hirdetés
rebaba_nyito.jpg

„A Rebaba más normákat közvetít, mint egy műszempillás, kifestett, magassarkúba bújtatott baba”

Túlsminkelt babákat alakít át Tihanyi-Horváth Lilla – az újragondolt játékok hihetetlenül sikeresek. Interjú.
Szegedi Éva, Fotók: Tihanyi-Horváth Lilla/Rebaba - szmo.hu
2018. augusztus 20.


hirdetés

Szülők hívták fel a figyelmemet arra, hogy különleges babákat alkot egy háromgyermekes édesanya. Túlsminkelt, csilivili ruhákba öltöztetett babákról mossa le a festéket, majd új arcot ad nekik, és úgy alakítja át őket, hogy kedvesebb, szelídebb, bájosabb és természetesebb lesz a megjelenésük. Megváltozik az arckifejezésük, előtűnnek a vonásaik, új frizurát és ruhát is kapnak. Színesebbé válik az egyéniségük, egyedibbé válnak.

Tihanyi-Horváth Lilla az első átalakítás után képtelen volt abbahagyni a babák gyermekibbé varázslását. Ma már Rebaba márkanév alatt megrendelésre készíti az újraformált és új outfitbe csomagolt babákat. Olyan elképesztően népszerűek a munkái, annyi megrendelést kap, hogy hónapokkal előre be van táblázva.

Az egyedi babákról és erről a különleges hivatásról beszélgettünk.

- Hogyan nézett ki, milyen volt az első baba, amit átalakított?

- Egy külföldön élő hölgynek a munkáira lettem figyelmes az interneten, az ő ötlete volt a babák ilyenfajta újrahasznosítása. Nagyon megtetszett a dolog, sokáig csak nézegettem a képeket, majd a nyolcéves kislányomnak szerettem volna egy babát festeni ajándékba.

hirdetés

Azután egy használt játékbörzén rátaláltam az első babára. Ez is sokáig állt a szekrényben, amíg mindent beszereztem, ami az átalakításához szükséges.

Érdekes élmény volt lemosni róla a gyári festéket - mondjuk pont ezért vágtam bele, mert szeretem az izgalmas dolgokat.

És nem csak a smink tűnt el, hanem az egész arca... és felsejlettek egy ártatlan kislány vonásai.

- Sok festéket raknak ezekre a babákra, vagy viszonylag könnyű volt letörölni?

- Változó. Van, amiről könnyű letörölni, és akad, amelyekkel meg kell küzdenem. Amire például csillámport is ragasztottak, arról elég nehéz lekapargatni.

Tihanyi-Horváth Lilla vagyok, Budapesten születtem 1981-ben. Szüleim képzőművészek, édesapám szobrász, édesanyám sokáig foglalkozott üveglámpák, ablakok tervezésével, készítésével, restaurálásával. Az alkotó légkör egész gyermekkoromban jelen volt otthon. Zenei általános iskola, majd a gimnázium után a Pető Intézetben tanultam az elfogadást, a gyermekek szeretetét, konduktor lettem. Évekig dolgoztam külföldön és belföldön, sérült és egészséges gyermekekkel egyaránt. A Gekko Játszóházban és a Fejlesztőházban is tevékenykedtem.Majd megszületett három gyermekem. Az otthonlét ideje alatt folyamatosan alkottam, előbb babajátékokat, falvédőket varrtam, majd kifejlesztettem egy saját tervezésű babahordozó családot, a Lillago babahordozókat. Ezeket mind a mai napig készítem, egyedi megrendelésre.Körülbelül 1 éve vágtam bele a baba újraalkotásba, külföldi inspiráció nyomán. Kezdetben csak néhány babával próbálkoztam, amiket villámgyorsan elkapkodtak. Aztán folyamatosan egyre több készült, elkezdtem képmás babákat is festeni, vásárokra járni velük. Jelenleg egyensúlyozom a feleség, anya, háztartásbeli, alkotói szerepkörök között.

- Mit szeretnek az emberek ezekben az átalakított babákban? Mi az ami a legjobban tetszik nekik?

