RÓKALAND

Gasztrobakancslista az őszi napokra, amikor legszívesebben ki sem mozdulnál otthonról

Lepd meg magad élményekkel és megannyi finomsággal! Adunk pár tippet, ami kulcs a gyönyörhöz.

Link másolása

Imádom az őszt! A színeket, az ízeket, a hangulatot. Egy megfelelő tervvel még azok is könnyen átvészelhetik ezt az időszakot, akik amúgy viszolyognak a cidritől. Lepd meg magad élményekkel és megannyi finomsággal! Adok pár tippet, ami kulcs a gyönyörhöz.

Az ősz íze egy kávéban

Tudom, hogy erre sokan azt mondják, hogy „csak amerikai divat”, meg hogy „azért szereted, mert trendi... de a Jóisten lássa lelkemet, a Starbucks Pumpkin Spice Lattéja igenis ősz-érzés, az egyik legőszibb, amit ismerek. Fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és sütőtök kávéval, tejjel és tejszínhabbal. Mi baj lehet vele? Hogy túl finom. Hát maximum.

Ezt nyilván nem akkor isszuk, amikor a reggeli fejbekólintós kávéérzésre van szükségünk, vannak arra jobb elegyek (megjegyzem a Starbucksnál is). De ki mondta, hogy nem ihatunk olyankor kávét, ha hangulatba szeretnénk jönni?

Kedvenc lassú szám a fülbe, és busz helyett séta a hulló levelek között. Ez a Pumpkin Spice Latte!

http://www.starbucks.hu

 

Pumpkin Spice Latte (3)

 

Tartsd a formád!

Engem nem izgat ez a bikinialak mizéria, de ha már valaki kierőltette magából a topformát, miért venne vissza ősszel?

Ha fontos az alakod, de szereted az édességeket a Viblance kötelező.

A magyar cég alapvetően granolákkal foglalkozik (ami egy alacsony hőfokon megsütött müzli), de van egy csodás almaszirmuk is, ami a szezámmagtól lesz még izgalmasabb.

Én egyszerűen nem értem, hogy valami, ami mindenféle mesterséges alapanyagtól mentes és vegán, hogy a viharba lehet ilyen finom. De tényleg. Belekóstoltunk és megzabáltunk egy zacskóst mindenféle tejes, gyümölcsös, joghurtos körítés nélkül.

Ropogós, édes, fűszeres. A többféle íz körül biztos lesz ami neked is bejön majd, de pekánosat az ősz-érzés miatt is ajánlom!

http://viblance.com

 

DSC_1429

 

Édes bűnbeesés

A diétás rész után jöjjön azonnal azoknak a dolgoknak a sora, amivel érdemes letérni a helyes útról. Ha bűnöznél, legalább a minőségre figyelj.

Szerencsére sok-sok remek csoki van már a piacon, de ha lehet, válasszunk ebből is magyart! A Demeter Chocolate készítményeivel megéri bűnbe esni!

Biztos láttatok már ti is olyan vásári csokit, ami hanyagul meg van hintve rózsaszirommal, meg pár liofilizált eperrel, és annyira jól néz ki, hogy meg kell venned... csak aztán kóstoláskor kiderül, hogy pocsék minőség. Na, a Demeter marha jól néz ki, és isteni finom is.

Télen a szaloncukrokra is ráfeszül a cég, de van például olyan bonbonválogatásuk is, amivel „csokioroszrulettezni” lehet. Nem mondok többet. Nézz utána!

Ja, és a legjobb! Ha meg tudnád szokni, hogy havonta, automatikusan érkezik egy csomagod, tele csokiújdonságokkal, náluk már ilyen szolgáltatásra is előfizethetsz. Megőrülök, annyira jók!

http://www.demeterchocolate.com

 

DSC_1427

 

Főzz!

Akinek rutin a főzés, annak ez a tipp tök felesleges. Az nyáron is főzött, meg ősszel is csinálja magától a megszokott receptjeit. Azonban ha eddig te nem jeleskedtél a konyhában, pont jó időben kezdhetsz most neki. Egy tál forró, home-made étel a legjobb dolog ilyenkor, és nem feltétlenül kell elsőre nagyot álmodni.

Az én tuti tippem, hogy kezd a fűzőcskét egy levessel vagy egytálétellel, amihez egyszerű, de nagyszerű segítség lehet egy konzerv.

A Bonduelle, ízesített, szószos finomságai olyan alapot adnak, amivel mondjuk egy chilis babot elkészíteni már szinte csak játék. Hagyma és hús lepirít, konzerv hozzáönt, és ha nem turbózod tovább, pár perc főzéssel kész is.

 

21617910_1803245109710075_9047210700321093065_n

 

Süss!

Havas Dóra nemrég új szakácskönyvvel rukkolt elő, és igazán jól időzített. Az őszi-téli konyhában szorgoskodó szezonhoz remek alapot szolgáltat ez a receptgyűjtemény, és a kezdőtől a profi otthonsütögetőig bárki találhat benne fogára való receptet.

