Teszteltük: bor- és libamennyország a Gellértben
Egyik évben sem hagyjuk ki a Gellért Hotel Márton napi Borfesztiválját, amely grandiózusságával, egyedülálló hangulatával és változatos programjaival emelkedik ki az újbor köré szervezett fővárosi rendezvények sorából.
"Pezsgővel szeretek kezdeni" - mondta párjának egy elegáns középkorú hölgy, miközben felsétáltak a hotel patinás lépcsősorán az emeleten berendezett tágas kóstolóterembe. Ezzel mi is így voltunk, így első utunk a Törley standhoz vezetett, ahol többféle pezsgőtípust is megkóstolhattunk. A pezsgők különbözőségét a szőlőfajták, az érlelési módok és az erjesztés végén hozzáadott cukor mennyiségének különbözősége adja.
A legszárazabb típus a nyerspezsgő, amelyben nincs hozzáadott cukor, így komoly, fanyar ízvilága miatt haladó borkedvelőknek ajánlott. Két ilyet is kóstoltunk a 2010-es évjáratú citrusos ízvilágú Chardonnay nyerspezsgőt egy Pinot noirból készült Francois President rozé nyerspezsgőt, amely rendkívül elegáns, finoman fanyar, ünnepi ital. A közkedvelt Hungária Extra dry sorozat rozé pezsgőjének már érezhetően van cukortartalma, így szélesebb közönség számára is könnyebben értelmezhető, amely nagyon sok fogyasztási szituációban megállja a helyét.
Csakúgy, mint az etyeki Kertész pincészet Carla fantázianevű Pinot noir rozé habzóbora, amely ugyancsak bátran ajánlható Jolly joker bor, kiváló lehet aperitif, randevú vagy ünneplés céljára. Ugyanennél a pincészetnél a Sauvignon blanc egy egészen különleges, fűszeres íz világú hordós fehérbor, amelyet élmény fogyasztani.
A tokaji Angyal Borászatnál három bort is megkóstoltunk: a zöldfűszeres, gyümölcsös Ragyogás cuvée-t, az Üzenet névre keresztelt nyári alma illatú Furmintot és az aszalt sárgabarackos jegyekben bővelkedő késői szüretelésű Furmintot, amely nem véletlenül kapta a Szépség nevet.
A Szent-György hegyről érkezett Bencze pince nagyon erős borsorral érkezett, amelyből kiemelnénk a szamócás illatvilágú Pinot noir pezsgőt, az őszibarackos ízű Rajnai rizlinget és a Vénusz névre keresztelt félédes Rajnai rizling válogatást.
Kifejezetten örültünk neki, hogy országosan kevésbé ismert, kis családi borászatok kínálatából is lehetett válogatni. Mindenképpen ki szeretnénk emelni az Abasári Bormanufaktúra tartalmas, gazdag 2013-as Olaszrizlingjét és a 8 hektáron gazdálkodó balatonfüredi Zelna borászat gyümölcsös-sós Olaszrizlingjét és Szürkebarátját, amelyek Szabó Máté Lajos borász keze munkáját dicsérik. A Dobosi pincészetnél volt idei 2015-ös Olaszrizling újbor, illetve egy gyümölcsös Chardonnay és egy Kéknyelű is, amelyet zöldalmás-ásványos íze miatt szerettünk.
Fűszerkurzus
A gyömbér, a kapor, a tárkony és a kakukkfű voltak annak a Fűszerkurzusnak a főszereplői, amelyet Ambrus Lajos író, Herczeg Ágnes borszakértő és Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfje tartottak egy különteremben. A négy fűszer kapcsán négy étel-bor párosítást mutattak be, olyan rafinált ízekkel és harmóniával, amiről csak szuperlativuszokban tudunk beszélni.
A bor-étel párosítások a következők voltak: Gyömbéres sütőtökleves és Böjt Egri Csillag, Pácolt saibling (hegyi lazac) kaporral és francia Sauvignon blanc, Tárkonyos káposzta libatepertős gombóccal és Légli Landord Chardonnay, Csokoládé mousse mangóval és kakukkfűvel és Heimann Kadarka. A gasztroélményt a három előadó élvezetes előadása színezte még tovább olyan érdekes adalékokkal, mint például, hogy a gyömbér a régi, elfeledett magyar konyha egyik alapfűszere volt, amelyet már a középkorban rendszeresen használtak.
Libás ételek garmada
A sok bor mellé ettünk is rendesen, az ízutazást a házigazda Gellért Hotel Libás étel standjánál kezdtük, ahol kiváló libamelles sóletet és fokhagymás libacombot kóstoltunk, ez utóbbit bajor káposztával és libatepertős burgonyával megbolondítva...
Imádtuk a Bakker Bake Shop Büfékocsi rendezvényekre kifejlesztett mini bageljeit. Révész Zoltán ötletgazda három íz variációt hozott a fesztiválra: egy könnyedre hangolt finom halas bagelt, egy férfiasan tökéletes mangalicásat vecsési csalamádéval és egy mennyei libamájasat lilahagyma lekvárral és almával. Olyan finomak voltak, hogy kértünk még!
Buli a gyógyfürdő csarnokában
Az este folyamán felszedett kalóriákat megpróbáltuk az esti koncertek alatt lemozogni, a pénteki napon a tökéletes hangú Tóth Vera és Tóth Gabi adtak hangulatos koncertet, majd DJ Garami húzta a talpalávalót, szombaton pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound System DJ Set!
Hazafelé ballagva még belebotlottunk a Gellért hotel elé kitelepült Zing Burger büfékocsiba. Olyan sok jót hallottunk róluk, hogy meg kellett kóstolnunk a Philadelphia Burgerjüket és nagyon nem bántuk meg! "Marha hús, cheddar sajt, bacon, a burger tetején Philadelphia krém sajt, friss saláta, paradicsom, libamájjal megspékelve" - sorolta kérdésünkre az összetevőket Paulovits Richárd, a Zing Burger képviselője. A húsról tényleg ódákat lehet zengeni, omlós, szaftos és nagyon finom.
Köszönjük a rengeteg élményt a szervezőknek, és mivel a fesztivál egészen vasárnapig tart, így még újra benézünk a hétvégén!
Ha te is elmennél, nyomj egy lájkot!