- Sokan leírják, hogy „Végre, ilyet keresek már régóta!” mivel ezek emberi babák, a vonásaik egyedibbek, gyermekekre hasonlítanak, és minden baba más és más. Van szeplős, szőke hajú, barna szemű, és lesz szemüveges is. Sokan azért választanak babát, mert az hasonlít a gyermekükre.

Rendszerint azt is kiemelik, hogy szépek, ízlésesek az újraalkotott babák ruhái, kellemes a tapintásuk.

A Rebaba olyan játék, ami más normákat közvetít, mint egy kifestett szájú, műszempillás, miniszoknyás barbie. Nem magas sarkú van rajta, hanem varrott bőrcipőcske cipőfűzővel.

A képmás babát – vagyis amikor a gyermek fotója alapján festem meg a babát -, azért szeretik, mert teljesen személyre szabott ajándékot kap a gyermek, egy képmást, amivel lehet, hogy egészen máshogy játszik majd, saját élményeket dolgoz fel. Ez örök emlék, biztosan elteszi majd a gyerekeinek, unokáinak megmutatni. Ennek a fajta babának a népszerűségét mutatja, hogy jövő februárig tele van az előjegyzési naptáram.

Azt is szeretik még, hogy nem futószalagon készül, nem egy rajzfilmhőst ábrázol, nem egy szilikonos szájú, műszempillás, mini nő, hanem egy olyan kislány-baba, akinek az arcáról sugárzik valamiféle tisztaság, bájosság, ami a gyermekekben is megtalálható.

- Mennyi idő szükséges egy baba elkészítéséhez?

- Több órányi munka, kezdve a fotózással, hogy később tudjam, melyik babából melyik lett, a hajak mosása, kifésülése, szárítása, a frizura (frufru vagy göndör haj, fonatok) készítése. Majd a festék lemosása, és az arc megfestése, ami nem mindig sikerül első nekifutásra. Ruhák kiszabása, megvarrása, patentozása, a kis díszek felvarrása, a baba testén lévő esetleges golyóstoll, filctoll nyomok eltüntetése, cipők kiszabása, megvarrása, felragasztása a babák lábára, és a végén újabb fotózás, majd az előtte-utána kép elkészítése. Tényleg sok munka van benne.

- Mi a legelső, amikor kézbe fog egy ilyen babát? Megnézegeti és saccolgatja, hogy mi lehet belőle? Vagy rögtön letörli a festéket?

- Azonnal nekifogok! A gyári festéket körömlakk lemosóval oldom fel, ezután vízálló festékkel, nagyon vékony ecsettel megfestem az arcot. A legtöbb babát a saját képzeletem alapján festem, mindegyik más és más. A képmás babákra pedig a gyermek vagy felnőtt fényképe alapján festem fel az arcot.

A babák hajával is kell foglalkoznom, gyakran összegubancolódott állapotban veszem kézbe őket. A kifésüléshez a textilöblítő bizonyult a leghatásosabbnak, a babák haja puha és újszerű, könnyen fésülhető lesz tőle.

A babaruhára azt a megoldást találtam, hogy filcesített, újrahasznosított gyapjú anyagból varrom a felsőjüket, ruhájukat, a szoknyácskákat pedig gyönyörű, színes pamutvászon anyagokból, mivel babahordozók varrásával is foglalkozom, és ezeket ott használom. A cipőhöz egy kárpitostól szerzem be a lehullott darabokat, ezekből szabok kis lábbeliket, megvarrom, a babák lábára rögzítem. Mivel az általam használt babáknak nincs lábfeje, rápattintható cipőjük volt előző életükben.

- A legnehezebb fázisnak mit tart a babák átalakításában?

- A hajakkal időnként sokat szenvedek, mire sikerül kifésülni, és sokszor a festék sem adja magát könnyen, időbe telik, amíg sikerül lesúrolnom. A kiscipők megvarrása is aprólékos munka, de annyira kedves, egyedi lesz a baba, hogy ennél a megoldásnál maradtam - előzőleg házi készítésű szilikon gyurmából készültek a lábbelik, a bőrcipő saját fejlesztés eredménye, és elégedett vagyok vele.

- Ezek szerint mesékből vagy a képzeletéből merít inspirációt a nem képmás alapján készült babákhoz?

- Igazából úgy történik, hogy több babát festek egyszerre: először ceruzával megrajzolom a szemöldökük, orruk vonalát, mindegyiket egy kicsit máshogy, majd egyesével megfestem őket. Közben alakul ki belső intuíció alapján az arcuk.

Előfordul, hogy amikor elkészül egy baba, én is meglepődöm, milyen aranyos lett, de ha akarnék sem tudnék két ugyanolyan arcot festeni.

Festés közben nem nézek képeket, teljesen fejből festek.

- Melyik babára a legbüszkébb?

- Akadt egy-két baba, akiket nagyon nehezen adtam oda, mert annyira a szívemhez nőttek; valami volt az arckifejezésükben, ami magával ragadott. Örülök, hogy gyermekekkel foglalkozó pszichológus és anyaotthonban dolgozó segítő is vásárolt már a babáimból, illetve az olyan különleges babákra is büszke vagyok - ilyeneket szeretnék még a jövőben is elkészíteni – mint

amikor egy kisebb szemrendellenességgel született kislányt kellett megfestenem, vagy amikor egy Down-szindrómás kislánynak juttathattam el egy downos babát. De tervezem a szemüveges babát is.

Azt még itt hadd mondjam el, hogy konduktorként végeztem a Pető Intézetben, és ezért is állnak hozzám közel ezek a kicsit más gyermekek. De a büszkeség nálam inkább egyfajta belső öröm, például amikor az anyukák küldenek nekem képet a gyermekükről, aki mosolyogva játszik az általam készített babával, vagy amikor elmondják, hogy mindenhova magukkal kell vinni, mert ő a kedvenc. Az is hatalmas öröm volt, amikor többen is leírták, hogy elsírták magukat, amikor meglátták a gyermekükről készült képmás babát.

- Másféle játékokat készített már babákon kívül, vagy a babára specializálta magát?

- A babák előtt, még a kislányom születése előtt varrtam interaktív babakockákat, leporellókat, és jelenleg is foglalkozom babahordozók készítésével – ezt négy évvel ezelőtt kezdtem. Sok kreatív dolgot kipróbáltam, például annak idején faragtam lombfűrésszel kirakót, rengeteg falvédőt varrtam.

- Mit szólnak az átalakított babákhoz a gyermekei?

- ​Három gyermekem van, és amióta babákkal foglalkozom, remekül szórakoznak az eredeti babákon és a ruháikon, szerintük ugyanis csúnyák. A fiamnak is tetszenek az általam festett babák, ő már ezt veszi természetesnek. A családom is örül a babák sikerének, támogatnak a munkában, és az ismerőseimtől is csupa pozitív visszajelzés érkezett.

A lányom különösen nagy rajongója az elkészült babáknak, és gyakran segít is nekem a cipők kiszabásában, a festék lemosásában, a hajuk kifésülésében, az öltöztetésben. Sőt, ő is próbálkozik babafestéssel.

Sokszor elmondja, hogy az én babáim a legszebbek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
605_38235708994_5673_n.jpg

„Afrika legeldugottabb pontján is hallottam magyar szót” - interjú Földvári András utazóval, aki 796 reptéren járt már

Földvári András építtetett vízvezetéket indiánoknak, járt nem létező országokban, és nem fél a vírustól. Könyve, az "Elmentem világgá - 80 sztorival a föld körül" pedig a sikerlista élére repült.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A Malévnál kezdte pályafutását, dolgozott az izraeli légitársaságnak, és a Turkish Airlinestól ment nyugdíjba. 796 reptéren utazott át, és alig van ország ahol nem fordult meg. Földvári András arról is mesélt, mit írtak róla megfigyelői, és hogy mikor indul az Antarktiszra.