Én egy tahini szószon és egy citromkrémen már túl is vagyok, úgyhogy a következő hétvégén valószínűleg valami komolyabb ellenfélnek is nekiugrok.

A könyv hasznos és izgalmas, de csodaszép is, úgyhogy szakácskönyv-gyűjtögető barátnőknek is remek ajándék lehet!

DE! Ha látnod kell egy receptet ahhoz, hogy el is tudd készíteni, a TV Paprikán is megtalálod Dórát Hétfőnként fut a Dóra a piacon névre keresztelt produkció, ahol nem meglepő módon menő piacokról begyűjtött finomságokból születik mindig valami remek étel.

Ez sem elég? Dórának nemrég újult meg a weboldala. Csekkoljátok ezt is!

http://lilafuge.hu

 

21686222_1803245179710068_2700468018106705356_n

 

Kalandozz a minőségi italok világában!

Nemrég jártam egy borkóstolón, ahol a szüretre való tekintettel nem zavartuk a magyar gazdákat, hanem inkább külföld felé kacsintgattunk. És milyen jól tettük!

Tudtátok, hogy milyen remek dél-afrikai borok és pezsgők vannak a piacon? Mert én nem.

És azt, hogy magyar vonatkozásuk is van Pongrácz Dezsőnek, egy 56-os emigránsnak hála?

A Bortársaságnak hála ezeket a finomságokat is bármikor beszerezhetitek.

(Van még egy extra tippem, a gyümölcsösebb ízélményt kedvelőknek is: STEENBERG

Sparkling Sauvigon Blanc Brut)

https://www.bortarsasag.hu

 

21617865_1803245119710074_8517587942594649235_n

 

Kirándulj Magyarországon belül

Magyarországon belül még mindig kevésbé menő nyaralgatni, mint mondjuk "Olaszban" vagy "Horvátban". De mivel lassan mediterrán szomszédainknál is vége a strandidőnek, körülnézhetünk itthon. Ősz, szüret (vagy lassan már szüret után), borvidék. Nekem tök egyértelmű, hogy ilyenkor az úti cél például egy jó Villány lehet.

A nagy pincék közül millió ok szól a Gere mellett. Először is eszméletlenül gyönyörű éttermük és szállodájuk van, sőt, nemrég fejeződött be a pincészet teraszának és kóstolótermeinek a felújítása is.

A házias ízek és vidéki romantika itt valami olyan eleganciával találkozik, amit nem lehet elmagyarázni, hanem látni kell.

És bár még hosszan tudnám méltatni, hogy én milyen élményekkel gazdagodtam náluk, inkább adok két tippet:

1, Geréék a szőlőből nem csak bort, hanem olajat és magőrleményt is készítenek. Ezekből érdemes betárazni, mert az egyik a salátákat dobja fel, a másik meg a stresszt űzi el.

2, A szálloda a wellness-részlegen kívül rendelkezik egy tetőtéri jakuzzival, amit privátban lehet kibérelni. Na innen kell borozni és romantikázni, ha az ember az élet császára akar lenni.

https://crocus-hotel.gere.hu

 

gere_attila_kostoloter_01

etterem_bor

 

Fedezz fel egy új éttermet

Szerintem mindenki tud mondani egy olyan éttermet, ahova egész évben csak tervezgeti, hogy elmegy. Ne várj tovább!

Az én ajánlatom a Vár: a Speiz. Az étterem dizájnja annyira kellemes és otthonos, hogy kifejezetten passzol ehhez a kuckózós időhöz. Az ételek házias receptekből inspirálódnak, de pontosan annyi csavart tartalmaznak, hogy még a csirkepaprikást is érdemes legyen megkóstolni.

Az adagok lehetőséget adnak arra, hogy akár az előétel, főétel desszert hármast is kikérhesd, de nőként azért én a tatárbifsztek után már inkább csak egy halat kívántam (jóóóó... egy csokitortába is beleettem).

A vár környékét szerintem relatíve kevésszer közelítik meg a városiak, miközben turisták ezért jönnek ide a világ minden tájáról. Foglaljuk vissza a környéket, és tartsunk itt romantikus, őszi randivacsorákat!

http://www.varaspeiz.hu

DSC_4368

DSC_4438

 

Olvass ízekről!

Talán kicsit kilóg a sorból, de a gasztronómia az élet minden területét átszövi, így nem csak akkor olvashatunk róla, ha feltétlenül recept után keresgélünk.

Én imádok olyan könyveket olvasni, amiben a szereplők megszállottjai az ízeknek, vagy nagy lakomákat csapnak. Ha még mellé szerelem és dráma is társul, már csak egy ágy és forró tea kell.

„Livia Pertini egész lénye felcsigázza az érzékeket, keze alatt a piros, napsütötte paradicsomok, az ezüstös testű szardíniák, a vulkanikus fekete föld zamatát magukba szívó burgonyák, a ropogós zöldségek, az érett gyümölcsök ínycsiklandó ételkölteményekké változnak.”

Egy háborús történet megannyi érzelemmel és étellel. Én ezzel táplálom az agyam ősszel!

 

vezuv

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: