hirdetés
darabosgyorgy_zeneakademia_cimkep.jpg

Rangos díjak a ragyogóan megújult Zeneakadémiának

A főépület az ingatlanfejlesztők nívódíját nyerte el, az egyedi műsorfüzetek pedig a Kreatív Craft Awardot.
Fotók: Zeneakadémia, Címkép: Darabos György - szmo.hu
2014. december 14.


hirdetés

Rangos díjakat söpörhetett be a Zeneakadémia. A főépület az ingatlanfejlesztők nívódíját nyerte el, a műfajban egyedinek számító műsorfüzetek pedig több mint 70 pályázat közt győztek.

Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat a Nemzetközi Ingatlanszövetség Magyar Tagozata a Magyar Ingatlan Szövetséggel közösen hirdette meg.

A díjjal értékelték az új, Wesselényi utcai épület létrehozását, a Liszt Ferenc téri főépület előtti tér rendezését, de elsősorban a főépület felújítását ismerték el vele -

mondta Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke.

A rekonstrukciót 2010-ben kezdték. A dionüszoszi és apollóni motívumokat megidéző díszítéseiről, és egyedülálló akusztikájáról ismert Nagyterem mellett a Kisterem is újjászületett. Az utóbbi, az eredeti tervek szerint kialakított zenekari árokkal és modern színpadtechnikával újra speciális helyszíne lesz a kamaraopera-előadásoknak és az ensemble-koncerteknek. A program nemcsak a patinás főépületet érintette: a Zeneakadémia 2011-ben korszerű, Ligeti Györgyről elnevezett új oktatási létesítménnyel bővült a Wesselényi utcában.

foto_darabos gyorgy3.JPG_1032x689

Fotó: Darabos György

Schiller Kata képei a felújításról:

foto_schiller kata  2012 08 08 010.JPG_1035x689

foto_schiller kata  2013 05 10 073.JPG_1036x689

foto_schiller kata 0001.JPG_1036x689

foto_schiller kata 0006.JPG_1036x689

foto_schiller kata 2012 10 19 005.JPG_1036x689

Darabos György képei a megújult főépületről:

darabos_gyorgy_HIGH_ZAK2013okt  359_1033x689

darabos_gyorgy_HIGH_ZAK2013okt  517_1200x657

Marjai Judit fotója:

CM-Zeneakademia-foto-Marjai-Judit_1034x689

A zsűri értékelte a felújítás komplex jellegét is. Lakatos Gergely szerint ez főleg abban áll, hogy a főépület hármas - oktatási, kulturális és turisztikai - funkciót lát el, és ezek a napi beosztásban bizony konkurálhatnak egymással, amit kezelni kellett. Az új, Wesselényi utcai épületbe telepítették át az oktatási funkció egy részét, valamint az adminisztratív munka gyakorlatilag egészét. A magyar pályázat célja előkészíteni és elősegíteni azt, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztők eredményesen vegyenek részt a Nemzetközi Ingatlanszövetség FIABCI Prix d'Excellence nemzetközi nívódíj pályázatán, amelyre örökségvédelmi kategóriában a Zeneakadémia is pályázik.

Nem csak a Zeneakadémia épületét, a műsorfüzeteit is első díjjal ismerték el idén decemberben. A környezetbarát papírra nyomtatott egyestés koncertismertető sorozat a Kreatív szaklap által meghirdetett Kreatív Craft Awardot nyerte meg. A reklám- és kommunikációs ipar legkiválóbb megoldásait elismerő versenyen több mint hetven pályázat között diadalmaskodott a kiadvány 2014 decemberében.

A nemzetközi koncertéletben teljesen egyedinek számító zsebkönyvszerű formátum, a kortárs könyvgrafika világelitjéhez tartozóillusztrációk, és a közönséget nemcsak az aznapi műsorba, hanem az élőzene misztériumába beavató esszék már tavaly is több kommunikációs és design-elismerést söpörtek be.

A 2014-es Arany Penge versenyről kategóriagyőztesként Bronz Penge-díjat hozott el az egyestés koncertismertető-sorozat, a 2013-as Media Design versenyen pedig második helyezést kaptak a Zeneakadémia műsorfüzetei.

egyestes_995x689

A Kreatív által díjazott egyestés műsorfüzetek

Ilyen lett a Zeneakadémia új arculata:

ut-darabos

Fotó: Darabos György

A zsűri ezúttal kifejezetten a borítórajzokat díjazta, melyeket a Zeneakadémia kommunikációs igazgatósága felkérésére Kovács Lehel készít. A szabadúszó illusztrátor grafikusként is dolgozott, jellegzetes stílusáról a következő önjellemzést adja: "feltűnő, színes és vidám, s a kézzel rajzolt vonalakat előszeretettel kombinálom digitálisan kevert színekkel". Illusztrációi a legnevesebb napi- és hetilapokban, valamint magazinokban jelennek meg a The New York Times-től a Die Welten át a Rolling Stone magazinig.

"Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak a művészek és a közönség szerette meg egyedi előadásismertetőinket, hanem a kreatív szakma is újabb és újabb rangos díjjal ismeri el" - mondta Szabó Stein Imre kommunikációs igazgató, a sokszoros díjnyertes arculat megálmodója.

Ha tetszik a megújult Zeneakadémia, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x