegőben a karácsony illata.”

- Anyukám mindig nagytakarítást végzett és diót is sokszor törtünk, hogy legyen a sütikhez. De igazán a karácsony előtti napokban indult el a tervezés és sütemény-készítés. Mivel a szüleim tanárok voltak, a két ünnep között nem dolgoztak. Így tényleg együtt töltöttünk két hetet is akár – meséli az énekesnő - Ezek társasjátékozással, színházba menéssel teltek. Életem első hat évében falun laktunk, egy szolgálati lakásban, ahol a szobában cserépkályha volt.

Fotó: Emmer László

Emlékszem arra a jó melegre, amelyet csak ezek a kályhák tudnak adni és valahogy azok a karácsonyok nagyon álomszerűen maradtak meg bennem.

Az egyik ilyen karácsonyon a szüleim titokban emeletes tortát sütöttek és szereztek rá egy zseléből készült kismalacot. Nem tudom, hogy jutott eszükbe, de nekem az gyerekként annyira tetszett, hogy soha nem felejtem el. Emlékszem, hogy sajnáltam felvágni.

Emese kortárs magyar költőktől, Jónás Tamástól, Tóth Krisztinától, Lackfi Jánostól tanult saját szövegeihez verstechnikát, így jutott el Szabó T. Annához, és ő ugyanazt tapasztalata, amit mi.

- Annánál hívott az a zeneiség, amely szerintem még a prózáját is átitatja. A mondatok bennem dallamokat szőttek és dallá formálódtak. A Pordal volt az első, amit elküldtem neki. Egy rissz-rossz próbafelvételt hallhatott először tőlünk, de pozitív volt a válasz. A közönség azóta is kéri és mindig emlékszik erre a dalra. Szépen, szelíden ébreszti az embereket.

A lemez dalaiban felfedezhetők klasszikus motívumok, keleti és balkáni hangsorok, de blues is. Vajon hogyan állnak össze ezek egy zeneszerző agyában?

- A zene jobb agyféltekés tevékenység vagyis abszolút érzelmek vezérlik. Sokszor nem tudom honnan jönnek a motívumok: van benne népdal, van benne Sting és Lizz Wright, de igazán egyik sem. Szerintem egy zenész fül rengeteg mindent átfolyat magán, de amikor alkotunk, nem mindig tudjuk megmondani, hogy honnan jött a motívum és ez jó, mert ha tudnánk, másolnánk. Sokszor kicsi dallamfoszlányt kezdek énekelgetni és csak azzal improvizálok. Az ismétlések aztán hosszabb zenei gondolatokat szülnek. A Bennem a világ témája is így született és az adventi lemez Mikulás dalának ismétlődő kísérete is.

- Emese két évvel ezelőtt álmodta lemezre a 24 dalt Anna verseiből, és most, hogy elkészült, mindegyiket nagyon közel érzi magához.

- Amikor a sorrendet összeállítottam, úgy gondolkodtam, ahogyan a természet rendje is működik. Egyre jobban haladunk a téli napforduló felé: a hosszú esték miatt az ember kevesebbet mozdul ki és jó bent lenni. De közben meg nehéz is, mert a bezártságban feszültségek támadhatnak.

Szerintem karácsonykor a családi dinamikák jobban kiütköznek. Alkalmazkodnunk kell egymáshoz, elvileg mindenkinek boldognak kellene lennie, de nem mindig sikerül. Szerintem a dalok ezeken is átsegítenek, van egy ívük és sokszor a kedves játékos dalok között megjelenik egy-egy borongós hangulat vagy gyászdal. Én ezeket is el akartam mesélni, mert léteznek és szerintem igazi boldogság kézen fogva jár a szomorúsággal.

Akinek a kezébe akad a lemez, annak azt javaslom, hogy hallgassa végig, legyen újra gyerek és aztán érezze meg a felnőtt karácsonyok erejét is. Ha pedig gyerekek hallgatják, ami nagy öröm számomra, akkor ők biztos nem gondolkodnak annyit, mint mi és nem elemeznek. Rögtön tudják, mi tetszik nekik. A kisfiam kedvence a Vásárfia.

