pg
Puzsér Geréb Ágnesről: "A tíz legnagyobb élő magyar között van a helye"
Azt írja, nem feltétlenül hisz az otthonszülésben, de egyértelmű, hogy példát statuálnak a szülésznővel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 14.


Geréb Ágnest két otthonszülési ügyben két év fogházra ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, tíz évre pedig eltiltotta hivatásától. A bíróság szerint az otthonszüléseket vezető nőgyógyász bába megszegte a szakmai szabályokat. Az egyik esetben az ikerpár egyik tagja 12 percig nem kapott elég oxigént, a másik esetben a bába gerincsérülést okozott a babának, aki elakadt szülés közben. Mindkét csecsemő meghalt.

Puzsér Róbert Facebook-posztban állt ki Geréb Ágnes mellett.

"Ha Geréb Ágnes egy kórházban dolgozna, ahol tucatnyian haltak volna meg a kezei között, az orvosszakma szó nélkül összezárna, az állam pedig nagyvonalúan félrenézne" - írta Puzsér. Posztját teljes egészében közöljük:

"Geréb Ágnes az otthonszülést népszerűsítette, képzett orvosként vezetett le szüléseket, és két rettenetes tragédia történt a felügyelete alatt.

Geréb Ágnes két év börtönt kapott. Egy senkire nem veszélyes, ártalmatlan hölgyet bűnözők közé zárnak, mert meg merte kerülni azt a velejéig korrupt szisztémát, amit Magyarországon egészségügyi rendszernek neveznek. Geréb Ágnes azt az eretnek álláspontot képviselte, hogy egy nőnek igenis joga van otthon szülni, továbbá hogy az apának igenis joga van a szülésnél jelen lenni. Ezt a jogot kifejezetten Geréb Ágnesnek köszönhetjük: Geréb Ágnes küzdelmének és önfeláldozásának.

Geréb Ágnest most eltapossák – példát statuálnak vele. Jobbágy vagy: nincs jogod másként gondolkodni, mint ahogy ők teszik, nincs jogod megkérdőjelezni a döntéseiket, mert ők vannak felül, neked pedig nincs más dolgod, mint szolgálni őket, és befogni a pofádat – vagy jön a börtön.

Nem feltétlenül hiszek az otthonszülésben. Ha ez a kérdés egyszer napirendre kerül a csajommal, a kórházat javaslom majd neki.

Mélyen hiszem ugyanakkor, hogy ennek a döntésnek a felelőssége egyedül a szülőké. Mindkét választásnak vannak nyilvánvaló előnyei és hátrányai – az emberek pedig nagykorúak, és képesek ezeket mérlegelni.

Geréb Ágnes többet tett azért, hogy jobbágyokból polgárok legyünk, mint bárki más az elmúlt harminc évben. Többet tett azért, hogy a magyar nők méltósággal szüljék meg a gyerekeiket, mint bárki más az elmúlt harminc évben. Többet tett az apákért, mint bárki más az elmúlt harminc évben. Azt, hogy Geréb Ágnes milyen sokat tett ezért az országért, leginkább az bizonyítja, hogy

meghurcolták, ellehetetlenítették, és végül börtönbe zárják azok, akik az elmúlt harminc év során csakis a harminc ezüstjüket számolták: orvosok, jogászok, politikusok.

Geréb Ágnes egy hős. Ma már sajnálom, hogy lehagytam a tíz legnagyobb élő magyar listájáról. Ott volna a helye" - írta Puzsér Róbert.

Geréb Ágnes lánya is kiállt édesanyja mellett: "Lehet őt nem szeretni, de az érdemeit elvenni nem lehet" - erről korábban itt írtunk.

A két évre elítélt szülésznővel rengetegen vállalnának szolidaritást úgy, hogy egy napot vele töltenének a börtönben - ennek részleteit itt találod.

Kegyelmet kér Geréb Ágnesnek Szalóki Ági: szerinte az otthonszülés legismertebb alakjának vétkeit kettős mérce szerint ítéli meg a bíróság, az orvostársadalom és a közvélemény is.

Geréb Ágnes így nyilatkozott az ítélet után: "Egész szakmai életutamban azon dolgoztam, hogy a magyar nők minél biztonságosabb, minél emberibb, minél méltóbb körülmények között szüljenek."


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x