hirdetés
Z8A6988_kicsi111-1000x563.jpg

Pünkösdi Örökség Ünnep vár a szentendrei Skanzenben

A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünnepeljük minden évben a Pünkösdi Örökség Ünnepen, idén június 9-én és 10-én.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. június 03.


hirdetés

A szentendrei Skanzenben tartott eseményen mindkét nap lesz zene, tánc, kézműves bemutatók és kirakodóvásár, ahol átélheted a sok évszázados hagyományok közösségi kapcsolatok teremtő erejét is.

A rendezvényen találkozhatsz a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek képviselőivel, megismerheted a zenei és tánchagyományaikat, viseletüket, kóstolókon és kézműves foglalkozásokon vehetsz részt.

Képen: Matyó népviselet, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Kalocsai népművészet, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Többek között koccinthatsz a selmeci diákokkal, megfigyelheted, hogyan dolgoznak a balatonendrédi vagy a halasi csipkekészítők, valamint beállhatsz a nagyecsedi táncosok közé néhány lépést elsajátítani.

A nemzeti jegyzékre újonnan felkerült közösségek is részt vesznek az ünnepen: idén először mutatkoznak be a magyar vadászati hagyományokat, a szegedi papucskészítés élő hagyományát, a pünkösdi templomdíszítés maglódi hagyományát, illetve a magyarországi lipicai lótenyésztés hagyományát képviselő közösségek.

Idén az esemény nemzetközi díszvendége, a Fendika együttes Etiópiából. Ők is, mint a többi közösség, elhozzák és bemutatják hagyományaikat, kávészertartással, színpadi produkcióval, zenével és tánccal várják a Skanzenbe látogatókat.

Képen: Örökség Gyermek Népművészeti Egyesüle,

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Solymászat, Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Képen: Tánctanítás a cigány/roma örökség Gandhi programján,

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Programok a múzeum portáin

- Rajkó zenekar (csak pünkösdhétfőn): hangszerbemutató, zenei bemutató

- Kalocsai népművészet: Kalocsai pingálás és hímzés, porcelánfestés-bemutató

- Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület

- Magyarországi kékfestés hagyománya (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Nyomódúc-készítés, mintázás

- Karcagi birkapörkölt-főzés hagyománya: Birkapörkölt- és pásztorételek főzésbemutatója

- Az egri fertálymesterség élő hagyománya: Szalagokkal díszített fertálymesteri botok, a százráncú köpeny bemutatása

- Solymászat (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Madárbemutató és kultúrtörténeti kiállítás, madársapka-gyűjtemény bemutatása

- Novaji remélés: Farsangi kellékek és maskarák bemutatója, kormos kezek

- Hagyományos halászat: Hagyományos halászati eszközök bemutatása, hálókötés, hálódobás

- Mohácsi busók (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Maszkfaragás bemutató, sokac táncok tanítása, busóruha-próba

- Krisztus-katonák: Krisztus-katonák szolgálatának bemutatása, káposztás kunkorgó

- Matyó örökség (az UNESCO reprezentatív listáján is szerepel): Bútorfestés-bemutató, matyó viseletpróba, hímzésbemutató és foglalkozás

- A szatmári szilvalekvár-főzés hagyománya: Lekvárkóstoló, szilvalekváros finomságok készítése

- Mária-tisztelet: A Mária-út zarándoklatok bemutatása

- Nagyecsedi tánchagyományok: Nagyecsedi magyar és cigány táncház, fafaragás-bemutató

- Mezőtúri fazekasság: Korongozás, edénydíszítés

- Halasi csipkevarrás, balatonendrédi és höveji csipkekészítés: Halasi csipkevarrás, balatonendrédi vert csipkekészítés, höveji csipkekészítés (bemutatók)

- A mohai tikverőzéshez fűződő népszokások: Filcálarc-készítés, tikverőző bohócruha-varrás, jelmezpróba

- Tápéi gyékényszövés: Gyékényfeldolgozás és szövésbemutató, gyékényállatok, bábok készítése