- Ön valóban igazi világutazó. Barcelonából válaszolt az e-mailemre, most Temesváron fogadja a hívásomat, és lefogadom, hogy mire a cikk megjelenik, megint máshol fogja olvasni. Egy évben átlag hány napot van itthon?

- Azért nehéz megmondani, mert a járvány bezavart. Még soha nem utaztam olyan keveset, mint idén.

Amikor állományban voltam, 45 napot tudtam utazni egy évben. 30 nap szabadságom volt, azt feldaraboltam és hozzácsaptam az állami ünnepekhez. De mióta nyugdíjas lettem, jóval több időm van.

A járvány kitörése óta voltam hosszabb időre Ukrajnában és Lengyelországban.

hirdetés

Ezt az utat Lengyelországban kezdtem, onnan Angliába mentem, Angliából Spanyolországba, onnan ide Romániába.

Tulajdonképpen Temesvárt azért találtam ki, hogy ne kelljen hazamennem, mert akkor karanténba raknak. Mert 80 kilométerre a határtól már érdekes módon nincs járvány. Vasárnap megint utazom tovább Londonba.

Azt szoktam mondani, hogy mindenütt jó, de legjobb útközben.

– Mindenesetre azt elmondhatjuk, hogy meglehetősen kitágította a home office fogalmát.

- Az biztos. World office. Egyébként nagyon sok informatikus ismerősöm van. Az egyik magyar barátom vancouver-i, aki ténylegesen Mexikóban él, és onnan van „bekötve” Vancouverbe. Sokkal jobb a klíma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
119039275_3520845648054321_2683170713649142902_o-1000x662.jpg

Lovával együtt úszta át a Dunát a Nemzeti Vágta abonyi versenyzője

Így készülnek az októberi megmérettetésre.
Fotó: Abony város hivatalos oldala - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

Már közeleg az idei Nemzeti Vágta végső megmérettetése, ennek megfelelően a lovasok is különböző módokon edzik magukat és állataikat. Az Abonyt képviselő Zboray Viki nem mindennapi gyakorlást választott: lovával, Marokkóval átúszták a Dunát – írták Abony Facebook-oldalán.

Petrik Tamás, aki néhány éve Csemő színeiben nyerte a Vágtát, most Zborayt edzi, gyakorlásként pedig egy különleges feladatot adott a lovasnak és Marokkónak. A poszt szerint évek óta készültek erre, és most teljesítették is: a páros sikeresen átúszott a Dunán Szigetmonostornál.

A Nemzeti Vágtát idén október 10-11-én rendezik meg a budapesti Hősök terén.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanar-1.jpg

Átadták az Év tanára díjakat, elismerést kapott még az Év külhoni tanára és az Év virtuális tanára is

'A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás. A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége' - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.
MTI, fotó: Mónus Márton - szmo.hu
2020. szeptember 12.


hirdetés

A pedagógus pálya művészet, értékeket közvetítő hivatás - erről beszélt Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díjak átadóünnepségén, Budapesten szombaton.

A gyerekek az iskolában tapasztalhatják meg a közösséget, mit jelent egy közösség tagjának lenni, ezért is nagy a tanárok felelőssége - hangoztatta a miniszteri biztos.

A kormány a magyarság közjogi egyesítése után nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az anyanyelvi oktatás mindenhol elérhető legyen a magyarok számára. Támogatja azokat a határon túli családokat, amelyek magyar oktatási nyelvű intézménybe íratják gyermekeiket, továbbá 140 óvodát bölcsődét létesített, és támogatta 750 intézmény megújulását, több tízezer tanár és diák kárpát-medencei utazását, valamint a középiskolai tanárok továbbképzését - sorolta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa.

Az Év tanára díjat 2020-ban Orosz Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelés tanára kapta.

hirdetés

Az Év tanárának ezüst elismerő oklevelét kapta Juhász Jánosné, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója, magyar-, történelem- és filozófiatanára, valamint Pálné Varga Valéria, a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és orosz-történelem szakos tanára, továbbá Góczán Bettina, a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelv és irodalom, valamint német hon- és népismeret tanára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Red-Carpet-PIECES-OF-A-WOMAN-Vanessa-Kirby-Kornél-Mundruczó-Kata-Wéber-1-Credits-La-Biennale-di-Venezia-Foto-ASAC-ph-Jacopo-Salvi-scaled.jpg

Két díjat nyert Mundruczó Kornél filmje Velencében

Vanessa Kirby főszereplő a versenyzsűri legjobb színésznőnek járó díját hozta el, a film megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri Legjobb Filmnek járó, Arca CinemaGiovani díját is.
Címkép: Biennale di Venezia – Foto ASAC, ph Jacopo Salvi - szmo.hu
2020. szeptember 13.


hirdetés

Szombat este adták át a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyének díjait. A hét tagú nemzetközi zsűri, melyben a filmszakma olyan nagy nevei vettek részt mint Cate Blanchett zsűrielnök vagy Matt Dillon, a Legjobb Színésznőnek járó Coppa Volpi díjat Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró Pieces of a Woman című filmjének főszerepét alakító Vanessa Kirby-nek ítélte oda.

A hír azután érkezett, miután egy nappal korábban a film megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri Legjobb Filmnek járó, Arca CinemaGiovani díját is. Az idén 19. alkalommal átadott diákzsűri díj is a versenyfilmeket jutalmazza, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb hivatalosan elismert párhuzamos díja.

A fesztivál versenyprogramjában idén különösen nagy presztízs volt részt venni, mert a járvány hatására a legtöbb A-kategóriás filmfesztivál elmaradt, vagy online formára váltott. Velence ezzel szemben úgy döntött, hogy idén is megtartja az eseményt, így különösen erős szerzői filmes mezőnyből válogathatott.

Végül 18 film versenyezhetett Európa legrégebbi filmfesztiváljának hivatalos versenyprogramjában, ebbe válogatták be a Pieces of a Woman című alkotást is.

hirdetés

Jelenet a Pieces of a Woman című filmből

A világpremiert a Variety (“Érett, mesterien eljátszott emberi dráma”), The Guardian (“A színészi mesterkurzusnak is tekinthető film a maga módján okoz sérülést és nyűgöz le”), The Wrap (“Nemcsak új nyelvezetre való áttérés, de a forma jelentős visszatérése”), és számos más rangos filmkritikus értékelése követte.

A legismertebb nemzetközi filmkritikákat összesítő oldalon, a Rotten Tomatón jelenleg 89%-on áll, amely kimagaslónak számít.

A pozitív hangvételű kritikákat a nemzetközi filmforgalmazás nagy neveinek megkeresése kísérte. A Pieces of a Woman legközelebb az amerikai kontinensen, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be, ahol épp a velencei díjátadóval egyidőben tartották első gálavetítését.

Vanessa Kirby Mundruczó Kornéllal és Wéber Katával a vörös szőnyegen

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmjének történetében Martha (Vanessa Kirby) és Sean Carson (Shia LaBeouf) szülői örömök elé néző bostoni pár, akiknek az élete visszafordíthatatlanul megváltozik egy tragikus otthonszülés hatására. A transzcendens történetben a fiatal édesanya gyásza az egész családját megrázza. A nő saját utat választ, amely során megtanul együtt élni hatalmas veszteségével és képessé is válik a továbblépésre.

Mundruczó Kornél első angol nyelvű külföldi gyártású filmjének executive producere Martin Scorsese.

A produkció főbb szerepeiben Vanessa Kirby és a világhírű Shia LaBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmy Fails és Sarah Snook is láthatóak lesznek.

A Pieces of Woman az amerikai-kanadai BRON Studios és a Little Lamb gyártásában, a Creative Wealth Media és a hazai Proton Cinema közreműködésével készült. A film forgatókönyvét Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. Az alkotás Executive Producere Petrányi Viktória (Proton Cinema), aki Mundruczó Kornéllal együtt alapította meg produkciós vállalatukat, a Proton Cinemát, és az egyetemi évektől kezdődően minden filmjükön együtt dolgoznak. A vágást Jancsó Dávid jegyzi.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!