A JaMese Zenés Adventi Kalendárium című lemezének élő bemutatója december 8-án, Advent második vasárnapján este 18 órakor lesz a MOM kulturális központban.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
mesenaptar_ck.png

24 gyönyörű mese az adventi kalendáriumban

Szebbnél szebb meséket rejtett a Menőmanók blog szerzője csokoládé helyett az adventi naptár ablakaiba
Forrás: Menőmanók blog, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Nagy Nikolett két kisgyerek anyukája és saját tapasztalatain keresztül ad hasznos tanácsokat és ötleteket nyaralásról, gyereknevelésről és anyaságról a Menőmanók blogon

Éééés, visszaszámlálás indul, nemsokára itt a karácsony. Ti is várjátok már? Gyerekek izgatottak?

Nálunk nagyon várják. Elkezdtük a készülődést, kitettük a díszeket a lakásban, holnaptól pedig már a mesékkel is hangolódunk majd.

Vekerdy Tamás szerint, minden este mesélni kell:

"
A gyerek számára nagyon fontos a mese, a világ, amit a mesék behoznak a gyerekszobába, és amit a gyerek elképzel, továbbgondol, eljátszik, a magáénak tekint, megtölt mindazzal, ami számára fontos, értékes, vagy éppen azzal, amitől fél és szorong. A tévében vagy bármilyen más képernyőn nézett mese hatása nem ugyanaz, mint azé a meséé, amit a szülőhöz bújva hallgat meg a gyerek. Az esti mesét nem tudja, és nem is szabadna kiváltania a mesefilmeknek. Ráadásul milyen remek lehetőség a mesélés arra, hogy minőségi időt töltsünk a gyerekünkkel!

A várakozáshoz és a karácsonyra hangolódáshoz szeretnék segíteni nektek egy adventi mesenaptárral: 24 nap, 24 mese. Csak kattintsatok a linkre és már is letölthető.

Ha szeretnél még többet olvasni - mert esetleg te is hasonló cipőben jársz - egy családról ahol az egyik gyerek kicsi, a másik még kisebb, ne hagyd ki a Menőmanók blogot!

KÖVESS MINKET:


hirdetés
miskolc-mezeskalacs-villamos.jpg

Fantasztikus mézeskalács-villamos robog Miskolc utcáin

Fotókon is nagyon látványos, mutatjuk a képeket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 05.


hirdetés

December elsején elindult a kívül-belül ünnepi díszbe öltöztetett miskolci Adventi Villamos, amit nyolcadik éve készítenek a város közlekedési vállalatának dolgozói. A szerelvény különlegessége, hogy minden évben megújul, új látványelemekkel gazdagodik. Tavaly egy varázslatos, kívülről kézzel festett jégpalota várta az utasokat, idén egy bájos, szinte harapnivaló mézeskalács házikót késztettek a lelkes MVK-sok, számolnak be a különlegességről az MVK Zrt. Facebook-oldalán, ahol igazán látványos képeket is megosztottak.

hirdetés

A szerelvény ünnepi hangulatát a külső megjelenése teszi teljessé: több száz méter fénycső, számos fényfüggöny és 3D-s elem díszíti. A villamos belseje is megújult, a kandalló helyett a egy búbos kemence teszi meghitté a hangulatot, a kemence mellett pedig Puszedli boszi és Zserbó cica vigyáz a mézeskalács házikóra. A villamos középső része a házikó konyhája, két vége pedig a nappalivá alakult át, csodás adventi dekorációkkal. A miskolci Adventi Villamos utasait tavaly Adventi Vilmos és Adventi Vilma köszöntötte, idén Mézes Manci és Marcipán Marci a szerelvény házigazdája, írják.

Az Adventi Villamos december első vasárnapjától 2020. január 6-ig közlekedik Miskolcon a Tiszai pályaudvar és Felső-Majláth végállomás között. A villamosra az szállhat fel, aki érvényes jeggyel, bérlettel, illetve utazásra jogosító okmánnyal rendelkezik. A pontos menetrend a posztban is megtalálható.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!