- Magyarszombati fazekasság: Korongozás, edénydíszítés (bemutató és foglalkozás), vásározó szekér (kiállítás)

- Borsodnádasdi molnárkalács: Molnárkalács-készítés és kóstoló, sütővas-kiállítás

- Famíves céh: Hagyományos famíves technikák, régi szerszámok bemutatója

- Ceglédi Kossuth-kultusz: Kossuthozás, társasjátékok gyereknek, Kossuth-nóták

- Selmeci diákhagyományok: Diáknóták felelevenítése, diákhagyományok bemutatása, korsókiállítás

- Sárközi népművészet: Gyöngyfűzés, rojtozás, szövés és hímzés (bemutató), sárközi táncok, viseletbemutató

- Cigány/roma örökség Gandhi programja: Tunyakóstolás, színezés gyerekeknek, cigány ének- és tánctanítás

- Csobánolás (Bukovinai székely betlehemes játék): Csobán (pásztor) jelmezek bemutatója, a bukovinai székelyek történetének megismerése

Idén első alkalommal mutatkoznak be:

- Szegedi papucs élő hagyománya: Papucskészítés-bemutató

- Vadászat

- Festmény- és fotókiállítás, kézművesbemutató, vadászékszerek bemutatója

- Mendei, maglódi pünkösdi templomdísztés

- Pünkösdi templomdíszítés, pillangókészítés, színezés

- A lipicai lótenyésztés hagyománya

Külföldi vendégszereplők

- Fendika táncegyüttes (Etiópa)

- Afrikai tánctanítás, kávékóstoló

Jegyinformációk

- A pünkösdi rendezvény programjai a Skanzen normál nyitvatartási idejében is vásárolható belépőivel látogathatók, a rendezvényes kedvezmények érvényesek.

- A belépővel a múzeum állandó kiállítása is látogatható.

- Ha elkerülnéd a sorbanállást, ajánljuk az online jegyvásárlást a Jegymesteren keresztül.

Programtérkép a helyszínen kapható. További részleteket ezen az oldalon találsz!

Lapozz, ha érdekelnek azok a cikkeink, amelyek a magyar szellemi kulturális örökségekkel foglalkoznak

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
MG_2931.jpg

Izgalmas programok várnak az idei Múzeumok Éjszakáján

Koncertek, interaktív programok és tárlatvezetések is lesznek.
Szponzorált tartalom (X) Képek: Múzeumok Éjszakája/Onucsán Ete - szmo.hu
2019. június 14.Immáron 17 éve Szent Iván éjjele igazi piros betűs ünnepnap a kultúra szerelmeseinek. Ugyanis a Szent Iván éjéhez legközelebbi szombaton, az év legrövidebb éjszakáján a nyitvatartási időn túl leshetsz be a múzeumokba, ahol koncertekkel, interaktív programokkal, tárlatvezetésekkel várnak mindenkit.

Az idei év központi témája az utazás és a digitalizáció, így sok múzeum direkt ehhez a szlogenhez igazodva találta ki programjait.

Budapesten például az Aeroparkban a Malév egykori dolgozói mesélnek majd a repülés rejtelmeiről, a 3D Gallery-ben egy szimpla fényképezőgép vagy telefon segítségével részévé válhatsz a műveknek, a Vasarely Múzeumban pedig a cél a Hold lesz. Az intézményben ugyanis pár nappal a Múzeumok Éjszakája előtt nyílik meg a Holdmúzeum 1969. Művészet és világűr c. kiállítása, melyhez tárlatvezetések, filmvetítések is kapcsolódnak.

Azonban Budapesten túl is zajlik az élet: országosan 400 közgyűjtemény csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakájához, melynek 2019-ben Szombathely lesz a „fővárosa”.

Az ország egyik legöregebb városában a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum lesznek az események mozgatórugói, de izgalmas programokkal készül a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

A Múzeumok Éjszakája új hagyománya szerint minden alkalommal egy ismert személyt kérnek fel, hogy legyen a rendezvénysorozat arca. Idén, harmadikként Liu Shaolin Sándor, Olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó vált az esemény arcává, aki a közönség előtt leshetett bele a „MúzÉj” programjaiba, az erről készült videókat kedvcsinálóként te is megnézheted. Itt például a Hopp Ferenc Múzeumba látogatott el:

Egyetlen karszalaggal

A Múzeumok Éjszakája összes rendezvényét és kiállítását egyetlen karszalaggal nézheted meg a fővárosban.

