hirdetés
„Rasszista, homofób és nőgyűlölő” - kitört a botrány Alain Delon cannes-i életműdíja miatt
Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelven megjelent petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 14.


hirdetés

Petíció indult a „rasszista, homofób és nőgyűlölő” színész kitüntetése ellen - írja az MTI.

Egy interneten megjelent petícióban azt kérték a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki "a rasszista, homofób és nőgyűlölő" Alain Delont tiszteletbeli Arany Pálmával a kedden kezdődő seregszemlén. A fesztiváligazgató szerint külön kell választani a francia világsztár munkásságát a véleményétől.

Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelven megjelent petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá.

"Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért.

A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat" - mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a "politikai rendőrséget".

"Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (...) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak" - tette hozzá.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt - aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve a homoszexualitást természetellenesnek tartja - vasárnap tüntetik ki ünnepélyes keretek között. A 72. seregszemle hivatalos plakátján is eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna, de Agnes Varda márciusban bekövetkezett halála után végül a filmrendezőnő került rá.

A petíció megfogalmazói úgy vélik, hogy "nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak".

Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a "nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is". A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

A művészeti igazgató azért is védekezésre kényszerült, mert a hivatalos versenyprogram 21 alkotása között csak 4 olyan szerepel, amelyet nő rendezett, pedig a hollywoodi szexuális zaklatási botrányok nyomán a cannes-i fesztivál egy chartában tavaly elkötelezte magát a nők és férfiak közötti egyenlőség tiszteletben tartására.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
31 fokot mértek az északi sarkkörnél
Közép-Európában 12-15 fokkal hidegebb van az 1979-2010 közötti átlaghoz képest.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.Szokatlan időjárási helyzet alakult ki Európában: Olaszországban 20 fok alatt van a hőmérséklet,

míg az északi sarkkör környékén 31 fokot mérnek.

Vasárnap az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott a hőmérő - írta meg az Időkép.

Eközben Közép-Európában hűvös az idő, van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest.

A portál magyarázata szerint egy meridionális áramlás okozza a nagy eltéréseket. Az erős délies áramlás miatt nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, ami az Északi sarkkör környékére is eljut. Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg.

Magyarország most pont a frontvonalon helyezkedik el, ezért viharos szél hozza a hidegebb levegőt. Keleten még napos, meleg idő van, így a hőmérséklet-különbség akár a 20 fokot is elérheti.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Így zajlott Orbán Viktor és Donald Trump találkozója képekben
A két miniszterelnök Washingtonban találkozott Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából.
Képek: MTI, Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. május 14.Ahogy korábban mi is megírtuk, Orbán Viktor és Donald Trump találkoztak Washingtonban május 13-án.

A tervezett napirend szerint először kétoldalú tárgyalásokat folytattak, majd Orbán Viktor a protokollnak megfelelően bejegyzést írt a vendégkönyvbe. Ezt követően visszavonult a két vezető egy négyszemközti megbeszélésre.

A találkozóról képek is készültek:

Orbán Viktor a vendégkönyvbe is írt a Fehér Ház Roosevelt-termében:

A Fehér Ház Ovális irodájában zajlott a megbeszélés, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is csatlakozott hozzájuk.

A két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor.

A rövid négyszemközti találkozó után tartott sajtótájékoztatón Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy Orbán Viktor jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében.

A plenáris megbeszélésen Szijjártó és Bolton mellett többek között részt vett Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Mike Pence amerikai alelnök, Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője, Larry Kudlow nemzetgazdasági tanácsadó és John Sullivan, külügyminiszter-helyettes is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Csokipapírt és műanyag zacskót látott egy búvár a 11 kilométer mély Mariana-árok alján
Ilyen mélyre még soha nem merült ember az óceánban. És még ott is talált ember által gyártott hulladékot.
CNN - szmo.hu
2019. május 13.Az 53 éves amerikai búvár, Victor Vescovo a történelem eddig ismert legmélyebb tengeri merülését hajtotta végre. Egyszemélyes tengeralattjárójával a Csendes-Óceán legmélyebb árkába, a Mariana-árokba, ott is az úgynevezett Challenger-mélységbe merült le, 10.927 méteres, azaz csaknem 11 kilométeres mélységbe.

Ez az új rekord - az eddigi csúcstartó a Titanic című film rendezője, James Cameron volt 2012-ben. Vescovo, aki eredetileg üzletember, de komoly búvár-tapasztalattal rendelkezik, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy "bejárja" a Föld legmélyebb tengeri mélységeit. A mostani merülés tulajdonképpen egy merülés-sorozat volt, amelyből az egyik négy órán át tartott.

Vescovo azzal a lesújtó hírrel tért vissza a felszínre, hogy a lenyűgöző mélytengeri élővilág mellett az óceán legalján, tehát a Föld legmélyebb pontján műanyag hulladékot, zacskót, csokoládé- és édességpapírt látott. A Mariana-árok mélyebb, mint amilyen magas a Mount Everest, tehát ha az emberi hulladék már olyan mélységbe is eljutott, az a CNN beszámolója szerint több, mint aggasztó.

Vescovo csapata egyébként igazi csodákra is rábukkant expedíciói során: egy hónapja mi is beszámoltunk róla, hogy csapatával minden valószínűség szerint egy teljesen új, sosem látott medúzafajt fedezhettek fel az Indiai-óceánban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Rezidens orvosok dolgoznak ápolóként a kórházban
Az RTL Fókusz stábja rejtett kamerával járt utána egy névtelen levélben kapott információnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján rezidens orvosok dolgoznak ápolóként - ez állt abban a névtelen levélben, amit egy néző küldött az RTL Fókusznak.

A levélíró szerint a rezidens orvosokat nővéri beosztásban, ápolóként alkalmazza az intézmény, teljesen jogtalanul. Ennek okát a vezetőség - nekik - az orvosi készségek bővítésével és a nővérhiánnyal magyarázta.

Azért hogy kiderítsék, mi igaz ebből, rejtett kamerával mentek el a kórházba. Az onkológiai osztályon megkérdezett egyik dolgozó elmondta, hogy ez most egy átmeneti vészmegoldás, mert kevés a szakápoló. A levélíró szerint orvosi feladatokat ígértek a rezidenseknek, akik azonban nővéri feladatokat látnak el, ételt osztanak, vérnyomást mérnek, ágyat húznak, hőmérőznek, kötöznek.

A rezidensek és szakorvosok szakszervezetének vezetője szerint a kezdő orvosokat nem kényszeríthetik ilyen műszakos munkára, bár ő is tapasztalta, hogy a nővér helyett nekik kell például vérnyomást mérni. Ugyanakkor a szakápolók sokkal többet tudnak, mint egy rezidens. A levélíró szerint az is előfordult, hogy az osztályon a rezidens teljesen egyedül dolgozott, nővéri felügyelet nélkül.

A klinika a tévé megkeresésére azt válaszolta, hogy a munkaerőhiány miatt döntöttek így, de szerintük ez a munka arra is jó, hogy a rezidensek elsajátítsák a gyakorlati ismereteket. A klinika szerződik a rezidensekkel, akik ezért fizetést kapnak - írták.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x