A felnőtt karszalag 1900 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is.

Idén két új karszalagot is bevezettek a szervezők. Az egyik az early bird jegy volt, melynek ára 1 700 Ft-ba kerül, és csak a kiemelt BKK jegypénztárakban volt kapható egészen május 25-ig. A másik pedig a támogatói/VIP jegy, melynek összege 10 000 Ft. Ennek a karszalagnak két előnye is van, egyrészt soron kívül bemehetsz vele a budapesti múzeumokba, így megúszhatod a több órás sorban állást a népszerű helyeken, de ami ennél is fontosabb, hogy a jegyár felével azt a múzeumot támogatod, amelyet kiválasztasz online vásárláskor. Erre ide kattintva van lehetőséged.

Ha budapesti vagy a GreenGo jóvoltából a GGMUZEJ kuponkóddal 40% kedvezménnyel utazhatsz a helyszínek között, de felpattanhatsz a BKV múzeum egyik körjáratára vagy az elektromos kisautó körjáratra is. Vidékről érkezőknek és utazóknak pedig a MÁV 50%-os kedvezményt ad.

A részletes programokért irány a www.muzej.hu, ahol város, helyszín és programtípus közül választhatod ki a neked legszimpatikusabbakat! A programfüzeteket egyébként Budapesten több helyen, ingyenesen is felkaphatod, de mobil applikáció formájában is zsebre teheted az összes infót.


KÖVESS MINKET:hirdetés
51705757_2192164034173942_4566313923782901760_n.jpg

250 féle sörrel és műanyagmentesen tér vissza a Belvárosi Sörfesztivál

Idén elkészül a fesztivál saját söre is, amit a fogyasztók szavazatai alapján alkottak meg.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. május 28.Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Belvárosi Sörfesztivált a Szabadság téren. A magyar sörszakma éves seregszemléje, a legnagyobb hazai sörfesztivál a fogyasztók szavazatai alapján megalkotott sörkülönlegességgel ésa környezettudatosság jegyében műanyagpohár-mentesen június 5. és 10. között várja a vendégeket.

A Belvárosi Sörfesztiválon idén 6 nap alatt mintegy 250 féle kis- és nagyüzemi sört kóstolhatnak meg a vendégek. A szervezők a tavalyi 100 ezer látogatónál is több résztvevőre számítanak, ezért is tartják fontosnak, hogy teljesen száműzzék a műanyag poharakat a Belvárosi Sörfesztiválról, illetve online elérhetővé tegyék a programfüzetet. Tavaly több mint 150 ezer korsó sört értékesítettek a rendezvény kiállítói, hogyha ezeket egyszer használatos pohárba csapolnák, összehasonlíthatatlanul több szemetet termelne a rendezvény, mint úgy, hogy sörkóstolásra kifejlesztett üvegpohárban kínálják a söröket.

Az ingyenes Belvárosi Sörfesztivál kétféle fesztiválpoharat is kínál a sörkedvelőknek. A pultoknál kizárólag ezekbe kérhető majd sör a rendezvényen. A craft sörök ismerői minden bizonnyal jó ismerősként köszöntik majd a Craft Master One poharat, amelyet speciálisan az IPA, APA típusú, tehát a komlóaromákban gazdag, újhullámos sörökhöz fejlesztettek ki. A másik, ugyancsak prémium pohár a Craft Master Bowl, amely egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, ugyancsak profi sörkóstolók által tervezve.

A fesztivál szervezői – együttműködve a FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzdével – idén egy olyan sörkülönlegességgel is várják a résztvevőket, amilyenre Magyarországon eddig még nem volt példa. Elkészül ugyanis a Belvárosi Sörfesztivál saját söre, amely receptjének megalkotásában – egy online kérdőív segítségével – a fogyasztók is részt vettek, meghatározva egyebek mellett a sör olyan paramétereit, mint a sörtípus, a komlóhasználat, az alkoholtartalom, vagy a szín.

A fesztiválsör elkészítése már megkezdődött a FIRTS Craft Beer-nél, és hamarosan az is kiderül, a fogyasztók ízlése alapján, pontosan milyen főzet születik. A Belvárosi Sörfesztivál az ország legváltozatosabb sörkínálata mellett igényes street food ételekkel és hangulatos koncertekkel várja a látogatókat. Fellép többek között a Konyha, a Dynamite Dudes, Hangácsi Márton, a Ripoff Raskolnikov és a Nyughatatlan zenekar is. A részletes program, a részletes kiállítói lista, valamint a letölthető programfüzet a Belvárosi Sörfesztivál weboldalán található.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ocean-szemet-tropicarium.jpg

Testközelből mutatja be az óceánokban felhalmozódó szemetet a Tropicarium

Nagyon látványos: projektorokkal vetítik a Tropicarium akváriumának üvegablaka elé az óceánokban lebegő hulladékot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 06.Az óceánok valódi, a környezetszennyezés által sújtott világát mutatja be a Tropicarium. A különleges technikával kivitelezett tárlattal azt szeretnék elérni a szervezők, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen súlyos károkat okoz az óceánokban a rengeteg hulladék.

„Az akció nem titkolt célja a megdöbbentés, hiszen Magyarországon, távol az óceánoktól nem találkozunk személyesen a problémával, ami persze nem jelenti, hogy nem is vagyunk érintettek. A Tropicarium az a helyszín, ahol leginkább átélhetjük mi is a valódi óceánélményt, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk a valóságot, és felhívjuk a figyelmet az óceánok védelmének fontosságára”

- foglalta össze Voith Kinga, a Campona marketingvezetője a kampány célját.

A víz szennyezettségének bemutatása a holographic projection néven ismert technikával történik.

Elektromos áram hatására átlátszóvá váló fóliát installálnak a Tropicarium akváriumának üvegablaka elé, majd nagy teljesítményű projektorokkal vetítik rá a óceánokban lebegő szemetet.

A kampány kiegészítéseként a helyszínre látogatóknak újrahasznosított alapanyagból készült bevásárlótáskát adnak ajándékba, ami érdemben csökkenheti a helyszín műanyaghulladék-termelését.

Akik eddig nem tették meg, még péntekig megnézhetik az igencsak látványos kiállítást.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zenelo-budapest-halmai-gyongyi-1000x668.jpg

Zenélő Budapest: ingyenes szabadtéri koncerteken hallgathatunk közel 400 zenészt egész nyáron

A kezdeményezés célja, hogy a zene varázslatával keltsék életre a főváros történelmi helyszíneit.
Címkép: Halmai Gyöngyi - szmo.hu
2019. június 06.Az idén ötödik évadát kezdő Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezésnek tekinthető, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése.

Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – újabb tematikákat mutat be a program. Így kibővül a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz tematika is erősödik. Emellett 2019-ben újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert Bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű koncertkínálatot.

A projekt célja, hogy a zene varázslatával életre keltsék városunk történelmi tereit, helyszíneit, hiszen a sokszínű Budapest – a négy évszak és a kultúra fővárosaként – egész évben kínál értékes programot, legdinamikusabban mégis nyáron érzékelhető: Budapest a legjobb hangulatú városok egyike, ahol fesztiválok és rendezvények fonódnak egymásba.

Az ingyenes koncertek 2019-ben már 16 helyszínen csendülnek fel a nyár folyamán közel 600 alkalommal, június 1. és augusztus 18. között. A koncerthelyszínek száma idén is tovább bővült: a már említett Millenáris és a Magyar Nemzeti Múzeum mellet, a Budai vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként 2019-ben.

A korábbi koncert színhelyek nagyrésze változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel,

a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló népzenészek, világszínvonalú jazz formációk és szólisták, kiváló vokális kórusok, illetve az új generációk kimagasló tehetségei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x